Terug naar overzicht

10 tips voor het schrijven van een goede blog

Schrijf jij blogs voor jouw website maar levert dit eigenlijk niets op? Met deze 10 tips voor het schrijven van een goede blog boek jij vooruitgang!

Spring snel naar:

    Schrijf jij blogs voor jouw website maar levert dit eigenlijk niets op? Dan voldoet jouw blog wellicht niet aan alle eisen. In deze blog geven wij jou 10 tips voor het schrijven van een goede blog. Aan de hand van deze tips kunnen jouw blogs hoger scoren in Google, gebruiksvriendelijker worden en zorgen voor meer leads!

    Tip 1: Een goede blog schrijven begint met een sterk vooronderzoek

    Voordat jij jouw blog gaat schrijven moet je eerst een sterk vooronderzoek doen. In dit vooronderzoek gaan we twee dingen achterhalen. Waarover ga ik een blog schrijven? En welke onderwerpen hebben de meeste potentie?

    Weet jij al waarover je wil gaan schrijven of heb je nog geen idee? Noteer alle onderwerpen die in je opkomen. Hierbij is het ook een handige tip om bij de concurrenten binnen jouw branche te kijken naar de onderwerpen waarover zij blogs schrijven. Wij doen dit zelf altijd via de tool SEMrush, maar je kunt ook gratis tools gebruiken.

    Uit dat onderzoek komen een aantal onderwerpen rollen waarover je een blog zou kunnen schrijven. Maar met welk onderwerp ga je beginnen? Dit is het onderwerp met de meeste potentie! De potentie van een blog ontdek je op twee manieren: zakelijk potentieel en traffic potentieel. Op zakelijk vlak is een onderwerp potentieel wanneer dit relevant is voor jouw branche en als het aannemelijk is dat de bezoeker eenvoudig converteert. Verkoop jij bijvoorbeeld afslankprogramma’s? Dan is het relevant om te schrijven over ‘persoonlijk voedingsschema’. Dit omdat de mensen die willen afvallen vaak ook op zoek zijn naar een passend voedingsschema.

    Wil jij het traffic-potentieel vaststellen? Dan kunnen we weer gaan kijken naar onze SEO tool. Voer het zoekwoord in onder het kopje ‘Keyword Magic Tool’ en analyseer het zoekvolume en de SERP rapportage. Hoe vaak wordt er per maand op dit zoekwoord gezocht? Kies voor een onderwerp waar je wel op kunt concurreren, maar waarop je niet geen schijn van kans maakt.

    Keyword Magic Tool in Semrush

    Tip 2: Optimaliseer jouw blog voor de zoekmachine

    Jij wil met jouw blog het liefst zo hoog mogelijk in Google eindigen. Dit omdat je dan online beter vindbaar bent, meer websiteverkeer genereerd en de kans vergroot op nieuwe leads. Daarom gaat de tweede tip voor het schrijven van een goede blog over de optimalisatie voor de zoekmachines.

    Uit jouw vooronderzoek is al gebleken welke onderwerpen voor het schrijven van jouw blog de meeste potentie hebben. Het doel van Google is om de meest relevante resultaten voor de zoekopdracht te tonen aan de bezoeker. Wanneer jij hoog wil ranken in de zoekresultaten van Google moet jouw content dus een relevant antwoord geven op de zoekopdracht.

    Dit is niet het enige waarop Google jouw blog beoordeeld om te bepalen welke positie deze in de zoekresultaten krijgt. Google hanteert meer dan 200 ranking factoren. Een belangrijke tip voor het schrijven van een goede blog die we je mee kunnen geven op het gebied van SEO is het toevoegen van zoekwoorden aan je tekst.

    Laat het zoekwoord regelmatig terugkomen in je blog. Maar hoe vaak? Dat is simpel. Je kijkt naar de eerste 10 concurrenten die ranken op dit zoekwoord. Deze vind je door gewoonweg het zoekwoord in te typen in Google of de SEO-tool te gebruiken. Hoeveel woorden schrijven zij gemiddeld? Zorg ervoor dat jouw blog meer woorden bevat. Vervolgens zorg je ervoor dat de trefwoorddichtheid tussen de 2% en 8% ligt. Dus is jouw tekst 1500 woorden en laat je het zoekwoord 36 keer terugkomen? Dan is de trefwoorddichtheid: 36/1500 x100% = 2,4 dus goed!

    concurrentieanalyse in Semrush

    Zorg ervoor dat jouw zoekwoord terugkomt op de volgende plekken:

    • In de titel, het liefst vooraan
    • In ongeveer 70% van je subtitels (h2, h3, h4, h5)
    • Sporadisch in de rest van de blog
    • In de url, title tag en meta description

    Wil jij meer weten over hoe jouw blog hoger scoort in Google? Lees dan onze blog ‘6 tips om hoger te scoren in Google’.

    Tip 3: Maak gebruik van tussenkoppen en bulletpoints

    De derde tip voor het schrijven van een goede blog gaat over de structuur van de tekst. Zeker wanneer jij een lange blog schrijft, zijn er maar weinig bezoekers bereid om de gehele blog te lezen. Daarom moet jouw blog scanbaar zijn. Bezoekers zijn op zoek naar specifieke informatie en willen dit zo snel mogelijk vinden.

    Zorg daarom voor goede tussenkoppen en bullet points. De subtitels moeten sterk zijn. Zij moeten precies vertellen waar de volgende alinea’s over gaan. Daarnaast moeten ze de lezer overtuigen om door te lezen.

    Het gebruik van bullet points is ideaal om de tekst overzichtelijk te houden. Wil jij een opsomming doen? Maak er dan geen lange zin van met veel komma’s maar kies voor bullet points.

    Tip 4: Maak gebruik van call-to-action in je blog

    Goede call-to-action is essentieel om de bezoeker duidelijk te maken wat het doel van jouw blog is. Een goede cta button zorgt dan ook voor een verhoging van het aantal conversies. Dus schrijf jij een blog met als doel dat meer mensen contact met je opnemen? Maak dan een call-to-action met ‘neem contact op’.

    Een goede call-to-action draait niet alleen om een pakkende tekst, maar ook om het design en de plaats waar de button komt te staan. De cta button moet namelijk opvallen en duidelijk zijn. Dit doe je bijvoorbeeld met een opvallende kleur die goed afsteekt tegen de kleur van de achtergrond. Verder is het belangrijk om te kijken naar het formaat en de vorm van de cta button. Plaats de call-to-action op logische plekken in de blog. Aan de linkerkant van de blog en tussen alinea’s die aansporen op het overgaan tot een bepaalde actie zijn goede plaatsen.

    Tip 5: Behandel tijdens het schrijven van je blog maar één onderwerp

    Wanneer je een onderwerp hebt gekozen is het belangrijk om je ook vast te houden aan dit onderwerp en hier niet van af te wijken tijdens het schrijven. Leef je in in de doelgroep. Onderzoek tegen welke problemen zij aanlopen en ga er geen zaken bij betrekken die overbodig zijn.

    Kijk bijvoorbeeld naar deze blog. Het gaat over tips voor het schrijven van een blog. Hierbij komen ontzettend veel zaken kijken, die in eerste instantie niet belangrijk zijn om te vermelden. Mensen die deze blog bezoeken zijn op zoek naar tips om een goede blog te schrijven. Als je denkt aan een blog dan komen daar ook zaken bij kijken als de opmaak van de pagina. Wanneer wij ook daarover gaan schrijven, wordt deze blog wel erg lang. Focus je dus op één onderwerp tijdens het schrijven van je blog.

    Tip 6: Zorg voor een pakkende titel


    Het eerste dat de lezer ziet is de titel. Aan de hand van de titel bepaalt de lezer of hij de blog wel of niet wil gaan lezen. Je kunt dus een te gekke blog hebben geschreven, maar als je titel niet pakkend genoeg is, bestaat de kans dat de tekst niet gelezen wordt. Hieronder vind je enkele tips voor het schrijven van een pakkende titel voor jouw blogs:

    • Gebruik getallen
    • Doe een aantrekkelijke belofte (en maak deze belofte ook waar)
    • Begin je titel regelmatig met hoe, wat en waarom
    • Gebruik woorden als snel, eenvoudig en gemakkelijk in je titel
    • Maak een vraag stellend in plaats van vragend
    • Zorg ervoor dat je titel niet te lang is
    • Probeer te prikkelen met een bepaalde uitspraak
    • Wissel je titels af (dus niet iedere blog begint met 7 tips om…)

    Tip 7: Schrijf een krachtige inleiding

    Heb jij een pakkende titel bedacht? Mooi! Maar als jouw inleiding niet goed is, haken lezers alsnog af. Daarom gaat onze zevende tip over het schrijven van een goede inleiding voor jouw blog. Om te beginnen is het belangrijk om concreet te zijn in je inleiding: wat kan de lezer van jouw blog verwachten? Denk aan ‘in deze blog geven we je 10 tips over het schrijven van een goede blog’.

    Daarnaast is het verstandig om de lezer in de inleiding al te helpen. Begin jouw inleiding bijvoorbeeld met een probleemstelling waar jouw lezer mee zit en vertel kort en bondig hoe jouw product of dienst hier de oplossing voor biedt. Om dit probleem direct duidelijk te maken kun je beginnen met een vraag. ‘Schrijf je prachtige blogs maar levert het niets op? Met deze 10 tips voor het schrijven van een goede blog boek jij vooruitgang in je werk’.

    Tip 8: Zorg ervoor dat je jouw blog op de juiste manier afsluit

    Een goede start van je blog is belangrijk, maar het slot is ook van groot belang. Een blog abrupt eindigen, laat de lezer wat beduusd achter. Probeer voor iedere blog een mooie slotzin te bedenken. Uit die zin moet duidelijk blijken dat de blog hier eindigt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een slotconclusie, een samenvattende zin of een herhaling van de kernboodschap.

    Tip 9: Voorkom spelling- en grammaticafouten

    De negende tip in het lijstje van tips voor het schrijven van een goede blog gaat over slordigheid. Iedereen maakt spelling- en grammaticafouten. Ook wij. Misschien zelfs wel in deze blog. Spelling- en grammaticafouten staan wel slordig en onprofessioneel, dus dit wil je zo veel mogelijk voorkomen.

    Spellingsfouten zijn over het algemeen makkelijk te voorkomen. Wanneer een tekstschrijver de tekst een keer doorleest, haalt hij er vaak al veel spellingsfouten uit. Twijfel je over de spelling van een woord? Zoek het dan gewoon op in Google.

    Lastiger is het om grammaticafouten te voorkomen. Denk aan ‘gebeurt’ of ‘gebeurd’. Daarvoor is het gewoonweg belangrijk om de taalregels te kennen. Beheers jij de taalregels niet goed? Dan kun je ervoor kiezen om een taalcursus te doen. Dit kan bijvoorbeeld bij Onze Taal. Twijfel je over een bepaalde zin? Zoek het dan op of verander de zinsopbouw.

    Tip 10: Varieer voldoende in je woordkeuze

    Dit is de laatste tip voor het schrijven van een goede blog en deze is zeker niet onbelangrijk! Varieer in je woordkeuze. Het komt namelijk wat saai en houterig over wanneer jij hetzelfde woord meerdere keren achter elkaar gebruikt. Kijk maar naar het volgende voorbeeld:

    • Wil jij eindelijk afvallen? Dan kan personal training jou helpen met afvallen. Afvallen is niet makkelijk daarom biedt personal training de motivatie die jij nodig hebt om écht door te zetten. Wil jij starten met afvallen? Meld je dan aan bij onze personal training.

    Je merkt ongetwijfeld dat de woorden ‘afvallen’ en ‘personal training’ ontzettend vaak terugkomen. Dit maakt de tekst stijf en niet zo speels. Vervang enkele woorden door synoniemen of verwijswoorden. Dit maakt je tekst al veel aantrekkelijker, kijk maar:

    • Wil jij eindelijk afvallen? Dan kan onze personal training jou helpen! Dit zorgt er namelijk voor dat jij jouw motivatie vast kunt houden en écht door kunt zetten. Wil jij kilo’s verliezen? Meld je dan bij ons aan.

    Wanneer ‘afvallen’ of ‘personal training’ jouw zoekwoord is, mag dit uiteraard wat vaker terug komen in je tekst. Maar zorg ervoor dat je hierin niet gaat overdrijven.

    Hulp nodig bij het schrijven van een goede blog?

    Hopelijk heb jij iets gehad aan deze 10 tips voor het schrijven van een goede blog. Kan jij nog wat extra hulp gebruiken? Of heb jij gewoonweg geen tijd om zelf goede blogs te schrijven? Dan kunnen wij jou helpen. Het regelmatig schrijven van een blog biedt ontzettend veel voordelen. Die verschillende voordelen lees je in deze blog. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!