Terug naar overzicht

SEO copywriting voor jouw bedrijf

Wat is SEO copywriting precies? Waarom is het zo belangrijk? En hoe ga je ermee aan de slag? Dat leggen we graag aan je uit.

Spring snel naar:

  Ken je dat? Je schrijft een unieke tekst boordevol nuttige informatie, maar niemand leest het. Hoe kan dat? Dat komt omdat jouw tekst niet geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Huh, maar je richt je content toch altijd op de lezers? Ja zeker! Het is echter wel belangrijk om de juiste combinatie te vinden tussen copywriting en SEO. Hoe je dat doet? SEO copywriting.

  SEO copywriting voor een vindbare tekst die écht verkoopt

  Wij schrijven teksten die perfect aansluiten bij je doelgroep. Copywriting betekent voor ons ‘het verkopen met je toetsenbord’. De lezer overtuigen met een tekst. Dat is het doel. Content die écht verkoopt. Maar wat heb je aan een unieke tekst wanneer deze niet gevonden wordt door je doelgroep? Precies, niets.

  Daarom is het belangrijk om je content te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google. Dit doe je met SEO copywriting. Zo krijgt jouw unieke landingspagina een hogere positie in de zoekresultaten van Google. De kans is dan groter dat bezoekers op jouw website terecht komen. Met SEO copywriting vergroot je jouw online zichtbaarheid. Op die manier komt jouw unieke tekst ook écht aan bij de doelgroep.

  Het belang van SEO copywriting

  Waarom is SEO copywriting zo belangrijk? Wanneer je SEO copywriting op de juiste manier inzet draagt het bij aan de bekendheid van je merk, je diensten of je producten. De positie in de zoekmachines verbetert waardoor jouw bedrijf meer zichtbaar wordt. Hogere posities genereren meer aandacht en klikken. SEO copywriting levert jou dus meer bezoekers en omzet op.

  Focus je niet te veel op SEO copywriting. Je gaat je teksten dan namelijk te veel schrijven voor de zoekmachines. Richt jouw content nog steeds op de doelgroep, net als bij gewone copywriting. Dit verbetert jouw imago en de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Wanneer je hogere posities in de zoekmachines realiseert wekt dit weer meer vertrouwen op.

  Hoe ga je aan de slag met SEO copywriting?

  Je weet nu wat SEO copywriting is en waarom het zo belangrijk is. Maar hoe ga je ermee aan de slag? Hoe laat je de zoekmachine weten waar jouw tekst over gaat? Eigenlijk is dit helemaal niet zo lastig. Je doet dit namelijk op exact dezelfde manier als dat je dit voor de lezer doet. Hierbij kun je met een aantal basisregels rekening houden:

  • Je schrijft jouw SEO copywriting content in heldere taal. Daarnaast schrijf je korte en begrijpelijke alinea’s.
  • Het is belangrijk om structuur aan te brengen in je SEO copywriting content. Doe dit aan de hand van koppen, subkoppen en opsommingen.
  • Tot slot vermeld je het trefwoord in je tekst. Je hebt van tevoren onderzocht hoe vaak je dit moet laten terugkomen in je content.

  Tijdens het schrijven van jouw content ga je niet overdrijven. Gebruik bij SEO copywriting ook af en toe synoniemen van de zoekwoorden of schrijf het in een andere vorm. Bijvoorbeeld in het meervoud. Voordat je aan de slag gaat met het schrijven van je tekst is het verstandig om een zoekwoordenonderzoek en concurrentieanalyse te doen.

  Een zoekwoordenonderzoek

  Waar liggen jouw kansen op het gebied van SEO copywriting? Om hierachter te komen voer je een zoekwoordenonderzoek uit. Een SEO-copywriter komt er tijdens het zoekwoordenonderzoek achter of mensen zoeken naar ‘tekstschrijvers’ of ‘copywriters’ en naar ‘monitor’ of ‘beeldscherm’. Het is de kunst om niet altijd voor het zoekwoord te kiezen waar de meeste mensen op zoeken. Je kiest voor een term waarmee je de concurrent kunt verslaan en waarbij de kans groter is dat jij hogere posities in Google behaalt.

  Wanneer je een website hebt met een hoge autoriteitsscore kun je ook gaan proberen om op zoekwoorden te scoren met veel concurrentie. Dit raden we je dus niet aan als je nog niet zo’n hoge autoriteitsscore hebt. Je kunt dan met goede SEO copywriting een naam gaan opbouwen. Dit proces duurt wellicht wat langer, maar je hebt er op de lange termijn ontzettend veel aan. Wil jij scoren op het zoekwoord ‘wasmachine’ en Coolblue en Mediamarkt proberen dit ook? Dan kun je nog zo’n mooie tekst schrijven, hun autoriteitsscore is zo hoog dat zij toch boven jou zullen eindigen in de zoekresultaten. Dit heeft dus niet zoveel nut.

  Short en long tail zoekwoorden

  Bij het bepalen van het juiste zoekwoord moet je rekening houden met short en long tail zoekwoorden. Wanneer je jouw tekst op één trefwoord richt, zoals ‘sneakers’, dan is de concurrentie zeer groot, waardoor de kans op een hoge positie niet groot is. Ga je jouw SEO copywriting richten op dit zoekwoord omdat je sneakers verkoopt? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden met long tail zoekwoorden.

  Door je bij SEO copywriting op een long tail zoekwoord te richten scoor je na verloop van tijd ook beter op de algemene zoekwoorden. Voorbeelden van long tail zoekwoorden bij sneaker zijn bijvoorbeeld ‘sneakers kopen’, ‘witte sneakers kopen’ of ‘witte sneakers kopen maat 41’. Hoe specifieker jouw zoekwoord is, hoe groter de koopintentie is. Mensen die zoeken op ‘sneakers’, zijn zich vaak nog aan het oriënteren op welke sneakers zij mooi vinden. Zoeken zij op ‘witte sneakers kopen maat 41’ dan is de kans groter dat zij daadwerkelijk overgaan tot een aankoop.

  Je kunt ook kijken of het interessant is om jouw zoekwoord te combineren met een plaatsnaam. Heb jij een sportschool in Eindhoven? Dan kun jij jouw zoekwoorden ook schrijven in combinatie met deze plaatsnaam. Bijvoorbeeld ‘sportschool Eindhoven’ of ‘personal trainer Eindhoven’. Ben jij een specialist die door heel Nederland werkt? Dan kun je ook één stedenpagina schrijven en het zoekwoord steeds aanpassen: ‘glazenwasser Eindhoven’, ‘glazenwasser Maastricht’ en ‘glazenwasser Rotterdam’.

  Een concurrentieanalyse voor SEO copywriting

  Heb jij een zoekwoord gekozen? Dan is het tijd voor de volgende stap bij SEO copywriting: het doen van een concurrentieanalyse. Uit dit onderzoek blijkt hoeveel woorden je moet schrijven en hoeveel zoekwoorden er in je tekst moeten worden verwerkt om de concurrent een stapje voor te zijn. Wij beschikken hiervoor over een handige tool, maar we begrijpen dat niet ieder bedrijf dit heeft. Daarom leggen we je uit hoe je dit doet zonder tools.

  Stel jouw zoekwoord is ‘sportschool’. Dan wil je bij SEO copywriting weten tegen wie jij concurreert. Hoe kom je hierachter? Simpel. Je typt het zoekwoord in op Google. De eerste tien zoekresultaten zijn jouw belangrijkste concurrenten. Schrijf op hoeveel woorden zij gebruiken in hun tekst en hoe vaak zij het zoekwoord terug laten komen. Bereken hier het gemiddelde van.

  Het aantal woorden van jouw SEO copywriting tekst moet minimaal 10% meer woorden bevatten dan het gemiddelde van jouw concurrenten. Dus stel zij gebruiken gemiddeld 650 woorden voor hun tekst, dan schrijf jij er minimaal 715. En hoe vaak laat je het zoekwoord dan terugkomen? Houd hierbij altijd een trefwoorddichtheid aan van minimaal 2%. Zorg niet voor een trefwoorddichtheid van hoger dan 6%, dan wordt jouw tekst namelijk onoverzichtelijk. Dit is niet gebruiksvriendelijk waardoor je alsnog geen hoge positie behaalt.

  Dus stel je moet 715 woorden schrijven. Dan doe je 0,02 x 715 = 14,3. Je moet dus minimaal 15 zoekwoorden terug laten komen in je tekst. Bij SEO copywriting probeer je in bijna iedere alinea het zoekwoord terug te laten komen. Dit doe je in de titel, de subtitels, de eerste honderd woorden van je tekst en sporadisch in je tekst.

  Maak unieke content voor de doelgroep

  Dit klinkt wellicht logisch, maar het is een hele belangrijke: schrijf eigen, unieke SEO copywriting content. Neem nooit, maar dan ook nooit content over van anderen. Tuurlijk, je mag inspiratie opdoen bij de concurrent. Maar neem de content nooit letterlijk over. Dit kan je namelijk duur komen te staan.

  Google kan dit namelijk bestraffen met een penalty. Hierdoor ben je voor een bepaalde periode niet meer zichtbaar in de organische zoekresultaten. Ook witte tekst op een witte achtergrond wordt niet gewaardeerd. Sommige websites doen dit om wat extra zoekwoorden op de pagina te zetten. Doe dit dus allemaal niet! Dan is al jouw SEO copywriting werk voor niets geweest.

  Metadata voor SEO copywriting

  Heb jij een unieke tekst geschreven? Dan is het van belang om te gaan kijken naar je metadata. De metadata wordt aan de achterkant van de website ingesteld. Dit is de informatie die in de zoekmachines getoond wordt. Hier komt de belangrijkste informatie over jouw pagina te staan. Je verwerkt hier het zoekwoord in én je haalt de bezoeker over om ook daadwerkelijk op de website te klikken. Dit draagt bij aan jouw SEO copywriting. De metadata bestaat uit twee onderdelen: title tag en meta description.

  De title tag is de titel van je pagina. Deze staat in de titelbalk van de browser en wordt automatisch overgenomen wanneer je een bladwijzer aanmaakt. Bij SEO copywriting optimaliseer je jouw title tag. Gebruik maximaal 66 karakters, zet het trefwoord erin en zorg dat iedere pagina een unieke title tag heeft.

  De meta description komt onder de title tag te staan. Je geeft hier een korte omschrijving van wat mensen op de pagina kunnen verwachten. Gebruik hiervoor maximaal 155 karakters, vermeld het trefwoord en zorg ervoor dat iedere pagina een unieke meta description heeft.

  Goede on page optimalisatie

  Bij SEO copywriting draait het niet allemaal om het schrijven van de tekst. Op de pagina zelf vallen ook een aantal optimalisaties te behalen. Google hanteert ongeveer 200 factoren die de positie van jouw website bepalen. Het is belangrijk om hier bij SEO copywriting rekening mee te houden. Wij geven je een aantal basistips voor een goede on-page optimalisatie.

  • Gebruik één H1 titel.
  • Het belangrijkste gedeelte van je tekst moet bovenin komen te staan. Hoe lager je in de tekst bent, hoe minder belangrijk de informatie voor de lezer (en dus ook voor Google) is.
  • Verwijs in jouw tekst naar andere relevante pagina’s op je website. Als wij een tekst over SEO copywriting schrijven, plaatsen wij bijvoorbeeld ook een linkje naar onze pagina over SEO.
  • Zorg ervoor dat jouw tekst altijd minimaal 350 woorden is. Anders wordt deze niet opgenomen in de zoekresultaten van Google.

  Verhoog jouw autoriteitsscore met SEO copywriting

  Google houdt rekening met de autoriteitsscore van een website. Hoe bepaalt Google jouw autoriteitsscore? Dat is geheim. Echter weten we wel dat het gaat over hoeveel vertrouwen er is in een website. Het is dus afhankelijk van het aantal links naar jouw website, de hoeveelheid content op je website en de tijd waarin bezoekers op jouw website blijven.

  Bij SEO copywriting is het dus van belang dat jij een hoge autoriteitsscore krijgt. Maar hoe kan je dit beïnvloeden? Dat leggen we je uit in onze blog: “6 tips om je domein autoriteit te verhogen”.

  Hulp nodig met SEO copywriting?

  SEO copywriting is een intensieve klus waar je niet direct resultaat van ziet. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om niet aan de slag te gaan met SEO copywriting. Zonde! Want op de lange termijn levert het je een hoop voordelen op. Bovendien kun je met enkele uurtjes werk al blijvende resultaten realiseren. Plaats jij één tekst op je website? Dan blijft deze voor altijd op jouw website staan. Zonder dat je deze aan hoeft te passen zal deze in de loop der tijd steeds hoger gaan scoren. Redenen genoeg om ermee te starten dus!

  Kan jij hulp gebruiken met SEO copywriting? Of heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!