Terug naar overzicht

Het belang van doelgroep segmenteren

Steek jij maandelijks ontzettend veel tijd in het schrijven van je nieuwsbrief? Maar wordt de mail vervolgens nauwelijks geopend? Dan pak je het verkeerd aan. Bereik jouw doelgroep op een effectieve manier door te segmenteren. Waarom is doelgroep segmenteren zo belangrijk? En hoe ga je hier succesvol mee aan de slag? Wij vertellen je er alles over.

Spring snel naar:

  Wat is segmenteren?

  Stel je wil een mail sturen die gericht is op een specifieke doelgroep. Dan is het niet verstandig om deze mail naar je volledige klantenbestand te sturen. Zo komt de mail ook bij mensen terecht voor wie deze helemaal niet interessant is. Aan hen zou je beter een andere mail kunnen sturen. Door te segmenteren is het mogelijk om je mail naar de specifieke doelgroep te versturen. Dit zorgt ervoor dat de mail vaker geopend wordt. Het is namelijk een gepersonaliseerde mail die relevante informatie bevat.  

  Met het segmenteren van de markt bedoelen we het opdelen van een markt in specifieke segmenten, oftewel doelgroepen. Een segment is een groep van (potentiële) afnemers die overeenkomen op verschillende kenmerken. Denk aan geslacht, leeftijd, opleiding of beroep.  

  Waarom is doelgroep segmenteren belangrijk?

  Iedere doelgroep reageert anders op jouw marketing- en communicatie uitingen. Kijk maar eens naar het verschil tussen ouderen en jongeren. Waar jongeren veel gemakkelijker zijn met het overgaan tot een online aankoop, vinden ouderen het vaak nog lastig om online iets te bestellen. Daarnaast is de kans erg groot dat je ouderen en jongeren niet via dezelfde kanalen kunt bereiken. 

  Daarom is het ontzettend belangrijk om te segmenteren. Hier doe jij een aantal voordelen mee: 

  • Je kan je bedrijfsstrategie afstemmen op verschillende type afnemers 
  • Je zorgt voor een zeer klantgerichte marketingstrategie 
  • Voor iedere groep afnemers hanteer je de juiste positionering 
  • Door te meten uit welke segmenten jouw successen komen, kun je steeds succesvoller worden 

  Tijdens het segmenteren kun je jezelf richten op verschillende segmentcriteria. De belangrijkste criteria waar we op kunnen doelgroep segmenteren zijn: geografisch, demografisch, psychografisch en gedrag. Het is essentieel om je niet te focussen op alleen één van deze criteria. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld: 

  Stel je segmenteert alleen op demografische factoren, dan zouden prins Charles en Ozzy Osbourne in hetzelfde segment zitten, terwijl het twee totaal verschillende personen zijn! Twee mannen die geboren zijn in 1948, opgegroeid in de UK, twee keer getrouwd zijn geweest, in een kasteel wonen en enorm rijk en beroemd zijn. Of Dagobert Duck en Donald Trump, beiden steenrijk, filmsterren en even oud! Om wél de juiste doelgroep te bereiken leggen we je uit hoe je het beste doelgroepen kunt segmenteren.

  Hoe ga je aan de slag met segmenteren?

  Om de markt op de juiste manier te segmenteren maak je gebruik van verschillende segmentcriteria. Je kunt ervoor kiezen om deze segmentcriteria los of in combinatie met elkaar te gebruiken. Voor het beste resultaat bij het doelgroep segmenteren kun je elementen uit de onderstaande segmentcriteria met elkaar combineren: 

  Geografisch 

  Bij de geografische segmentcriteria ga je kijken naar zaken als de regio en gebiedsgrootte. Ga jij je richten op heel Nederland? Enkel op Noord-Brabant? Of misschien wel alleen op Eindhoven? 

  Demografisch 

  Ga jij doelgroepen segmenteren op demografische factoren? Dan kijk je naar zaken als leeftijd, geslacht, gezinsgrootte en geloof. Wellicht verkoop jij truien die voornamelijk geschikt zijn voor tienermeiden. In dat geval gaat het om meiden tussen de 10 en 18 jaar oud, die vaak nog in het ouderlijk huis wonen.  

  Psychografisch 

  Bij psychografische factoren kun je voornamelijk denken aan de interesses, leefstijl en persoonlijkheid van een persoon.  

  Sociaaleconomisch 

  Deze criteria hebben te maken met sociaal en economisch perspectief. Denk aan opleidingsniveau, beroep, inkomen en sociale klassen.  

  Gedrag 

  Wanneer je jezelf richt op het gedrag van een doelgroep, kijk je naar factoren als behoeftes, loyaliteit, gebruiksfrequentie en tijdstip van gebruik. Hieronder valt segmenteren op basis van klantvoordelen. Verkoop jij parfum? Dan zijn er verschillende klantvoordelen: het ruikt lekker, het is goedkoop, het geeft bescherming tegen lichaamsgeur en het laat je beter voelen. Met welke reden schaft de doelgroep de parfum aan? 

  De volgende stap: de doelmarktbepaling 

  Wanneer jij de markt hebt opgedeeld in verschillende segmenten, is het tijd om deze doelgroepen te gaan beoordelen. Het ene segment is natuurlijk aantrekkelijker dan de ander. Dat kom jij te weten tijdens de doelmarktbepaling. Je kan de doelmarkt bepalen aan de hand van verschillende criteria:  

  • Meetbaarheid 
  • Grootte van het segment 
  • Homogeniteit 
  • Bereikbaarheid 

  De eisen van een sterke segmentatie

  Het is uiteraard de bedoeling dat je door te segmenteren bij bruikbare doelgroepen uitkomt, waarmee je daadwerkelijk aan de slag kan gaan. Daarom is het handig om enkele uitgangspunten te hanteren. De segmenten moeten namelijk voldoen aan verschillende eisen.  

  Het segment moet altijd homogeen zijn. Dit wil zeggen dat iedere klant of prospect hetzelfde gedrag vertoont. Daarnaast moeten de segmenten onderling heterogeen zijn. Er moet een duidelijk verschil zijn tussen de doelgroepen en deze mogen elkaar niet overlappen.  

  De verschillende segmenten moeten traceerbaar, meetbaar en bereikbaar zijn. De doelgroepen moeten namelijk SMART doelen weten te realiseren. De gebruikte segmenten moeten samen voldoende aantallen klanten en prospects opleveren en je moet een sterk aanvalsplan hebben. Kies een segment waarvan je precies weet hoe je hier het beste mee aan de slag kunt gaan.  

  Hulp nodig met doelgroep segmenteren?

  Hopelijk heeft bovenstaand artikel jou meer duidelijkheid gegeven over het belang van doelgroep segmenteren en hoe je hiermee het beste aan de slag kunt gaan. 

  Heb jij niet voldoende tijd en kennis om aan de slag te gaan met doelgroep segmenteren? Of wil je graag dat het direct op de juiste professionele manier gebeurt? Dan willen wij jou graag helpen! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie!