Terug naar overzicht

Van verkopen op Bol.com naar een eigen webshop

Verkoop jij al een tijdje producten via Bol.com, maar heb je altijd de ambitie gehad om een eigen webshop te starten?

Spring snel naar:

  Verkoop jij al een tijdje producten via Bol.com, maar heb je altijd de ambitie gehad om een eigen webshop te starten? En wil je niet langer afhankelijk zijn van Bol.com? Dan is dit hét perfecte moment om aan de slag te gaan. Het hebben van een eigen webshop biedt namelijk ontzettend veel voordelen. Zeker wanneer je Bol.com hierbij als extra verkoopkanaal inzet. Wat zijn de voordelen precies? En hoe haal je het maximale uit je webshop? Daar vertellen we je meer over in deze blog. 

  Waarom een eigen webshop als ik al producten verkoop op Bol.com? 

  Iedere keer als je een product verkoopt via Bol.com sta je een bepaald percentage af. Dit maakt het veel rendabeler om via een eigen webshop te verkopen. Toch besluiten veel mensen om toch geen webshop te beginnen. Het kost immers veel tijd en in het begin levert het je amper verkopen op. Bij jouw webshop kun je namelijk niet profiteren van de naamsbekendheid van Bol.com. En mensen kennen jouw bedrijf in het begin gewoonweg nog niet. 

  Jouw doel is verkopen. Hierbij is verkopen via je webshop jouw lange termijnstrategie. Deze strategie kost over het algemeen minder geld, maar het duurt veel langer tot je er resultaat van ziet. De korte termijnstrategie is verkopen op Bol.com. Het levert snelle resultaten op maar het kost ook meer geld. Je staat namelijk een deel van je omzet af aan Bol.com. Een ander nadeel van je producten enkel via Bol.com verkopen is dat je afhankelijk bent van dit platform. Met een eigen webshop heb je alle touwtjes in eigen handen.

  Met jouw webshop heb je tijd nodig om autoriteit op te bouwen. Met de juiste strategie worden jouw producten steeds hoger getoond in de zoekresultaten van Google. Je gaat organisch groeien. Maar dit gebeurt niet in één dag. Hier gaan soms wel maanden overheen. Hoe sneller jij je webshop opzet, hoe eerder je hier ook producten gaat verkopen. Via Bol.com heb je momenteel meer verkopen, zodat je ook omzet draait terwijl je webshop organisch groeit. En staat jouw webshop straks? Dan is Bol.com gewoonweg een extra verkoopkanaal! Jouw omzet is dan niet langer afhankelijk van een ander platform, maar het levert je wel extra omzet op. 

  Wat zijn de voordelen van het hebben van een eigen webshop? 

  We hebben je al uitgelegd dat je in het begin nog niet zo veel verkopen zal realiseren met je webshop. Tenzij je hier flinke marketingbudgetten tegenaan gooit natuurlijk, maar daar gaan we even niet vanuit. Het hebben van een eigen webshop biedt voornamelijk op de lange termijn veel voordelen, maar mensen vergeten dat er ook wanneer je nog niet veel verkoopt er al een hoop voordelen om de hoek komen kijken. Hieronder nemen we een aantal van deze voordelen met je door. 

  • Je hebt de volledige controle over het proces. Je kan Bol.com feedback geven, maar dit zal niet direct worden toegepast. 
  • Je bent niet langer afhankelijk van een ander platform. Stel dat Bol.com geen externe verkopers meer toelaat in de toekomst, heb jij dan nog wel een business? 
  • Je bent zelfstandig in het bepalen van je marges zonder dat je commissies hoeft af te staan. 
  • Je bouwt een eigen merk op dat vertrouwen uitstraalt bij klanten, fabrikanten en leveranciers. 
  • Je krijgt data over je webshopbezoekers waarmee je jouw marketingactiviteiten kunt optimaliseren. 

  De mogelijkheid om te verkopen via meerdere marketplaces 

  Een ander voordeel van het hebben van een eigen webshop is dat je meerdere extra verkoopkanalen kunt hebben. Dus naast Bol.com kun je bijvoorbeeld ook gaan verkopen op Amazon. Dit kon natuurlijk sowieso al, maar niet op een hele efficiënte manier. Met een webshop wel. Je kunt je namelijk aanmelden bij een integrator zoals Channable. Dit is dé schakel tussen jouw webshop en de verschillende marketplaces. 

  Verkoop jij dan bijvoorbeeld een product via Bol.com? Dan wordt de voorraad op zowel Bol.com, jouw eigen webshop én Amazon bijgewerkt. Ook wanneer je aanpassingen doet aan je producten kun je deze in één keer doorsturen naar de verschillende platformen. Op die manier verspreid je jouw verkoopkansen, zonder dat dit je veel extra inspanning kost. 

  Wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact met ons op. 

  En hoe start ik dan succesvol met mijn eigen webshop? 

  Het starten met je eigen webshop levert veel voordelen op, maar het vereist ook voorbereiding en aandacht om succesvol te worden. Hieronder nemen we een aantal punten met je door waar je rekening mee moet houden als je jouw eigen webshop gaat opzetten. 

  Marktonderzoek 

  Begin altijd met een grondig marktonderzoek. Hierbij achterhaal je meer informatie over trends, concurrenten en de behoeften van potentiële klanten. 

  Productselectie 

  Selecteer zorgvuldig de producten of diensten die je wilt aanbieden. Zorg ervoor dat ze van hoge kwaliteit zijn en aansluiten bij de behoeften van je doelgroep. Doe ook onderzoek naar leveranciers en fabrikanten en selecteer degene die betrouwbaar en geschikt zijn voor jouw bedrijf. 

  Platformkeuze 

  Kies een geschikt e-commerceplatform om je webshop op te bouwen. Populaire opties zijn o.a. Shopify, WooCommerce en Magento. Kies het platform dat het beste bij jouw technische vaardigheden en budget past. 

  Het ontwerp van je webshop 

  Het ontwerp van je webshop is cruciaal om klanten aan te trekken en te behouden. Zorg voor een gebruiksvriendelijke interface, een duidelijke navigatie en een responsive design (geschikt voor ieder device). 

  Betalingen en beveiliging 

  Zorg voor een veilige webshop door SSL-certificaten te gebruiken en beveiligingsprotocollen te implementeren om persoonlijke en financiële gegevens te beschermen. 

  Productinformatie en presentatie 

  Zorg voor gedetailleerde en overtuigende productinformatie. Hierbij plaats je kwalitatieve productafbeeldingen. Klanten moeten namelijk een duidelijk beeld krijgen van wat ze verkopen.  

  De juiste marketingstrategie 

  Ontwikkel een marketingstrategie om je webshop onder de aandacht te brengen bij de potentiële klant. Maak gebruik van social media, contentmarketing, zoekmachineoptimalisatie en online advertising om je bereik te vergroten. 

  Klantenservice 

  Bied een uitstekende service om vertrouwen op te bouwen en de klantloyaliteit te vergroten. Zorg voor snelle reacties op vragen, een gemakkelijke retourprocedure en een vriendelijke benadering. 

  Analyseren en optimaliseren 

  Houd de prestaties van jouw webshop bij met behulp van analystische tools. Monitor conversiepercentages, bezoekersaantallen en andere relevante statistieken. Deze gegevens kun je gebruiken om je webshop voortdurend te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van je klanten. 

  Hulp nodig met jouw eigen webshop? Kom eens langs voor een kopje koffie! 

  Het starten van een succesvolle webshop levert je veel voordelen op. Echter heb je hier wel tijd en kennis voor nodig. Kan jij hulp gebruiken bij het neerzetten van een succesvolle webshop? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!