Terug naar overzicht

Zo voorkom je dat lezers na de eerste zin afhaken

Hebben we je aandacht getrokken? Dan is het nu ons doel om je aandacht vast te houden en je mee te nemen in deze tekst. En dat is ook jouw doel. Want jij bent bij deze tekst terechtgekomen omdat je wilt weten hoe je een goede tekst schrijft, waarbij lezers niet al na de eerste zin afhaken. Na het lezen van deze tekst weet je hoe je de aandacht van de bezoeker trekt en hoe je deze vervolgens vasthoudt. Ook geven we je een aantal praktische tips voor het schrijven van de eerste zin van jouw tekst. Een goed begin is immers het halve werk.

Spring snel naar:

    Start sterk 

    Denk goed na over de opzet van je tekst. Wat is je boodschap? En wat wil je met de tekst bereiken? Je wil jouw lezers overhalen om bijvoorbeeld je product te kopen of om contact op te nemen. Met een sterke tekst kun jij de lezer écht overtuigen. De tekst moet de lezer een goed gevoel geven en alle informatie moet duidelijk worden overgebracht. 

    Zinnen als ‘naar aanleiding van uw vacature…’ en ‘uit het onderzoek is gebleken…’ zijn enorm saai. De lezer is al in slaap gevallen voordat hij aan de tweede zin kon beginnen. Begin de tekst dan liever met ‘die vacature is speciaal voor mij geschreven…’ of ‘wist je dat 80% van jouw websitebezoekers via smartphone binnenkomt…”. Hiermee spreek je de lezer direct aan. 

    Vergeet ook zeker geen pakkende titel te schrijven 

    Jouw tekst begint niet bij de eerste alinea. De tekst is al begonnen bij de titel. En als de titel niet aanspreekt, haken er sowieso al veel mensen af. Een sterke titel: 

    • Doet iets met de lezer en het roept emoties op. 
    • Bevat tussen de 3 en 10 woorden. 
    • Maakt direct duidelijk wat het onderwerp van de tekst is. 
    • Stimuleert de bezoeker om verder te lezen. 

    Houd de aandacht vast 

    Top! Met een sterke titel en een pakkende inleiding heb jij de interesse van je bezoeker gewekt. Nu is het de uitdaging om de aandacht vast te houden en de lezer te overtuigen. Hierbij is het belangrijk om te schrijven als een mens. Zou jij in het echt zinnen gebruiken als ‘wij bieden een grote verscheidenheid aan kwalitatieve woonaccessoires’. Nee! Zeg liever: ‘op zoek naar toffe woonaccessoires? Dan ben je bij ons aan het juiste adres’. 

    Maak zinnen daarnaast niet te lang. Houd de vuistregel aan dat een zin nooit langer dan 20 woorden mag zijn. Bovendien is het juist goed wanneer je lange en korte zinnen afwisselt. Dit doe je in een gesprek waarschijnlijk ook. Schrijf zoals je praat. 

    Tip: om lange zinnen of teksten korter te maken kun je woorden schrappen als ‘zullen’ ‘hopen’, ‘willen’ en ‘proberen’. Wanneer je dit soort woorden gebruikt, wordt de zin vaak ook langer. 

    Je eerste zin schrijven? Zo pak je dat aan 

    De eerste zin van je tekst is misschien wel de belangrijkste. Met een lange, saaie zin ga je de aandacht van de bezoeker natuurlijk niet trekken. Het schrijven van de eerste zin is geen makkelijke klus. Iedere schrijver struggelt hiermee. Daarom geven wij jou een aantal handige tips voor het schrijven van je eerste zin. 

    Begin niet met je eerste zin 

    De eerste zin moet goed zijn. En dat legt nogal wat druk op het schrijven hiervan. Om die druk grotendeels weg te nemen adviseren we je om niet te beginnen met het schrijven van je eerste zin. Je brengt de eerste zin makkelijker op papier wanneer je hier niet te strenge eisen aan stelt. Misschien schrijf je in je tekst wel een zin, die je later gebruikt als eerste zin van je tekst. 

    Je eerste zin hoeft niet meteen alles duidelijk te maken 

    Durf een beslissing te nemen. Veel mensen hebben het idee dat de eerste zin meteen duidelijk moet maken waar de hele tekst over gaat. Vaak hebben we het idee dat we vóór de eerste zin al iets verteld moeten hebben. Je begint haast te denken dat je in die eerste zin al honderd dingen gezegd moet hebben. Hak de knoop door en begin gewoon. Wanneer het hoofdargument van jouw tekst duidelijk is, wordt het schrijven van de eerste zin een stuk makkelijker. 

    Herschrijf je eerste zin gerust een paar keer 

    Wanneer je de eerste zin van je tekst gaat schrijven, hoeft deze niet meteen perfect te zijn. De eerste versie van de zin hoeft namelijk niet de definitieve te zijn. Je kunt hem namelijk nog zo vaak herschrijven als je wil. 

    Stap in de schoenen van de lezer 

    Wie is de potentiële lezer van jouw tekst? En wat verleidt deze lezer om je tekst binnen te stappen? Door in de schoenen van de lezer te stappen kun je achterhalen waarmee jij de aandacht trekt. Met welk probleem zit de lezer en hoe ga jij hierop inspelen met je tekst? Het kan ook helpen om eens wat boeken of blogs te openen om inspiratie op te doen. Vaak is de eerste zin kort en prikkelend. 

    Maak je eerste zin niet te lang 

    De eerste zin moet boeiend zijn. Maak de lezer meteen nieuwsgierig. Hierbij is het van belang om je eerste zin niet te lang te maken. Iedereen haakt af wanneer je direct door een zin van drie regels heen moet. Houd de eerste zin dus kort. 

    Deze zinnen doen het altijd goed 

    Je bent nu op de hoogte van de handvaten om een sterke eerste zin te schrijven voor je tekst. Nu is het tijd om je wat praktische voorbeelden te geven. Wanneer je jouw eerste zin opent met ‘stel je eens voor’ of ‘ken je dat?’. Hierbij is het goed om te beginnen over een probleem of blunder. Hier zal de lezer zich snel in herkennen, waardoor je direct interesse wekt. Bijvoorbeeld: ‘Ken je dat? Je staart al urenlang naar een leeg blad en je krijgt maar geen woord op papier’. 

    Wil je het nut van jouw product of dienst benadrukken? Dan kun je beginnen met het omschrijven van het probleem en vervolgens de woorden ‘aan dit probleem komt nu een eind‘ te gebruiken. Daarna leg je uit hoe jouw product of dienst de oplossing biedt voor dit probleem. 

    Zinnen die het ook altijd goed doen zijn ‘ik weet wat je denkt maar’ en ‘ja, je leest het goed’. Op die manier laat je de relevante lezer weten dat je hem begrijpt. Let wel op dat je deze zinnen niet te vaak gebruikt in je tekst. Je wil namelijk niet te veel voor je bezoeker invullen. Laat voldoende ruimte over om de lezer zelf een mening en gevoelens te laten vormen. 

    Wat kun je beter niet doen? 

    Veel schrijvers beginnen hun tekst op de verkeerde manier. Er zijn dan ook veel methodes waarmee je ervoor zorgt dat de lezer zo snel mogelijk weer weg klikt. En dit wil je voorkomen. Daarom geven we je hieronder een overzicht met dingen die je beter niet kunt doen. 

    Vertel geen saai verhaal 

    Saaie verhalen zijn dodelijk. Zorg er daarom voor dat je content niet te standaard is. Gebruik de eerdergenoemde tips om je teksten te laten prikkelen. Een leuke tekst hoeft overigens niet altijd kort te zijn. Het schrijven van een lange tekst is ook goed, zo lang het maar niet saai wordt. Want dan gaat je lezer zeker afhaken. 

    Gebruik geen taal die niet bij jou past 

    Je hebt het ongetwijfeld al eerder gehoord: schrijf zoals je praat. Hierbij is het ook essentieel dat je geen te moeilijke woorden gebruikt. Zo maak je het de lezer alleen maar moeilijker om jouw boodschap te begrijpen. Zorg dat jouw teksten hetzelfde uitstralen als jijzelf. 

    Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan SEO 

    Plaats jij jouw tekst online? Dan is het een absolute must om je content te optimaliseren voor SEO. Mooie woorden zijn een goed begin, maar wat heb je hieraan als je tekst vervolgens niet gevonden wordt? Om jouw tekst beter vindbaar te maken in de zoekresultaten van Google adviseren we je om zoekmachine optimalisatie onderdeel te maken van jouw marketingstrategie. 

    Hulp nodig bij het schrijven van overtuigende teksten? 

    Met behulp van onze tips kun jij aan de slag met het schrijven van teksten die de lezer écht gaat lezen. Op die manier kan jij je boodschap overbrengen en de lezer overtuigen. Heb jij hulp nodig met het schrijven van overtuigende teksten? Of wil je graag meer weten over SEO? Neem dan gerust contact met ons op.