Terug naar overzicht

6 tips om jouw lezers écht te overtuigen

In een wereld waarin we overspoeld worden met informatie is het vermogen om lezers oprecht te overtuigen een ware kunst. Leer hoe je de juiste snaar raakt bij je lezers en hoe je een onweerstaanbaar verhaal schrijft dat écht blijft hangen. Je wil de lezer niet alleen aanspreken, maar ook écht overtuigen. Wij leggen je een aantal trucjes uit waarmee je dit voor elkaar krijgt. 

Spring snel naar:

    Tip 1: Trek meteen de aandacht met een sterke titel 

    Iedere dag krijgen we te maken met ontelbare prikkels in de vorm van mails, social media en meer. In deze online jungle lijkt het haast onmogelijk om op te vallen met jouw verhaal. Om dit toch voor elkaar te krijgen is het essentieel om direct de aandacht te trekken. Dit begint al bij de titel. Besteed hier dus de nodige aandacht aan. Op basis van jouw titel besluit iemand om verder te lezen. Maak de lezers in je titel al nieuwsgierig en geef kort mee waar de tekst over gaat. 

    De titel haalt mensen over om jouw tekst te gaan lezen. In de inleiding moet je de aandacht van de lezer zien vast te houden. Hoe je dit doet? Dat lees je in onze blog: ‘Zo voorkom je dat lezers na de eerste zin afhaken.’ 

    Tip 2: Kaart het probleem van de potentiële klant aan 

    Jouw potentiële klant zit met een probleem waarvoor jij de oplossing biedt. De meeste mensen maken keuzes op basis van emotie. We moeten een bepaald gevoel bij de aankoop hebben. Om iemand te overtuigen met jouw test, moet je diegene dus eerst weten te raken. Maar wat is een uitstekende manier om dit te doen? Speel in op het probleem. 

    Het is belangrijk om het probleem zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Laat weten dat je jouw lezer begrijpt om op die manier een band op te bouwen. Vervolgens leg je uit hoe jouw product of dienst dé oplossing biedt op dit probleem. 

    Tip 3: Benoem ook zeker de wens van de klant 

    Je wil het natuurlijk niet alleen over problemen hebben in je tekst. Benoem daarom ook de wens of droom van jouw lezer. Je laat zo nog beter zien dat je de lezer begrijpt en wekt op die manier nog meer emotie op. Beschrijf de wens zeer uitgebreid zodat de potentiële klant bijna kan voelen hoe het is om zijn of haar droom te verwezenlijken. 

    Uiteraard is het goed om na te denken over het bruggetje tussen het probleem en de wens van de klant. En dat bruggetje is jouw product of dienst. Leg uit hoe jouw product of dienst het probleem omzet naar het gewenste resultaat.  

    Tip 4: Benoem feiten en geef voorbeelden 

    Je kunt vertellen hoe geweldig jouw product of dienst is, maar je kunt dit ook laten zien. Veel mensen schaffen jouw product of dienst pas aan als er bewijs is. Je kunt jezelf bewijzen door middel van reviews van klanten. Mensen vinden het namelijk heel interessant wat andere mensen erover te zeggen hebben.

    Er zijn ook andere manieren om te bewijzen dat jouw product of dienst mensen echt kan helpen. Namelijk door behaalde resultaten te delen. Benoem feiten en maak klantcases. Omdat mensen lezen wat de resultaten kunnen zijn, is de kans groter dat ze een aankoop doen. 

    Tip 5: Neem eventuele bezwaren weg 

    Wil jij een overtuigende tekst schrijven? Dan moet je met voldoende sterke argumenten komen om jouw dienst of product aan te schaffen. Echter wordt jouw tekst nóg effectiever als je ook redenen benoemt om dit juist niet te doen. De truc is om deze bezwaren te weerleggen. Benoem een mogelijke twijfel die jouw potentiële klant heeft en neem deze vervolgens weg. 

    Vindt jouw potentiële klant de diensten die jij levert te duur? Benoem dit dan en weerleg het door uit te leggen welke waarde jouw dienst oplevert. Leg bijvoorbeeld uit dat jouw dienst de potentiële klant op lange termijn juist meer oplevert en hij het bedrag dus dubbel en dwars terugverdient. 

    Tip 6: Maak gebruik van een activerende call to action 

    Heb jij een overtuigende tekst geschreven? Dan is er nog één belangrijk punt dat absoluut niet vergeten mag worden. Je lezers moeten weten welke actie ze moeten ondernemen om hun probleem op te lossen. En er is maar één manier waarop je dit het beste duidelijk kunt maken: door het letterlijk te vertellen. En dat kan het beste met een call to action. 

    Bedenk goed wat het doel van je tekst is. Wil je iets verkopen? Wil je dat mensen contact met je opnemen? Of wil je dat mensen jouw brochure downloaden? Wat je doel ook is, het is belangrijk dat je dit doel goed duidelijk maakt in je call-to-action. Zo weten lezers precies wat ze moeten doen. 

    Hulp nodig met het schrijven van een overtuigende tekst? 

    Vind je het lastig om overtuigende teksten te schrijven? Of heb je hier gewoonweg geen tijd voor? Dan kunnen wij jou helpen. Zowel voor eenmalige als maandelijkse opdrachten ben je bij ons aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!