Terug naar overzicht

Affiliate Marketing: het antwoord op de 5 allerbelangrijkste vragen

Affiliate Marketing, je hoort er steeds meer over. Wat is het precies en wat kun je als ondernemer ermee?

Spring snel naar:

  Affiliate Marketing: het is een vorm van internetmarketing die volledig performance based is. Dit betekent dat er alleen kosten worden gemaakt en/of geld wordt verdiend wanneer er resultaat wordt geboekt in de vorm van sales of leads.

  Hoe dit precies in zijn werk gaat zullen we je uitleggen in deze blog! 

  Affiliate Marketing: hoe werkt het precies?

  In de meeste gevallen spelen bij Affiliate Marketing drie partijen een rol:

  • de affiliate/publisher
  • Het affiliate netwerk
  • De adverteerder/merchant

  Het affiliate netwerk is de plek waar de affiliate en de adverteerder bij elkaar worden gebracht. De affiliate meldt zich bij jou als adverteerder aan, om je product(en) te promoten.

  Affiliates promoten online jouw product of dienst in ruil voor een commissie. Deze commissie kan bijvoorbeeld een percentage van de omzet zijn, maar ook een vast bedrag van de verkoopprijs.

  Belangrijk om hier bij te vermelden is dat jij als producteigenaar (adverteerder) pas de commissie betaalt als er ook daadwerkelijk een verkoop heeft plaatsgevonden. De kosten die je maakt zijn dus afhankelijk van het resultaat dat wordt geboekt. Promoot een affiliate jouw product niet succesvol? Dan kost het jou als adverteerder ook niks.

  Al met al zit er dus weinig risico aan als adverteerder. Het is belangrijk om als adverteerder samen met de affiliate een win-win situatie te creëren.  

  Hoe verdien je geld met Affiliate Marketing?

  Het promoten gebeurt vaak via een website door het schrijven van blogs, maar kan bijvoorbeeld ook door middel van social media gebeuren.  Hoe je er precies geld mee kunt verdienen leggen we uit aan de hand van onderstaand voorbeeld.

  Je zou als publisher een blog kunnen schrijven met de top 10 mooiste stoelen van Nederland. Je beschrijft iedere stoel uitgebreid en verwijst de websitebezoeker daarna met een call to action button door naar een webshop van een adverteerder, waar de desbetreffende stoel wordt verkocht.

  Gaat de websitebezoeker over tot aankoop van deze stoel? Dan krijgt de publisher een commissie en heeft de adverteerder een sale gegenereerd: een win-win situatie dus.

  De hoogte van de commissie hangt af van de voorwaarden die de adverteerder in samenwerking met het affiliate netwerk heeft gesteld. Dit kan zoals eerder benoemd bijvoorbeeld een percentage van de omzet zijn.

  Hoeveel kost het om met Affiliate Marketing te starten?

  Wat de kosten zijn voor het starten met Affiliate Marketing ligt aan of je start als publisher of als adverteerder. We zullen ze in deze paragraaf allebei kort behandelen.

  Affiliate Marketing als publisher

  De kosten die je maakt als publisher zijn relatief laag. In de meeste gevallen zal je een website op moeten starten waar eigenlijk als enige wat kosten aan zijn verbonden.

  Denk hierbij aan het aanschaffen van de hosting en de domeinnaam. Dit zal je hoogstens een aantal tientjes per jaar kosten en niet meer. Voor maximaal €50 – €80 euro per jaar heb jij al een website in de lucht waarmee je geld zou kunnen gaan verdienen als affiliate.

  Affiliate Marketing als adverteerder

  De kosten die je maakt als adverteerder zijn ook relatief laag als je het vergelijkt met andere vormen van internetmarketing. Zo zal je op jaarbasis (of maandelijks) een fee moeten betalen aan het affiliate netwerk waar je je bij aansluit. Zij nemen namelijk veel werk uit handen en willen daar een vergoeding voor.

  Ook betaal je vaak per sale een vergoeding aan het affiliate netwerk. Tot slot betaal je nog de commissie aan de affiliate.

  De exacte kosten die je als adverteerder maakt zijn moeilijk te benoemen aangezien het per netwerk waar je je bij aansluit zal verschillen.

  Welke voordelen brengt Affiliate Marketing met zich mee?

  Affiliate Marketing zou verschillende voordelen met zich mee kunnen brengen. Dit geldt zowel wanneer je als publisher actief bent, als producteigenaar.

  De voordelen als publisher

  Ten eerste heb jij als affiliate niets te maken met eigen producten. Je promoot producten van derden op jouw website. Je hebt dus geen voorraad of hoeft bijvoorbeeld ook geen klantenservice te faciliteren.

  Daarnaast is Affiliate Marketing goed op te schalen. Er is op verschillende manieren verkeer naar je website te trekken. Denk hierbij aan SEO, SEA en social media (betaald en organisch). Ook zou je er nog voor kunnen kiezen om meerdere websites op te starten, waardoor je inkomsten uit meerdere websites genereerd.

  Tot slot kun je dus voor relatief lage kosten een website opstarten, zoals in de vorige paragraaf ook al benoemd.

  De voordelen als producteigenaar

  Ook als producteigenaar brengt Affiliate Marketing verschillende voordelen met zich mee:

  • Je betaalt voor resultaat
  • Je hebt altijd zicht op de kosten
  • Laagdrempelige vorm van marketing
  • Je bereikt nieuwe doelgroepen
  • De naamsbekendheid wordt vergroot
  • SEO kan een boost krijgen

  We zullen de bovenstaande punten kort toelichten.

  Affiliate Marketing is, zoals al eerder vermeld, gebaseerd op ‘No Cure No Pay’. Je betaalt alleen voor resultaat. Koopt een klant iets via bijvoorbeeld jouw webshop en is deze klant doorgestuurd via een affiliate, ontvangt deze affiliate een commissie waarvan jij de hoogte zelf van tevoren hebt bepaald. Je hebt dus altijd zicht op de kosten die je maakt.

  Daarnaast vergroot je met Affiliate Marketing je naamsbekendheid, zowel wanneer je een groot bedrijf als een wat kleiner bedrijf bent. Je spreekt nieuwe doelgroepen aan die wellicht nog niet eerder van jouw merk of producten gehoord hebben. Door een goede samenwerking op te zetten met affiliates creëer je niet alleen dat je producten in aanraking komen met nieuwe en verschillende doelgroepen, maar vergroot je ook je naamsbekendheid.

  Tot slot kan Affiliate Marketing je SEO een boost geven. Wanneer relevante publishers websitebezoekers doorverwijzen naar jouw website krijg je kwalitatief goede backlinks, wat een positieve impact op je SEO kan hebben waardoor je beter wordt gevonden in Google.

  Zitten er ook nadelen aan Affiliate Marketing?

  Er zitten wel degelijk nadelen verbonden aan Affiliate Marketing, maar die wegen niet af tegen de voordelen. Toch benoemen we ze even en we maken weer onderscheid tussen de nadelen als publisher en als producteigenaar.

  De nadelen als publisher

  Wanneer je een eigen website opzet als publisher zal je voornamelijk alleen te werk moeten gaan, tenzij je zaken uitbesteedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tekstschrijver die jouw blogs schrijft die volledig SEO geoptimaliseerd zijn.

  Ook moet je als publisher jouw affiliate project zien als een lange termijn project. Je zal niet van de ene op de andere dag geld gaan verdienen. Doorzettingsvermogen en geduld zijn twee aspecten die erg belangrijk zijn.

  Verder zal je voor veel verkeer naar je website moeten zorgen, voordat je er geld aan zult gaan verdienen. Het is namelijk niet zo dat elke websitebezoeker op je affiliate link klikt en vervolgens direct een aankoop doet, wat jou een commissie oplevert.

  Tot slot zou het kunnen gebeuren dat een affiliate programma stopt. Hierdoor zullen de links naar de producten die jij promoot niet meer werken en valt je verdienmodel dus weg. Je zal dus een vervangend product moeten zoeken of de link weg moeten halen. Je hebt hier als affiliate weinig invloed op.

  De nadelen als adverteerder

  Ten eerste zitten er dus kosten verbonden aan het aanmelden bij een affiliate netwerk. Je betaalt jaarlijks (of maandelijks) kosten aan het netwerk aangezien zij veel werk voor je uit handen nemen. Daarnaast betaal je dus per verkoop een commissie aan de publisher die jouw product promoot en een commissie aan het netwerk bij elke transactie.

  Ook heb je als producteigenaar niet altijd invloed op hoe affiliates jouw producten promoten. De kans is namelijk groot dat ze naast dat ze een banner gebruiken van jouw product ook een blogartikel erover schrijven. Je hebt geen invloed op hoe zij dit blogartikel schrijven.

  Verder moet je er als producteigenaar goed over nadenken of Affiliate Marketing van waarde kan zijn voor jou. Heb jij een product waar maar een kleine marge op zit? Dan zullen de kosten van Affiliate Marketing niet afwegen tegen de opbrengsten.

  Daarnaast moet je er als adverteerder voor zorgen dat je een goed converterende website hebt. Een affiliate kan wel bezoekers doorsturen naar jouw webshop, maar wanneer deze niet converteren heb je er vrij weinig aan.

  Wat is onze conclusie?

  Al met al zitten er meer voordelen dan nadelen aan het inzetten van Affiliate Marketing, zeker wanneer je er gebruik van wilt maken als producteigenaar. De risico’s zijn relatief laag en je betaalt alleen voor resultaat. 

  Benieuwd wat Affiliate Marketing voor jou kan betekenen? Kom dan eens langs voor kopje koffie!