Voor veel franchise organisaties is marketing een uitdaging. Want hoe groei je op corporate-niveau en hoe laat je de populariteit van vestigingen toenemen? Wij leggen het uit!
Voor veel franchise organisaties is marketing een uitdaging, want hoe ga je om met de verschillende vestigingen zonder dat zij hun eigen identiteit verliezen. Want het plaatsen van corporate posts en videos is vaak niet voldoende om te groeien. Wil jij écht groeien met je franchise organisatie? Dan is het belangrijk om onderzoek te doen, de juiste strategie te bepalen, de middelen en kanalen te kiezen waarmee je écht impact kunt maken en ervoor te zorgen dat je de resultaten kunt meten en analyseren. Maar hoe doe je dat? Wij vertellen je alles wat je moet weten over franchise marketing.
Voordat we je kunnen uitleggen hoe je franchise marketing inzet, is het van belang om te begrijpen wat franchising precies inhoudt. Franchising is een samenwerking tussen een zelfstandig ondernemer (dit noemen we de franchisenemer) en een grote organisatie (de franchisegever). De franchisenemer maakt gebruik van de formule van de franchisegever en kan daardoor direct een bedrijf starten. De franchisenemer hoeft dan tegen betaling geen zaken te regelen als een bedrijfspand, inventaris, inkoop en administratie. Een bekende franchising is bijvoorbeeld Bakker Bart.
Een franchising neemt een hoop voor– maar ook nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is dat het ontzettend veel tijd scheelt en je meer kans op succes hebt wanneer je franchisenemer wordt ten opzichte van wanneer je een zelfstandige onderneming gaat starten. Daarnaast ondersteunt de franchisegever jou bij onder andere de administratie en inkoop zodat jij je volledig kan richten op de klanten en medewerkers. Je staat er dus eigenlijk nooit alleen voor.
Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan franchising. Zo heb je bijvoorbeeld veel minder vrijheid dan wanneer je een zelfstandige onderneming start. Je bent namelijk verbonden aan een bepaalde formule waarbij je alleen in overleg belangrijke aanpassingen kan doorvoeren. Voor veel franchisenemers is franchise marketing een ondergeschoven kindje. Dit komt omdat de franchisegevers het grootste gedeelte van de franchise marketing uitvoeren. Toch is het ook belangrijk om de franchise marketing voor jouw vestiging goed bij te houden.
Het totale marketingbudget voor franchiseformules bestaat uit twee verschillende potjes:
De meeste franchisegevers kijken alleen naar hoe ze het landelijke marketingfonds het beste kunnen besteden. Belangrijk, maar toch verwachten consumenten ook enige personalisatie. Daarom zijn lokale marketingcampagnes ontzettend krachtig. Kies voor een hybride franchise marketing strategie! In plaats van alleen een landelijke campagne met generieke uitingen voor alle lokale vestigingen neer te zetten, ga je het gesprek aan met de franchisenemer. Je biedt hen verschillende opties aan die bijdragen om hun lokale doelstellingen te realiseren.
Staat franchise marketing bij jou ook op een wat lager pitje? Dan is het tijd om de knop om te zetten en écht aan de slag te gaan met de groei van jouw franchise organisatie. Hierbij is het handig om onderstaande tips te gebruiken:
Zoekopdrachten worden door Google onder andere geïndexeerd op locatie. Je bedrijf eindigt dus hoger in de zoekresultaten wanneer je een vestiging in de omgeving hebt. Wil jij hoger en vaker in de zoekresultaten van Google verschijnen? Dan moeten alle vestigingen goed vindbaar zijn. Om hiervoor te zorgen is het belangrijk om franchise marketing in te zetten.
Zorg voor voldoende unieke, relevante en opvallende content op jouw website en link naar relevante content op andere websites. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende goede social media content en betrokkenheid. Dus zo veel mogelijk likes, comments en shares. Google indexeert namelijk ook op de aanwezigheid en engagement op de social media kanalen. Zorg daarnaast voor specifieke lokale content die de lokale zoekopdrachten ondersteunt.
Ten slotte is het van belang om goed geprogrammeerde en gebouwde websites te hebben. Zoekmachines zoals Google kunnen deze websites namelijk makkelijker vinden, doorspitten en indexeren. De inzet van franchise marketing is dus essentieel om op te vallen bij je doelgroep.
Facebook biedt de mogelijkheid om meerdere lokale vestigingspagina’s onder de landelijke corporate pagina te hangen. Zo help je klanten die op zoek zijn naar een lokale vestiging. Daarnaast help je lokale franchisenemers die nieuwe klanten in de buurt van hun vestiging willen bereiken. Op deze pagina vind je de hulp bij het aanmaken van lokale vestigingen onder een landelijke corporate Facebookpagina. Door deze manier van franchise marketing in te zetten biedt dit ontzettend veel voordelen:
Voor veel bedrijven is het relevant om ook andere social media kanalen als Instagram, TikTok en LinkedIn in te zetten voor de lokale vestigingen. Dit werkt minder makkelijk als Facebook maar je kunt wel verschillende accounts aanmaken en deze laten beheren door de verschillende vestigingen.
Veel franchisegevers verbieden hun franchisenemers om eigen websites online te zetten. Dit doen zij om hun merk te beschermen. Bovendien staat de lokale vestigingsinformatie op de landelijke website. Toch zijn lokale websites super goed voor jouw franchise marketing. In een hybride marketingmodel zijn alle lokale websites gelinkt aan de landelijke website. Dit biedt jou zekerheid van eenduidige communicatie en je kan eenvoudig content op alle lokale sites plaatsen, verwijderen of wijzigen. Daarnaast kunnen lokale franchisenemers zelf op hun eigen website content plaatsen. Dit maakt de website relevanter voor de (lokale) klant.
Loopt de marketing van jou franchise nog niet zo lekker? En wil je eindelijk de stap zetten om écht te groeien met je bedrijf? Dan kunnen wij jou helpen! Wil je weten hoe? Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!