Terug naar overzicht

E-commerce 5: vergoot jouw bereik via marketplaces

Door jouw producten te verkopen via marketplaces, kun jij veel meer mensen bereiken. Dit levert je dus meer conversie op. Maar welke marketplaces zijn er eigenlijk allemaal? En welke zijn het meest interessant voor jouw bedrijf? Daar vertellen we je meer over in onze vijfde blog over e-commerce: Channels.

Spring snel naar:

    Ben jij een retailer of heb je zelf een product op de markt gezet? 

    Je kunt jezelf een retailer noemen als je producten verkoopt welke zijn ingekocht bij een fabrikant of groothandel. Je verkoopt dan producten van een ander merk op jouw webshop. Denk maar aan Kruidvat. De Kruidvat verkoopt producten van bijvoorbeeld Andrélon en Fa. Ook de Mediamarkt is retailer. Zij verkopen producten van o.a. Samsung en Philips. Koop jij zelf ook producten in bij fabrikanten? Dan ben jij dus een retailer. 

    Maar het kan natuurlijk ook andersom. Verkoop jij via jouw webshop bijvoorbeeld bodylotion die jij zelf ontwikkeld hebt? Dan kun je vragen aan Kruidvat of zij het product in het assortiment willen opnemen en dus een aantal potten bodylotion bij jou willen inkopen. Of wanneer jij een eigen merk chips op de markt brengt, kun je vragen of Jumbo dit in hun supermarkten wilt verkopen. 

    Of je nu retailer bent of een eigen product op de markt hebt gezet, het is altijd verstandig om je producten aan te bieden via marketplaces. Hierdoor word jij in één keer zichtbaar bij duizenden potentiële klanten. 

    Vergroot jouw bereik via marketplaces 

    Een marketplace brengt vraag en aanbod samen. Als bedrijf betaal jij een marketplace een financiële vergoeding per verkoop. Dit bedrag is vooraf afgesproken en bedraagt meestal een percentage van de omzet. Je betaalt dus uitsluitend voor resultaat. Tegenwoordig beginnen en eindigen veel klantreizen op marketplaces. Door aanwezig te zijn op deze klantreis vergoot je jouw bereik en dit levert je meer conversies op. 

    Welke marketplaces passen bij jouw productaanbod? 

    Afhankelijk van jouw productaanbod, kun je bepalen welke marketplaces interessant zijn voor jouw bedrijf. Zo kun je met kleding terecht bij bijvoorbeeld Zalando en met sportartikelen bij Decathlon. Je hebt ook marketplaces waar vrijwel alle producten op verkocht worden. Denk maar aan Bol.com en Amazon. Daar kun je alles verkopen van kleding tot meubels en van elektronica tot parfum. Om je een beetje op weg te helpen vertellen we je vast wat over 3 bekende marketplaces, waar vrijwel iedereen hun producten op kan verkopen. 

    1: Bol.com 

    Dit is de grootste marketplace van Nederland. Bol.com heeft dagelijks 2,5 miljoen bezoekers. Dat cijfer is natuurlijk alleen al een reden om Bol.com te overwegen. Je betaalt een bepaalde commissie per verkoop. De kosten daarvoor verschillen per product. Daarnaast moet je de verzendkosten voor eigen rekening nemen. Maar bied jij jouw producten op de juiste manier aan? Dan kopen veel meer mensen jouw producten en haal je hier alleen maar meer omzet uit. 

    2: Amazon 

    Amazon is wereldwijd enorm populair. Deze marketplace is dan ook ideaal wanneer je niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen wilt verkopen. Je betaalt commissie per verkocht product. Amazon is de ideale plek om miljoenen potentiële klanten aan te spreken, die anders jouw eigen webshop misschien nooit bezocht hadden. 

    3: Marktplaats 

    Marktplaats heeft dagelijks gemiddeld 2,1 miljoen bezoekers. Dit maakt Marktplaats de op één na grootste marketplace van Nederland. Vroeger stond Marktplaats vooral bekend als een plek waar particulieren hun tweedehands spullen verkochten. Inmiddels kom je ook steeds meer nieuwe producten tegen van webshops. Via Marktplaats Zakelijk kun je op twee manieren advertenties plaatsen. 

    Het aanbod vergelijken op aggregators 

    Aggregators zijn websites waarop het aanbod van meerdere verkoopkanalen binnen één overzicht worden getoond en met elkaar kunnen worden vergeleken. Het zijn dus eigenlijk gewoon vergelijkingssites. Op sommige aggregators kun je alleen producten vergelijken. Een voorbeeld hiervan is kieskeurig.nl. Terwijl je op andere varianten ook diensten kunt vergelijken. Denk aan energieleveranciers, autoverzekeringen of woonverzekeringen. Een voorbeeld hiervan is pricewise.nl. 

    Als webshop is het ontzettend interessant om aanwezig te zijn op deze vergelijkingsplatformen. Veel mensen willen namelijk vergelijken of ze het product via een andere webshop goedkoper kunnen aanschaffen. Hierbij kun je jezelf niet alleen onderscheiden door de goedkoopste te zijn, maar bijvoorbeeld ook door de snelste levering of de laagste verzendkosten te hebben. 

    Quick commerce 

    De laatste tijd zie je misschien steeds meer voorbijkomen van bedrijven zoals Flink en Gorillas. Zij doen aan quick commerce. Het zijn bedrijven die binnen een paar uur of zelfs minuten hun goederen kunnen leveren. Quick commerce tilt het klantgemak naar nieuwe hoogten. Bedrijven die nu al hun werkwijze optimaliseren en de juiste technologieën inzetten, hebben straks een flinke voorsprong op de concurrentie. En er zijn zelfs experts die verwachten dat Quick commerce de traditionele bezorgmodellen in de nabije toekomst zal overnemen. 

    Social commerce 

    Voorheen was social media een plek waar we berichten deelden met vrienden en familie. Tegenwoordig is het veel meer dan dat. Het is namelijk ook een plek waar je producten kunt bestellen. Social commerce zorgt ervoor dat de klant zijn aankoop doet op het social media platform, zonder dit platform te verlaten. Zo is het mogelijk om jouw producten te verkopen via Facebook Shopping, Instagram en Pinterest. 

    Nu jij! 

    Door op marketplaces aanwezig te zijn, vergroot je in één keer jouw online zichtbaarheid en verhoog je het aantal conversies. Heb jij hulp nodig met het vinden van de juiste marketplaces? Of wil jij weten hoe je de marketplace optimaal inricht? Neem dan gerust contact met ons op. 

    In de volgende blog over e-commerce vertellen we je meer over de logistiek achter jouw bedrijf. Denk hierbij aan bezorgdiensten, maar ook aan bedrijven die jouw voorraad en verzendbeheer uit handen kunnen nemen.