Terug naar overzicht

7 tips om producten te verkopen via Bol.com

Had jij voor je begon met het verkopen via Bol.com ook zeer hoge verwachtingen, maar vallen de resultaten tegen? Dan ben je niet de enige. De concurrentie op Bol.com is tegenwoordig namelijk moordend. Met zoveel concurrentie is het enorm lastig geworden om überhaupt gevonden te worden in de resultaten van Bol.com. Toch is het nog steeds mogelijk om succesvol te verkopen via Bol.com. En wij vertellen je graag hoe je dit doet.

Spring snel naar:

  Tip 1: Zorg voor een razendsnelle levering en kom je levertijd ook na 

  Een snelle levering heeft een positief effect op je conversie. Wanneer jij bijvoorbeeld levert met de Logistiek van Bol.com, komt de volgende tekst naast je product te staan: ‘voor 23:59 besteld, morgen in huis’. Deze tekst laat jou hoger scoren in de zoekresultaten van Bol.com. Weet jij jouw levertijd te verkleinen van 48 uur naar 24 uur? Dan levert jou dit volgens Bol.com een conversiestijging van gemiddeld 16% op.  

  Wel belangrijk is dat je deze levertijd ook echt na kunt komen. Dus voor 23:59 besteld morgen in huis, betekent ook écht morgen in huis. Lever jij dit product vervolgens een dag later? Dan kan dit leiden tot slechte recensies en hier rekent Bol.com jou ook op af. Houd bij het bepalen van je levertijd niet alleen rekening met de tijd die je zelf nodig hebt om het pakketje in te pakken, maar ook met hoeveel tijd PostNL of DHL nodig heeft om het product te leveren.  

  Wil je de levertijd voor jouw producten aanpassen? Ga dan naar je Bol.com verkoopaccount en klik op ‘artikelen’. Als je daarna op ‘mijn artikelen’ klikt, zie je al jouw producten staan met daarachter de tekst ‘levertijd’. Klik op het bewerkingspotlood om de levertijd te wijzigen. 

  Tip 2: Realiseer een hoge prestatiescore 

  Op basis van jouw voorgaande bestellingen geeft Bol.com jou een bepaalde prestatiescore. Wanneer je in jouw verkoopaccount naar het tabblad ‘Prestaties’ gaat, kun je jouw prestatiescore bekijken. Een hogere prestatiescore zorgt ervoor dat Bol.com je hoger in de zoekresultaten zal tonen. Klanten kopen hierdoor sneller een product bij jou dan bij de concurrent. Op die manier kun je zelfs met een hogere prijs dan de concurrent, alsnog een product verkopen. Dit komt omdat Bol.com jou als een goede verkoper ziet.  

  Ga dus zeker aan de slag met het verhogen van je prestatiescore. Je kunt een hogere prestatiescore realiseren door een snelle levertijd te hanteren en positieve beoordelingen te verkrijgen. Hierdoor wordt de kans op een Koopblok ook aanzienlijk hoger. Hier leggen we je graag meer over uit.  

  Tip 3: Word uitgelicht in het Koopblok van Bol.com 

  De koopblok positie is de beste positie die je als verkoper kunt hebben. Het koopblok is namelijk het eerste resultaat dat getoond wordt wanneer de klant op zoek is naar een bepaald artikel. Bol.com selecteert op basis van verschillende factoren wie het beste aanbod heeft. Word jouw product in het koopblok meegenomen? Dan stijgen je conversiecijfers met gemiddeld 30%. Deze positie wil je dus bereiken! 

  Het beste aanbod wordt door Bol.com gekozen aan de hand van verschillende factoren: 

  • Een scherpe prijs: de laagste prijs staat volgens Bol.com gelijk aan de beste deal, waardoor je meer kans maakt op het koopblok.  
  • Een razendsnelle levertijd: hoe sneller jij jouw producten kunt leveren, des te meer kans je maakt op het koopblok. Je moet je levertijd uiteraard wel na kunnen komen. 
  • Een hoge prestatiescore: in tip 2 hebben we je uitgelegd wat de prestatiescore is en hoe je deze kunt verhogen. Een hoge prestatiescore vergroot jouw kans op een koopblok. 

  Omdat er een enorm aanbod aan producten te vinden is, moet Bol.com streng zijn. Zo moet je om een goede score te krijgen een responstijd hebben waarbij je binnen 8 kantooruren op minimaal 90% van alle vragen en klachten antwoordt. En wanneer je überhaupt kans wil maken op het koopblok, moet je een gemiddelde klantenbeoordeling van een 8 of hoger hebben. De eisen zijn dus vrij streng, maar het levert dan wel écht iets op. 

  Tip 4: Schrijf een sterke producttitel en een overtuigende productbeschrijving 

  De producttitel is samen met de productafbeelding het eerste dat iemand ziet wanneer hij op een bepaald product zoekt. Benoem daarom altijd de onderscheidende kenmerken van het product in de titel. Mensen scannen de producten namelijk op onderlinge verschillen. Overigens is dit niet de enige reden waarom een sterke producttitel belangrijk is. Met een goede titel scoor je namelijk ook hoger qua vindbaarheid. Als jij jouw product zo specifiek mogelijk weet te omschrijven, zal dit resulteren in een betere positie in de zoekmachine.  

  Wij hanteren altijd dezelfde formule om producttitels te maken, namelijk: 

  [merk] [productcode of productnaam] – [producttype] – [kenmerk 1] – [kenmerk 2] 

  Verder raden we je aan om je titel onder de 70 karakters te houden. Anders kapt Google de titel af in de zoekresultaten. Hierdoor zien bezoekers niet direct alle informatie. Zonde! 

  Naast een sterke producttitel mag een overtuigende productomschrijving ook zeker niet ontbreken. Het blijkt namelijk dat 76% van de bezoekers jouw productomschrijving leest. Schrijf niet te veel overbodige informatie over het product, maar probeer de lezer écht te overtuigen. Schrijf een korte en bondige tekst over het product. Vertel in de eerste alinea kort over waarin jouw product zich onderscheidt. Beschrijf ook de belangrijkste productdetails. 

  Tip 5: Hoge kwaliteit afbeeldingen zorgen voor meer verkopen via Bol.com 

  Een goede productafbeelding doet wonderen. Wist je dat mensen maar 20% onthouden van wat ze lezen, 10% van wat ze horen en 80% van wat ze zien? Veel productafbeeldingen op Bol.com zijn slecht en onscherp. Hierdoor kun jij je concurrentie makkelijk een stapje voorblijven.  

  De meeste verkopers op Bol.com hebben geen professioneel beeldmateriaal. Daarnaast hebben ze vaak niet de kennis om goede productfoto’s te maken. Je maakt jezelf dus al snel onderscheidend door geoptimaliseerde productfoto’s te gebruiken. Grijp die kans dan ook zeker! 

  Tip 6: Houd jouw voorraad goed in de gaten  

  Houd je voorraad altijd goed up to date. Door regelmatig de status van je voorraad te checken voorkom je dat je bestellingen moet annuleren omdat je onvoldoende voorraad hebt. Onder het kopje ‘mijn artikelen’, kun je de ‘vrije voorraad’ bewerken door op het bewerkingspotlood te klikken. Zodra de voorraad van een bepaald artikel op 0 staat, wordt het artikel ook automatisch offline gehaald.  

  Ga jij een compleet nieuw product verkopen met je Bol.com verkoopaccount? Begin dan nooit te groot. Je weet namelijk nog niet hoeveel je ervan gaat verkopen. Met een relatief kleinere voorraad voorkom je dat je onverwacht met een grote onverkochte voorraad blijft zitten.  

  Startende verkopers kunnen hun voorraad nog handmatig bijwerken, maar als je meer dan 5 bestellingen per week ontvangt, is het verstandig om dit proces te automatiseren. Dit is mogelijk met Channable. Hiermee kun je voorraadgegevens synchroniseren waardoor er bij iedere bestelling op Bol.com automatisch één product van de voorraad af wordt gehaald. Hoe handig is dat? 

  Tip 7: Verkrijg positieve reviews van klanten 

  Om überhaupt kans te maken op het koopblok moet je volgens Bol.com minimaal 8/10 sterren scoren als het gaat om je reviews. Consumenten kopen jouw product eerder wanneer zij een positieve review lezen. Daarnaast zijn ze vaak bereid meer te betalen voor het artikel. Misschien ben jij hier zelf ook wel schuldig aan? Bekijk jij ook kritisch alle reviews voordat je een product aanschaft? 

  Positieve reviews zijn dus belangrijk. Maar hoe krijg je deze? De meeste klanten komen namelijk pas in actie als ze een negatieve review hebben ontvangen. Wanneer een klant juist tevreden is, is deze minder snel bereid om een review te plaatsen. Daarom moet je juist deze groep vragen om een review voor je te schrijven. 

  Je zou bijvoorbeeld een foldertje bij de bestelling kunnen doen waarin je de klant vraagt om een review achter te laten. Hierop leg je dan stap voor stap uit hoe hij dit kan doen. Ook kun je een kortingscode weggegeven wanneer iemand een review achterlaat. Op die manier zorg je ook nog eens voor een herhalingsaankoop! 

  Hulp nodig met verkopen via Bol.com? 

  Met behulp van bovenstaande tips kun jij aan de slag met je Bol.com verkoopaccount. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je meer weten over het starten met een Bol.com verkoopaccount? Lees dan onze blog “wat komt er kijken bij een Bol.com verkoopaccount?”.