Terug naar overzicht

Wat zijn de voordelen van het R-teken?

Het R-teken, oftewel ®, straalt betrouwbaarheid uit. En dit kan potentiële klanten overhalen om het product bij jou aan te schaffen in plaats van bij de concurrent. Met het R-teken laat je zien dat jouw merk geregistreerd is. Maar wat zijn precies de voordelen van het plaatsen van het R-teken bij je merk? Daar vertellen we je in deze blog alles over.

Spring snel naar:

  Wat is het R-teken? 

  Het R-teken, oftewel ®, staat voor registered trademark. Dus in het Nederlands: een geregistreerd merk. Het is een teken waarmee je aangeeft dat je je bewust bent van jouw exclusieve rechten op een door jou geregistreerd merk. Het R-teken is in Nederland ondertussen zo ingeburgerd dat het grootste deel van de mensen het teken daadwerkelijk herkent als een indicatie van een merk. 

  Overigens is het in de Benelux geen juridisch bewijs van je merkregistratie. Het is gewoonweg een extra maatregel waarmee je kunt aantonen dat jouw merk beschermd is en dat je zult optreden tegen inbreuk. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, is dit wel juridisch bewijs. Is het in Nederland dan wel een meerwaarde om het R-teken achter je merk te plaatsen? 

  Dit zijn de belangrijkste voordelen van het R-teken 

  Ondanks dat het R-teken in Nederland geen juridisch bewijs is van je merkregistratie, levert het je wel veel voordelen op wanneer je dit teken achter je merk plaatst. We lichten de belangrijkste voordelen hieronder toe. 

  Het straalt betrouwbaarheid uit 

  Het R teken laat een betrouwbare indruk achter bij (potentiële) klanten. Je laat immers zien dat jouw merk officieel is geregistreerd in het BOIP Merkenregister. Je zegt dus eigenlijk dat je merk exclusief is. Dit heeft uiteraard een positief effect op je merkwaarde en dit kan jouw concurrentiepositie versterken. 

  Je waarschuwt concurrentie 

  Als merk kun je te maken krijgen met concurrenten die jouw merk willen kopiëren. Met het R-teken kun je deze concurrenten waarschuwen. Je laat namelijk zien dat je een sterke rechtspositie hebt. Je hebt gewoonweg een sterke uitgangspositie als iemand je merk kopieert. 

  Monopoliepositie 

  Met het R teken laat je zien dat je een monopoliepositie hebt. Dit wil zeggen dat jouw product of dienst alleen door jou mag worden aangeboden. En dat is interessant voor mogelijke investeerders in je merk. Jouw merk is immers waardevoller dan een merk dat iedereen kan kopiëren. 

  Laat je merk niet verwateren 

  Het is in de Benelux niet verplicht om het R-teken achter je merk te zetten. Toch straalt het teken professionaliteit en betrouwbaarheid uit. Daarnaast heeft het R-teken nog een belangrijke functie: het kan voorkomen dat je merk verwatert. Hiermee bedoelen we dat jouw merknaam wordt gebruikt als benaming in plaats van een merknaam. 

  Voorbeelden van merken die verwaterd zijn, zijn Chocomel, Tikkie en Airfryer. Hoe vaak zeg jij wel niet: ‘ik stuur je wel een tikkie’, terwijl je vervolgens een betaalverzoek via je bankrekening verstuurd. 

  Een verwaterd merk loopt verschillende risico’s. Zo kan het waarde en exclusiviteit verliezen. Hierdoor wordt het lastiger om op te treden tegen merkinbreuk. Op die manier wordt het een uitdaging om je reputatie en prijs te handhaven. Bovendien raken consumenten in de war. Je merknaam wordt gebruikt voor een groot aantal producten, waardoor jouw product en die van de concurrent moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. 

  Wanneer mag je het R-teken gebruiken? 

  Ondanks dat het R-teken juridisch gezien in de Benelux niet van belang is, betekent dit niet dat je het zomaar kunt gebruiken. Je gebruikt het R-teken pas wanneer jouw merk succesvol is geregistreerd. Het staat niet voor niets voor ‘registered trademark’. Dit neemt overigens niet weg dat geregistreerde merken die het R-teken niet gebruiken, ook bescherming genieten. Ook deze merken kunnen niet zonder toestemming door anderen worden gebruikt. Het R-teken toevoegen aan je merk laat alleen aan de buitenwereld zien dat jouw merk geregistreerd is. 

  In de Benelux bestaat geen wet die vertelt wanneer je het R-teken mag gebruiken. Daarom denken veel merkhouders dat het geen zin heeft om hun merk te registreren. Iedereen kan het R-teken in de praktijk gebruiken, toch? Dit is niet het geval. Het is in de Benelux namelijk verboden om consumenten te misleiden. Gebruik je het R-teken terwijl jouw merk niet geregistreerd is? Dan ben je dus in overtreding. Het is daarom zeker zinvol om jouw merk te registreren. 

  Inbreuk op jouw geregistreerde merk 

  Gebruikt iemand het R-teken terwijl het om jouw beschermde merk gaat? Dan kun je diegene hierop aanspreken. Je moet dan wel bewijzen dat het gebruik van het symbool door de andere partij schade heeft opgeleverd voor jouw merk. In de meeste gevallen kunnen de partijen dit onderling prima oplossen en is het niet nodig om naar de rechtbank te gaan. Lukt het jullie niet om het zelf op te lossen? Dan is het goed om te weten dat je als merkhouder doorgaans sterk staat als je in de rechtbank staat. 

  En wat is dan het TM-symbool? 

  Naast het R-teken zien we ook regelmatig het TM-symbool, oftewel ™, voorbijkomen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee symbolen? Beide symbolen zijn afkomstig uit Amerika. Daarom hebben ze bij ons in Nederland allebei geen juridische betekenis. In de Verenigde Staten wordt het TM-symbool toegepast wanneer je jouw merknaam of logo gebruikt, zonder dat deze merkbescherming geniet. 

  Wil je in Nederland aantonen dat jouw merk geregistreerd is? Dan maak je gebruik van het R-teken. Het TM-symbool is eigenlijk alleen voor je handelsnaam die ingeschreven is bij de KvK, maar niet als merk. Daar heb je dus eigenlijk helemaal niets aan qua bescherming. 

  Conclusie: is het zinvol om het R-teken te gebruiken? 

  Het is niet noodzakelijk om het R-teken te gebruiken om merkbescherming te verkrijgen. Het symbool heeft echter wel een praktische meerwaarde. Het dient namelijk als een waarschuwing naar concurrenten. Je toont eigenlijk aan dat je jezelf bewust bent van jouw merkrechten en dat je juridisch zult optreden tegen partijen die hier misbruik van maken. Hierbij is het wel essentieel dat je het R-teken consequent in je communicatie gebruikt. 

  Daarnaast straalt het R-teken betrouwbaarheid uit. Dit kan (potentiële) klanten overhalen om het product bij jou aan te schaffen in plaats van bij de concurrent. Omdat je zegt dat jouw merk exclusief is heeft dit een positief effect op je merkwaarde. Dit versterkt jouw concurrentiepositie.