Terug naar overzicht

Hoe de coronacrisis zorgt voor inspirerende initiatieven + tips

Hoe de coronacrisis zorgt voor inspirerende initiatieven + tips In deze spannende tijd waarin het nieuws en social media gedomineerd worden door corona gebeuren er ook heel bijzondere dingen om ons heen. Ondernemers en branches moeten innoveren. Alles moet opeens snel en heeft een bepaalde prioriteit. Als online marketingbureau kijken wij naar de online wereld…

Spring snel naar:

  In deze spannende tijd waarin het nieuws en social media gedomineerd worden door corona gebeuren er ook heel bijzondere dingen om ons heen. Ondernemers en branches moeten innoveren. Alles moet opeens snel en heeft een bepaalde prioriteit. Als online marketingbureau kijken wij naar de online wereld om ons heen en daar zien we mooie initiatieven ontstaan. Van sportscholen die op social media workouts posten tot coronaklussen waar ondernemers hun hulpvraag kunnen posten. In deze tijd waarin iedereen zo min mogelijk sociale contactmomenten mag hebben is een 1-op-1 benadering specialer dan ooit. Wij namen een kijkje bij de verschillende initiatieven en dachten zelf ook mee.

  1. De horeca bepaalt snel haar eigen koers met speciale dagmenu’s

  Al snel komen de eerste initiatieven op gang

  Op 15 maart kwam de melding dat de horeca in ieder geval tot 6 april gesloten zou worden. Het was een enorme dreun, maar al snel kwamen de eerste initiatieven op gang. Thuisbezorgen was er al een tijd, maar niet alle horeca ondernemingen deden dat al. Om ons heen zagen we restaurants die normaal alleen aan hun gasten serveren speciale dagmenu’s maken. Gasten konden de menu’s ophalen of de restaurants kwamen tegen een kleine vergoeding dezelfde maaltijden brengen. Service waar je blij van wordt, zonder dat het restaurant commissie betaalt. Ook zagen we restaurants die hun gasten vroegen om cadeaubonnen te kopen voor een later bezoek.

  Horeca ondernemers kunnen nog veel meer doen. Het klinkt misschien gek, maar dit is een goed moment om jouw klasse online te laten zien. Bied je speciale dagmenu’s aan op social media? Zorg voor goede foto’s van het eten of het bereiden van het eten. Laat jezelf daar ook bij zien, zodat het persoonlijk wordt. En vergeet niet om je post te promoten via Facebook. Op die manier kun je je post onder de aandacht brengen in het dorp of de stad waar je restaurant gevestigd is.

  Zo’n promotie kan al voor een paar euro per dag. Maak je doelgroep niet te groot. Denk aan wat voor gasten normaal in je restaurant komen en maak daar een doelgroep van. Met deze manier van promoten zorg je ervoor dar je potentiële publiek met jou in contact komt. Hierdoor kun je nu nieuwe gasten voor je winnen die na 6 april bij jou terug gaan komen.

  2. Sportscholen en online workouts om in-shape te blijven

  Ook de sportscholen en crossfit gymboxen gingen dicht en daar baalde ik zelf gruwelijk van. Want twee dagen in de week sporten, werd opeens niet meer sporten. Gelukkig sprong mijn vereniging  daar meteen op in met een goede oplossing. Per mail kreeg ik het volgende “Wij gaan iedere dag om 20.00 uur online workouts plaatsen.” Zo kon ik toch sporten. Wel in de huiskamer, zonder attributen, maar toch. Mijn vereniging bleek niet de enige te zijn en meerdere sportscholen volgden. Allemaal met dezelfde stijl. Telefoon in de hand en filmen maar. Authentieke video’s zonder flinke edits. En zo zijn er nog veel meer zaken die je als sportschoolhouder kunt doen. Ik geef een aantal ideeën:

  Profiteer van het bereik van social media

  Je kunt als ondernemer ook profiteren van het bereik van social media. Met de video’s van je workouts of oefeningen laat je je expertise zien. Dat is alleen al goed, maar door deze video’s besloten te delen, laat je kansen onbenut om een nieuw publiek met jouw bedrijf in aanraking te laten komen. Denk er eens aan om je video’s te promoten op Facebook en zo een breder publiek te bereiken. Op die manier geef je een kijkje in jouw keuken en laat je zien wie jij bent. Dit biedt kansen voor personal training of nieuwe aanmeldingen voor de toekomst.

  Deel je video’s ook op je website

  Social media is snel, maar waarom zou je je creatieve content alleen op social media delen? Maak daarom op je website een speciale pagina aan waar je jouw video’s of speciale content kunt plaatsen. Zo kan je doelgroep op een later moment terugkeren naar je website en tevens krijg je duidelijk in beeld welke video’s of content er het beste scoort. Zo zorg je ervoor dat je potentiele nieuwe klant eerder contact met je opneemt zodra de Corona crisis voorbij is. Leuk voor nu en nog beter voor later.

  Deel tips en advies over voeding

  Een sportschool of crossfitclub is meer dan alleen het sporten. De oefeningen die je thuis kunt doen zijn erg handig, maar er liggen nog meer kansen om aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van recepten om de gezonde voeding op pijl te houden. Zo laat je zien dat je naast goede oefeningen ook denkt aan de gezondheid met betrekking tot eten en drinken.

  Biedt fitness spullen aan voor thuis

  Thuissporten wordt nu massaal aangemoedigd en waarom zou je daar niet van profiteren? Maar hoe begin je? Denk bijvoorbeeld aan zaken die je snel kunt aanbieden en waar weinig instructie voor nodig is. Geen grote hometrainers, maar springtouwen of weerstandsbanden. Bijkomend voordeel is dat deze onderdelen door de brievenbus kunnen en je zo veel verzendkosten kunt besparen. Wil je geen spullen aanschaffen om te verkopen? Probeer om een samenwerking aan te gaan met een leverancier.

  3. Winkels gaan nog meer online verkopen

  Veel winkels hoeven hun deuren nog niet te sluiten, maar zien wel dat hun klanten thuisblijven. Ook is het lastig om je klanten te helpen op 1,5 meter afstand. De webshops zijn al de nodige jaren aanwezig, maar om je winkel opeens om te toveren tot webshop is niet altijd een goed idee. Afgelopen dagen zag ik vooral nieuwsbrieven langskomen over gewijzigde openingstijden en hygiëne maatregelen. Allemaal goed, maar nu ook vanzelfsprekend. Een servicemail in deze tijd is vooral een gemiste kans, want waarom zou jij niet laten zien wat je expertise is. Nu ben jij de personal assistant. Als winkelier kun je daarom het volgende doen:​

  Vergeet je servicemail en stuur waardevolle informatie

  Als winkel kun jij je nu laten zien als personal assistant met kennis van zaken. Jij bent immers de expert. Heb jij een kledingwinkel? Maak een vlog over de nieuwe collectie of beantwoord vragen die jouw klanten regelmatig stellen (bijv. Welke kleur riem kies ik bij welk paar schoenen?). Stuur een extra nieuwsbrief over je nieuwe collectie of geef meer informatie over een bepaald merk dat je verkoopt. Zo zorg je ervoor dat je ook nu in the picture blijft van je klantenkring. Korting geven is nu niet nodig (Is dat sowieso eigenlijk wel nodig?) dus doe dat vooral nu niet.

  Richt je website in als inspiratiepagina

  Met een pagina vol inspiratiemateriaal zorg je ervoor dat jouw doelgroep ook op een later moment terug kan keren. Wat zijn de trends, kleuren, materialen of merken op een later moment in 2020? Dat is waardevolle content. Zorg met een goede post op social media voor een link naar je website. Zo kun je zien hoe vaak je doelgroep op je website is geweest en of ze geïnteresseerd zijn en terugkeren.  Het voordeel hiervan is dat je op een later moment deze website bezoeker kunt targetten met een banner of een persoonlijke advertentie op social media.

  4. Wat kan je op marketinggebied nog doen?

  Social media en promotie

  Ben jij als ondernemer volop bezig met je social mediakanalen of je website om je expertise te laten zien? Dan ben je zeker goed bezig, maar vergeet vooral niet om je content te promoten en te zorgen dat je doelgroep je website bezoekt. Zo zorg je ervoor dat je met een minimale investering je huidige doelgroep en een nieuwe doelgroep bereikt. Daar heb je straks profijt van.

  Video’s met een professionele uitstraling

  Maak je nu video’s om je dienst of product onder de aandacht te brengen? Kies er dan voor om dit te doen met goede apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een goede camera en zet deze op een statief. Je standpunt en belichting zijn belangrijk en kosten je wat tijd, maar daardoor vallen je video’s beter op tussen alle iPhone-video’s. Vooral wanneer je je video niet gaat bewerken is dit erg belangrijk. Je denkt na over creatieve content, dus laat die creativiteit niet verloren gaan met een video die niet professioneel oogt.

  Maak van je nieuwsbrief meer dan een service mail

  Nieuwsbrieven worden nu massaal ingezet als service tool, maar daarmee laat je de kans onbenut om je doelgroep te informeren en waardevolle informatie te geven. Verstuur net als anders waardevolle content. Deel recepten, biedt inspiratie, geef tips en laat vooral jouw expertise zien. Daarmee blijf je in contact met je doelgroep.

  Zoekverkeer verandert van koopintentie naar zoekintentie

  Doordat mensen de hand wat meer op de knip houden zullen er waarschijnlijk meer oriënterende zoekopdrachten komen. Je hebt de tijd om dingen te gaan vergelijken en bekijken, waardoor je minder snel abrupte keuzes zult maken. Daardoor zullen we waarschijnlijk minder doelgerichte zoekopdrachten zien. Zorg dan ook dat jouw website of webshop ingericht is op die zoekintentie en geef advies.

  5. Inspirerende initiatieven

  Nog enkele inspirerende initiatieven om de saamhorigheid te bevorderen:

  Coronaklussen

  Naast de Coronakrant zorgde het Helmondse bedrijf Driessen voor een speciale webpagina genaamd ‘Coronaklussen’. Ondernemers die hulp zochten konden hier hun klus plaatsen die belangeloos opgepakt kon worden.Van werkgeluk naar samenhorigheid.Ook wij deden mee en holpen Ctalents met het verhogen van hun SEO waarde en conversies op de website www.wearectalents.nl

  Vrijmivibo

  Nu Nederland thuis zit of weinig sociaal contact heeft, gaat de vrijdagmiddagborrel even niet door. Althans dat zou je denken, maar niets bleek minder waar. Hele vriendengroepen kropen achter Zoom of Skype en gingen samen de vrijdagmiddagvideoborrel houden. Zo geef je elkaar toch wat ontspanning en (digitaal) contact.

  Jouw kroegplaylist

  Naar de kroeg gaan zit er ook even niet in. Daarom deelde het oude Eindhovense cafe Staceys hun playlist vol ‘Stacey klassiekers’. Dus vooral Nederlandstalige muziek voor de liefhebbers. Zo kun je je thuis toch een beetje in de kroeg voelen.

  Film geflopt? Tijd voor on-demand

  Nu de bioscopen dicht zijn, floppen diverse films massaal. Vervelend, maar voor Universal en Disney een goede reden om deze films on-demand aan te bieden. Zo werden de film ‘the Hunt’ en ‘the Invisible man’ uit de bioscoop gehaald en zijn deze films digitaal te kijken voor een bedrag van 20 dollar.  Disney koos voor een andere manier en haalde de film ‘Onward’ uit de bioscoop en koos het bedrijf ervoor om ‘Frozen 2’ ruim 3 maanden eerder uit te brengen op Disney+. Met deze service kwamen er veel nieuwe abonnees bij voor hun streamingdienst.

  Concert afgelast? Laten we het streamen!

  Althans dat deed Davina Michelle op vrijdag 20 maart. Vanuit Ahoy gaf zij live een mini concert dat te streamen was op het Youtubekanaal van radio 538.

  Thuisconcert deluxe

  Daar waar Davina Michelle optrad in Ahoy, gaven John Legend, Pink, Keith Urban en Chris Martin een live thuisconcert op Instagram. Bruce Springsteen zette zijn concert van enkele jaren terug gratis online en ook Kensington volgde dat pad.

  “Kan jouw bedrijf wel wat hulp gebruiken met het bedenken van inspirerende initiatieven tijdens de coronacrisis? Neem dan gerust contact met ons op!

  – Sander Billekens