Terug naar overzicht

E-commerce 1: alles wat je moet weten over de technologie

Is het jouw droom om producten te verkopen via je eigen webshop? En vraag je jezelf af hoe je dit het beste aanpakt? Wij leggen je in 6 stappen uit hoe je jouw eigen webshop opzet.
In deze blog bespreken we stap 1. Dit gaat over de technologie achter een e-commerce bedrijf.

Spring snel naar:

    E-commerce software 

    Wanneer jij hebt bepaald welke producten je wil verkopen en wie jouw doelgroep is, is het tijd om een aantal technische dingen te regelen. Zo moet je een goede domeinnaam vastleggen voor jouw webwinkel. Een goede domeinnaam is makkelijk te typen, niet te lang en het moet gerelateerd zijn aan je bedrijf. Heb jij dé perfecte domeinnaam gekozen? Dan kun je gaan bepalen welke e-commerce software het beste bij jou past.  

    E-commerce software is de software die organisaties helpt met het draaiende houden van hun online winkel. Denk aan het geven van inzicht in o.a. voorraadbeheer, orderbeheer, betalingen, bezorgingen, retouren, klantreviews en marketing.  

    Welke e-commerce software past het beste bij jouw bedrijf?

    Voorbeelden van bekende e-commerce software zijn Spryker, Lightspeed en Shopify. Dit zijn voorbeelden van goede e-commerce wanneer je snel en gemakkelijk een gebruiksvriendelijke webshop wil opzetten. Voor een bepaald bedrag per maand zet je jouw webshop op. Je kan kiezen uit een aantal standaard templates en thema’s. 

    Ieder platform heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar wanneer jij specifieke wensen hebt, kan het voorkomen dat een standaardoplossing niet toereikend is. Wijk jij af van de ‘standaard verkoopprocessen’ en wil jij liever een unieke webshop bouwen en niet beperkt zijn tot standaard templates? Dan is het beter om voor maatwerk te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de optie om klant specifieke kortingen op producten of verzendkosten te geven. Dit soort uitzonderingen vind je vaak niet terug in een standaardoplossing.  

    Ga voor een professionele aanpak 

    Wanneer je rustig wilt starten met het verkopen van je producten via een webwinkel, dan kun je gerust zelf aan de slag gaan via e-commerce software. Maar wil je écht alles uit je webshop halen? Zonder beperkt te zijn in de uitstraling en mogelijkheden van je webshop? Dan is het beter om voor maatwerk te kiezen. Zo ontwerpen en bouwen de specialisten van Impact Media Concepts webshops die uitstekend functioneren. Zij zorgen ervoor dat de webshop er niet alleen fantastisch uitziet, maar dat deze ook online goed vindbaar is. Kortom, er wordt gezorgd voor een écht totaalpakket. 

    Payment Service Providers 

    Wanneer je de ideale partij hebt gevonden om jouw webshop te bouwen, is het tijd om na te denken over de betaalmethode. Payment Service Providers (PSP) zijn bedrijven die je helpen bij het accepteren van een breed scala aan online betaalmogelijkheden zoals online bankieren, creditcards, achteraf betalen en meer. Voorbeelden van PSP zijn PayPal, Afterpay, Worldpay en Klarna.  

    Is het beter om gebruik te maken van een Payment Service Provider of kan je beter bij je bank aankloppen? Het is niet mogelijk om zelfstandig een iDEAL betaling te accepteren. Daarom heb je een partij nodig die dit voor je regelt. Je kunt hiervoor terecht bij een PSP of bij je bank. Wij raden aan om gebruik te maken van een Payment Service Provider. Deze is namelijk gespecialiseerd in online betalen. Voor banken is het meestal één van de vele diensten en dat merk je terug in de kwaliteit en service. Bovendien liggen de prijzen hier vaak ook lager.  

    Enterprise Resource Planning 

    Enterprise Resource Planning (ERP) is software die organisaties gebruiken om dagelijkse bedrijfsactiviteiten te beheren. Denk hierbij aan boekhouding, inkoop, projectbeheer, risicobeheer en meer. Geen enkele organisatie is hetzelfde. Dit is dan ook precies de reden dat ERP software zo veel van elkaar verschilt. Ieder systeem kan worden ingericht met modules die verschillende afdelingen kunnen ondersteunen. Per softwarepakket bestaan deze modules weer uit verschillende functionaliteiten.  

    Wat zijn de voordelen van ERP? 

    • Het automatiseren van terugkerende werkzaamheden.  
    • Alle gegevens van het bedrijf worden samengevoegd tot een centrale database.  
    • Real-time gegevens waardoor je op ieder moment inzicht hebt in de meest recente data. 
    • Alle bedrijfsprocessen worden gemonitord en geanalyseerd. 
    • Omdat alle gegevens van het bedrijf gecentraliseerd zijn, is het gemakkelijk om deze op slechts één plek te beschermen. 

    Warehouse Management System 

    Een Warehouse Management System is een software-oplossing die inzicht biedt in de volledige voorraad van jouw bedrijf. Daarnaast beheert deze de fullfillment activiteiten van de toeleveringsketen. Hieronder valt het gehele logistieke proces. Van klantorders, pakketten opslaan en pakketten verzenden tot en met alle stappen die tussendoor volgen. 

    Dit zijn de voordelen van WMS-software: 

    • Het bespaart je een hoop tijd en geld. 
    • Je slaat je producten op een efficiënte manier op.  
    • Het zorgt voor een verbeterde magazijn- en workflow. 
    • Je verstuurt bestellingen vaker op tijd. 
    • Het vermindert fouten. 
    • Je werkt met een kleine voorraad omdat je voorraadbeheer slim wordt aangepakt. 

    Welke WMS-software het beste bij jouw bedrijf past is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan je branche, specifieke wensen en budget. Op basis hiervan ga je kijken welk Warehouse Management System het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Voorbeelden zijn Picqer, GoedGepickt, Brincr en WebStock. 

    Nu jij! 

    Op basis van de informatie in deze blog kun jij aan de slag gaan met het opzetten van je eigen webshop. Heb jij hulp nodig met één of meerdere van bovenstaande onderdelen? Neem dan gerust contact met ons op. 

    Staat de techniek van jouw e-commerce bedrijf en wil je vervolgstappen zetten? Lees dan de volgende blog over e-commerce: alles wat je moet weten over content. Deze gaat over het efficiënt inladen van content op jouw webshop.