Terug naar overzicht

Adverteren op TikTok: hoe ga je aan de slag?

TikTok. Een social mediakanaal waar je tegenwoordig als bedrijf haast niet meer onderuit komt. Gebruikers scrollen soms wel urenlang door leuke video’s die volledig aansluiten op hun eigen interesse. Dit biedt voor bedrijven de mogelijkheid om aandacht te trekken op een unieke manier. En dit doe je door te adverteren op TikTok. Wil jij weten of het interessant is voor jouw bedrijf om te starten met adverteren op TikTok? Wij vertellen je in deze blog alles over de voordelen en vooral: hoe ga je aan de slag met TikTok advertenties?

Spring snel naar:

  Waarom starten met adverteren op TikTok? 

  Er zijn ruim 4 miljoen Nederlandse gebruikers actief op TikTok. Dit aantal blijft maar groeien. Dat komt onder andere omdat je tegenwoordig veel meer op TikTok kunt plaatsen dan alleen korte dansfilmpjes. Denk aan langere formats waarin lifehacks voor op kantoor, in en om het huis en in de sportschool voorbijkomen. Door deze uitbreiding aan mogelijkheden zijn er steeds meer mensen actief op TikTok. En dit grote publiek is heel interessant voor jouw bedrijf. 

  En dan zal je denken: ‘leuk, die 4 miljoen gebruikers, maar lang niet iedereen is interessant voor mijn producten of diensten.’ Daarom is het met adverteren op TikTok ook mogelijk om jouw potentiële klanten te targeten. Je kunt precies de juiste doelgroep targeten op basis van leeftijd, geslacht, locatie, interesses en meer. Op die manier bereik je uitsluitend jouw potentiële klanten. Een ander voordeel van adverteren op TikTok is dat het platform meethulpmiddelen biedt. Op die manier kun je de prestaties van jouw TikTok advertentie volgen. 

  Volg deze stappen om een TikTok campagne te maken 

  Adverteer jij al via Facebook? Dan heb je al een voorsprong wanneer je begint met adverteren op TikTok. De interface van het advertentieplatform lijkt niet op die van Facebook, maar de techniek en de mogelijkheden erachter wel. Het is eigenlijk bijna net zo makkelijk om een TikTok advertentie aan te maken. We leggen je stap voor stap uit wat je moet doen. 

  Stap 1: Je maakt de campagne aan 

  Ga naar jouw TikTok Ads Manager en klik op de knop ‘Campaign’ bovenaan de pagina. Vervolgens zie je een overzicht van al jouw TikTok campagnes (als je deze al eerder hebt aangemaakt). Hierna klik je op ‘Create’ om een nieuwe campagne te starten. 

  Stap 2: Je kiest een doelstelling voor jouw campagne 

  Heb jij al bedacht wat het doel van je campagne is? Wat moet de gebruiker uiteindelijk gaan doen? Op basis hiervan selecteer je één van de doelstellingen voor jouw campagne. Doelstellingen kunnen zijn: 

  • Bereik: je wil jouw product of merk aan zoveel mogelijk mensen laten zien. 
  • Websitebezoekers genereren: je wil met je TikTok advertentie zoveel mogelijk verkeer naar je website of landingspagina sturen. 
  • App installaties: je laat zoveel mogelijk mensen jouw app installeren. 
  • Views: je wil zo veel mogelijk kijkers naar jouw videocontent. Viraal gaan is jouw doel! 
  • Leadgeneratie: verzamel meer leads voor jouw product of merk. 
  • Interactie: je wil meer volgers, likes en reacties krijgen. 
  • Conversies: je wil gebruikers aansturen op specifieke conversiepunten op de website. 

  Wanneer je een doelstelling gekozen hebt geef je jouw campagne een naam en bepaal je het totale campagnebudget. Vul je dit niet in? Dan kies je er automatisch voor om een dagbudget in te stellen bij je advertentiegroepen. Het voordeel van een campagnebudget is dat je nooit meer geld uitgeeft dan je van tevoren vastgesteld hebt.  

  Stap 3: Creëer een advertentiegroep 

  Heb je jouw campagne aangemaakt? Dan begin je met het creëren van een advertentiegroep. Je kunt targeten op locatie, geslacht, interesses en apparaten waarop de advertentie getoond moet worden. Ook kun je aangeven of iemand in de afgelopen 7 of 15 dagen interactie heeft gehad met video’s uit een bepaalde categorie. Op die manier kun je nog beter targeten op mensen die bijvoorbeeld veel interactie hebben gehad met video’s in de modebranche. 

  Stap 4: Stel je budget vast en plan de TikTok advertentie in 

  Wanneer je jouw advertentiegroep gecreëerd hebt is het tijd om een budget in te stellen. Kies voor een dagbudget voor jouw advertentiegroep. Het minimale dagbudget voor een advertentiegroep is 20 euro. Hieronder kunnen wel meerdere advertenties vallen. Heb je het budget vastgesteld? Dan kun je de TikTok advertentie inplannen.  

  Stap 5: Je kiest je optimalisatiedoel 

  Bij deze stap stel je jouw optimalisatiedoel in. Wil je het bereik voor je merk of product vergroten? Optimaliseer dan op bereik. Wil je meer verkeer naar je website genereren? Optimaliseer dan op klikken. En wanneer je meer conversies wilt realiseren op je website, optimaliseer je op conversies. 

  Stap 6: Tijd om jouw TikTok te uploaden 

  Bij de laatste stap kun je jouw TikTok video uploaden. Daarbij schrijf je een kort stukje tekst, selecteer je de pagina waaruit dit moet worden gepromoot en voeg je de URL toe. De CTA is te selecteren als optie. Voorbeelden zijn ‘Meer informatie’ of ‘Shop nu’. Ook is het mogelijk om je call to action dynamisch in te stellen. TikTok gaat in dit geval zelf bepalen welke cta het beste bij jouw doelgroep past.  

  Don’t make ads. Make TikToks! 

  Dit is de belangrijkste tip die we je mee kunnen geven wanneer je gaat adverteren op TikTok. Maak geen TikTok waarbij het overduidelijk is dat het een advertentie betreft. Creëer advertenties die lijken op normale TikTok’s. Hierdoor is het voor de gebruiker leuker om te bekijken en lijkt het minder op saaie reclame. De promotie op TikTok moet dus niet te “gemaakt” overkomen.  

  Bij Facebook en Instagram is het prima wanneer je adverteert met branding video’s en video’s die puur over het product gaan. Als je dit doet tijdens het adverteren op TikTok, dan sla je de plank volledig mis. Een goede manier om TikTok advertenties te maken die de gebruiker ook nog eens tof vindt om te zien is het inschakelen van influencers. Daar leggen we je graag meer over uit. 

  Ga de samenwerking aan met influencers 

  Via de Creator Marketplace kan je via TikTok gemakkelijk in contact komen met influencers. Van hele grote tot de kleinere influencers. Met behulp van jouw TikTok-data kun je precies uitzoeken welke influencer het beste bij jouw merk past. Het is via dit platform ook mogelijk om gemakkelijk met TikTok-influencers in contact te komen om met elkaar kennis te maken. En in Nederland zijn er al aardig wat influencers die meer dan een miljoen volgers hebben. Stel je verkoopt sieraden, dan is een grote influencer in de modebranche natuurlijk mega interessant voor jouw bedrijf.  

  Op welke manieren kun je adverteren op TikTok? 

  Hoe komt het dat verschillende bedrijven het zo goed doen op TikTok? Wat zorgt ervoor dat hun video’s zo enorm goed bekeken worden? Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld: op het juiste moment meedoen met trends, veel content plaatsen en deze op jouw doelgroep afstemmen. 

  Wanneer je een sterke TikTok gemaakt hebt, is het tijd om deze als advertentie in te zetten. Hierbij heb je verschillende advertentiemogelijkheden. Hieronder nemen we de verschillende mogelijkheden met je door om te adverteren op TikTok: 

  In-Feed video 

  In-Feed video’s zijn advertenties die voorbijkomen op de tijdlijn van je doelgroep. Dit is de meest gebruikte manier van adverteren op TikTok. Deze advertenties lijken namelijk het meest op de gewone TikToks. Het enige verschil is dat je een doorklikbutton kunt toevoegen. Denk aan een link naar je website, een app of een ander social mediakanaal. Dit is overigens ook de goedkoopste manier van adverteren op TikTok. 

  Tile Experiences 

  Tile Experiences lijken heel erg op de In-Feed video’s, maar ze zijn speciaal gericht op het uitlichten van meerdere producten. Onderaan je video verschijnen extra tegels waar je producten in kunt hangen, die weer doorlinken naar je website. Op die manier kun je net wat meer van je product in detail laten zien, dan in een In-Feed TikTok video. 

  Brand Takeover 

  Bij een Brand Takeover wordt je advertentie direct zichtbaar wanneer iemand de TikTok app opent. Je trekt dus direct de aandacht. Dit kan een video of gifje zijn van ongeveer 3 tot 5 seconden, die naar jouw website doorlinkt. Je kunt deze advertentie als gebruiker niet overslaan. Een belangrijk detail van Brand Takeover is dat maar één merk een bepaalde categorie voor 24 uur kan overnemen. Adverteren op TikTok met een Brand Takeover is dus exclusief per categorie of branche. Het voordeel is dat je gedurende deze 24 uur dus geen concurrentie hebt. 

  TopView 

  Tot slot is het mogelijk om te adverteren op TikTok met een TopView. Deze variant lijkt heel erg op de Brand Takeover. De TopView verschijnt namelijk ook gelijk wanneer je de app opent. Het grote verschil is alleen dat de TopView eruitziet als een normale In-Feed video. Daarnaast is het mogelijk om een langere video te plaatsen dan wanneer je voor een Brand Takeover kiest. Hierdoor voelt het voor de gebruiker ook meer als een echte TikTok dan een advertentie.  

  Adverteren op TikTok? Laat ons je helpen! 

  Met behulp van bovenstaande tips kun jij aan de slag gaan met adverteren op TikTok. Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan ben je bij Impact Media Concepts aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!