De toenemende populariteit van Artificial Intelligence (AI) en ChatGPT bieden contentcreators een unieke kans om hun contentstrategieën te versterken. AI en ChatGPT hebben de manier waarop bedrijven content produceren en distribueren drastisch veranderd.
AI-technologie stelt contentcreators in staat om meer informatie te verzamelen over hun doelgroep en hun gedrag. Door AI te gebruiken, kunnen ze beter begrijpen wat hun doelgroep wil, wat de interesses zijn en waarom ze hun product of dienst kopen. Met deze informatie is het makkelijker om content te creëren die aansluit bij hun doelgroep en hun behoeften.
ChatGPT maakt het ook mogelijk om meer betrokken te raken bij contentcreatie. ChatGPT is een technologie die content kan genereren, bewerken en publiceren op basis van gesprekken met gebruikers. Het is een krachtig hulpmiddel voor contentcreators omdat het hen in staat stelt om meer betrokken te raken bij hun contentproductie. Ze kunnen bijvoorbeeld gesprekken voeren met hun doelgroep om hun interesses en behoeften te begrijpen, waardoor ze sneller en effectiever content kunnen ontwikkelen.
In combinatie met AI biedt ChatGPT ook veel mogelijkheden voor contentcreators. AI kan helpen bij het verzamelen van informatie over hun doelgroep en hun gedrag, waardoor contentcreators hun contentstrategie kunnen verfijnen. Door AI te gebruiken, kunnen ze bovendien meer persoonlijke content produceren die aansluit bij hun doelgroep en hun behoeften.
Hoewel AI en ChatGPT beide veel potentie hebben, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze deze technologieën op de juiste manier gebruiken. Als AI en ChatGPT niet goed worden toegepast, kunnen ze de contentcreatie alleen maar bemoeilijken. Daarom is het belangrijk dat bedrijven hun contentstrategie goed plannen en hun contentcreatie op een verstandige manier integreren met AI en ChatGPT.
In het algemeen bieden AI en ChatGPT contentcreators veel mogelijkheden om hun contentstrategieën te versterken. Door deze technologieën te gebruiken, kunnen contentcreators betere, meer persoonlijke content produceren die aansluit bij hun doelgroep en hun behoeften. Als bedrijven deze technologieën echter goed gebruiken, kunnen ze hun contentcreatie verbeteren en hun online aanwezigheid vergroten.
Deze blog is tot dit punt volledig door AI en ChatGPT geschreven. Gek hé? Je hebt net een artikel gelezen, dat niet door een mens is geschreven maar door een chatbot met kunstmatige intelligentie. Ik zou nu kunnen stoppen met schrijven en dan heb ik binnen 12 minuten een blog online kunnen zetten. AI en ChatGPT deden er namelijk 2 minuten over om de blog te schrijven, vervolgens heb ik de tekst binnen 7 minuten geredigeerd en heb ik in 3 minuten een aantal titels voor de tussenkoppen bedacht.
De enige opdracht die ik ChatGPT gegeven heb is:
Ik zou deze blog nu kunnen stoppen, maar ik vind het ook belangrijk om de risico’s en beperkingen van ChatGPT verder toe te lichten. Het klinkt namelijk haast te mooi om waar te zijn: binnen 12 minuten een nieuwe blog plaatsen. Is het eigenlijk wel zo verstandig om dat op deze manier te doen?
AI en ChatGPT gaan niet direct je volledige contentafdeling vervangen. De AI-content, zoals je hierboven kunt zien, ziet er op het eerste oog prima uit. Toch zijn er verschillende beperkingen verbonden aan de technologie. ChatGPT kan vragen beantwoorden over allerlei onderwerpen, afhankelijk van de tekst waarmee het is getraind. Over algemene onderwerpen kan ChatGPT een prima tekst schrijven, maar voor specifiekere onderwerpen kun je het niet altijd inzetten. Het is goed om te weten dat ChatGPT niet over alle onderwerpen vragen kan beantwoorden. Het prestatieniveau is echt afhankelijk van de input die het ontvangt.
De teksten zijn overigens niet altijd perfect geschreven. Ze kunnen fouten bevatten. Spellings- en grammaticafouten, maar ook onjuiste informatie. Dit kan ervoor zorgen dat er slechte of onjuiste content op je website staat. Dit doet natuurlijk weinig goeds aan de reputatie van je website en je merk.
Wil jij gebruik maken van AI en ChatGPT? Neem de tekst dan nooit 1 op 1 over. Naast dat het fouten kan bevatten, kunnen Ai-gegenereerde teksten door zoekmachines ook als spam worden gezien. Dit kan leiden tot lagere posities in de zoekmachines en dus minder zichtbaarheid bij potentiële bezoekers. Zonde!
Een vraag die direct in mijn hoofd opkwam was: weet Google of een tekst met behulp van AI en ChatGPT is geschreven? Dit is moeilijk te zeggen. Zoekmachines maken gebruik van complexe algoritmes om te bepalen of een tekst echt of onnatuurlijk is. Deze algoritmes veranderen voortdurend. Zoekmachines zullen waarschijnlijk op zoek gaan naar bepaalde kenmerken van AI-gegenereerde teksten, zoals herhaalde zinnen of onnatuurlijke woordvolgordes. Dus wil jij AI en ChatGPT inzetten voor SEO-doeleinden? Zorg dan dat je de AI-gegenereerde tekst zo menselijk mogelijk laat lijken.
Dat kan zeker! AI biedt mogelijkheden voor SEO-specialisten wereldwijd. Echter is het hierbij wel belangrijk dat je goed onderscheid maakt tussen de do’s en don’ts. Vermijd ten aller tijden het 1 op 1 overnemen van AI-gegenereerde teksten op je website. Je kunt wel experimenteren met SEO-taken zoals het omzetten van complexe onderwerpen naar eenvoudige taal of het opdoen van inspiratie over een bepaald onderwerp.
Laten we meteen met de deur in huis vallen: met ChatGPT kun je geen volledig zoekwoordonderzoek uitvoeren. Dat komt omdat het geen inzicht geeft in statistieken zoals zoekvolumes en zoekwoordmoeilijkheden. Echter kun je het wel gebruiken aan het begin van jouw zoekwoordonderzoek. Namelijk bij het genereren van nieuwe zoekwoordideeën.
Zo vroeg ik om potentiële zoekwoorden te vinden voor het onderwerp ‘houtbouw’. En de volgende lijst rolde binnen enkele seconden uit:
Bam! Direct een flinke lijst aan nieuwe ideeën. Deze keywords kun je vervolgens in tools zoals Semrush gooien om te kijken welke zoekwoorden jij daadwerkelijk gaat gebruiken. Je kunt ChatGPT wel vragen om bijvoorbeeld van enkele van de keywords long-tail variaties te maken. Erg handig toch!
Je bent nu op de hoogte van de mogelijkheden van AI en ChatGPT. Het biedt je de mogelijkheid om efficiënt aan de slag te gaan met contentcreatie. En zelfs met een gedeelte van jouw SEO-werkzaamheden. Maar wees je wel goed bewust van de beperkingen en risico’s van AI en ChatGPT. Het is essentieel om er op de juiste manier gebruik van te maken. En daar helpen we je graag bij! Heb jij vragen of kun je hulp gebruiken bij efficiënte contentcreatie? Neem dan gerust contact met ons op!