Terug naar overzicht

Google Analytics voor beginners

Wil jij Google Analytics inzetten maar weet je nog niet hoe deze tool werkt? Wij geven je dé handleiding van Google Analytics voor beginners!

Spring snel naar:

  Google Analytics biedt ontzettend veel kansen voor beginners. Je krijgt nuttige inzichten over jouw website, de websitebezoekers en je campagnes. Je kunt precies achterhalen hoe jouw website presteert en of je jouw gestelde doelen bereikt. Door verschillende rapporten te analyseren uit jouw Google Analytics account, kun je gericht verbeteringen doorvoeren. Maar hoe werkt Google Analytics voor beginners precies? En biedt het een meerwaarde voor jouw onderneming? Wij vertellen je er alles over in deze blog over Google Analytics voor beginners.

  Waarom is Google Analytics zo belangrijk?

  Google Analytics biedt ontzettend veel kansen voor jouw onderneming. Je krijgt met Google Analytics namelijk antwoorden op alle vragen die relevant zijn voor de website van jouw onderneming. Wie heeft jouw website bezocht? Wat doen ze precies op jouw website? Wanneer komen bezoekers op jouw website? Waar komen de bezoekers vandaan? Hoe haal ik mijn conversies? Je kunt dus precies zien hoe jouw website presteert en of je jouw gestelde doelen bereikt. Ben je niet tevreden met de resultaten? Dan kun je de verschillende rapporten analyseren en op deze manier gericht verbeteringen doorvoeren. Als beginner geen gebruik maken van Google Analytics? Dat is een gemiste kans! Je zult informatie mislopen waardoor je niet kan achterhalen waardoor jij bepaalde doelen niet behaalt.

  Wat is Google Analytics?

  Google Analytics is een tool waar je onder andere als beginner het verkeer van jouw website kunt analyseren. De tool genereert verschillende handige rapporten. Hiermee krijg je inzichten van de prestaties van jouw website. Je komt meer te weten over jouw website, je bezoekers en je campagnes. Nu horen we je al denken: ‘hoe werkt Google Analytics dan voor beginners’? Dit zullen we je uitleggen!

  Hoe werkt Google Analytics voor beginners?

  Door het plaatsen van een trackingscode wordt er allerlei informatie automatisch zichtbaar in je Google Analytics account. De trackingscode waar we het over hebben moet geplaatst worden in de broncode van jouw website. Door middel van cookies kan Google Analytics nog meer informatie vinden. Hierbij kun je er aan denken of een bezoeker voor het eerst op jouw website is, of dat hij al eens eerder een kijkje heeft genomen op jouw website. De data die Google opslaat wordt gerangschikt in 4 verschillende niveaus:

  1. Gebruiker niveau (de verschillende acties van de gebruiker)
  2. Sessie niveau (dit is gerelateerd aan elk uniek bezoek op jouw website)
  3. Pagina niveau (hierbij wordt gekeken naar iedere individuele pagina die bezocht is)
  4. Gebeurtenisniveau (denk maar aan ingevulde formulieren, de kliks op buttons en de videoweergave)
  Google Analytics voor beginners

  De verschillende soorten rapporten van Google Analytics voor beginners

  Als je inlogt op jouw Google Analytics account zie je aan de linkerkant in het menu het woord ‘rapporten’ staan. Deze rapporten zijn onderverdeeld in verschillende rubrieken. In iedere variant worden weer andere gegevens duidelijk. We zullen de verschillende rapporten van Google Analytics voor beginners toelichten. Op die manier weten ook beginners op Google Analytics welke informatie je in de verschillende rapporten kunt vinden.

  Realtime rapporten

  De eerste optie die je kunt aanklikken is het kopje ‘realtime rapporten’. Je ziet hier eigenlijk gegevens van gebruikers die op dat moment op jouw website zijn. Je ziet meteen hoeveel gebruikers er actief zijn, hoe zij op jouw website zijn binnengekomen, welke pagina’s ze precies bezoeken en vanaf welke locatie zij dit doen. Deze inzichten zijn natuurlijk erg handig, maar je zult dit rapport van Google Analytics als beginner vrij weinig gebruiken.

  Doelgroep rapporten

  De doelgroep rapporten van Google Analytics zijn voor beginners een stuk interessanter. Je kunt hier namelijk meer te weten komen over jouw websitebezoekers. Je krijgt onder andere statistieken te zien over de hoeveelheid gebruikers, nieuwe gebruikers, paginaweergaven, sessies, de gemiddelde sessieduur en het bouncepercentage. Al deze informatie kun je vergelijken met een andere vergelijkbare periode om op die manier tot nuttige inzichten te komen. Verkoop jij voornamelijk seizoensgebonden producten zoals kerstbomen? Dan kun je de gegevens perfect vergelijken met die van het vorige seizoen. Dit maakt Google Analytics voor beginners erg handig!

  De doelgroep rapporten van Google Analytics zijn ontzettend interessant voor beginners. Je kunt namelijk heel erg de diepte ingaan qua informatie over de doelgroep. Zo kun je jezelf richten op demografische factoren, interesses, Geo, technologie en mobiele gebruikers.  

  Acquisitie rapporten

  Hoe bereiken bezoekers jouw website? Met de acquisitie rapporten van Google Analytics krijgen beginners inzicht in de vindbaarheid van je website. Het verkeer wordt opgesplitst per bron: organisch, direct, verwijzing, betaald, display, e-mail en affiliates. Je kunt eigenlijk meteen aflezen wat precies de populairste bron is. Je kunt specifiek kijken naar al het verkeer afkomstig van advertentiecampagnes, organisch zoekverkeer en social media.  

  Gedragsrapporten

  Voor beginners op Google Analytics zijn de gedragsrapporten ook erg nuttig. Ze geven je inzicht over het gedrag van de gebruikers op je website. Denk maar aan het gebruik van de zoekfunctie, hoe ze de inhoud van je pagina’s bekijken en hoe snel pagina’s worden geladen. Je komt er dus eigenlijk achter hoe de content van je website presteert. Er zijn ook verschillende sub gedragsrapporten. Hierin wordt dieper ingegaan op de gedragsstroom, site-content, gebeurtenissen, zoekopdrachten op de site en de sitesnelheid.

  Conversierapporten

  Hierin vind je informatie die gaat over de doelen die je hebt gesteld voor je website. Om deze informatie te kunnen bekijken moet je wel aanvullende instellingen uitvoeren. Denk hierbij aan het instellen van je doelen. Die doelen kunnen uiteenlopen van het doen van een aankoop tot het abonneren op een mailinglijst en van het downloaden van een pdf bestand tot het bellen naar het bedrijf.

  Met de e-commerce rapporten kun je de aankoopactiviteiten op je website analyseren. De belangrijkste onderdelen van de e-commerce rapporten zijn het winkelgedrag, de product prestaties en de verkoopprestaties.

  Google Analytics

  Een Google Analytics account instellen voor beginners

  Voor beginners is het interessant om een Google Analytics account aan te maken. Hierdoor krijg je handige inzichten over jouw website en jouw websitebezoekers. Wil jij een Google Analytics account aanmaken? Dit is super eenvoudig! In enkele stappen stel je een Google Analytics account voor beginners in. Hiervoor is het eerst zaak om een Google account aan te maken. Heb je nog geen Google account? Klik dan op deze link. Je vult je huidige e-mailadres in en bedenkt een wachtwoord voor het Google account. Vervolgens beantwoord je een aantal vragen en klik je op ‘ik ga akkoord, maak mijn account’. De stappen die hierna moeten worden ondernomen, volgen zich vanzelf.

  Heb jij een Google account? Dan kun je als beginner aan de slag gaan met Google Analytics. Ga naar Google Analytics. Je kunt in het scherm jouw accountnaam en de URL van je website invoeren. Vervolgens stel je de tijdzone en locatie in op Nederland. Klik op ‘create account’ en jij bent klaar om te profiteren van alle voordelen die Google Analytics voor beginners te bieden heeft!

  Jouw Google Analytics is nu actief op je website. Je kunt beginnen aan de daadwerkelijke inrichting van de tool. Je hebt eigenlijk drie niveaus waarop je bewerkingen kunt uitvoeren: Account, Property en Weergave niveau.

  Google Analytics voor beginners met de hulp van Impact Media Concepts

  Ben jij een beginner op het gebied van Google Analytics? Dan kan het een grote uitdaging worden om zelf aan de slag te gaan met het analyseren van alle datagegevens en zo te kijken waar jouw verbeterpunten liggen. Impact Media Concepts kan jou hierbij helpen. Wij hebben de beste Google specialisten in huis die precies weten hoe ze jouw websitebezoekers binnen moeten halen en hoe zij vervolgens zo lang mogelijk op jouw website blijven. Online beter vindbaar zijn en zorgen voor meer conversies. Dat is ons doel met jouw website! Wij helpen jou met het analyseren van de gegevens uit Google Analytics om vervolgens écht Impact te maken met jouw website. Wil jij Google Analytics als beginner inzetten? Neem dan contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!