Website fouten zorgen ervoor dat jouw website minder gebruiksvriendelijk werkt. Wij bespreken de 6 meest voorkomende website fouten!
Website fouten zorgen ervoor dat jouw website minder gebruiksvriendelijk werkt. Dit is niet alleen slecht voor jouw SEO, ook je websitebezoekers vinden dit vervelend. Hierdoor zullen zij sneller geneigd zijn jouw website te verlaten en niet over te gaan tot aankoop of contactopname. Zonde! Maar wat zijn de meest voorkomende website fouten? En hoe voorkom je deze website fouten? In deze blog geven we je de 8 meest voorkomende website fouten en vertellen we je hoe je deze het beste kunt voorkomen of oplossen.
Dit is een van de meest voorkomende website fouten. Een website is dé plek waar je jouw online zichtbaarheid, vindbaarheid en succes kunt vergroten! Er zijn veel bedrijven die helaas de kans niet grijpen om hun website te optimaliseren voor Google. Dit omdat zij er geen tijd voor hebben of geen idee hebben hoe ze dit aan moeten pakken.
Het is ontzettend belangrijk om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Zo voorkom je een hoop website fouten! Als Google niet weet waar jouw website voor staat ontvang je geen of de verkeerde websitebezoekers. Op deze manier loop je nieuwe leads mis, dat wil je natuurlijk voorkomen! Maar welke website fouten op het gebied van SEO zien wij regelmatig terugkomen?
Een van de website fouten die vaak wordt gemaakt is dat je website op no-index staat. Dit wil zeggen dat Google de website niet indexeert en dus ook niet kan weergeven in de zoekresultaten. Verder kan het zijn dat jij jouw title tag en meta description niet optimaliseert voor jouw website. Hierdoor krijg jij veel minder websitebezoekers! Daarnaast optimaliseren veel bedrijven hun afbeeldingen niet. Dit is wel belangrijk voor een betere laadsnelheid.
Blog jij nog niet op jouw website? Google zal hierdoor denken dat jouw website minder goed wordt onderhouden en dat is een website fout. Jouw website zal hierdoor lager eindigen in de zoekresultaten van Google. Het kan ook zo zijn dat jij de teksten op jouw website niet of niet goed optimaliseert. Google is dol op een duidelijke structuur met sterke titels en subtitels. Daarnaast moet jouw zoekwoord met een goede frequentie terugkomen in jouw tekst. Dit werkt ook goed voor de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, waardoor Google jou weer wat hoger in de zoekresultaten zal plaatsen. Hoe kun je bovenstaande SEO website fouten dan oplossen?
Gelukkig kun je iets aan deze website fouten op het gebied van SEO doen! Er zijn veel manieren waarop jij jouw website in de Google Index kan houden. Denk aan je CMS en plugins. Wordt jouw website niet of nauwelijks geïndexeerd door Google? Dan is het eerst zaak om te ontdekken waar de fout zit! Verder is het noodzakelijk om jouw title tag en meta description te optimaliseren. Laat jouw zoekwoord hierin terug komen en overtuig de bezoeker om ook daadwerkelijk op jouw website te klikken.
Start met bloggen! Dit hoeft helemaal niet vaak te zijn maar zorg dat jouw website up-to-date blijft. Plaats bijvoorbeeld iedere maand één blog waarin je antwoord geeft op een klantvraag. Om jouw teksten goed te optimaliseren moet je gebruik maken van sterke titels en subtitels, die de lezer overtuigd om écht door te lezen. Zo weet Google waar jouw content over gaat en voorkom je website fouten.
Laat in jouw teksten het zoekwoord sporadisch terugkomen. Zorg dat de trefwoorddichtheid tussen de 2% en 8% zit! Deze bereken je als volgt: stel je schrijft een tekst van 2000 woorden en je laat het zoekwoord 64 keer terugkomen. Dan doe je 64/2000 x100. Dit is 3,2%, helemaal goed dus!
Ten slotte is het belangrijk om jouw afbeeldingen te optimaliseren. Dit doe je door de afbeeldingen te comprimeren. Zo wordt de bestandsgrootte kleiner, waardoor de laadsnelheid beter wordt. Dit werkt natuurlijk erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het verstandig om in de alt-tag en de bestandsnaam het zoekwoord te verwerken. Zo voorkom je website fouten omtrent je afbeeldingen!
Een van de website fouten die we nog regelmatig terug zien komen is dat de calls to action niet goed zijn. Sommige websites gebruiken helemaal geen calls to action, wat al helemaal een no-go is! Een call to action, oftewel CTA, is een knop of tekst waarmee je bezoekers de weg toont op je website of vertelt welke actie er van hen wordt verwacht. Denk aan ‘klik hier voor meer informatie’, ‘bestel hier je product’, ‘vraag een offerte aan’ of ‘neem contact op’.
Plaats op iedere pagina van je website een call to action die je bezoeker naar een vervolgpagina leidt of die je bezoeker aanzet tot actie. Jouw calls to action moeten een opvallend design en een sterke tekst bevatten. Vermeld altijd de voordelen waarvan de bezoeker kan profiteren als hij op de call to action klikt. ‘koop nu voor de helft van de prijs’, ‘vraag hier jouw gratis exemplaar aan’ of ‘klik hier voor meer informatie over dit product’. Om website fouten te voorkomen is het belangrijk om ook goed te checken of je het juiste linkje achter je call to action plaatst.
Een van de andere veelgemaakte website fouten is het verstoppen van je contactgegevens. Waar staan jouw contactgegevens? Zijn jouw contactgegevens niet makkelijk te vinden? Dan loop je waarschijnlijk veel klanten mis. De meeste websitebezoekers komen namelijk met een doel naar jouw website: ze zoeken een antwoord op hun vraag, een oplossing voor hun probleem of ze willen contact met je opnemen!
Verder zien we vaak terug dat contactgegevens niet aanklikbaar zijn. Je moet dan het e-mailadres of het telefoonnummer eerst kopiëren of onthouden om het vervolgens in te voeren. Dat werkt niet erg gebruiksvriendelijk en mensen zullen hierdoor minder snel contact opnemen. Dit is eigenlijk een van de website fouten die je gemakkelijk kunt oplossen.
Om deze website fouten te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de websitebezoekers altijd eenvoudig contact met je op kunnen nemen. Plaats jouw contactgegevens op de volgende plekken op je website:
Om het je websitebezoekers nog makkelijker te maken kun je gebruik maken van contactformulieren. Je kunt ook de contactpagina in het menu een andere kleur geven zodat deze meer opvalt. Wellicht kun je live chats starten of een aparte knop met ‘bel ons’ op smartphones laten tonen. Het is van belang dat je niet overdrijft, je hoeft dus niet alle tips te gebruiken! Zorg er gewoon voor dat de bezoeker geen moeite hoeft te doen om jouw contactgegevens te vinden. Ten slotte is het belangrijk om jouw contactgegevens altijd aanklikbaar te maken.
Dit klinkt logisch, maar toch valt deze ook in het rijtje van de meest voorkomende website fouten. Tekstblokken op websites zitten vaak vol met spelling- en grammaticafouten. Goed geschreven teksten worden door bezoekers erg gewaardeerd. Je laat hiermee een professionele indruk achter. Wanneer bezoekers een tekst lezen met veel fouten erin, is de kans een stuk kleiner dat zij overgaan tot een aankoop. Deze website fouten voorkomen is lastig, maar er zijn wel een paar handige trucjes voor.
Natuurlijk is het zo dat iedereen af en toe spel- of grammaticafouten maakt. Dat is menselijk. Wij doen dat ook, misschien zelfs wel in deze blog! Je kunt het gelukkig wel zo veel mogelijk voorkomen. Dit doe je door je tekst meerdere malen na te lezen. Vind je een zin niet lekker lopen of twijfel je over de spelling van een bepaald woord? Je kunt de goede spelling altijd even opzoeken, maar je kunt ook de zin of het woord herschrijven. Denk aan het gebruik van synoniemen of het veranderen van je zinsopbouw. Werk jij met collega’s? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je collega de tekst eens door te laten lezen. Hij of zij ziet misschien wel website fouten op het gebied van spelling en grammatica die jij zelf nog niet had ontdekt.
Mensen die op jouw website terecht komen willen binnen enkele minuten de informatie vinden waarnaar zij op zoek zijn. Wanneer er website fouten met betrekking tot de structuur of de navigatie zijn, zullen bezoekers ‘verdwalen’ op jouw website en hierdoor sneller afhaken.
Soms kom je navigeerbalken tegen met enorm veel en te algemene items. Denk aan ‘informatie’ of ‘diensten’. Waarover gaat die informatie? Wat voor diensten? Te veel subtitels kunnen ervoor zorgen dat bezoekers niet meer weten waar ze op moeten klikken en daardoor de website verlaten. Gelukkig kun je een aantal stappen nemen om deze website fouten te voorkomen of op te lossen.
Om website fouten rondom je structuur en navigatie te voorkomen moet je jouw website eenvoudig opbouwen. Zorg voor een beknopte en duidelijke structuur van pagina’s en subpagina’s. Zo weet de bezoeker altijd waar hij bepaalde informatie kan vinden. Verder is het belangrijk dat jouw hoofdmenu niet te veel items bevat. Het is namelijk niet noodzakelijk om iedere pagina in jouw hoofdmenu te plaatsen.
Bezoekers zijn er tegenwoordig aan gewend geraakt dat wanneer bovenaan de website een logo staat, zij alleen daarop hoeven te klikken om terug naar de homepage te gaan. Zorg ervoor dat dit ook mogelijk is op jouw website! Verder moet je gebruik maken van voldoende interne links zodat je de bezoeker naar de volgende pagina kunt sturen. Gebruik altijd sterke alt teksten en titels wanneer je wil doorverwijzen naar een nieuwe pagina. Zo weet de bezoeker meteen wat hij kan verwachten als hij op de link klikt en voorkom je bovenstaande website fouten!
Niets is zo irritant als het klikken op een linkje, om vervolgens op een 404-pagina terecht te komen. En dit heb je vast al wel eens meegemaakt. Dit valt dan ook niet voor niets in het rijtje van veelvoorkomende website fouten. Je was geïnteresseerd in die pagina, daarom klikte je erop. Wanneer een bezoeker op de 404-pagina terecht komt, is de kans groot dat hij of zij jouw website verlaat. Daarnaast hebben dode links een negatieve impact op je SEO. Het hebben van dode links is dus een belangrijke website fout.
Controleer regelmatig of jouw website nog doodlopende linkjes bevat. Om jouw website te controleren op deze website fouten bestaan er een aantal handige tools:
Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je een dode link over het hoofd hebt gezien. Dan is het wel noodzakelijk dat de bezoeker terecht komt op een sterke 404-pagina zodat hij de website niet meteen verlaat. Een sterke 404-pagina bevat een vermelding dat de pagina niet gevonden kan worden. Verder moet er altijd een linkje naar de homepage in staan. Ook het toevoegen van een zoekbalk is verstandig zodat bezoekers alsnog naar een pagina kunnen die zij interessant vinden. Dit kun je aanvullen met bijvoorbeeld een link naar een recente blog. Op die manier voorkom je website fouten en klikken bezoekers jouw website niet weg. Ten slotte raad ik je aan om een beetje humoristisch te zijn op je 404-pagina met bijvoorbeeld een grappige foto of woordgrap. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt.
Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips gehad en kun je nu écht aan de slag met het optimaliseren van je website. Wij begrijpen dat dit geen makkelijke klus is, daarom willen wij jou graag helpen! Met al onze kennis en ervaring weten wij precies hoe we impact kunnen maken met jouw website! Heb jij nog vragen of wil je extra informatie over de verschillende mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op!