Terug naar overzicht

Dé social media trends voor 2022

Een sterke social media strategie is een onmisbaar onderdeel van jouw bedrijf. Wij delen de 5 social media trends voor 2022 die het verschil maken!

Spring snel naar:

  De social media wereld is meer in beweging gekomen dan ooit tevoren. Het is hoog tijd om jouw successen van afgelopen jaar te vieren en je te gaan oriënteren op jouw social media strategie voor komend jaar. Om jou op weg te helpen hebben wij een lijst gemaakt met dé absolute social media trends voor 2022 die je moet proberen! Hiermee ga jij het verschil maken en jouw bedrijf écht in de schijnwerpers zetten. 

  1: Zorg voor next level interactieve content

  Engagement is key. Daarom staat interactieve content bovenaan ons lijstje van social media trends. Dat interactieve content effectief is, dat weet je waarschijnlijk al. Vraagstickers, polls en open vragen, we worden ermee volgegooid. Iedere actie die een gebruiker bewust neemt, is voor het algoritme een belangrijk signaal van interesse. Het is dan ook meer dan logisch dat de interactieve stickers en open vragen ons om de oren vliegen.  

  Hoe meer betrokken jouw volgers zijn, hoe groter jouw bereik. Maar die polls en vraagstickers? Die kennen we ondertussen wel. Wat is nou die next level interactieve content? Dat is samen creëren. Een absolute social media trend. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden.  

  Ben jij de ‘jouw beurt’-stickers al tegengekomen op Instagram? 

  Kom je de sticker tegen? Dan kan je meedoen. Het is een soort challenge die je vervolgens kan delen met duizenden wildvreemden. Doe jij als bedrijf ook mee? Dan creëer je dus een enorm bereik. Challenges kunnen bijvoorbeeld zijn het delen van een foto van je huisdier, het delen van jouw huidige achtergrond of het delen van een foto van de belangrijkste persoon uit je leven. 

  Stel je bent een kledingbedrijf en je komt een challenge tegen met #OOTD, hoe leuk is het dan om jouw outfit te delen? Hiermee kun je wel miljoenen mensen bereiken.  

  Reageer op andere TikTokkers met ‘duett chains’ 

  TikTok staat natuurlijk bekend om het platform waar andermans ideeën nadoen de standaard is. Trends zijn enorm belangrijk op dit social media platform. Wanneer je een duett doet toon je andermans TikTok en jouw eigen reactie hierop.  

  Het is ook leuk wanneer dit proces verschillende keren herhaald wordt. Hierdoor ontstaat namelijk een ketting aan TikToks die op elkaar reageren. Dit kan hilarische resultaten opleveren. Bedenk creatieve content voor jouw TikTok waar je volgers een Duett mee kunnen doen. En vergeet ook niet om zelf een duett op te nemen. Wellicht kan jij een grappige of informatieve reactie geven op een bestaande TikTok waardoor jouw volgers weer getriggerd worden om hierop te reageren.  

  2: Jouw grote boodschap verkorten in ephemeral content

  Wist jij dat de gemiddelde aandachtspanne van een social media gebruiker 8 seconden is? Er wordt steeds minder aandacht besteed aan individuele berichten. Het delen van kwalitatieve short content staat dan ook op nummer 2 in onze lijst van social media trends voor 2022. Video content heeft over het algemeen een groter bereik dan foto’s of teksten.  

  Met short content bedoelen we bijvoorbeeld stories of reels. Het wordt voor bedrijven een absolute social media trend om jouw boodschap te verkorten tot essentiële video’s die de aandacht van de doelgroep vasthouden. Short video’s duren maximaal 2,5 minuten, maar het liefst nog korter! Het is de truc om voor optimale videocontent te zorgen die de juiste boodschap naar je doelgroep overbrengt.  

  Voornamelijk stories zijn hierbij enorm populair. Dit is een snelle en efficiënte manier om meer zichtbaarheid te creëren. Laten we je een aantal handvaten geven waarmee jij jouw video’s social media-proof maakt.  

  • Trek de aandacht vanaf de eerste seconden. Gebruikers willen in een paar seconden zien of de video interessant is. Begin jij jouw video met een logo of veel tekst? Dan zullen veel gebruikers al snel door scrollen.  
  • Houd de aandacht van de gebruiker vast. Social media gebruikers zijn gewend om enorm snel door content heen te scrollen. Heb je de aandacht in de eerste seconden weten te trekken? Dan moet je deze nog zien vast te houden. Korte videoformats zijn daarbij ideaal. 
  • Ga voor een vierkante of verticale video. Een liggende video is op een smartphone eigenlijk gewoon te klein. Wordt jouw video over heel het scherm getoond zonder dat je jouw beeldscherm hoeft te draaien? Dan is de kans groter dat je de video blijft kijken.  

  3: Voice content is een onmisbare social media trend

  Het is je vast niet ontgaan dat het afgelopen jaar enorm veel voice features op de markt zijn gekomen. Denk aan het platform Clubhouse dat volledig voice-based is. Iedereen had grote verwachtingen van de app, maar het heeft zich helaas niet helemaal aan de belofte kunnen voldoen. Toch heeft Clubhouse een bepaalde beweging in gang gezet waar zij echt wel credits voor verdienen. Voice content is niet meer weg te denken in het social medialandschap. Daarom heeft dit ook een plekje gekregen in onze lijst van social media trends in 2022. 

  Denk maar eens aan de welbekende podcasts. Verzin een random onderwerp en er zijn tientallen podcasts over te vinden. Wat zeg ik? Misschien wel honderden. De kracht van podcasts is dat je niet naar je scherm hoeft te kijken. Je kan een podcast dus luisteren tijdens het opruimen, koken en zelfs tijdens het autorijden. Sommige mensen gaan zelfs een extra rondje hardlopen omdat hun podcast nog niet afgelopen is!  

  Het is als ondernemer niet alleen verstandig om naar podcasts te luisteren om nieuwe dingen te leren, het kan ook interessant zijn om een podcast te beginnen. Mensen kunnen met twee redenen een podcast luisteren: 

  1. Om vermaakt te worden 
  1. Om nieuwe dingen te leren 

  Dit zijn twee associaties die jij wil gaan koppelen aan jouw producten of diensten. Zie het starten van een podcast als een vorm van reclame voor jouw bedrijf en maak fans van je klanten. Het is een absolute social media trend en zeg nou eerlijk: je schrijft toch ook blogs of neemt video’s op voor je bedrijf? waarom zou je hier dan geen audiovariant van maken? 

  Ga jij aan de slag met het maken van een podcast voor jouw onderneming? Dan levert dit verschillende voordelen op:  

  • Je kunt jezelf neerzetten als een vakspecialist. Je praat over onderwerpen waar jouw bedrijf in is gespecialiseerd. Luisteraars die ooit op zoek zijn naar iemand met jouw expertise, zal sneller bij jou uitkomen. Je bouwt vertrouwen op bij je luisteraars.  
  • Potentiële klanten komen bij jouw podcast terecht. Het fijne aan een podcast is dat deze eenvoudig gedeeld kan worden, bijvoorbeeld op social media! Ze kunnen dus ook terecht komen bij mensen die jouw bedrijf nog niet kennen.  
  • Kom in contact met mensen die waardevol zijn voor jouw onderneming. Veel mensen vinden het interessant en leuk om een keer te gast te zijn bij een podcast. Zou jij iemand enorm graag willen ontmoeten? Nodig die persoon dan uit voor een interview. 
  • Een betere band met je huidige klanten. Het starten van een podcast is niet alleen interessant om nieuwe klanten te bemachtigen, maar ook om de band met je huidige klanten te versterken. Je kan jouw podcast bijvoorbeeld ook in de nieuwsbrief delen.  

  4: Hapklare content delen op TikTok

  TikTok staat bekend om de meest hapklare content van alle social media kanalen. Op dit social media platform worden korte video’s gedeeld, die inspelen op een actualiteit, uitwerkingen zijn van challenges of lifehacks die handig of juist erg grappig zijn. Muziek en humor spelen op dit platform een grote rol, maar het is voornamelijk de snelheid die TikTok zo populair maakt. Kan jij jezelf ook urenlang verliezen in het kijken van deze korte, grappige en interessante video’s? De content op TikTok is hapklaar. 

  Veel andere social media kanalen nemen verschillende eigenschappen van TikTok over. Deze populariteit maakt TikTok een ware social media trend voor 2022. Voornamelijk Instagram voelt de hete adem van TikTok in hun nek. Zij zijn dan ook niet voor niets van plan om het komende jaar hun startscherm aan te passen naar een soortgelijke For You-pagina. 

  Hapklare content delen op onder andere TikTok staat niet zomaar in onze lijst van social media trends voor 2022. Zit jouw bedrijf al op TikTok? Nee? Dan is het tijd om hier rap mee te gaan starten. “Maar er zitten toch alleen tieners op TikTok? Dat is niet mijn doelgroep” zullen veel ondernemers zeggen. Ondanks dat TikTok een vrij jonge doelgroep heeft, is dit lang niet meer hetzelfde als in het begin. Op TikTok bevinden zich niet alleen meer tieners, ook twintigers en zelfs dertigers zijn erg actief. De gemiddelde leeftijd neemt dus steeds verder toe. Afstudeerders, starters op de arbeidsmarkt en studenten, je vindt ze allemaal op TikTok.  

  5: Social commerce blijft groeien

  De vijfde trend in onze lijst van social media trends gaat over social commerce. Tijdens de coronacrisis is het aantal mensen dat een aankoop deed via social media enorm gestegen. Dit komt deels doordat steeds meer mensen social media gingen gebruiken, maar ook omdat social media de unieke kans aan consumenten geeft om inspiratie en commercie aan elkaar te koppelen. Deze social media trend zal zich in 2022 weer voortzetten.  

  Wees hier goed op voorbereid en begin vast met het inrichten van jouw social media shops. Van marketing tot aankoopproces en klantendienst. Je kunt jouw social media kanalen volledig inrichten op de verkoop van producten en services. Deze waardevolle content verhoogt de customer experience doordat je de items met één klik kunt kopen. Je hoeft hiervoor niet naar een externe website.  

  Jouw online doelgroep heeft behoefte aan snelle, effectieve en makkelijke service. Dit is dan ook precies de reden dat jij je als bedrijf via social media moet richten op klantenservice. Zo kun je aan deze klantbehoefte voldoen.  

  Social media trends toepassen in jouw strategie?

  Na het lezen van dit artikel ben jij volledig op de hoogte van de social media trends voor 2022. Nu is het nog zaak om dit toe te gaan passen in je social media strategie. Hiervoor heb je uiteraard wel tijd en voldoende kennis voor nodig.  

  Kan jij wel wat hulp gebruiken met jouw social media strategie en het toepassen van de social media trends? Dan kunnen wij jou helpen. Door de inzet van social media vergroten wij jouw naamsbekendheid en verbeteren we de vindbaarheid van jouw website of webshop. Met een doordachte strategie en de inzet van social media trends zetten we jouw bedrijf écht in de schijnwerpers. Met ieder kanaal op een eigen manier, maar in jouw eigen stijl.  

  Tip: Heb jij al een content kalender voor het nieuwe jaar? Wij hebben een contentkalender gemaakt voor 2022 waar jij jouw social media posts voor het komende jaar kan inplannen. Daarnaast staat de contentkalender vol met leuke inhakers en feestdagen. Hierdoor heb jij nooit meer een tekort aan inspiratie! Download de inhaakkalender hier.