Terug naar overzicht

7 tips om alles uit je e-mailmarketing te halen

Wij geven jou 7 tips om alles uit je e-mailmarketing te halen. Op deze manier kan jij e-mailmarketing écht effectief inzetten.

Spring snel naar:

  Wil jij starten met e-mailmarketing? Of ben je hier al mee bezig, maar behaal je niet de gewenste resultaten? Dan is het tijd om in actie te komen! Wij geven jou 7 tips om alles uit je e-mailmarketing te halen. Op deze manier kan jij e-mailmarketing écht effectief inzetten. 

  Tip 1: Maak het inschrijven en uitschrijven voor de nieuwsbrief zo makkelijk mogelijk 

  Wil jij starten met e-mailmarketing? Voordat je intensief aan de slag gaat met het maken van nieuwsbrieven is het wel zo fijn als je een aantal inschrijvingen hebt. Dan kun je jouw e-mails ook daadwerkelijk naar geïnteresseerden sturen.  

  Hiervoor is het belangrijk dat je jouw websitebezoekers toont dat je een interessante nieuwsbrief hebt. Maak het voor hen zo eenvoudig mogelijk om zich in te kunnen schrijven. Wanneer zij hier te veel handelingen voor moeten uitvoeren, zullen ze afhaken terwijl ze wel geïnteresseerd zijn. Een gemiste kans! 

  Wanneer je jouw e-mailmarketing succesvol wil maken is het belangrijk om duidelijke calls-to-action en inschrijfformulieren op je website en social media te plaatsen. Plaats je calls-to-action op logische plekken zodat de bezoeker hier niet naar hoeft te zoeken. Denk aan bijvoorbeeld in, onder en naast je blogs.  

  Maak daarnaast zoveel mogelijk gebruik van inschrijfformulieren in plaats van tekstlinks. Dit werkt voor de gebruiker namelijk een stuk makkelijker. Vertel altijd goed wat de mensen kunnen verwachten wanneer ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief. Je zal zien dat jouw e-mailmarketing hierdoor beter werkt. 

  Vergeet ook zeker niet dat mensen zich eenvoudig moeten kunnen uitschrijven. De lezer moet zich met één simpele handeling kunnen uitschrijven van je nieuwsbrief. Dit is namelijk ook een belangrijk onderdeel van je e-mailmarketing. Plaats onderaan jouw nieuwsbrief een link met de tekst: “uitschrijven voor deze nieuwsbrief”.  

  Doe je dit niet? En iemand wil zichzelf uitschrijven voor de nieuwsbrief? Dan wekt dit uiteraard een hoop irritaties op. Dit heeft negatieve gevolgen op de statistieken van je nieuwsbrief. Wanneer jij ongeïnteresseerde inschrijvers hebt, zullen jouw nieuwsbrieven ook niet snel meer worden geopend.

  Tip 2: Maak een sterke e-mailmarketing strategie 

  E-mailmarketing is nog steeds één van de meest rendabele vormen van online marketing. Je wil hier daarom het maximale uithalen. Dit begint bij het maken van een plan. Zet een doordachte e-mailmarketing strategie op om jouw doelstellingen te behalen.  

  Waar komt het centrale klantbeeld te liggen en welke applicaties passen daarbij? Besteed hierbij ook aandacht aan de deliverability. Je wil uiteraard voorkomen dat jouw nieuwsbrief in de verkeerde mailbox terechtkomt, zoals bijvoorbeeld tussen de spam. Zet je technische instellingen goed en zorg voor de juiste templates.  

  Verder bepaal je in je e-mailmarketing strategie welke e-mails je naar wie en op welk moment verstuurt. Hiervoor kun je machine learning inzetten. Dit is een algoritme dat ervoor zorgt dat een e-mail op het juiste moment verzonden wordt. Daarnaast herkent het automatisch in welke content mensen geïnteresseerd zijn. Op deze manier worden jouw nieuwsbrieven relevanter.  

  Tip 3: Focus op content en niet op promotie 

  Bij e-mailmarketing is het van belang om te schrijven voor je lezer en dus niet voor jezelf. Focus je daarom op content en niet op promotie. De ontvangers van jouw nieuwsbrief hebben zich ingeschreven om op de hoogte te blijven van nieuws en aanbiedingen. Niemand zit te wachten op verkooppraatjes. Houd jouw nieuwsbrieven dus voornamelijk informatief en beperk de hoeveelheid reclame. Op deze manier haal je betere resultaten uit je e-mailmarketing. 

  Wat je wel kunt doen is jouw nieuwsbrief combineren met een informatieve blog. In je nieuwsbrief plaats je een link naar een interessante blog die je recent hebt geschreven. In deze blog kun je weer linken naar bepaalde producten of diensten. Zo houd je jouw nieuwsbrief informatief, maar kun je toch promotie maken.  

  Tip 4: Maak jouw e-mails responsive 

  Uit het Nationaal E-mail Onderzoek blijkt dat in 2019 54% van de Nederlanders hun e-mails leest vanaf hun smartphone. In 2018 was dit nog maar 46%. Het percentage blijft maar groeien. Het wordt steeds populairder voor gebruikers om hun e-mails te openen via smartphone of tablet. Het is belangrijk om hier met jouw e-mailmarketing slim op in te spelen.  

  Is jouw nieuwsbrief niet goed leesbaar op smartphone of tablet? Dan is de kans groot dat de nieuwsbrief direct wordt verwijderd door de gebruiker. Daarnaast zal hij of zij zich sneller uitschrijven voor de nieuwsbrief. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Houd daarom rekening met de mobielvriendelijkheid van de nieuwsbrief: maak jouw e-mails responsive.  

  Houd hiervoor een maximale breedte aan van 600 pixels en zorg dat het lettertype en de lettergrootte goed leesbaar is. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw nieuwsbrief op ieder device goed leesbaar is. Een responsive nieuwsbrief is een belangrijk onderdeel van sterke e-mailmarketing.  

  Tip 5: Goede e-mailmarketing door te segmenteren en personaliseren 

  Bij e-mailmarketing wil je de juiste boodschap op het juiste moment en naar de juiste persoon versturen. Door te segmenteren en personaliseren laat je zien dat jij je doelpubliek begrijpt en dat je de oplossing biedt voor hun problemen.  

  Verdeel jouw potentiële klanten in aparte groepen, segmenten of mailinglijsten op basis van hun klantprofielen. Op die manier kun je aan iedere lijst gepersonaliseerde berichten sturen die aansluiten bij de leefwereld en eventuele problemen van die bepaalde mailinglijst. Zo ontvangt iedere lezer een relevante nieuwsbrief.  

  Wil jij meer weten over het belang van doelgroep segmenteren? Check dan onze blog: “Het belang van doelgroep segmenteren“. We vertellen je in deze blog niet alleen over het belang van segmenteren voor jouw e-mailmarketing, maar ook hoe je dit het beste aan kunt pakken.  

  Tip 6: Maak gebruik van e-mailmarketing software 

  Wil jij het maximale uit je e-mailmarketing halen? Dan raden we je aan om gebruik te maken van e-mailmarketing software. Hiermee kun jij jouw e-mailmarketing schalen en professionaliseren. Er zijn tientallen tools die je hiervoor kunt gebruiken. Echter maken starters, kleine en middelgrote ondernemingen vrijwel altijd gebruik van Mailchimp. De functionaliteiten van Mailchimp zijn echt ruimvoldoende om je e-mailmarketing op de juiste manier in te zetten.  

  Met e-mailmailmarketing software zoals Mailchimp vergemakkelijk je diverse zaken: 

  • Het is mogelijk om mailinglijsten te organiseren en segmenteren 
  • Je kunt je mailings personaliseren en automatiseren 
  • Aan de hand van deze tools is het mogelijk professionele mails en mailingsjoblonen op te stellen 
  • Je kunt de prestaties van je mailings en het gedrag van je abonnees volgen 

  Tip 7: Toon je contactgegevens en social share buttons 

  De laatste tip om het maximale uit je e-mailmarketing te halen gaat over iets dat bedrijven vaak over het hoofd zien. Het is belangrijk dat de lezers van jouw nieuwsbrief je eenvoudig kunnen bereiken. Vermeld in jouw e-mails daarom altijd je contactgegevens.  

  Daarnaast is het verstandig om ook altijd ‘social share’ knoppen te plaatsen in je nieuwsbrief. Hiermee kunnen abonnees jouw mails snel en eenvoudig doorsturen of delen op social media. Op deze manier bereik jij nog meer mensen met jouw e-mailmarketing.  

  Meer uit jouw e-mailmarketing halen? Kom eens langs voor een kopje koffie! 

  Aan de hand van bovenstaande 7 tips kun je effectief aan de slag gaan met jouw e-mailmarketing. Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken of heb je nog vragen over e-mailmarketing? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!