Terug naar overzicht

E-commerce 6: alles wat je moet weten over logistiek

Bij het woord logistiek denken veel mensen direct aan een pakket van A naar B brengen. Maar bij het proces van e-commerce logistiek komt veel meer kijken. Denk maar aan het opslaan van goederen, het op de juiste manier verpakken en labelen van producten en het verwerken van retouren. Dit hoef je allemaal niet zelf te doen. Er zijn namelijk bedrijven die bezorgdiensten aanbieden en je voorraad en verzendbeheer uit handen nemen. Daar vertellen we je in deze blog meer over.

Spring snel naar:

  Carriers om bezorgdiensten uit handen te nemen 

  Je gaat natuurlijk niet ieder besteld artikel zelf naar de klant toebrengen. Zeker niet wanneer je meerdere bestellingen op een dag binnenkrijgt. Daarom zijn er bedrijven die bezorgdiensten aanbieden. Je hebt de busjes van DHL of PostNL vast wel eens voorbij zien rijden. Dit zijn voorbeelden van carriers. 

  Wanneer je jouw bezorgdiensten uit handen wilt geven kun je naar de website van het gewenste bedrijf gaan. Bijvoorbeeld naar de website van DHL, PostNL, dpd of FedEx. Op de meeste websites zie je al direct een knop om jezelf aan te melden voor een samenwerking. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je via de contactpagina altijd in contact komen met de klantenservice. Zij helpen je dan verder. 

  Fulfilment-bedrijven voor voorraad- en verzendbeheer 

  Er zijn ook bedrijven die jouw voorraad- en verzendbeheer uit handen kunnen nemen. Voordat een pakketje wordt bezorgd moet er een hoop gebeuren. Nu kun je dat natuurlijk allemaal zelf doen, maar als je webshop hard groeit, is dit een zeer tijdrovende klus. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om dit soort werkzaamheden uit te besteden bij fulfilment-bedrijven. 

  Welk fulfilment-bedrijf het beste bij jou past is afhankelijk van de werkzaamheden die je wil laten uitvoeren. Hieronder geven we je een overzicht van de werkzaamheden die je bij een fulfilment-bedrijf zou kunnen neerleggen: 

  De opslag van je goederen 

  Het is mogelijk om jouw volledige voorraad uit handen te geven aan een fulfilment-bedrijf. Jouw goederen worden dan opgeslagen in het magazijn van het fulfilment-bedrijf. Dankzij het voorraadsysteem dat gekoppeld is aan jouw website, kan er snel geschakeld worden wanneer er een order binnenkomt. Op die manier heb je niet eens meer een eigen magazijn nodig.  

  Orders picken en het verpakken van de bestellingen 

  Zodra de order binnen is, gaan de orderpickers aan de slag met het verzamelen en sorteren van de producten. Na het picken van de order moet het product natuurlijk nog verpakt worden en gereed worden gemaakt voor de bestelling. Het product wordt voorzien van een pakbon en adreslabel. En de verpakking is natuurlijk het visitekaartje van je webshop. Daarom besteden de meeste fulfilment-bedrijven hier veel aandacht aan. 

  Snelle verzending 

  Je wil natuurlijk dat het pakketje zo snel mogelijk bij de klant wordt geleverd. Dankzij goede samenwerkingen met bezorgdiensten kunnen fulfilment-bedrijven jouw producten snel bij de klant afleveren. Vaak kan de klant al dezelfde of de volgende dag genieten van de aankoop. 

  Klantenservice en retourverwerking 

  Naast bovenstaande diensten bieden sommige fulfilment-bedrijven ook nog een extra service aan. Zo is het ook mogelijk om de klantenservice en retourafhandeling uit te besteden. Retourzendingen worden in dit geval geïnspecteerd en de klant ontvangt een vervangend product of het geld wordt automatisch teruggestort. De retourproducten die nog in goede staat zijn, worden weer in de voorraad opgenomen voor de volgende bestelling. 

  Return services om je retouren te verwerken 

  Er zijn ook bedrijven die jouw retouren kunnen verwerken. Hierbij wordt het retourproces van A tot Z geregeld. Daarbij krijg je inzicht en grip op het gehele retourproces. Van retouraanvraag tot return analytics. Wat je retouruitdaging ook is, met een goed bedrijf beschik je over een solide all-in-one retouroplossing. Voorbeelden van bedrijven die dit doen zijn Returnista en Returnless. 

  Nu jij! 

  De logistiek achter jouw bedrijf kost stiekem nog een hoop tijd. Zeker wanneer je een groeiende webshop hebt en dagelijks steeds meer orders ontvangt. Daarom kiezen veel e-commerce bedrijven ervoor om externe partijen in te schakelen. Soms is een bedrijf die bezorgdiensten uit handen neemt al voldoende, maar veel ondernemers schakelen liever een fulfilment-bedrijf in. Heb jij hulp nodig met het inschakelen van dit soort bedrijven? Of wil je hier graag over geadviseerd worden? Neem dan gerust contact met ons op!