Terug naar overzicht

4 stappen voor het ontwikkelen van een goede huisstijl

Een huisstijl is de bewust gekozen presentatie van jouw bedrijf. Maar hoe laat je deze goed aansluiten bij de identiteit en het imago van je bedrijf? Wij leggen het je uit aan de hand van een stappenplan.

Spring snel naar:

  Sluit jouw huisstijl goed aan bij de identiteit en het imago van je bedrijf? Alleen op die manier kan je zorgen voor herkenbaarheid en het opwekken van een positief gevoel bij je doelgroep. Een huisstijl is de bewust gekozen presentatie van jouw bedrijf. Maar hoe ontwikkel je een succesvolle huisstijl die past bij jouw bedrijf? Wij leggen dit uit aan de hand van een handig stappenplan.  

  Wat is een sterke huisstijl?

  Onder een huisstijl verstaan we de stijl van jouw bedrijf dat naar buiten toe wordt uitgedragen. Een huisstijl is dus eigenlijk de bewust gekozen presentatie van jouw bedrijf. Het wordt consistent gebruikt voor diverse communicatie-uitingen. Denk hierbij aan de website, briefpapier, presentaties en eventuele werkkleding.  

  Veel ondernemers denken bij een huisstijl meteen aan het logo van het bedrijf. Maar een huisstijl bestaat uit veel meer elementen. De verschillende elementen van een huisstijl zijn je merknaam, het logo en hoe je deze gebruikt, lettertypes voor online en offline gebruik, stijlen, vormen, gebruikte iconen en de stijl van het beeldmateriaal dat je inzet voor je merk.  

  Maar waarom is een goede huisstijl zo ontzettend belangrijk voor jouw merk? Dat komt omdat een huisstijl kan zorgen voor herkenbaarheid en het opwekken van een bepaald gevoel. Het zorgt voor een positief beeld van je doelgroep waarmee jij je kunt onderscheiden van de concurrenten.  

  Stap 1: Wie zijn we? Wat is het DNA van het bedrijf?

  Bepaal wat de identiteit van je bedrijf en de ondernemer is. Wat is het DNA van jouw bedrijf? En wat wil je precies uitstralen naar je doelgroep? Oftewel, wat is het imago van je bedrijf? Het is ook belangrijk dat je identiteit past bij de kernwaarden van je bedrijf. Want alleen op die manier kan je jouw doelen bereiken.  

  Door middel van een onderzoek kun je achterhalen hoe de doelgroep over je organisatie denkt. Het is van belang dat je al deze zaken goed noteert. Maak hiervan een analyse en bedenk strategieën waarmee jij de gedachte en het gevoel van jouw doelgroep kan beïnvloeden.  

  Stap 2: Ideeën omzetten in een visuele weergave

  Is de identiteit en het imago van jouw bedrijf bekent? En heb je jouw strategie bepaald? Dan is het tijd om te beginnen met het ontwerpproces van jouw huisstijl. In deze fase moet er uiteraard wel rekening worden gehouden met verschillende factoren. Denk aan kleurgebruik, typografie, het logo en de lay-out.  

  Een logo is hierbij wel een ontzettend belangrijk onderdeel. Het is namelijk het eerste dat jouw doelgroep ziet. Een goed logo zorgt voor herkenbaarheid en naamsbekendheid van je bedrijf. Dit maakt een logo een onmisbaar onderdeel voor jouw bedrijf. Wil jij weten hoe een sterk logo eruitziet? Check dan onze eerder geschreven blog ‘Wat maakt een goed logo?’

  Keuze voor kleur en beeld

  Mensen, en dus ook potentiële klanten, associëren kleuren met je kernwaarde. Dit komt omdat iedere kleur een ander gevoel of emotie oproept. Zo wil je als accountant betrouwbaarheid en loyaliteit uitstralen. Hier past de kleur blauw bijvoorbeeld erg goed bij. Je hoeft jezelf natuurlijk niet te beperken tot 1 kleur. Wanneer je een palet van verschillende kleuren gebruikt kun je ideale combinaties maken.  

  Wanneer je foto’s, pictogrammen of infographics wil gebruiken is het van belang dat deze aansluiten bij de gekozen kleuren. Zo creëer je een samenhangend totaalbeeld en ben je beter herkenbaar voor je doelgroep.  

  Het huisstijlhandboek

  Alle facetten leg je vast in een huisstijlhandboek. Dit huisstijlhandboek deel je met alle medewerkers en externe bedrijven die gebruik maken van jouw huisstijl. Dit zorgt ervoor dat iedereen de huisstijl op de juiste manier toepast. Tijdens het ontwerpproces is het verstandig om samen te gaan zitten met een groep creatieve collega’s. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een specialist. Op die manier weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt en het bespaart je een hoop tijd.  

  Stap 3: De lancering van je huisstijl

  Wanneer het ontwerp is afgerond is het tijd om de visuele identiteit door te vertalen naar middelen als verpakkingen, drukwerk en digitale media. Het is hierbij belangrijk om een samenhangend geheel te realiseren tussen deze verschillende middelen. We raden je dan ook aan om de huisstijl in één keer door te voeren. En dus niet eerst de huisstijl enkel toe te passen op de website en later pas op het drukwerk. Alleen wanneer je de huisstijl overal in één keer doorvoert, blijft de visuele uitstraling van de organisatie op één lijn.  

  Reclame uitingen voorbeeld

  Stap 4: Past de huisstijl bij jouw identiteit?

  De huisstijl van je bedrijf is eigenlijk nooit klaar. Je kan dit altijd blijven optimaliseren. Het is dan ook ontzettend belangrijk om regelmatig te evalueren of de huisstijl nog wel past bij de huidige identiteit en het imago van het bedrijf. Zo kan het maximale resultaat uit je visuele identiteit worden gehaald.  

  Hulp nodig met het ontwikkelen van jouw huisstijl?

  Heb jij een nieuwe huisstijl nodig? Of wil je dat er met een frisse en professionele blik naar je huidige huisstijl wordt gekeken om te achterhalen of er meer uitgehaald kan worden? Dan kan Impact Media Concepts jou helpen. Onze specialisten weten precies hoe ze jouw verhaal moeten overdragen in een huisstijl waarmee je écht impact maakt. Heb jij nog vragen of wil je graag kennis maken met een van onze specialisten? Neem dan gerust contact met ons op.