Terug naar overzicht

5 tips voor een krachtige branding

Opvallen met jouw merk, dat is de wens van iedere ondernemer. Maar hoe doe je dat precies? Wij leggen het je uit.

Spring snel naar:

  Opvallen met jouw merk, dat is de wens van iedere ondernemer. Maar hoe doe je dat precies? Met branding zorg je dat jouw merk opvalt tussen de anderen. Zo kun je bouwen aan het vergroten van je merk en de naamsbekendheid. Maar wat houdt branding precies in? En hoe val je nou écht op tussen je concurrenten? In deze blog lees je er alles over en geven we 5 tips weg voor een krachtige branding!

  Wat is een merk?

  In de marketing wordt er vaak gesproken over een merk. Maar wat is een merk eigenlijk precies? En wat is dan het verschil tussen een merk en branding? Een merk (oftewel brand) is een verzameling waarmee een entiteit zich herkenbaar maakt. Een entiteit kan bijvoorbeeld een persoon, organisatie, stad, bedrijf, product of land zijn.

  google op scherm van laptop

  Wat is branding nou precies?

  Branding is het laten opvallen van jouw merk (brand) tussen de concurrenten waardoor je een positief effect krijgt op de naamsbekendheid. Branding doe je niet van de een op de andere dag. Je moet er een goede branding strategie voor bedenken. In het volgende stuk vertellen we je over een Branding strategie.

  Branding strategie

  De branding strategie bestaat uit vijf stappen. In deze vijf stappen werken we naar je visual identity. Eerst moet je weten wie je merk is. Welke producten en diensten ga je verkopen en wat wil je uitstralen? Vervolgens ga je bedenken hoe je merk zich nu manifesteert. Hierbij houd je rekening met twee richtlijnen: de tone-of-voice en de look & feel. De volgende stap van de branding strategie is het logo ontwikkelen. Dit logo moet sterk zijn en laten zien wat je met jouw bedrijf wilt uitstralen. Al deze resultaten verwerk je in een brandbook. Dit is een boek waar alle stappen van de branding strategie in verwerkt staan.

  Als het merk eenmaal staat is het belangrijk om het verhaal uit te dragen. De doelgroep in contact brengen met het merk. De lange termijn relatie aangaan. Op zoek gaan naar de juiste touchpoints en momenten om jouw doelgroep te bereiken. Dat is misschien wel de belangrijkste stap van de branding strategie. Denk hier daarom goed over na.

  Tip 1: Zet de klant altijd op nummer 1

  Dit klinkt natuurlijk harstikke logisch. Toch zul je zien dat dit niet altijd het geval is bij bedrijven. Vraag maar eens aan een bedrijf wat hun visie is. De meeste bedrijven zullen reageren: veel klanten hebben, veel omzet draaien of over een groter bedrijfspand willen beschikken. Het gaat er alleen niet om wat jij zelf wil, maar om wat de klant wil! Waarmee ga jij het verschil maken voor jouw (potentiële) klanten. Denk dus na over een maatschappelijke visie en niet perse over je eigen wensen.

  Tip 2: Begin je met branding? Doe het dan goed!

  Wanneer jij je merk wilt gaan tonen kun je dit beter meteen goed doen. Jouw (misschien wel nieuwe) maatschappelijke visie ga je communiceren. Zorg ervoor dat je niet alleen je Instagram pagina aanpast naar dit thema , maar pas alles erop aan. Niet alleen online moet je jouw boodschap overdragen. Kijk ook naar jezelf. Wanneer jij bijvoorbeeld de focus legt op de bescherming van dieren, draag dan geen winterjas met een bondkraag erop. Dat geeft verkeerde signalen af bij je (potentiële) klanten.

  Tip 3: Houd je personeel en vrienden op de hoogte van je nieuwe branding strategie

  Als je ervoor hebt gekozen om een nieuwe branding strategie door te voeren, dan is het van belang dat je hier al je werknemers over inlicht. Wanneer je nieuwe strategie ‘verrassend’ is, verlang je ook van je personeel dat ze met een vriendelijke lach net even iets verrassends doen voor de klanten in plaats van dat ze chagrijnig achter de balie zitten. Ook is het belangrijk om je vrienden en familie hierover in te lichten. Zij praten waarschijnlijk in hun vrije tijd meer over jou en je bedrijf. Wanneer iemand aan je vader vraagt: “Wat voor werk doet jouw dochter?” antwoordt hij waarschijnlijk heel trots “Ze verkoopt kleding.” Terwijl je misschien wel kleding verkoopt, maar de kleding is helemaal zelfgemaakt en iedere klant krijgt persoonlijke aandacht. Het zou natuurlijk betere mond tot mond reclame zijn wanneer je vader dit dan iets uitgebreider vertelt.

  Tip 4: Wees actief op social media

  Een van de eerste tools waar je aan denkt bij branding is social media. Social media is zeker een effectieve manier om jezelf te laten zien. Het consistent bijhouden van de social media kanalen is geen makkelijke klus. Je hebt er een sterke social media strategie voor nodig. Zorg dat je regelmatig zichtbaar bent maar onthoudt; kwaliteit gaat boven kwantiteit. De content moet sterk en uniek zijn. Probeer interactie te creëren met de volgers door ze bijvoorbeeld een vraag te stellen. En zeker niet onbelangrijk: doe geen dingen waar jij je zelf ook aan irriteert bij anderen. Voorkom dus spam en plaats geen schreeuwende advertenties.

  Tip 5: Plannen

  Een krachtige branding strategie voer je niet uit in één dag. Plan alles. Maak een contentkalender waarin staat wat je op welke dag gaat delen met je volgers. Je kunt ongeveer 90 dagen vooruit plannen. Denk eraan, een planning hoeft nog niet vast te staan. Zie het meer als de basis, je kunt het nog ieder moment aanpassen. Door te plannen kun je jouw ideeën ook nooit vergeten, want je schrijft ze op.

  Hulp nodig met branding voor jouw merk?

  Krachtige branding kost veel tijd en je hebt er een hoop kennis voor nodig. Daarom is het vaak een goede oplossing om hulp te vragen aan specialisten. Wij kunnen je hierbij helpen. Wij zijn Impact Media Concepts. Een gezellige, actieve, jonge club van marketing communicatie professionals. Wij zijn een full-service online marketingbureau in regio Eindhoven en wij staan klaar om jou te helpen en te zorgen voor meer conversies, naamsbekendheid, leads, sales en omzet. Wij zetten Google Ads, leadgenerators, e-mailmarketing en social media in om jou in contact te brengen met je huidige klantenbestand en nieuwe klanten. Kortom, we zorgen ervoor dat kennis en creativiteit omgezet wordt in krachtige campagnes, wervende websites en voortdurende conversie.

  Ook hebben we alle specialiteiten onder één dak, dus we hoeven geen gebruik te maken van externe specialisten, dat vinden we wel zo handig! Daarnaast draait alles om resultaat, samen met ons zal jouw bedrijf ervaren dat een succesvol eindresultaat enorm belangrijk is voor ons. Van strategie tot de uitvoering. Van doordacht plan naar Impact maken! We helpen je met een sterke branding en zorgen ervoor dat jouw merk in aanmerking komt met jouw doelgroep. We versterken de positie van je website en social media, en vergroten het aantal conversies. Zo werken we samen aan commerciële groei door middel van een krachtige branding.

  Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!