Terug naar overzicht

De 7 stappen naar een succesvolle social media strategie

We zitten in Nederland gemiddeld 98 minuten per dag op social media en deze tool blijft maar groeien. Daarom is het essentieel om hier jouw voordeel uit te halen. Maar om écht impact te maken heb je wel een succesvolle social media strategie nodig.

Spring snel naar:

    Een succesvolle social media strategie richt zich op de lange termijn. Het is eigenlijk een strategische beschrijving van hoe jij denkt dat je jouw social media doelstellingen kan gaan behalen. Dat klinkt niet zo lastig, maar er zijn ontzettend veel bedrijven die hierbij dagelijks nog tegen veel problemen aan lopen. Daarom hebben wij hét stappenplan gemaakt voor een succesvolle social media strategie. Als je onderstaande 7 stappen op de juiste manier volgt, dan ben jij klaar om écht impact te maken met je social media.  

    Stap 1: De social media strategie begint bij de nulmeting

    Dit is een onderdeel dat door veel bedrijven helaas wordt overgeslagen. Maar als jij iets wil bereiken met je social media, dan moet je ook weten waar je nu staat. De nulmeting is belangrijk om te definiëren waar je nu staat, zodat je jouw toekomstige resultaten kan meten. Je maakt als het ware een ‘foto’ van dit moment. De nulmeting is dus een echte momentopname. Bij de nulmeting wordt gekeken naar verschillende zaken zoals: 

    • Wat zijn de bestaande marketing en communicatie doelstellingen? 
    • Wie is jouw bestaande doelgroep? En wat zijn de klantbehoeften en klantkenmerken? 
    • Wat zijn de huidige posities op het gebied van social media? 
    • Wie zijn de huidige en eventuele toekomstige concurrenten? 
    • Wat is het merk of product? Denk hierbij aan het merkverhaal, USP’s en merkwaarden. 
    • Hoeveel volgers heb ik op de verschillende social media kanalen (Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok etc.)? 

    Stap 2: Welke social media doelstellingen heb je?

    Waarom wil jij eigenlijk een social media strategie inzetten? Wat wil je daarmee gaan bereiken? Je moet de doelstellingen van je social media strategie duidelijk genoteerd hebben. Dit is namelijk ontzettend belangrijk om je dagelijkse content te kunnen toetsen en eventueel bij te sturen. Probeer deze doelstellingen ook meetbaar te maken. Denk hierbij aan een bereik van X en een engagement van Y%. Je bepaalt zelf wat je hier invult, maar bepaal van tevoren wat jouw doel is. Zorg niet alleen voor meetbaarheid, maar maak jouw doelstelling SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. 

    Om de doelstellingen voor jouw social media strategie te bepalen is het belangrijk om jezelf antwoord te geven op vragen als: Wat zijn jouw merkdoelstellingen? Moet de inzet van social media jou meer omzet opleveren? Zo ja, hoeveel? Wat is de minimale betrokkenheid (engagement rate) per post dat je wil bereiken? Wat zijn jouw minimale conversie doelstellingen op basis van kliks of leads?  

    Er zijn drie zeer belangrijke aandachtspunten bij jouw social media strategie. Als eerst de brand awareness. Dit geeft aan hoe goed de doelgroep jouw bedrijf herkent en hoe de associaties worden gelegd tussen jouw bedrijf en de producten die je aanbiedt. De tweede is de betrokkenheid. Hierbij gaat het om de mate waarin jouw doelgroep reageert op je content. Denk hierbij aan liken, delen en reageren. Ten slotte zijn de conversies van groot belang. Dit zijn de meetbare resultaten die uit jouw social media content volgen. Hierbij kan je denken aan het aantal kliks naar de website, nieuwsbriefinschrijvingen of contactopnames.  

    Stap 3: Wie is je doelgroep en waar kan je deze vinden?

    Wanneer jij goed onderzoek doet naar wie jouw doelgroep precies is en waar deze uithangt, kan dit je ontzettend veel tijd en geld schelen. In sommige gevallen is het antwoord heel duidelijk, maar vaak is hier een uitgebreid onderzoek voor nodig. Daarom kan je jezelf verschillende vragen stellen: 

    • Welke informatie over mijn doelgroep is interessant en belangrijk? 
    • Welke zoektermen zijn interessant voor mijn social media strategie? 
    • Naar welke content kijkt mijn doelgroep?  
    • Op welke social media kanalen kan ik mijn doelgroep vinden? 
    • Zou ik social media influencers kunnen inzetten zodat ik mijn doelgroep bereik? 
    • In welke eventuele Facebookgroepen zou mijn doelgroep kunnen zitten? 

    Stap 4: Welke kanalen ga je inzetten?

    In de derde stap van de social media strategie heb je achterhaalt wie je doelgroep is en waar je deze kan vinden. Maar welke kanalen ga je daadwerkelijk inzetten? We kennen natuurlijk Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube en Snapchat. Maar tegenwoordig wordt TikTok ook steeds populairder. Op ieder kanaal vind je een ander soort doelgroep en een totaal ander type gebruiker. Ook moet je op ieder kanaal een andere spreektaal gebruiken. Zo is LinkedIn vrij zakelijk terwijl je op Instagram ook grappige en luchtige content kan delen.  

    Het is belangrijk om er goed over na te denken welke social media kanalen jij gaat inzetten met je social media strategie. Op welk platform zit je doelgroep? En in welke mate gaat dit platform jou helpen om je social media doelstellingen te realiseren? Wil jij bijvoorbeeld een zakelijk dienstverlener bereiken? Dan zit hij waarschijnlijk zowel op LinkedIn als Facebook, maar hij zal er meer baat bij hebben om via een formeel platform benadert te worden dan via zijn privé Facebookaccount. 

    Globaal gezien kan je de volgende doelgroepen op de verschillende social media kanalen vinden: 

    Snapchat: Jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud. 

    Instagram: Voornamelijk jongeren. 

    Facebook: Een hele brede doelgroep van mensen van 20 jaar en ouder. Ook veel ouderen (60+) die steeds meer online gaan, bevinden zich op Facebook. 

    LinkedIn: Hier bevindt zich de zakelijke doelgroep vanaf jonge studenten tot senioren. 

    TikTok: Jongere doelgroep, voornamelijk scholieren.  

    Stap 5: Welke content wil je gaan plaatsen?

    Het belangrijkste voor jouw social media strategie is de missie van jouw bedrijf. Om jouw missie te vertalen naar je social media kan je het HHH-model gebruiken. Dit staat voor Hero, Hub en Hygiëne. Wanneer je dit model toepast in je social media strategie kan je er zeker van zijn dat alle elementen van je plan aan de orde komen. We zullen je uitleggen wat het HHH-model precies inhoudt.  

    Met Hygiëne bedoelen we de always-on content. Hierbij kun je denken aan posts die uitleg geven over jouw bedrijf, vragen beantwoordt van klanten en de basis vormt van jouw content kalender. Hub content kun je zien als de hartslag van je content. Het is relevante content voor je doelgroep en er zit een vast ritme in. Het wordt dus op vaste momenten gepubliceerd. Hub content is content die ervoor zorgt dat jouw doelgroep in de verleiding komt om jouw bedrijfsaccount te gaan volgen. Verder nodigt het interactie uit.  

    Ten slotte hebben we de hero content. Dit bestaat uit (marketing) campagnes. Het is gebaseerd op storytelling en het is bedoeld voor een breed publiek van jouw doelgroep. Het doel van hero content voor jouw social media strategie is het creëren van brede awareness voor je bedrijf of een specifiek product of dienst.  

    Stap 6: Een planning maken voor jouw social media strategie

    Een succesvol social media plan heeft een duidelijk begin en een eind. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat alle taken in de tussentijd ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Een goede timing is hierbij ontzettend belangrijk. Bepaal van tevoren wanneer je wat op jouw social media wil gaan plaatsen.  

    Zet jouw planning duidelijk op papier. Zo komt niemand van de betrokkenen voor verassingen te staan. Noteer precies wat er wanneer gepost moet worden via welk kanaal en wat hiervoor moet gebeuren. Beheren meerdere mensen de social media kanalen van jouw bedrijf? Noteer dan ook precies wie wat moet gaan doen.  

    Stap 7: Meet de resultaten van jouw social media strategie

    Wanneer jij jouw social media doelen wil realiseren is het belangrijk dat je deze regelmatig gaat meten. Hiervoor is het belangrijk om een aantal KPI’s op te stellen. Het verloop hiervan kan je dan wekelijks of maandelijks bijhouden. Zo kun je zien of je doelen behaald worden of dat je de contentkalender toch moet bijwerken om de social media doelstellingen te realiseren. Het is ontzettend belangrijk om constant te blijven meten, optimaliseren en leren.

    Hulp nodig met jouw succesvolle social media strategie?

    Bovenstaande 7 stappen bieden de basis voor een succesvolle social media strategie. Het bedenken en bijhouden van de social media strategie kan een hoop positieve resultaten opleveren. Maar het is natuurlijk ook ontzettend veel werk. Het goed bijhouden van je social media strategie kan een hele dagtaak zijn. Daarom kunnen wij jou helpen. Wij hebben alle kennis en ervaring in huis om jou te helpen met een succesvolle social media strategie.  

    Heb jij naar aanleiding van dit stappenplan voor een goede social media strategie nog vragen? Of ben jij op zoek naar de juiste vakspecialist die jou kan helpen met het bedenken en bijhouden van de social media strategie? Neem dan gerust contact met ons op!  

    Tip: Wil jij op de hoogte blijven van de laatste trends op het gebied van social media? Check dan onze blog ‘Dé social media trends voor 2022‘.