Terug naar overzicht

Verkopen via marketplaces

Wat zijn marketplaces precies? En is het interessant voor jouw onderneming om te verkopen via marketplaces? Wij vertellen je er alles over.

Spring snel naar:

    De reis van de klant begint steeds vaker bij een marketplace. Dit komt omdat de behoefte aan gemak, snelheid en efficiëntie toeneemt. We willen de verschillende opties op één plek met elkaar kunnen vergelijken. Marketplaces zoals Bol.com en Amazon spelen hierdoor een steeds grotere rol binnen de marketing. Wat zijn marketplaces precies? Wat zijn de voordelen ervan? En is het interessant om jouw producten te verkopen via marketplaces?

    Wat zijn online marketplaces?

    De plek die voor verbinding zorgt tussen kopers en verkopers. Dat is een marketplace. Marketplaces bestaan al de nodige jaren, maar de invloed ervan wordt steeds beter zichtbaar. Kort samengevat is een marketplace de plek waar verkopers hun producten kunnen aanbieden en waar kopers kunnen kiezen uit een groot aanbod. De eigenaar van de marketplace fungeert hierbij als een intermediair tussen de consument en de verkoper. De marketplace-eigenaar voert de transacties uit en ontvangt hiervoor meestal een commissie.

    marketplaces

    Dit zijn de verschillende soorten marketplaces

    We kunnen drie verschillende marketplaces onderscheiden op basis van de productcategorie.

    Horizontale marketplaces

    Dit zijn marketplaces die verschillende merken, producten en diensten aanbieden die iets met elkaar te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan Booking.com. Je kunt hier verschillende accommodaties, vluchten en auto’s boeken en huren, maar alles heeft wel te maken met het onderwerp reizen.

    Verticale marketplaces

    Deze marketplaces verkopen verschillende merken, producten en diensten van één productgroep. Denk bijvoorbeeld aan een marketplace voor enkel tweedehands kleding.

    All-in-one marketplaces

    Op deze marketplaces is vrijwel alles te koop. De marketplace richt zich dus niet op één bepaalde doelgroep of productcategorie. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com of Marktplaats.

    Marketplaces kunnen niet alleen worden onderverdeeld op basis van de productcategorie, maar ook op basis van het producttype. Hierbij zijn er ook weer drie mogelijkheden.

    Product-based

    Dit gaat over marketplaces waar mensen producten kopen en verkopen. Denk aan Amazon en Bol.com.

    Place-based

    Bij place-based marketplaces is een specifieke plek het product. Waar mensen onroerend goed kunnen kopen, ruilen of huren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Funda.

    People-based

    Hierbij is een mens of dienst het product. Op deze marketplaces komen mensen in contact met experts op bepaalde gebieden. Een voorbeeld hiervan is Fiverr.

    Waarom marketplaces inzetten voor jouw bedrijf?

    Je bent op deze pagina terecht gekomen omdat je meer te weten wil komen over marketplaces. Want misschien is dit wel interessant voor jouw onderneming. En er bestaat een grote kans dat dit het geval is! Wij geven jou hieronder vast een aantal belangrijke voordelen van marketplaces.

    • Je krijgt toegang tot een extra afzetkanaal
    • Het wordt eenvoudiger om in het buitenland te verkopen
    • Je realiseert een veel groter bereik dan met alleen jouw eigen online webshop
    • Via marketplaces kun je jouw naamsbekendheid vergroten
    • Je bent aanwezig in de customer journey (deze start namelijk steeds vaker bij een marketplace)

    Zo zet je marketplaces optimaal in voor jouw onderneming

    Binnen de marketplace is het belangrijk om een goede organische positie te krijgen. Wanneer mensen zoeken op een bepaald product en jouw product komt bovenaan te staan, dan ben jij goed vindbaar! De kans dat mensen jouw product bekijken en kopen wordt hierdoor een stuk groter.

    Om goede verkoopcijfers te realiseren is een sterke organische positie bij de marketplace essentieel. Hiervoor moet je jouw SEO goed op orde hebben en het algoritme begrijpen. Het algoritme matcht namelijk producten aan een bepaalde zoekopdracht. Vervolgens wordt er bepaald in welke volgorde de producten getoond worden. Waar worden de uiteindelijke posities van jouw producten in de zoekresultaten op gebaseerd? Dat leggen we graag aan je uit.

    Dit bepaalt de organische positie binnen een marketplace

    Om een hogere organische positie binnen de marketplace te realiseren moet je natuurlijk weten wat jouw positie bepaalt. De belangrijkste factor is relevantie. Hoe relevanter jouw product is, hoe hoger deze in de organische resultaten komt te staan. Voor de marketplace is het namelijk interessanter om producten bovenaan te zetten die veel bezocht en verkocht worden. Dit maakt de kans op een verkoop natuurlijk groter.

    Bied jij een nieuw product aan op de marketplace? Dan begin je laag in de organische zoekresultaten. Je zal jezelf eerst moeten bewijzen om hoger te kunnen scoren. Hoe meer producten jij verkoopt, hoe hoger de zoekpositie uiteindelijk zal zijn. Dit heeft tijd nodig.

    Ga jij starten met het verkopen van jouw producten via marketplaces? Dan is het belangrijk dat de basis goed staat. Hiervoor moet jouw SEO op orde zijn. Is dit het geval? Dan wordt je product ook vaker bezocht en verkocht. Wanneer jouw product eenmaal populair is krijgen bezoekers het vanzelf te zien. Hieronder geven we je een overzicht van de factoren die van invloed zijn op jouw organische positie.

    • Het gebruik van keywords in de titel en de productomschrijving
    • Een relevante producttitel
    • De koppeling van productfamilies binnen de productpagina
    • Positieve reviews over de producten en de service
    • Een sterke productfeed met kwalitatieve afbeeldingen van de producten
    • De productomschrijving moet geoptimaliseerd worden voor een unieke tekst met relevante keywords

    Zo zorg je voor een betere positie binnen een marketplace

    Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de vindbaarheid van jouw producten. Relevantie is hierbij de belangrijkste factor. Hiervoor moeten jouw producten zo veel mogelijk bezocht en verkocht worden. Om dit voor elkaar te krijgen kun je een aantal dingen doen.

    Een ijzersterke producttitel met relevante zoekwoorden

    Bepaal jouw producttitel op basis van relevante zoekwoorden. Wat wil jouw doelgroep over het product weten? Let er wel op dat je hierbij niet te veel zoekwoorden gebruikt, dit oogt onnatuurlijk. Gebruik er echter ook niet te weinig. Dit vertelt namelijk te weinig over het product. Laten we je een voorbeeld geven.

    Zwakke producttitel:

    Parks London – Aromatherapy – Heerlijke geur

    Sterke producttitel:

    Parks London – Aromatherapy – Geurkaars – 220 gram – Natuurlijke wax – 52 branduren

    Een goede productfeed met kwalitatieve afbeeldingen

    Professionele foto’s van jouw producten zijn essentieel. Een foto is namelijk het eerste waar de potentiële klant naar kijkt. De klant moet meteen zien of dit is waar hij naar op zoek is. Bij een productfoto is het dus altijd belangrijk om te zorgen voor een witte achtergrond, de juiste belichting en een goede beeldkwaliteit. Daarnaast kunt je altijd een aantal sfeerfoto’s gebruiken.

    Koppel productfamilies binnen jouw productpagina

    Verkoop jij een bepaald product in verschillende kleuren of maten? Denk aan bijvoorbeeld zwembroeken. Zorg er dan voor dat deze producten op de juiste manier aan elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor klikken gebruikers op jouw productpagina door naar andere varianten. Op die manier zorg je voor meer verkeer: je wordt relevanter! De organische positie in de zoekresultaten zal zo ook hoger worden. Bovendien maakt dit het voor de klant makkelijker om te shoppen. De kans op verkopen wordt steeds groter.

    Marketplace advertising: direct bovenaan de zoekresultaten

    Bij marketplaces draait het allemaal om vindbaarheid en zichtbaarheid. De algoritmes die hiervoor gebruikt worden zijn vergelijkbaar met die van Google. Kortom, het kan even duren voordat je organisch bovenaan komt te staan. Wil jij hier niet op wachten? Dan is marketplace advertising wellicht iets voor jou.

    Wat is marketing advertising precies? Bij marketplace advertising zijn jouw producten 24 uur per dag optimaal zichtbaar bij de marketplace. Hierdoor heb je de controle over de vindbaarheid en het geeft de producten een tijdelijke boost.

    Daarnaast levert adverteren op een marketplace jou waardevolle data op. Deze data vertelt je precies waar consumenten op zoeken binnen de marketplace. Uit deze data is het mogelijk om specifieke zoekwoorden te selecteren die jij weer in kan zetten bij een vervolgcampagne. Ook kun je deze zoekwoorden gebruiken om jouw productbeschrijvingen SEO-proof te maken.

    Tot slot biedt marketplace advertising een groot voordeel wat betreft jouw verkopen. Je verkoopt niet alleen meer, maar de kans om meer positieve reviews te ontvangen wordt ook steeds groter. Hierdoor word je relevanter en stijgt jouw positie in de zoekresultaten.

    Verkopen via marketplaces?

    Ben jij benieuwd of verkopen via marketplaces interessant is voor jouw bedrijf? Of wil jij graag organisch beter vindbaar worden binnen de marketplace? Dan kan Impact Media Concepts jou helpen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!