Terug naar overzicht

6 tips om een landingspagina te optimaliseren

Met een goede landingspagina kan je jouw doel bereiken. Wil jij het beste uit je landingspagina halen? Wij geven jou 6 handige tips!

Spring snel naar:

  Wat is het doel van jouw landingspagina? En hoe ga jij ervoor zorgen dat je dit doel gaat bereiken? Daarvoor is het belangrijk om je landingspagina te optimaliseren. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Wij geven jou 6 handige tips om je landingspagina te optimaliseren. 

  Tip 1: Wie en wat wil je bereiken met jouw landingspagina?

  Stel jezelf een aantal vragen

  Voordat je jouw landingspagina gaat optimaliseren is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen: 

  • Wat wil jij bereiken met de landingspagina? 
  • Wie wil je bereiken? 
  • Welke behoefte heeft jouw doelgroep en hoe ziet de klantreis eruit? 
  • Welke weg legt de bezoeker af voordat hij of zij op jouw landingspagina terecht komt? 

  Kies één conversie voor jouw landingspagina. Wanneer je meerdere dingen aan je bezoeker vraagt, wordt hij of zij ook meer afgeleid en is de kans kleiner dat het doel behaald zal worden. 

  Daarnaast is het belangrijk om je goed te verdiepen in je doelgroep. Wie is jouw doelgroep nou eigenlijk? Tegen welke problemen lopen zij aan? Welke eventuele twijfels hebben ze aan jou of aan jouw oplossing? En hoe ziet de klantreis eruit?  

  Op deze vragen kun jij antwoord krijgen door middel van een uitgebreid doelgroeponderzoek. Je kan bijvoorbeeld in gesprek gaan met jouw doelgroep, een zoekwoordenonderzoek doen of persona’s opstellen.  

  Tip 2: Zorg voor een responsive landingspagina

  De landingspagina moet er goed uit zien op ieder device

  Wat is het meest gebruikte device van jouw websitebezoekers? Dit kun je achterhalen middels Google Analyics. Hoe je Google Analytics gebruikt kun je lezen in onze blog: ‘Google Analytics voor beginners’. 

  Hiervoor is het ook belangrijk dat je weet via welke weg de bezoeker op jouw landingspagina terecht zal komen. Wanneer je de link deelt op Instagram is de kans op een mobiele bezoeker natuurlijk wat groter.  

  Het is verstandig om de landingspagina er goed uit te laten zien op ieder device. Dus ga jij jouw landingspagina optimaliseren? Zorg er dan voor dat deze responsive is. Dit is vrij lastig, want op een Smartphone kan je natuurlijk minder laten zien dan op een desktop. Een kleinere ruimte zorgt ervoor dat jij kritischer moet gaan kijken naar de informatie die je wil tonen. Een responsive landingspagina is tegenwoordig een absolute must voor de gebruiksvriendelijkheid.  

  Responsive landingspagina

  Tip 3: Neem in jouw landingspagina de onzekerheden en twijfels weg bij je doelgroep

  Met welke vragen zit jouw doelgroep?

  Jouw doelgroep zit met een probleem. Jij biedt met jouw product of dienst de oplossing op dit probleem. Maar waarom hebben zij jouw product of dienst dan nog niet aangeschaft? Dit komt omdat twijfels, onzekerheden en vragen hen tegenhouden.  

  Heb jij een onderzoek gedaan naar jouw doelgroep? Dan weet jij nu wat hen tegenhoudt om jouw product of dienst aan te schaffen. Om deze twijfel meteen weg te nemen kun je jouw landingspagina beginnen met een probleemstelling. Vervolgens leg je uit hoe jouw product of dienst de oplossing kan bieden. Begin jouw landingspagina bijvoorbeeld met:  

  ‘Heb jij ook al tientallen diëten geprobeerd maar val jij steeds terug in je oude levensstijl? Dan kan ons speciale programma jou helpen. Wij richten het programma in op basis van jouw leeftijd, doel, conditie en fysieke tekorten of klachten.’ 

  In dit voorbeeld begin je duidelijk met een probleemstelling: het niet kunnen aanhouden van een bepaald dieet. Ook neem je meteen een belangrijke vraag weg: waarom zou dit programma dan wel voor mij werken? Omdat het een persoonlijk programma is dat volledig wordt samengesteld op basis van jouw leeftijd, doel, conditie en fysieke tekorten of klachten. In de loop van de landingspagina licht je dit nog verder toe, waardoor je alle vragen en twijfels bij de bezoeker wegneemt.  

  Tip 4: Denk aan het ‘eye path’ van de bezoeker

  Welk pad volgen jouw ogen op de landingspagina?

  Met het eye path bedoelen we ook wel de eye tracking van de bezoeker. Dit is eigenlijk het pad dat jouw ogen volgen op de landingspagina. Dit kan dus bepalend zijn voor je conversie. Door rekening te houden met het eye path van je bezoeker op de landingspagina zorg je ervoor dat hij weet waar hij moet kijken. Je kan de bezoeker eigenlijk op de juiste manier door de pagina leiden om tot slot bij de call to action uit te komen.  

  Er zijn ontzettend veel trucjes om dit te doen. Zo kan je bijvoorbeeld een afbeelding gebruiken van een persoon die naar jouw call to action kijkt. Mensen volgen automatisch de ogen van de persoon op de afbeelding, waardoor je naar de call to action wordt geleid.  

  Tip 5: Zorg voor goede call to action

  Het belangrijkste element op jouw landingspagina

  De call to action is eigenlijk het belangrijkste element van jouw landingspagina. Wellicht zijn bezoekers wel geïnteresseerd, maar zien ze geen call to action. Zonde! Zodra bezoekers moeten zoeken naar de call to action, haken zo ongetwijfeld af.  

  Daarom is het ontzettend belangrijk dat de call to action op je landingspagina opvallend, duidelijk en straight to the point is. De knop moet zich dan ook onderscheiden van de rest van de landingspagina. Je kunt hierbij denken aan een grote knop, opvallende kleuren en duidelijk leesbare teksten.  

  landingspagina met diensten

  Tip 6: Blijf meten en de landingspagina optimaliseren

  Je bent nooit klaar met optimaliseren

  De beste tip die we je kunnen meegeven is dat je in principe nooit klaar bent met het optimaliseren van je landingspagina. Er zijn altijd dingen die beter kunnen. Zo kan je bijvoorbeeld A/B testen uitvoeren om erachter te komen wat het beste werkt op jouw landingspagina.  

  Het gedrag en de onzekerheden van je bezoekers kunnen blijven veranderen. Het is noodzakelijk om hierop in te spelen. Het beste rendement halen uit jouw landingspagina, dat is het doel! 

  Kan jouw bedrijf wel wat hulp gebruiken?

  Kom eens langs voor een kopje koffie!

  Hopelijk hebben onze tips over het optimaliseren van een landingspagina jou geholpen. Heb jij nog vragen of kan je wel wat hulp gebruiken met het optimaliseren van jouw landingspagina? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie! Ons kantoor is gevestigd in Nuenen, dit ligt dichtbij Eindhoven waardoor wij makkelijk te bereiken zijn. Mocht het toch niet lukken om langs te komen, kunnen we uiteraard altijd naar jouw bedrijf toekomen!