Terug naar overzicht

Huisstijl

Een unieke huisstijl draagt bij aan de herkenbaarheid van jouw bedrijf. De huisstijl is hét middel om de identiteit van jouw bedrijf uit te stralen!

Spring snel naar:

  Een goede huisstijl ontwerpen is meer dan het bedenken van een bedrijfsnaam, een kleurstelling en een logo. Huisstijl is hét middel om de identiteit van jouw bedrijf uit te stralen. Maar wat is er zo belangrijk aan een goede huisstijl en hoe ontwerp je deze? Wij leggen het je uit.

  1. Van verhaal naar huisstijl

  Bewust gekozen presentatie van jouw bedrijf
  Wat is een huisstijl precies en welke onderdelen vallen er onder? Een huisstijl is de stijl van jouw bedrijf die je naar buiten toe uitdraagt. Het is dus een bewust gekozen presentatie van jouw bedrijf. De huisstijl wordt consistent gebruikt voor diverse communicatie-uitingen. Denk hierbij onder andere aan websites, briefpapier en presentaties.

  De huisstijl is meer dan alleen een logo. De verschillende elementen zijn je merknaam, het logo (en hoe deze te gebruiken), lettertypes (online en offline), gebruikte iconen, stijl van vormen en stijl van de foto’s die je inzet voor je merk.

  2. Het belang van een goede huisstijl

  Gevoel en herkenbaarheid
  Waarom is het zo belangrijk dat je een goede huisstijl hebt? Dat komt omdat een huisstijl zorgt voor herkenbaarheid. Denk maar is aan de McDonalds. Als we het hebben over ‘de grote gele M’, dan weet iedereen meteen waar we het over hebben. Een huisstijl geeft jouw bedrijf een gezicht. Daarnaast kun je ook een bepaald gevoel overbrengen aan jouw doelgroep. Het geeft dus een positief beeld waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrenten.

  3. Het begint allemaal bij het DNA van het bedrijf

  Ontdek het DNA van jouw bedrijf
  Een veelgemaakte fout is dat het ontwikkelen van de huisstijl begint op visueel vlak. Maar niets is minder waar. Het is belangrijk om eerst achter het DNA van je bedrijf te komen. Vervolgens ga je kijken wie jouw doelgroep is. Wil je voornamelijk jongeren of ouderen aanspreken? En wil je een zakelijke of persoonlijke uitstraling? Of misschien wel een combinatie van beide?

  Hierna is het tijd om je merknaam te bedenken. Een huisstijl is niets zonder een goede merknaam. Het is de basis van de totale identiteit. Voordat je het creatieve proces ingaat, is het raadzaam om alvast een aantal eisen te stellen aan je eigen merknaam. Welke lengte mag jouw merknaam hebben? Wordt het een beschrijvende of een unieke naam? Gebruik je echte of verzonnen woorden? Wordt het een nationale of internationale merknaam?

  Wanneer je alle eisen hebt samengesteld is het tijd voor het creatieve proces. Ga met meerdere mensen rond de tafel zitten. Je kunt er voor kiezen om alleen medewerkers aan te laten schuiven, maar dit kunnen ook mensen uit andere vakgebieden zijn. Zij kunnen er met een nieuwe, frisse blik naar kijken. Probeer in meerdere sessies zoveel mogelijk merknamen te bedenken. Zorg er wel voor dat niet iedereen op de hoogte is van de eisen. Dit belemmert mensen in het creatieve proces.

  Waarschijnlijk zijn er uit de creatieve sessies ontzettend veel namen gerold. Leg deze namen langs al jouw eisen. Hierdoor zullen er een hoop namen afvallen. Zorg ervoor dat je de lijst met namen steeds verder verkleint, tot je nog maar drie namen over hebt. Hieruit kies je de beste naam. Je kunt hierbij ook advies vragen aan anderen. De definitieve keuze is namelijk gebaseerd op gevoel en ratio.

  4. De stappen om een huisstijl te ontwerpen

  Van ideeën naar een definitieve versie
  Wanneer je een huisstijl gaat ontwerpen, zul je er al snel achter komen dat er ontzettend veel bij komt kijken. Vaak wordt er gedacht dat het heel eenvoudig is om een volledige huisstijl te ontwerpen, maar niets is minder waar. Wij nemen je mee in de stappen die je moet nemen tijdens het ontwerpen van jouw huisstijl.

  Analyseren en eisen stellen

  We beginnen met het analyseren van het verhaal dat jouw bedrijf wil uitdragen. Wat is je visie en wat is je missie. We gaan na welke belangrijke onderdelen we willen visualiseren. Samen stellen we eisen voor de uitstaling die je wilt koppelen aan jouw huisstijl.

  Van schetsen tot de eerste conceptversie

  Nu we alles hebben geanalyseerd en de eisen hebben opgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan met het creatieve proces. Onze vormgever gaat aan de slag en laat zich inspireren door jouw verhaal. De eerste schetsen worden op papier gebracht en deze worden digitaal uitgewerkt. Hierbij wordt meteen gekeken naar verschillende soorten lettertypes. Uiteindelijk ligt de eerste conceptversie op tafel.

  Kleur kan niet ontbreken

  De eerste schetsen worden vrijwel altijd in zwart-wit gemaakt. Hierdoor leggen we alle aandacht op de vormen. Zodra het eerste concept klaar ligt, gaan we verschillende kleurvariaties toevoegen. Iedere kleur neemt een eigen gevoel met zich mee. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Blijft jouw logo zwart-wit? Dan is dit ook een bewuste keuze.

  Definitieve versie

  Het logo wordt in samenspraak met jou ontworpen. Wij leveren de logo’s altijd in verschillende varianten en versies op. Dit doen we omdat deze dan toegepast kan worden op alles waarvoor je het logo wilt gebruiken. Door een logo responsive te maken, kun je het voor elk middel op de perfecte manier gebruiken.

  Alles vastleggen in het huisstijlhandboek

  Alle onderdelen die betrekking hebben op de huisstijl worden verwerkt in het huisstijlhandboek. Denk hierbij aan het logo, gebruik van pay-off, lettertype, kleurgebruik, iconen, vormen, fotografie, huisstijldragers (waar wordt jouw huisstijl op toegepast) en verschillende richtlijnen over de gedragingen van mensen die met jouw merk werken.

  Wil jij een uitgebreidere uitleg over de stappen voor het maken van een huisstijl? Lees dan onze blog: ‘4 stappen voor het ontwikkelen van een goede huisstijl‘.

  5. Consistentie is essentieel voor jouw huisstijl

  Herkennen en herinneren

  We zien nog veel te vaak terug dat een bedrijf kleuren gebruikt in de communicatie-uitingen, die niet terugkomen in de huisstijl. Ook worden veel elementen van de huisstijl door elkaar gebruikt, waardoor heel het verhaal niet meer over wordt gebracht aan de doelgroep.

  Wanneer een potentiële klant op jouw website terecht komt en jou later voorbij ziet komen op social media, is het noodzakelijk dat de huisstijl in beide gevallen op dezelfde wijze wordt toegepast. Wanneer dit niet het geval is, zal hij het bedrijf niet meteen herkennen op de social media. Het is belangrijk dat dit een geheel vormt. Op deze manier herkent iedereen jouw merk op ieder platform op dezelfde manier.

  Herkenbaarheid is één ding, maar het is ook belangrijk hoe (potentiële) klanten jouw merk herinneren. Dit moet natuurlijk een positief beeld zijn. Het consistent toepassen van kleur, vorm en taal help hierbij!

  6. De verschillende huisstijldragers

  Consistentie
  Waar ga jij jouw huisstijl allemaal in gebruiken? Huisstijldragers waar vaak voor gekozen wordt zijn visitekaartjes, offertes, facturen, presentaties, website, enveloppen, E-mail, social media, video’s, bedrijfskleding, word-documenten en nieuwsbrief-templates.

  Het is belangrijk om er goed over na te denken welke huisstijldragers voor jouw bedrijf van belang zijn. Het is noodzakelijk om dit consistent toe te blijven passen. Hierdoor wordt jouw verhaal op de juiste manier uitgedragen. Potentiële klanten zullen jou dan op ieder platform herkennen.

  7. Waar moet je op letten wanneer je een huisstijl gaat ontwikkelen?

  Ontwikkelen of optimaliseren
  Of je nu een nieuwe huisstijl ontwikkelt of een huidige huisstijl optimaliseert, het blijft een heel proces. Onze specialisten hebben hier al jarenlange ervaring mee. Daarom willen we een aantal van onze ervaringen met je delen. Waar moet je op letten wanneer je een huisstijl gaat ontwikkelen?

  • Gevoel is veel belangrijker dan tijd. Aan het ontwikkelen van een huisstijl zit geen tijd verbonden. Neem er daarom ruim de tijd voor. Zeker het ontwikkelen van een logo kan veel tijd in beslag nemen.
  • Zorg ervoor dat je altijd verschillende voorstellen doet voor een huisstijl. Zo heb je natuurlijk meerdere keuzes. Door aan verschillende mensen hun mening te vragen, kun je de ideale keuze maken.
  • Begin vanuit het verhaal te ontwerpen! Vaak gebruiken ontwerpers standaard sjablonen of voorbeeldlogo’s. Wij raden het je af om dit te doen. Wil je het verhaal uitdragen? Begin dan ook bij het verhaal.
  • Zorg ervoor dat het logo op zichzelf staat. Het logo moet het verhaal ook uit kunnen dragen, zonder dat er een bedrijfsnaam of toelichting aan wordt gegeven. Op deze manier kun je het beeldmerk op meerdere manieren toepassen.

  8. Een huisstijl met Impact

  Jouw verhaal overdragen
  Ben jij op zoek naar een bedrijf voor het ontwerpen van jouw huisstijl? Dan ben je bij Impact Media Concepts aan het juiste adres. Wij zijn een gezellige, actieve, jonge club van fanatieke marketing communicatie professionals. Onze specialisten weten precies hoe ze jouw verhaal moeten overdragen in een huisstijl dat Impact maakt. Ben je benieuwd geworden? Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!