Terug naar overzicht

Zo bereik je de ideale kandidaat met jouw vacature

Ontdek het geheim achter het vinden van dé perfecte kandidaat met jouw vacature. Het werven van talent is een hele kunst en vereist meer dan alleen een standaard vacaturetekst. Het is hierbij cruciaal om op te vallen om de juiste kandidaten aan te trekken. In deze blog vind je praktische tips en strategieën om jouw vacature te laten schitteren en de ideale kandidaat aan boord te halen.

Spring snel naar:

  Maak een duidelijk beeld van de functie en de ideale kandidaat 

  Denk goed na over wat je in de vacaturetekst gaat zetten. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe medewerker? Maak hierbij onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Schets ook een beeld van de ideale kandidaat. Wie is deze persoon? En welke drijfveren heeft hij? Welke kennis en ervaring moet hij met zich meebrengen? Stel hierbij prioriteiten in de vorm van ‘needs-to-haves’ en ‘nice-to-have’. 

  Daarnaast is het belangrijk om onderzoek te doen naar jouw doelgroep. Zo hebben afstudeerders bijvoorbeeld andere motieven om te solliciteren dan mensen die al 25 jaar ervaring hebben in het werkveld. Per functie zal je ook nog veel verschillen tegenkomen. Een IT’er zal andere dingen belangrijk vinden dan een social mediaspecialist. 

  Werk aan een aantrekkelijke Employer Brand 

  Een potentiële kandidaat wil graag weten waar hij aan toe is. Niet alleen qua functie, maar ook qua cultuur van het bedrijf. Daarom is een aantrekkelijke Employer Branding erg belangrijk. Huidige én toekomstige werknemers moeten zich door jouw bedrijf aangetrokken voelen. Straal jij positiviteit uit? Dan is de kans groter dat je een passende kandidaat gaat vinden. 

  In deze krappe arbeidsmarkt is een goede vacaturetekst niet genoeg. Op zowel je social media kanalen én je website moet je positiviteit uitstralen. Wees transparant en vertel het verhaal achter jouw bedrijf. Wat maakt het bedrijf zo bijzonder? Laat ook zeker de gezichten achter het bedrijf zien. Dan weet de potentiële kandidaat meteen wie zijn toekomstige collega’s worden. 

  Maak de vacaturetekst persoonlijk en wees eerlijk 

  Niets is zo makkelijk als snel een vacaturetekst in elkaar zetten met behulp van wat knip- en plakwerk van oude vacatureteksten. Laat je hierdoor niet verleiden. Een goede vacaturetekst is namelijk niet bedoeld voor alle werkzoekenden. Iedere unieke tekst is bestemd voor jouw ideale kandidaat. 

  Het is jouw doel om de ideale kandidaat te vinden met je vacaturetekst. Niemand heeft iets aan mooie praatjes en loze beloftes. Wees daarom in je vacaturetekst én tijdens het gehele sollicitatieproces oprecht en realistisch. Wees kort, maar krachtig. Zorg voor een heldere en overzichtelijke tekst. Maak keuzes. Als je een te lange lijst met bulletpoints aan je doelgroep laat zien, kan dit potentiële kandidaten overweldigen.  

  Maak gebruik van de juiste wervingskanalen 

  Heb jij dé perfecte vacaturetekst geschreven? Dan wil je deze het liefst zo snel mogelijk onder de aandacht brengen bij de juiste kandidaten. Afhankelijk van jouw doelgroep ga je bepalen via welke wervingskanalen je jouw vacature gaat delen. Dit met als doel dat jouw ideale medewerker jouw vacature te zien krijgt. Wervingskanalen kunnen bijvoorbeeld zijn via social media, online advertenties en vacaturesites. 

  Ga je de juiste wervingskanalen selecteren? Dan is het ook goed om stil te staan bij de vraag hoe je passief werkzoekenden bereikt. Hierbij gaat het om mensen die wel openstaan voor een nieuwe uitdaging, maar hier niet actief naar zoeken. Je zal deze niet zo snel tegenkomen op vacaturesites, maar ze maken bijvoorbeeld wel gebruik van social media.

  Zo optimaliseer je jouw vacaturetekst 

  Google wordt steeds vaker gebruikt als vacatureplatform. Daarom is het essentieel om stappen te maken in het optimaliseren van je vacatureteksten. Er zijn een aantal vereisten om überhaupt in Google Jobs terecht te komen. Het is namelijk van belang om de volgende punten in je vacature te vermelden: 

  • Bedrijfsnaam 
  • Functienaam 
  • Functieomschrijving 
  • Locatie 
  • Sluitdatum 

  Vertel kort wat de functie inhoudt en wat de eisen zijn. Laat alle nietszeggende begrippen achterwegen. Denk aan ‘een spin in het web’ en ‘in je DNA zitten’. Dit geldt ook voor standaarduitdrukkingen zoals ‘uitstekende beheersing van de Nederlandse taal’. 

  Doe een klein zoekwoordenonderzoek om te achterhalen welk zoekwoord er gebruikt moet worden voor de vacaturetekst en de titel. Geef zoveel mogelijk informatie aan zowel de zoekmachine, als de potentiële kandidaat. Hoe relevanter en duidelijker de informatie op jouw website is, des te beter de zoekmachine kan bepalen op welke zoektermen je vacature getoond moet worden. 

  Hulp nodig met het werven van nieuw personeel? 

  Heb jij een openstaande vacature, maar heb je dé perfecte kandidaat nog niet gevonden? Of heb je geen tijd om sterke vacatureteksten te schrijven. Laat ons je dan helpen! Neem gerust contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie.