Terug naar overzicht

Marketing automation voor meetbare resultaten

Wat is marketing automation precies? En hoe ga je ermee aan de slag? Impact Media Concepts vertelt je alles wat je moet weten!

Spring snel naar:

  Het gedrag van consumenten blijft continu veranderen. Het wordt steeds lastiger om hierop in te spelen. Met marketing automation zorg je ervoor dat je de juiste boodschap op het juiste moment naar de juiste persoon verstuurt. Wij zetten marketing automation in om van bezoekers leads te maken en van eenmalige klanten loyale klanten.

  Wat is marketing automation?

  Wanneer je deze vraag aan marketeers stelt, zullen er veel van hen antwoorden met ‘de juiste boodschap, op het juiste moment naar de juiste persoon sturen’. Echter gaat de daadwerkelijke definitie van marketing automation iets verder dan dat. Marketing automation is namelijk een tactiek waarmee je prospects opwarmt met gepersonaliseerde en bruikbare content. Het doel is om van prospects klanten te maken en van eenmalige klanten loyale klanten te maken.

  Je kunt marketing automation inzetten om gerichte content te pushen, naar de juiste persoon en dat op het juiste moment. Dit in zowel de marketing funnel als de sales funnel. Hierdoor worden prospects niet meer lastiggevallen met niet-relevante informatie.

  Je kunt klanten benaderen door middel van geautomatiseerde berichten via e-mails, social media en internet. Deze berichten worden automatisch verzonden volgens workflows. Dit zijn instructies die kunnen worden gedefinieerd door sjablonen, zelf kunnen worden opgezet of kunnen worden aangepast om de beste resultaten te realiseren.

  Marketing automation wordt gebruikt om online marketingcampagnes en verkoopactiviteiten te automatiseren. Dit om de omzet te verhogen en de efficiëntie te maximaliseren. Menselijke fouten worden voorkomen en werknemers houden tijd over om zich bezig te houden met andere dingen.

  e-mailmarketing

  Waarom beginnen met marketing automation?

  Bedrijven lopen tegenwoordig tegen ontzettend veel uitdagingen aan. De markt verandert continu waardoor klanten steeds veeleisender worden. Bedrijven lopen onder andere tegen de volgende zaken aan:

  • Het gedrag van consumenten blijft continu veranderen.
  • Klanten zijn steeds minder loyaal.
  • De gemiddelde open ratio van e-mails neemt steeds verder af.
  • Veel partijen maken nog gebruik van campaign based marketing. Zij proberen iedereen in de doelgroep met massacommunicatie te bereiken. Hierdoor kunnen de klikkosten behoorlijk oplopen.

  Het grootste voordeel van marketing automation is dat je niet alleen meer, maar ook betere leads realiseert. Wij koppelen marketing automation aan de registratie van conversie en verkoop in bijvoorbeeld een CRM-systeem. Hierdoor kunnen we precies zien welke acties en kanalen tot resultaat hebben geleid. We kunnen tegenwoordig precies zien wie welke online reis heeft afgelegd, en hoe ze in contact zijn gekomen met jouw bedrijf.

  De belangrijkste doelen van marketing automation zijn het vergroten van de marketing ROI, klanten realiseren en performance meten. Een bijkomend voordeel van marketing automation is dat je alle marketinginspanningen van jouw bedrijf kan analyseren. Naast het realiseren van betere resultaten kan marketing automation ook leiden tot besparing in tijd en financiën.

  Zo ga je aan de slag met marketing automation

  Voordat je van start kunt gaan met marketing automation ontwikkel je een business case en bepaal je jouw doelstellingen. Jouw doelen zijn belangrijk voor de keuze van jouw marketing automation tool. Je baseert jouw keuze namelijk op deze doelstellingen en niet op wat de tool allemaal te bieden heeft.

  Buyer persona’s ontwikkelen

  Ontwikkel buyer persona’s. Wie is je doelgroep en welke reis leggen zij af voordat ze iets gaan ondernemen? Je kan jouw gehele content laten aansluiten op zo’n persona. Denk aan e-mails, maar ook aan landingspagina’s.

  Je geeft per doelgroep aan welk voornemens zij hebben om iets te doen wanneer zij zich in een bepaalde fase bevinden. Is iemand nog in de oriëntatiefase? Is hij al enthousiast? En keert hij zich wellicht nog eens terug om iets te kopen? Op basis hiervan kun je de juiste triggers activeren.

  Van bezoeker naar lead en van eenmalige klant naar loyale klant

  Marketing automation is het meest succesvol wanneer je waardevolle content hebt. Content marketing is dan ook essentieel. Mensen zien namelijk graag dat jouw kennis past bij de oplossing die zij zoeken. Hierdoor wordt er steeds een stapje verder gezet in de relatie. Bezoekers worden leads en eenmalige klanten worden loyale klanten.

  Stappenplan voor marketing automation

  We hebben een stappenplan gemaakt waarbij we globaal omschrijven welke stappen jij moet nemen om aan de slag te gaan met marketing automation. Hiermee starten is lastig omdat er meer betrokkenen bij komen kijken. Begin daarom klein en breid dit steeds verder uit.

  Stap 1: ontwikkel een sterke strategie en maak een (content)planning.

  Stap 2: Onderzoek de klantreis van jouw verschillende doelgroepen.

  Stap 3: Bepaal jouw doelstellingen voor marketing automation.

  Stap 4: Ontwikkel content voor de verschillende intentfases.

  Stap 5: Implementeer formulieren voor de lead capturing

  Stap 6: Implementeer content en landingspagina’s.

  Stap 7: Richt jouw flows in (meestal via e-mails).

  Stap 8: Monitor, analyseer en optimaliseer om de beste resultaten te realiseren.

  Strategie tekenen vormgeving

  Tools en software voor marketing automation

  Het vinden van het juiste systeem voor jouw marketing automation is een lastige klus. Er zijn diverse systemen met ieder een eigen specialiteit. Voordat je een definitieve keuze maakt is het belangrijk om te bepalen wat je nodig hebt. Wanneer je de verkeerde software kiest betaal je voor functionaliteiten waar je geen gebruik van maakt. Zonde! Zo is het belangrijk om na te denken over de mogelijkheden tot een koppeling met CRM, de aanwezigheid van een workflow builder en de mogelijkheden omtrent segmentatie.

  Experimenteer zonder te investeren in een duur pakket

  Ook voor een kleine portemonnee zijn er goede oplossingen beschikbaar. Ideaal voor als je eerst wil experimenteren met marketing automation voordat je investeert in een duur pakket. Let er alleen wel op dat er enige technische kennis vereist is. Je hoeft overigens geen development-skills te hebben. De goedkope pakketten zijn natuurlijk minder compleet, maar je beschikt wel over de belangrijkste functionaliteiten.

  Zo realiseer je succesvolle marketing automation

  Heb je geen effectieve strategie? Dan is de kans groot dat je geen succes realiseert met jouw marketing automation. In het geval van lead generatie ontwikkel je lead magnets. Dit doe je aan de hand van een content strategie. Een lead magnet heeft als doel de lezer te overtuigen om contactgegevens achter te laten in ruil voor relevante content. Met deze contactgegevens kun je de lead vervolgens opvolgen.

  Goede lead magnets

  Met een lead magnet geef je iets weg, waardoor de ander iets teruggeeft: contactgegevens. Voorbeelden van lead magnets zijn brochures, whitepapers, eBooks en infographics. Helaas verkopen lead magnets zich niet vanzelf. Je moet ze onder de aandacht brengen bij je doelgroep. Dit doe je door het aan te bieden via traffic kanalen en door bezoekers op de juiste bestemming te laten landen. Conversiegerichte copy en een sterk converterende landingspagina zijn hierbij essentieel.

  Lead scoring functionaliteit

  Veel softwarepakketten hebben een lead scoring functie. Hiermee kun je snel zien waar de interesses van jouw bezoekers liggen. Afhankelijk per tool kun je instellen wanneer een lead koud, lauw of warm is. Op basis van hun gedrag en interesses kun je punten aan leads toekennen om te bepalen of ze klaar zijn om te kopen.

  Door lead scoring krijg je snel een overzicht van de meest interessante leads. Bovendien helpt het je bij het uitsturen van relevante content. Naar een warme lead stuur je namelijk andere content dan naar een koude lead. Een koude lead is bijvoorbeeld eerder op zoek naar informatie die meer inzicht geeft in de oplossingen van zijn problemen.

  Het opvolgen van je leads

  Het realiseren van kwalitatieve leads is van groot belang. Echter is het opvolgen van kwalitatieve leads minstens zo belangrijk. Als een lead klaar is om opgevolgd te worden noem je dit een Sales Qualified Lead. Om een lead te kwalificeren kun je gebruik maken van de BANT methode:

  • Budget: hoeveel geld heeft de lead over voor jouw oplossing?
  • Authority: hoeveel invloed heeft de lead in het aanschafproces?
  • Need: hoe hard heeft de lead jouw oplossing nodig?
  • Timeframe: hoe snel heeft de lead jouw oplossing nodig?

  Dit kun je doen om de klant te behouden

  Wanneer je marketing automation op de juiste manier inzet zul je de conversie naar klanten zien toenemen. Enorm fijn! Echter ben je dan nog niet klaar: wat ga je doen om de klant te behouden? Hoe maak je van een eenmalige klant een loyale klant? Ook daarvoor biedt marketing automation een uitkomst.

  Kunnen klanten bij jou terugkomen voor een herhaalafspraak? En hebben jouw producten of diensten een houdbaarheidsdatum? Je kunt marketing automation inzetten bij diverse situaties waarbij je te maken hebt met tijd. Hierbij kun je denken aan een reminder van een afspraak of de verlenging van een abonnement.

  Je kunt iedere bepaalde periode geautomatiseerd een mail sturen door een timeframe in te schakelen. In deze mail kun je een call-to-action zetten voor een klant waarbij je precies weet of je de klant een verlenging of vervanging kunt aanbieden. Dit is wat ons betreft een super goede strategie!

  Zet marketing automation in om klanten te behouden. Laat de klant bijvoorbeeld een product of dienst beoordelen en bedank ze als ze dit gedaan hebben. Verstuur een gepersonaliseerde nieuwsbrief aan je klanten. Hierin zet je content die gebaseerd is op hun behoefte.

  Aan de slag met marketing automation voor jouw bedrijf?

  Aan de hand van dit artikel heb je een beter beeld gekregen van wat marketing automation is, waarom het belangrijk is en hoe je er mee aan de slag gaat. Heb jij nog vragen over marketing automation? Of kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact op met Sander!