Terug naar overzicht

Hoe haal je meer conversie uit je nieuwsbrief?

Ken je dat? Je inbox staat vol met reclame van bedrijven. Niemand zit te wachten op al die reclame. Als je jezelf inschrijft voor een nieuwsbrief wil je waardevolle content ontvangen. Niet het gevoel krijgen dat die bedrijven alleen maar geld van je willen. Daarom moet je jezelf als bedrijf onderscheiden in de mailbox van je doelgroep.

Spring snel naar:

    Tuurlijk, jij wilt ook verkopen. Maar als ondernemer weet jij dat het niet werkt om direct producten onder de neus van je doelgroep te schuiven. Mensen moeten zich eerst verbonden voelen met jouw bedrijf. Ze hebben zich al ingeschreven voor de nieuwsbrief, hoe zorg je ervoor dat jouw e-mailmarketing ook daadwerkelijk conversie oplevert?

    Kom je iets halen of kom je iets brengen? 

    Mensen willen niet het gevoel krijgen dat je iets van ze wilt, bijvoorbeeld hun geld. Een nieuwsbrief moet hen iets opleveren en niet andersom. Dus voor iedere nieuwbrief die je uitstuurt stel je jezelf de vraag: kom ik iets halen of kom ik iets brengen? Kortom: geef je jouw doelgroep nuttige content of laat je alleen je producten zien? 

    De ontvanger zit met een probleem. Jij biedt met jouw product of dienst een oplossing voor dit probleem. Benoem dit probleem en leg uit hoe jouw product of dienst hier de oplossing voor biedt. Dit kun je op verschillende manieren doen: 

    Deel een persoonlijk verhaal 

    Stel je wil een cursus over social media verkopen. Dan kun je uitleggen dat je vroeger probeerde zo veel mogelijk content te maken, maar er niet goed over nadacht wat je precies wilde delen. Het gevolg? Geen interactie. Door het roer om te gooien en een goede social media strategie te maken, zie je de interactie flink toenemen en haal je zelfs verkopen uit je posts. Vertel dat je in een cursus uitlegt hoe je dit voor elkaar hebt gekregen. 

    Door eerst jouw kwetsbare verhaal te delen, wek je vertrouwen op. Als de lezer momenteel ook nog niet goed nadenkt over wat hij post, dan is de kans groot dat hij de cursus wil volgen. Want als het jou is gelukt, dan kan hij het toch ook? 

    Een toekomstig probleem aankaarten 

    Je kunt ook een toekomstig probleem aankaarten. Stel er gaan veranderingen plaatsvinden, waardoor jouw doelgroep problemen kan ervaren, dan kun je hier slim op inspelen. Stel je hebt een bedrijf dat herbruikbare koffiebekers verkoopt, dan kun je inspelen op een nieuwe wetgeving waarin plastic wegwerpbekers verboden gaan worden. 

    Dit kan natuurlijk ook als je diensten verkoopt. Ben jij bijvoorbeeld iemand die andere bedrijven helpt om de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren? Dan kun je beginnen met: “Jij wil toch ook niet dat je werknemers in een burn-out terechtkomen?” 

    Een goede balans tussen waardevol en commercieel 

    Mensen zijn ingeschreven voor jouw nieuwsbrief omdat zij iets van je willen hebben. Iets waar ze écht iets aan hebben. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen waardevolle en commerciële content. 

    Je hoeft ook niet in iedere nieuwbrief iets te verkopen. Sterker nog, een persoon heeft gemiddeld 7 contactmomenten nodig voordat hij bereid is om een aankoop te doen. Deze contactmomenten kunnen bestaan uit het zien van een Instagram post, het lezen van een nieuwsbrief, maar ook uit een gesprek in de supermarkt waar jouw bedrijfsnaam toevallig benoemd wordt. Daarom is het ook helemaal niet erg om soms gewoon een informerende mail te sturen. Denk aan het delen van een gratis whitepaper. Of een mail met een persoonlijk verhaal, een kijkje achter de schermen. 

    En stuur je wel een commerciële mail? Zorg er dan voor dat er ook relevante informatie instaat waar je doelgroep echt iets aan heeft.

    Iedere nieuwsbrief heeft één doel 

    Iedere nieuwsbrief die je verstuurt heeft één doel. Je wil dat de ontvanger een bepaalde actie onderneemt. Denk aan het doen van een aankoop, contact opnemen, zichzelf inschrijven of iets downloaden. 

    Zorg ervoor dat de ontvanger geen afleiding heeft van dit doel. Gebruik bijvoorbeeld maar één CTA (download de brochure). Zet er dan geen CTA’s in met ‘meer informatie’ of ‘neem contact op’. Op die manier heeft de ontvanger maar twee opties: de brochure downloaden of niet. 

    Schrijf je nieuwsbrief alsof je een vriend mailt 

    Een zeer belangrijke tip, die je zeker niet onbekend zal zijn, is het personaliseren van je e-mail. Dit begint al bij een pakkende onderwerpsregel en het gebruiken van de voornaam van de ontvanger. Maar het gaat verder dan dat. 

    Iedere ontvanger wil het gevoel hebben dat de mail écht voor hem geschreven is. Onze tip? Schrijf je mail alsof je deze naar een vriend stuurt. Gebruik eenvoudige taal en deel je eigen ervaringen. Op die manier zal de ontvanger zich veel meer betrokken voelen en de inhoud van de mail sneller als betrouwbaar zien. 

    Testen, testen, testen 

    We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: testen! Een succesvolle e-mailcampagne is gebaseerd op voortdurende optimalisatie. Voer regelmatig A/ B-tests uit met verschillende elementen van je e-mails, zoals onderwerpsregels, afbeeldingen en CTA’s. Analyseer de resultaten zorgvuldig en pas je strategie aan op basis van wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Door voortdurend te optimaliseren blijf je relevant.