Bij online adverteren telt elke indruk, elke klik en elke euro. Hoe ontwikkel je een succesvolle strategie die de concurrentie overtreft en écht conversies oplevert? In deze blog leer je hoe je de kracht van Google-advertenties optimaal benut. Ook geven we je praktische tips om jouw doelgroep nog beter te bereiken en te boeien. Zo vertellen we je bijvoorbeeld hoe je bij de concurrentie kunt spieken welke advertenties zij hebben lopen. Enorm handig wanneer je even zonder inspiratie zit voor je Display Ads of Google Search titels.
Als bedrijf moet je jezelf onderscheiden van de concurrentie. Het geheim van succes ligt vaak in het begrijpen van waar je concurrentie tekortschiet, en vervolgens slim inspelen op die zwakke punten. Maar hoe ontdek je waar jouw concurrenten steken laten vallen? Het antwoord ligt verscholen in de ervaringen van hun klanten.
Een eenvoudige methode om inzicht te krijgen in hoe jouw concurrenten presteren, is door naar de feedback van hun klanten te kijken. Dit kan bijvoorbeeld bij de reviews. Misschien kom je regelmatig uitspraken tegen als “de communicatie was slecht. Ik moest dagen wachten op reactie”. Hier liggen kansen om je te onderscheiden. Denk aan het benadrukken van “heldere communicatie”, “uitmuntende klantenservice” en “snel antwoorden op uw vragen”.
Dit principe kun je ook toepassen op producten zelf. Stel je bent een bedrijf dat zwembaden aanlegt. Als je concurrent reviews krijgt als “mooi zwembad, maar het vereist veel onderhoud”. Dan kun jij hierop inspelen door je te richten op het aanbieden van “zelfreinigende zwembaden”. Daarmee bied jij de oplossing voor een veelvoorkomend probleem.
Benieuwd naar de advertenties die jouw concurrenten draaien op Google Ads? Dan hebben wij goed nieuws! Recentelijk heeft Google een gloednieuw platform gelanceerd dat je in staat stelt om dat te ontdekken: het Centrum voor Advertentietransparantie. Het werkt zeer eenvoudig. Met slechts een paar muisklikken krijg je een kijkje achter de schermen van de advertenties van je concurrenten.
Het enige wat je hoeft te doen is de naam van het merk invoeren en je gewenst regio selecteren. Binnen enkele ogenblikken krijg je een overzicht van alle advertenties die dit merk via Google Ads verspreidt.
Maar dat is niet alles. Dit nieuwe hulpmiddel van Google is niet alleen nuttig voor het spieken bij concurrenten. Je kunt namelijk ook bij grote merken afkijken. En dit bied je een enorme inspiratiebron. Neem als voorbeeld Bol.com. Ontdek honderden advertenties van dit merk en krijg inzicht in de diverse strategieën die zij hanteren voor verschillende productgroepen. Dit kan van onschatbare waarde zijn wanneer je op zoek bent naar ideeën voor je eigen Display Ads of Google Search titels.
Behance, onderdeel van Adobe, biedt een interessant podium voor webdesigners en productdesigners om hun creatieve werk te laten schitteren. Dit platform draait volledig om het presenteren en ontdekken van de meest sprankelende creaties.
Behance is dé ideale plek om inspiratie op te doen. Het platform stelt je in staat om creatieve velden te kiezen die je wilt nastreven. Ook kun je referentiemappen maken waarin je afbeeldingen op een bepaald thema kunt groeperen. Dit maakt Behance de ultieme bron voor het vinden van visuele inspiratie voor jouw online advertenties.
Als marketeer heb je er ongetwijfeld al eens mee gewerkt: ChatGPT. ChatGPT is dé ideale inspiratiebron voor jouw strategie. Het platform kan je helpen bij het vinden van nieuwe zoektermen en het schrijven van je advertenties. Wij leggen je uit hoe je dit doet.
Je kunt ChatGPT het beste per advertentiegroep vragen om een lijst met relevante zoektermen. Een goed voorbeeld van een prompt is dan:
“Maak een lijst van relevante zoektermen voor een Google Ads campagne die adverteert voor het laten aanleggen van zwembaden in de tuin. De zoektermen moeten conversiegericht zijn en bestaan uit minimaal twee woorden.”
Vervolgens rolt er een lijst van zoektermen uit. Let op: dit is wel ter inspiratie. Je wil nog wel het een en ander nalopen om te achterhalen of de zoektermen écht interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan informatie over het zoekvolume, de relevantie en het concurrentieniveau.
ChatGPT is ook in staat om je te helpen bij het schrijven van advertentieteksten. Met een goede prompt kun je het maximale uit ChatGPT halen. We geven je een voorbeeld van een goede prompt:
“Schrijf voor een Google Ads advertentie een pakkende tekst. Dit moet gaan over het aanleggen van zwembaden in de tuin. De advertentie bestaat uit 10 verschillende kopteksten die maximaal 30 karakters groot zijn. Maak hierin gebruik van relevante zoektermen. De advertentie bestaat uit 4 beschrijvende teksten van minimaal 60 en maximaal 90 karakters waar ook een call to action in zit om contact op te nemen. Kun je het resultaat tonen in een tabel?”
Kopieer en plak de gegenereerde teksten niet zomaar, maar gebruik het echt als inspiratie. Loop de tekst nog eens goed na en kijk of je het eens bent met alle woorden.
Nu weet je hoe je een slimme campagne opbouwt met behulp van reviews van concurrenten, Google’s Centrum voor Advertentietransparantie, Behance en ChatGPT. Toch nog extra hulp nodig? We gaan graag samen met je aan de slag om een knallende campagne neer te zetten.