Chrome, Safari en Edge; ze vinden privacy steeds belangrijker. Mede op aandringen van de EU blokkeren deze browsers daarom steeds vaker third-party cookies. Bij client-side-tagging en het plaatsen van third-party cookies heb je als website-eigenaar geen controle over welke bezoekersdata wordt doorgestuurd naar het marketingplatform. Je bent dus eigenlijk een roerloze tussenschakel tussen het marketingplatform en jouw bezoeker. Goed voor de privacy van de bezoeker? Zeker niet. Vandaar ook die nieuwe wetgeving. Maar, als marketeer wil je natuurlijk wél weten wie wat op jouw website doet. De oplossing? Server side tagging.
De naam zegt het eigenlijk al: tagging aan server side. Dus niet zoals bij “client-side tagging” op het device van jouw bezoekers, maar juist op jouw eigen server. In plaats van een rechtstreekse connectie tussen het marketingplatform en jouw bezoeker, creëer je nu een datalaag waarbij je zelf de bezoekersdata opslaat op jouw server. Bezoekt iemand jouw website? Dan blijft die bezoekersdata dus ook op jouw server. Je kiest vervolgens zelf of en welke data je doorstuurt naar het marketingplatform. Dit gebeurt eigenlijk zonder dat de bezoeker het merkt.
Maak jij gebruik van server side tagging? Dan profiteren bezoekers van meer privacy en een snellere laadtijd van de website. Omdat er minder trackingcodes op hun apparaten worden uitgevoerd, worden persoonlijke gegevens beter beschermd en wordt de website sneller geladen. Ook voor jou als website-eigenaar biedt het voordelen. Je verzamelt betrouwbare gegevens en profiteert van verbeterde gegevensbeveiliging. Server side tagging zorgt voor nauwkeurige analyses en rapporten, omdat er minder kans is op gegevensverlies door adblockers of bezoekers die JavaScript uitschakelen. Het stelt ondernemers in staat om een beter inzicht te krijgen in het gedrag van hun bezoekers.