Terug naar overzicht

Hoe je met ChatGPT jouw tekst optimaliseert voor zoekmachines

Als marketeer weet je als geen ander hoe belangrijk het is dat jouw website hoog scoort in Google. Dat ChatGPT je bij een hoop werkzaamheden kan helpen is ondertussen wel bekend. Maar is deze tool ook in staat om je content te optimaliseren voor zoekmachines? Daar vertellen we je in deze blog alles over.

Spring snel naar:

    Hoe kan ChatGPT jouw SEO verbeteren? 

    ChatGPT is hét perfecte hulpmiddel om in te zetten bij het maken van content. We weten ondertussen dat je de gegenereerde teksten niet klakkeloos moet overnemen en plaatsen op je website. Je wil emotie toevoegen aan je tekst. Zo maak je de tekst écht uniek. Maar is ChatGPT ook in staat om je te helpen bij het maken van SEO-teksten? Het antwoord is ja! Hieronder leggen we aan je uit hoe ChatGPT kan bijdragen aan jouw SEO-strategie. 

    Zoekwoordenonderzoek 

    Om te beginnen kan ChatGPT jou helpen bij zoekwoordinspiratie. Je kunt de tool vragen om een lijst aan relevante zoekwoorden te geven over een bepaald onderwerp. Ook kun je hierbij omschrijven wie je doelgroep is zodat je nog gerichtere zoektermen krijgt. 

    Houd er wel rekening mee dat de zoekvolumes die ChatGPT geeft meestal niet kloppen. Om dit te onderzoeken heb je écht een andere tool zoals SEMrush nodig. Gebruik ChatGPT dus meer als inspiratiebron voor je zoekwoordenonderzoek. 

    Inspiratie voor nieuwe content 

    Weet je even niet meer waar je over moet schrijven op je website? Vraag ChatGPT dan om nieuwe contentideeën. Je kunt zelfs vragen om letterlijke blogtitels. Zo zit je nooit meer zonder inspiratie. 

    Title tags en meta desciptions 

    Om je landingspagina hoger te laten scoren in de zoekresultaten is het essentieel om een goede title tag en meta description te bedenken. En hiermee kan ChatGPT jou helpen. Je kunt in je prompt ook verwerken welk zoekwoord je terug wil laten komen in de title tag en meta description. 

    Contentcreatie 

    Bij het genereren van een tekst kun je ChatGPT ook direct vragen om de tekst te optimaliseren voor zoekmachines. Zo kun je aangeven hoelang de tekst moet zijn en hoe vaak je een bepaalde zoekterm terug wilt zien in de tekst. Lees de gegenereerde tekst goed door en herschrijf deze waar nodig. Het is altijd goed om eigen bevindingen aan de tekst toe te voegen. Dit maakt je tekst uniek en nuttig. Dit zal Google ook belonen. 

    Hoe ziet een goede prompt eruit? 

    We kunnen je wel vertellen wat ChatGPT allemaal voor je kan doen, maar dan moet je ook weten welke instructies je de tool moet geven. Hoe beter de prompt, hoe beter het resultaat ook zal zijn. Een goede prompt bestaat altijd uit drie onderdelen: 

    1: De rol: begin met vertellen wie je bent en bijvoorbeeld voor wat voor soort bedrijf je werkt. 

    2: Schets de context: vertel wat je wil doen, bijvoorbeeld een artikel schrijven. 

    3: De vraag of opdracht: vertel wat ChatGPT voor jou moet doen. 

    Een voorbeeld van een goede prompt kan dus zijn: 

    Neem de rol aan als SEO-expert van een woonwinkel. Jij weet alles over het schrijven van een succesvolle SEO-tekst. Je schrijft pakkend, vlot en in correct Nederlands. Schrijf een blogpost van 500 woorden over het verfraaien van je huis door het kopen van een designer bank. In de tekst moet het trefwoord ‘designer bank’ 7 keer terugkomen. 

    Wat vindt Google van ChatGPT teksten op websites? 

    Eén van de meest gestelde vragen over ChatGPT en AI in het algemeen is: ”loop ik het risico om later gepakt en bestraft te worden door Google?” Google is hier eigenlijk heel duidelijk over. Content van hoge kwaliteit wordt beloond, ongeacht hoe het gemaakt is. Wanneer jij een tekst genereert met AI en deze optimaliseert met eigen bevindingen is dit dus geen probleem. 

    Het gebruik van automatisering (inclusief AI tools) om content te genereren met als hoofddoel de ranking in de zoekresultaten te manipuleren, wordt echter niet gewaardeerd. Dit is namelijk schending van het spam-beleid. Heb je bergen aan lage kwaliteit, herkauwde content op je website staan? Of publiceer je feitelijk onjuiste content? Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat je een penalty krijgt en je rankings verliest. 

    Google is niet echt geïnteresseerd in hoe de tekst gemaakt is, als de content maar voldoet aan de verwachtingen en intenties van de zoeker. Waarom zou het uitmaken waar de content vandaan komt als deze relevant, behulpzaam en grotendeels origineel is? 

    Is het verstandig om ChatGPT te gebruiken voor SEO-teksten? 

    Het gebruik van ChatGPT voor SEO-werkzaamheden biedt zowel voor- als nadelen. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen hieronder voor je op een rij: 

    Voordelen van ChatGPT voor SEO 

    • ChatGPT biedt een bron van inspiratie. Zowel voor zoekwoorden als contentideeën. 
    • Mits je prompt specifiek genoeg is weet ChatGPT precies in welke context en op welk taalniveau de tekst moet worden geschreven. 
    • ChatGPT kan aantrekkelijke titels en subtitels voor je tekst genereren. 
    • ChatGPT kan je een hoop tijd besparen omdat het in staat is om snel teksten te genereren die voldoen aan specifieke eisen. 
    • De Chatbot helpt bij het schrijven van sterke title tags en meta descriptions. 

    Nadelen van ChatGPT voor SEO 

    • Als de input onvoldoende is, kan dit invloed hebben op de kwaliteit van de tekst. 
    • ChatGPT kan niet dezelfde emotie en creativiteit aan een tekst toevoegen als een tekstschrijver. 
    • Niet alles wat ChatGPT genereert is waarheidsgetrouw. 

    Conclusie 

    ChatGPT is zeker een goede inspiratiebron en hulp om teksten te schrijven. Gebruik ChatGPT als assistent om (SEO-)teksten te schrijven en neem het niet klakkeloos over op je eigen website. Heb je hulp nodig bij het inzetten van ChatGPT voor jouw SEO? Of wil je graag weten hoe je jouw website naar de top van Google tilt? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie.