Terug naar overzicht

Opvallen tussen je concurrentie in 5 eenvoudige stappen

Je stopt veel tijd in het promoten van jouw producten of diensten. Toch gaat de potentiële klant steeds naar de concurrent. Hoe kan dat toch? Jouw concurrentie altijd een stapje voor blijven en alle potentiële klanten binnenhalen. Dat is het doel. Ontdek in dit artikel hoe jij écht kunt opvallen tussen de concurrentie.

Spring snel naar:

  Stap 1: Het begint allemaal bij een krachtige branding strategie

  Met branding bedoelen we het opvallen tussen de concurrenten waardoor je meer naamsbekendheid krijgt. Hiervoor is het noodzakelijk om een krachtige branding strategie te bedenken. Hierin stel je vast wie je bent, wat je doet en waar jouw bedrijf goed in is.

  Ga op zoek naar factoren die jouw producten, diensten of processen in positieve zin onderscheiden van de concurrenten. Dit noemen we de Unique Selling Points. Dit zouden bijvoorbeeld factoren kunnen zijn als een uitgebreid aanbod, de jarenlange expertise van jouw bedrijf of de service. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat de concurrent doet. Dit kun je onderzoeken door een concurrentie analyse te doen.

  Concurrentie analyse

  Met een goede concurrentie analyse breng je jouw concurrenten in kaart. In de concurrentie analyse onderzoek je een aantal zaken. Welke producten of diensten bieden de concurrent? Wat voor prijzen en kortingen hanteren zij? Waarmee proberen concurrenten zich te onderscheiden? Op welke doelgroep richten zij zich? Wat doet de concurrentie aan marketingactiviteiten? Hoe is hun service? En waar zijn ze gevestigd?

  Tijdens je concurrentie analyse is het verstandig om je eerst te richten op 5 tot 6 concurrenten in plaats van meteen op tientallen. Zo vind je wie jouw concurrenten zijn:

  1: Heb jij een fysieke winkel of vestiging? Dan kun je jouw concurrenten eenvoudig vinden via Google maps. Heb jij een sportschool in Eindhoven? Typ dan in: ‘sportschool Eindhoven’ en jouw concurrenten komen hier meteen uitgerold.

  2: Heb jij een webshop? Dan verkoop jij je producten of diensten natuurlijk online. Wanneer je jouw product of dienst intypt in Google komen jouw concurrenten direct tevoorschijn!

  Het belangrijkste onderdeel van de concurrentie analyse is het onderscheidend vermogen. Deze kun je achterhalen door één vraag over de concurrentie te beantwoorden: ‘Waarom koopt de afnemer bij mijn concurrent?’

  Waarom koopt de afnemer bij mijn concurrent

  Heb jij jouw concurrentie flink onder de loep genomen? Dan is het tijd om een conclusie te trekken en te gaan reflecteren. Schrijf alle zwakke en sterke punten op van jouw onderneming in vergelijking met jouw concurrentie. Zo kun jij achterhalen waarmee jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie en waarin jij jouw bedrijf wellicht nog kunt verbeteren. Het kan ook zo zijn dat jij erachter komt dat jouw bedrijf helemaal niet onderscheidend is. Dan kun jij hier jouw strategie weer op aanpassen!

  Stap 2: Opvallen tussen je concurrentie door je zichtbaarheid te verbeteren

  Wanneer mensen jou niet kunnen zien, kunnen ze ook nergens op ingaan. Wanneer jij niets doet aan jouw zichtbaarheid krijg jij klanten alleen via je bestaande kanalen binnen. Nieuwe potentiële klanten zullen hierdoor naar je concurrentie gaan. Dit wil je voorkomen! Jouw zichtbaarheid verbeteren kan op verschillende manieren. We zullen deze manieren met je doornemen.

  Start met bloggen

  Het is belangrijk om regelmatig een blog te delen. Hiermee vergoot je de zichtbaarheid van je bedrijf direct. Met een blog kun je jouw kennis delen en daarmee autoriteit uitstralen binnen jouw vakgebied. Blogs zijn eenvoudig te delen via social media, waardoor je direct een groot bereik hebt.

  Zorg voor een sterke social media strategie

  Val op tussen de concurrentie via social media. Stel een goede social media strategie op. Denk goed na over welke berichten je wil delen en op welke manier je deze zowel visueel als tekstueel wil overbrengen op je doelgroep. Kan jij wel wat hulp gebruiken met het opstellen van je social media strategie? Neem dan gerust contact met ons op! Wij kunnen jou hierbij helpen.

  Houd je website actueel en nuttig

  Zorg ervoor dat jij jouw website up-to-date houdt. Plaats regelmatig nuttige content op je website die klanten interessant vinden. Vervolgens kun je die content weer delen via social media waardoor je meer bezoekers naar je website trekt.  

  Jouw bedrijf moet goed vindbaar zijn via de zoekmachines

  Ten slotte is het belangrijk om goed vindbaar te zijn in zoekmachines zoals Google. Door jouw content te optimaliseren voor zoekmachines (SEO), is jouw bedrijf veel beter vindbaar en scoor je dus hoger in Google. Wanneer jij hoger scoort in Google dan je concurrentie, is de kant groter dat potentiële klanten naar jouw website gaan in plaats van naar die van de concurrentie. In deze blog geven wij jou 6 tips om hoger te scoren in Google.

  Stap 3: Maak indruk met een pakkende toon en een sterk imago

  In je branding strategie stel je vast wie je bent en wat je met je bedrijf wil uitdragen. Om je te onderscheiden van de concurrentie is het belangrijk om dit op een unieke manier te doen. Heb jij een platform om online te bankieren? Dan kun je ervoor kiezen om heel serieus en volwassen te zijn. Ben jij een online marketing bureau? Dan kun je ook heel vrolijk en speels overkomen.

  Je toon is meer dan alleen je stem. Bezoekers moeten jouw toon voelen op de gehele website. Laat jouw gekozen toon dus terugkomen in je foto’s, afbeeldingen, video’s en teksten. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om niet te gaan overdrijven. Is jouw toon humoristisch en speels? Dan hoef je natuurlijk niet voor iedere afbeelding of tekstblok iets grappigs te verzinnen. Zorg ervoor dat de humor op iedere pagina van je website in minimaal één element terugkomt.

  Houd op ieder platform dezelfde toon aan. Dus wanneer jij op jouw website humoristisch overkomt, laat je dit ook terugkomen op je social media. Door overal dezelfde toon aan te houden zorg je voor een bepaalde herkenning. Hiermee kun jij jezelf onderscheiden van jouw concurrentie!

  Stap 4: Zorg voor een sterk concurrentievoordeel

  Het concurrentievoordeel is voor ieder bedrijf anders. Met een sterk concurrentievoordeel (en een goede zichtbaarheid hiervan) komen klanten naar jou toe en hoef jij je niet meer constant te richten op wat je concurrentie doet. Als wij aan een bedrijf vragen waarmee zij zich onderscheiden van de concurrentie, is het antwoord vaak: ‘We zijn goed in wat we doen. We werken altijd hard en hebben veel verstand van waar we mee bezig zijn.’ Logisch, maar dit zou je ook op een andere manier kunnen communiceren, waardoor het concurrentievoordeel sterker wordt.

  Wanneer een drogisterij zegt: “U betaalt bij ons de beste prijs” is dit nogal algemeen. Je kunt het beter met een bepaalde garantie overbrengen: “Zie jij een product ergens anders goedkoper? Dan krijgt u uw geld terug en passen wij onze prijs aan.”. Het is dus belangrijk dat jouw concurrentievoordeel concreet en meetbaar is.

  Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw concurrentievoordeel onzichtbaar is voor de klant, maar toch direct voordeel kan opleveren. Dit kan hem bijvoorbeeld zitten in de goede en snelle service van een bedrijf. Wanneer jouw concurrentievoordeel heel goed is, kun jij ook een hogere prijs hanteren voor jouw producten of diensten.

  Stap 5: Wees transparant

  Een voorbeeld om op te vallen en potentiële klanten naar je toe te trekken is het bieden van bepaalde acties. Denk hierbij aan acties als 1+1 gratis, tweede halve prijs of 20% korting op het product of de dienst. In veel gevallen is het niet mogelijk om de prijs van het product of de dienst te verlagen. Wanneer dit het geval is kun je overwegen om te laten zien waar het geld dan precies heengaat. Zie jij dit vaak terugkomen? Waarschijnlijk niet. Dus door transparant te zijn, kun jij jezelf onderscheiden van de concurrenten.

  Opvallen tussen jouw concurrenten? Laat ons je helpen!

  Ben jij klaar om écht op te vallen tussen je concurrenten? Maar weet je nog niet goed waar je moet beginnen? Of heb je gewoonweg ondersteuning nodig tijdens dit proces? Dan kunnen wij jou helpen! Onze specialisten weten precies hoe zij jouw merk kunnen laten opvallen tussen de concurrentie. Ben jij benieuwd hoe wij jouw bedrijf hierbij kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!