Terug naar overzicht

E-commerce 2: alles wat je moet weten over content

Producten online verkopen doe je niet zomaar. Hier komen een hoop dingen bij kijken. Om jou hierbij te helpen hebben we 6 blogs ontwikkeld waarmee we je stap voor stap uitleggen hoe je aan de slag gaat met het starten van je eigen webshop. Dit is het tweede onderdeel van de reeks. In dit onderdeel leggen we je uit hoe je efficiënt content plaatst op je webshop en wat je hier allemaal voor nodig hebt.

Spring snel naar:

  Product Information Management tools voor het beheren van productinformatie 

  Product Information Management (PIM) tools helpen organisaties bij het beheren, verrijken en distribueren van productinformatie. PIM tools worden gebruikt om kwaliteit en consistentie van productinformatie te verbeteren. Met behulp van PIM-software kunnen bedrijven eenvoudig hun productinformatie beheren, waardoor het ook makkelijker wordt om deze informatie met verschillende afnemers te delen. Dit werk enorm efficiënt. 

  De belangrijkste voordelen van PIM-software: 

  • Verbetering van de informatiekwaliteit: PIM-software maakt het mogelijk om productinformatie op een consistente en gestructureerde manier te beheren. 
  • Verbetering van de distributiekwaliteit: het wordt gemakkelijker om productinformatie met afnemers te delen, waardoor de klant betere informatie krijgt. 
  • Kostenbesparingen: door productinformatie op een gestructureerde manier te beheren, kunnen bedrijven kosten besparen. 
  • Verbetering van de productiviteit: PIM-software maakt het mogelijk om productinformatie sneller en effectiever te beheren. Dit verhoogt de productiviteit. 

  Voorbeelden van PIM-software 

  Een goed voorbeeld van PIM-software is Akeneo. Het voordeel van Akeneo is de gebruiksvriendelijke interface waarmee je snel en eenvoudig productinformatie kunt invoeren, bewerken en organiseren. Via Akeneo kun je bijvoorbeeld ook afbeeldingen, beschrijvingen en andere informatie aan je productcatalogus toevoegen.  

  Een ander voorbeeld van PIM-software is InRiver. Deze tool maakt het mogelijk om productgegevens op te slaan, te verrijken en te verspreiden naar diverse kanalen zoals e-commerce websites en marktplaatsen. De software biedt geavanceerde functionaliteiten zoals het automatiseren van workflows, gegevensimport en –export en real-time integratie met andere systemen. 

  Content Management System om websites te creëren, bewerken en beheren 

  Wanneer je jouw productinformatie verzameld hebt wil je deze inhoud natuurlijk zo snel mogelijk op je website plaatsen. Een Content Management System (CMS) is een softwareprogramma waarmee je gemakkelijk websites kun creëren, bewerken en beheren. Met een CMS kun je bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen en video’s toevoegen, pagina’s aanmaken en de structuur van je website veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

  Voorbeelden van CMS-oplossingen 

  CMS is over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk. Hierdoor hoeft niet iedereen technische vaardigheden in huis te hebben om de inhoud te bewerken. Je bent dus niet afhankelijk van één individu omdat meerdere mensen de inhoud kunnen bijwerken. Voorbeelden van CMS-systemen zijn WordPress, Drupal en Magento.  

  WordPress is momenteel de meest gebruikte CMS-oplossing. Dit komt voornamelijk doordat het gemakkelijk te gebruiken is en het veel functionaliteiten biedt. Denk bijvoorbeeld aan de vele plug-ins die beschikbaar zijn voor het uitbreiden van functionaliteiten. 

  Kies het CMS-systeem dat het beste bij jou past 

  Kortom, een CMS is een efficiënte manier om een professionele e-commerce webshop te creëren en te onderhouden. Het is zeer geschikt voor organisaties die regelmatig inhoud moeten publiceren en bijwerken. Er zijn diverse CMS-systemen beschikbaar, met elk zijn eigen voor- en nadelen. Op die manier is er altijd een oplossing te vinden die bij jou past. 

  Syndicators om jouw producten te delen via diverse kanalen 

  Syndicators zijn op API gebaseerde e-commerce tools die het voor bedrijven mogelijk maken om hun producten te verhandelen via verschillende kanalen. Jij kunt hiermee je producten op een eenvoudige manier aanbieden, waardoor je waardevolle tijd en kosten kunt besparen. 

  De belangrijkste voordelen van syndicators 

  • Het verhoogt je verkoopkansen. 
  • Zorgt voor een sterke klantenbinding. 
  • Vergroot je naamsbekendheid. 
  • Het verbetert de klantenervaring. 

  Toegang tot marketplaces 

  Syndicators kunnen je toegang geven tot marketplaces, waardoor jij nog veel meer producten kunt verkopen. Een marketplace brengt vraag en aanbod samen. Als bedrijf betaal jij een marketplace, zoals Bol.com, een financiële vergoeding per verkoop. Dit bedrag spreek je van tevoren samen af. Meestal is dit een percentage van de omzet. Je betaalt dus uitsluitend voor resultaat. 

  Omdat veel klantreizen tegenwoordig beginnen en eindigen op een marketplace, is dit zeer interessant voor jouw bedrijf. Zorg er dan ook voor dat je deel uitmaakt van deze klantreis. Op onze website vind je veel informatie over het verkopen via marketplaces. Mocht je vragen hebben kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. 

  3D commerce voor een optimale winkelervaring 

  3D commerce is een innovatieve oplossing dat steeds populairder wordt bij e-commercebedrijven. Het is een technologie die mensen de mogelijkheid biedt om producten te configureren en te personaliseren met een 3D-interface. Met 3D commerce kunnen klanten producten bekijken en configureren zoals zij dat willen.  

  De belangrijkste voordelen van 3D commerce 

  • Het verbetert de winkelervaring van je klanten. 
  • Klanten weten precies wat ze kopen waardoor de kans op een verkoop groter wordt. 
  • Het presteert beter dan gebruikelijke productafbeeldingen, omdat alle details van het product kunnen worden bekeken. 
  • Klanten hebben een realistische kijk op het product waardoor de kans kleiner is dat het product retour wordt gestuurd. 

  Nu jij! 

  Aan de hand van deze blog kun jij aan de slag met het efficiënt inladen van content op je website. Ook weet je waarom het nuttig is om jouw producten via marketplaces aan te bieden. Nu is het aan jou om succesvol van start te gaan! Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken of heb je nog vragen over één van bovenstaande onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op! 

  Staat de techniek en content achter jouw e-commerce bedrijf goed? Bekijk dan onze derde blog over e-commerce. Deze gaat over agencies die jou kunnen helpen met het online verkopen van producten. Van advies en accountbeheer tot adverteren en content.