Terug naar overzicht

Wat komt er allemaal kijken bij een Bol.com verkoopaccount?

Wie kent de vrolijke reclame-uitingen van de blauwe webwinkel nou niet? Bol.com is de bekendste webwinkel van Nederland en België met maandelijks ruim 11 miljoen klanten. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het enorme aanbod aan producten niet allemaal van Bol.com zelf is. Ook jij kunt verkopen via Bol.com! Hoe je dit doet en wat er allemaal komt kijken bij een Bol.com verkoopaccount? Dat ontdek je in dit artikel. 

Spring snel naar:

  Waarom een Bol.com verkoopaccount aanmaken? 

  Realiseer jij nog niet veel verkopen met je eigen webshop? Dan biedt het aanmaken van een Bol.com verkoopaccount een mooie oplossing. Waarom? Je opent een extra verkoopkanaal zonder dat je opstartkosten hoeft te betalen! 

  Profiteer van de naamsbekendheid van Bol.com 

  Wees eens eerlijk, jij wist toch ook meteen dat we het over Bol.com hadden toen we dit artikel begonnen met ‘de blauwe webwinkel’? Door het enorme productaanbod, een goede service en de juiste marketingstrategie is Bol.com bij veel Nederlanders en Belgen ontzettend populair. Producten die je via jouw Bol.com verkoopaccount aanbiedt scoren goed in zoekmachines zoals Google. Bovendien zijn er ook ontzettend veel mensen die direct Bol.com in hun zoekbalk typen.  

  Kortom, de reis van de klant begint steeds vaker bij een marketplace (Bol.com). Dit komt doordat de behoefte aan gemak, snelheid en efficiëntie toeneemt. Wanneer jouw producten hier zichtbaar zijn, kun jij hier jouw voordeel uithalen.  

  Promotie van je eigen merknaam 

  Jouw uiteindelijk doel is verkopen. Het liefst via je eigen webshop, maar daar komt gewoonweg nog niet veel verkeer naartoe. Wanneer je producten aanbiedt met jouw Bol.com verkoopaccount, zal het verkeer naar jouw eigen webshop ook toenemen. Je promoot jouw eigen merknaam via Bol.com. Jouw merknaam staat namelijk bij elk product dat jij aanbiedt met jouw Bol.com verkoopaccount. Potentiële kopers zullen jouw merknaam opzoeken om zo direct contact met jou op te nemen. 

  Betaal alleen wanneer jouw producten daadwerkelijk worden verkocht 

  Wist je dat je via Bol.com zonder opstartkosten je producten te koop kan zetten? Als je niets verkoopt met je Bol.com verkoopaccount, dan kost het je ook geen geld. Pas wanneer je daadwerkelijk een product verkocht hebt, betaal je commissie. Je zet dus als het ware een gratis extra webshop open. Dus waarom zou je het niet gewoon proberen? Wij leggen je uit hoe je succesvol van start gaat. 

  Hoe maak ik een vliegende start met mijn Bol.com verkoopaccount? 

  Ben jij klaar om je producten te verkopen via Bol.com? Dan begin je uiteraard met het aanmaken van een Bol.com verkoopaccount. Een Bol.com verkoopaccount aanmaken is eigenlijk heel eenvoudig. Via deze link kun je een zakelijk verkoopaccount openen. Hier volg je alle stappen. Je vult al je gegevens in zoals bedrijfsnaam, adres, e-mailadres, kvk-nummer, btw-nummer etc. Binnen twee werkdagen ontvang je een token die je moet invullen op je account. Na het activeren van je token is je Bol.com verkoopaccount te gebruiken en kun je écht producten gaan verkopen! 

  Je producten online zetten in je Bol.com verkoopaccount 

  Om jouw product aan te bieden op Bol.com hebt je een EAN-nummer nodig. Dit is een speciaal nummer dat uniek is voor een bepaald artikel. Koop jij jouw producten zelf in bij een groothandel? Dan kun je de EAN eenvoudig terugvinden in de productcatalogus. Ook zie je het EAN-nummer onder de streepjescode van het product staan. 

  Wil jij een product aanbieden in jouw Bol.com verkoopaccount dat jij zelf ontwikkeld hebt? Dan moet je eerst een EAN-nummer aanvragen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je jouw producten écht online gaan zetten. Houd hierbij rekening met de volgende punten: 

  • Bepaal de verkoopprijs. Hierbij is het belangrijk om enerzijds voldoende marge over te houden, maar anderzijds een prijs te bepalen die scherp genoeg is om van je concurrenten te winnen. 
  • Ga op zoek naar whitespots die passen bij jouw productaanbod. Whitespots zijn artikelen die door Bol.com zijn gesignaleerd als ‘gat in de markt’. Oftewel: producten waar wel naar gezocht wordt, maar die nog niet worden aangeboden. Wanneer jij zo’n product aanbiedt heb jij binnen Bol.com dus geen tot weinig concurrentie! 

  Tip: Wil jij weten wat de whitespots van Bol.com zijn? Hier vind je een lijst van white en grey spots in het assortiment van Bol.com! 

  • Zorg voor een sterke productomschrijving. Hiermee kun jij jouw klanten verleiden. Daarnaast kun je door de belangrijkste zoekwoorden in jouw productomschrijving te verwerken de vindbaarheid van je producten vergroten. 
  Ga opzoek naar whitespots op bol.com
  Rick – Bol.com expert bij Impact Media Concepts

  Een zo hoog mogelijke prestatiescore met jouw Bol.com verkoopaccount 

  Wanneer je succesvol wilt verkopen via Bol.com is het essentieel om voor een goede prestatiescore te zorgen. Jouw prestatiescore laat zien hoe jouw Bol.com verkoopaccount heeft gepresteerd ten opzichte van de week ervoor. De prestatiescore gaat niet over het aantal verkopen, maar over hoe tevreden jouw klanten zijn. Hoe hoger jouw prestatiescore is, hoe groter de kans is dat jij hoog scoort in de zoekresultaten.  

  Jouw prestatiescore wordt onder andere bepaald door recensies, levertijd en het aantal vragen dat de klant stelt. Komt het aantal vragen van klanten boven de 5%? Dan zal jouw prestatiescore dalen. Om dit te voorkomen moet je jouw producten zo volledig mogelijk via jou Bol.com verkoopaccount aanbieden. Denk aan veel specificaties, duidelijke foto’s en een volledige productomschrijving. 

  Hoe hoger jouw prestatiescore is, hoe meer Bol.com jou waardeert. Hierdoor is de kans op het koopblok groter. Het koopblok betekent dat jij de eerst getoonde partner van Bol.com bent. Het kan namelijk zo zijn dat iemand hetzelfde product verkoopt, maar bijvoorbeeld lager in prijs is of sneller kan leveren. De kans dat jouw concurrent eerder getoond wordt dan jij is aanzienlijk groot.  

  Hieronder zie je een duidelijk voorbeeld. Bol.com heeft hier zelf het koopblok. Je ziet dat er nog zes andere partners zijn die dit product aanbieden via Bol. 

  Om een zo hoog mogelijke prestatiescore te realiseren moet jouw Bol.com verkoopaccount ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daar leggen we je graag meer over uit.  

  Met deze voorwaarden moet je rekening houden 

  Je weet nu wat het belang van een hoge prestatiescore is. Hiervoor moet jouw Bol.com verkoopaccount aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bol.com is streng en bij te veel fouten word je bestraft. Dit gebeurt in de vorm van strikes. Deze worden bijgehouden aan de hand van je prestaties van de afgelopen 22 weken. Na die 22 weken vervalt je strike uit de eerste week. Na je vijfde strike binnen 22 weken word je winkel tijdelijk gesloten en moet je een verbeterplan inleveren.  

  Bol.com wil de beste deal bieden aan de websitebezoeker. Daarom moet jouw Bol.com verkoopaccount zich aan de volgende regels houden: 

  • Je mag maximaal drie bestellingen of 2% van je totale aantal bestellingen zelf annuleren. Zijn dit er meer? Dan krijg je een strike. Houd je voorraad dus altijd goed in de gaten. Je wil een bestelling namelijk niet annuleren omdat jij je voorraad niet op orde hebt.  
  • Lever op tijd. Jij bepaalt zelf de levertijd. Zorg er dan ook voor dat je deze levertijd nakomt. Ben je te vaak te laat? Strike. Minimaal 93% van je wekelijkse bestellingen moet op tijd geleverd worden. Hoe sneller het jou lukt om producten te leveren, hoe hoger je conversie zal zijn. 

  Tip: Maak waar mogelijk gebruik van ‘verzenden via Bol.com’. Dit is een service van Bol.com waarmee jij de verantwoordelijkheid verliest nadat je het pakketje hebt ingeleverd bij een inleverpunt. Je verlaagt hiermee het risico op een strike.  

  • Stelt een klant een vraag? Dan moet jij binnen 24 uur reageren. Het liefst nog sneller natuurlijk. Ook annuleringen of retourzendingen dienen binnen 24 uur te worden behandeld.  
  • Het is belangrijk om telefonisch goed bereikbaar te zijn voor klanten. In ieder geval op werkdagen tussen 09:00 en 17:00. Bol.com verwacht dat jij bij 90% van alle belpogingen opneemt. 

  En nu is het jouw beurt 

  Je weet nu hoe je een Bol.com verkoopaccount aanmaakt en waar je allemaal rekening mee moet houden. Wil jij weten hoe je het verkoopproces via je Bol.com verkoopaccount kan optimaliseren? Neem dan gerust contact met ons op! Onze e-commerce specialist Rick legt jou hier onder het genot van een kop koffie graag meer over uit.