De Google rankingfactor UX, oftewel de User Experience, richt zich op de gebruikerservaring van jouw website. Hoe zet je UX als Google ranking factor in voor jouw website?
Bovenaan de top staan in Google, dat wil natuurlijk iedere ondernemer. Waar je er voorheen nog kwam met het verwerken van zoekwoorden in je tekst zijn er tegenwoordig veel meer Google ranking factoren waarmee Google jouw positie bepaalt. Sinds kort ook de nieuwe Google ranking factor: User Experience (UX), oftewel de gebruikerservaring. Maar hoe kun je UX als een Google ranking factor gebruiken? Wij leggen het je graag uit!
Google beseft steeds meer wat de meerwaarde is van UX. Stel jij bent op een website die niet gebruiksvriendelijk is, dan klik je deze al snel weg. Je vindt niet in enkele seconde de informatie waarnaar je op zoek bent en de verschillende pagina’s laden ontzettend traag. Super vervelend. Daarom heeft Google een nieuwe Google ranking factor. Dit zal ook invloed hebben op de positie van jouw huidige website in de Google zoekresultaten.
UX staat voor User Experience, oftewel de gebruikerservaring. UX is het proces dat uiteindelijk resulteert in een relevante en betekenisvolle gebruikerservaring. De UX is tegenwoordig een belangrijke Google ranking factor. Het is de bedoeling dat je in dit proces de websitebezoeker helpt om de informatie te vinden waarnaar hij of zij op zoek is. En dat op een snelle manier. Er moeten geen frustrerende obstakels in het UX design zitten. De websitebezoeker mag op geen enkele wijze onnodig verhinderd worden. Met UX als Google ranking factor leg je de focus dus volledig op de gebruiker.
De gebruikerservaring is tegenwoordig een belangrijke Google ranking factor. Maar hoe verbeter je de UX eigenlijk? Wij hebben een aantal tips voor je!
Zorg voor snelle laadtijden op jouw website. Houd een laadtijd van onder de 3 seconde aan. Kijk hierbij ook naar de laadtijd van pagina’s waarmee je concurreert. Als zij een snellere laadtijd hebben, probeer die dan aan te houden.
Verder raden wij aan om een duidelijke website structuur te maken in jouw UX design. Vinden jouw bezoekers niet snel genoeg de informatie waarnaar zij op zoek zijn? Dan zullen ze waarschijnlijk wegklikken en dit werkt niet goed voor de gebruikerservaring. Wil je goed scoren op deze Google ranking factor? Zorg dan voor een logische websitestructuur. Deze begeleid de bezoeker door de website heen waardoor hij bij de content terecht komt die hij of zij zoekt. Hierbij kun je denken aan onder andere de navigatiebalk en de tags. Op een eenvoudige wijze navigeren binnen jouw website is niet alleen fijn voor de gebruikers, maar Google kan jouw website op deze manier ook beter scannen. Google beloont jou hiervoor door jouw website hoger te positioneren in de Google zoekresultaten.
Een steeds groter percentage van jouw websitebezoekers is afkomstig van een mobiel apparaat. Sinds 2018 heeft Google dan ook de mobile-first update doorgezet. Oftewel: mobielvriendelijke websites worden door Google sneller geïndexeerd dan pagina’s die niet aangepast zijn voor mobiele apparaten. Een responsive website is dan ook een onmisbaar onderdeel van de Google ranking factor UX.
Het is belangrijk om jouw webpagina’s overzichtelijk te houden. Het is algemeen bekend dat het grootste gedeelte van de websitebezoekers de webpagina’s vlug scant om zo de informatie te vinden waarnaar zij op zoek zijn. Ze lezen niet alle teksten waardoor jij jouw webpagina overzichtelijk moet houden. Het moet eigenlijk in één oogopslag duidelijk zijn waar jouw tekst precies over gaat. Zorg ervoor dat je jouw tekst opdeelt in duidelijke alinea’s. Structureer jouw content met kopjes die je vervolgens een h1, h2 of h3 geeft.
Om hoger te scoren op de Google ranking factor is het aan te raden om call-to-action buttons te plaatsen op je webpagina. Met goede call-to-action buttons zorg je niet alleen voor duidelijkheid op je website, maar je bevordert ook de kans op conversies. Let bij het ontwerpen van een call-to-action-button goed op de grootte, de tekst en de kleur.
Analyseer regelmatig het gebruikersgedrag van jouw websitebezoekers. De voorkeuren en het gedrag van gebruikers verandert namelijk constant. Wij kunnen aan de hand verschillende tools precies zien waarnaar gebruikers op zoek zijn. Hier kun jij jouw content op aanpassen.
Google verdeelt dit eigenlijk onder in een aantal factoren. Deze factoren worden ‘Core Web Vitals’ genoemd. Deze factoren vormen samen de Google ranking factor voor UX. We zullen even met je doornemen hoe Google dit meet.
Dit wordt gemeten aan de hand van een cijfer dat we LCP (Largest Contentful Paint) noemen. Dit getal geeft aan hoelang het duurt voordat alle content die een gebruiker hoort te zien geladen is. Google zegt hier een aantal dingen over. Wanneer dit onder de 2,5 seconden ligt, ervaart Google dit als ‘goed’. Ligt dit tussen de 2,5 en 4 seconden? Dan is er verbetering nodig en als het nog langer duurt, dan wordt deze Google ranking factor gewoonweg als slecht gezien.
Hiervoor gebruikt Google de metric CLS (Comulative Layout Shift). Deze geeft eigenlijk aan in hoeverre een pagina voor de gebruiker onverwacht verspringt. Je kunt hierbij denken aan advertenties die opeens in beeld komen en het verspringen van knoppen. Ook hierover heeft Google weer veel te zeggen. Ligt dit percentage onder de 10%? Dan ervaren zij dit als goed. Wanneer dit tussen de 10% en 25% ligt is het redelijk en is er dus verbetering nodig. Ligt dit percentage hoger dan 25%? Dan wordt deze Google ranking factor als slecht gezien.
Dit meet Google aan de hand van FID (First Input Delay). Hiermee wordt aangegeven hoe snel een website reageert wanneer de gebruiker gebruik wil maken van een interactief element op de website. Hierbij kun je denken aan een link of een knop. Google vindt dit een belangrijk ranking factor omdat een website bruikbaar moet zijn. Duurt het laden van interactieve elementen te lang? Dan wekt dit irritaties op bij websitebezoekers. Is de FID van jouw website minder dan 100 ms? Dan is deze goed! Google vindt dat er verbetering nodig is wanneer de FID tussen de 100 ms en 300 ms ligt. Ligt de FID van je website hoger dan 300 ms? Dan noemt Google dit gewoonweg slecht.
Naast loading, visual stability en interactivity zijn er nog een aantal zaken waaraan de Google ranking factor UX kan worden meten. Om te beginnen moet jouw website mobile friendly zijn. Werkt jouw website ook goed op mobiele apparaten? Dit is belangrijk omdat tegenwoordig het grootste gedeelte van jouw websitebezoekers via mobiele apparaten binnenkomt. Verder is het van belang dat jouw website in het bezit is van een SSL-certificaat. Tot slot is het zaak om er rekening mee te houden dat er geen irritante advertenties op jouw website getoond worden wanneer websitebezoekers van de ene naar de andere pagina willen navigeren.
Met de Google ranking factor User Experience, oftewel UX, bedoelen we de ‘gebruikerservaring’ van jouw website. UX is eigenlijk meer een proces dan alleen de daadwerkelijke uitkomst. Het doel is het maken van een gebruiksvriendelijke website (of software). Veel mensen halen de Google ranking factor User Experience door elkaar met de Page Experience. Dit is vrij logisch. Het is in principe hetzelfde afgezien van het procesgedeelte. Bij Page Experience richt Google zich op iedere pagina afzonderlijk. Je kunt op je website dus pagina’s hebben met zowel goede als slechte Page Experience.
Iedere ondernemer wil bovenaan staan in Google. UX is een belangrijke Google Ranking Factor. Maar er zijn meer Google ranking factoren van belang, zowel on page als off page Google ranking factoren. We zullen de belangrijkste Google ranking factoren van 2020 met je doornemen, die je in 2021 ook weer kunt optimaliseren. Om te beginnen is de kwaliteit van de content op een pagina erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van jouw websitebezoekers door slecht geschreven content afziet van een aankoop. Google zal het dan ook bestraffen als een pagina typefouten en grammaticaal slechte zinnen bevat. De E-A-T update is één van de populairste trends op het gebied van kwalitatieve content. Dit is een update uit 2019 waarbij de nadruk ligt op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid.
Daarnaast is de lengte van de content op jouw pagina erg belangrijk. Het lijkt erop dat Google pagina’s met veel woorden hogere posities geeft in de zoekresultaten. Het is niet de bedoeling dat je nu ellelange teksten gaat schrijven, het gaat namelijk wel hand in hand met de kwaliteit van de content. Het ene onderwerp is meer geschikt voor langere teksten dan andere onderwerpen.
Ook de laadsnelheid van je website is een belangrijke Google ranking factor. Waar je er vroeger nog kwam met een enigszins trage website, is dit tegenwoordig onmogelijk. Alles moet super snel werken, anders haken bezoekers af. Zelf haak jij waarschijnlijk ook af wanneer je een website tegenkomt met trage laadtijden.
Verder zijn kwalitatieve backlinks van groot belang. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk. Een link van een ouder domein biedt een grotere meerwaarde dan een link van een relatief nieuwer domein. Backlinks van een 301 redirect bieden minder waarde dan een directe link. Probeer de tekst rondom een backlink zo relevant mogelijk te maken. Google kijkt hier namelijk naar om beter te begrijpen waar de pagina over gaat, een belangrijke Google ranking factor dus. Des te langer de backlink bestaat, hoe meer waarde deze geeft. Heb jij te veel links via ongerelateerde websites? Dan kan Google jou een penalty geven. Je maakt dan namelijk misbruik of verkeerd gebruik van het algoritme. Zo’n penalty zorgt ervoor dat jij posities naar beneden zakt of zelfs wordt verwijderd uit de zoekresultaten van Google.
De volgende Google ranking factor is er een waar je weinig invloed op hebt. Dit is namelijk de leeftijd van het domein. In 2010 bevestigde Google dat zij de leeftijd van het domein voortaan mee zouden nemen als Google ranking factor, maar dat zij er niet veel waarde aan hechten. Wanneer de online marketing van oudere websites goed is, dan hebben zij waarschijnlijk ook een hogere autoriteit.
Lukt het jou niet om posities te stijgen in de zoekresultaten van Google? Of heb je gewoonweg geen tijd om te optimaliseren op de verschillende Google ranking factoren? Laat ons je dan helpen! Wij zijn een gezellige en fanatieke club van jonge marketing communicatie professionals. Wij weten precies hoe wij door middel van verschillende Google ranking factoren jouw website hoger laten scoren in Google! Ben jij benieuwd hoe wij verschillende Google ranking factoren inzetten om met jouw website écht Impact te maken? Neem dan gerust contact met ons op!