Terug naar overzicht

7 tips voor het maken van een gebruiksvriendelijke website

Merk jij dat veel websitebezoekers jouw website vrijwel direct verlaten? Dan is er iets mis met de gebruiksvriendelijkheid van je website. Wij geven jou in dit artikel 7 tips voor het maken van een gebruiksvriendelijke website. Op die manier blijven jouw websitebezoekers langer op je website!

Spring snel naar:

  Waarom is een gebruiksvriendelijke website zo belangrijk?

  Wanneer jij zelf op het internet aan het surfen bent en een website tegenkomt die niet gebruiksvriendelijk werkt, zal jij de website snel wegklikken. Het kan in kleine details zitten dat mensen een website als niet gebruiksvriendelijk ervaren. De gebruiksvriendelijkheid van een website heeft invloed op de intentie van de bezoeker. Gaat jouw bezoeker de website daadwerkelijk ‘gebruiken’?

  Een bezoeker blijft dus minder lang op jouw website wanneer deze niet gebruiksvriendelijk is. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat de bezoeker besluit om geen product of dienst te kopen of geen contact op te nemen. En laten dat nou net de meest gestelde doelen zijn van de website van een onderneming.  

  Het is een gemiste kans als jouw bezoekers terecht komen op een website die niet gebruiksvriendelijk werkt. Is jouw website dit wel? Dan worden bezoekers op een prettige manier ontvangen en eenvoudig door de website begeleid. Hierdoor worden zij eerder geprikkeld om over te gaan tot actie.

  Hieronder geven we jou een aantal tips om jouw website gebruiksvriendelijker te maken. De meest gebruiksvriendelijke websites voldoen namelijk aan verschillende criteria. Deze tips zorgen er ook nog eens voor dat jouw website hoger scoort in Google. Je slaat dus twee vliegen in één klap! Gebruik onderstaande tips als een soort checklist of vragenlijst zodat jij een gebruiksvriendelijke website kunt realiseren.

  webdesign

  Tip 1: Een gebruiksvriendelijke website begint bij een goede uitstraling en kwalitatieve content

  De eerste indruk is ontzettend belangrijk. Daarom raden wij aan om niet alleen hoge kwaliteit content te leveren maar ook de uitstraling van je website te laten stralen. Zorg ervoor dat jouw bezoeker zich blijft boeien in jouw website. Combineer fun met functionaliteit!

  Ook goede content is belangrijk voor een gebruiksvriendelijke website. Over het algemeen bestaan er twee soorten bezoekers: de bezoeker die kort scant en de bezoeker die meer details opzoekt. Ga jij een goed webdesign ontwerpen? Dan werk je met kopteksten en SEO geoptimaliseerde teksten. Deze teksten starten met een inleiding waarna ze steeds dieper ingaan op het onderwerp naarmate de tekst langer wordt.

  Ben jij al tot hier gekomen met het lezen van deze blog? Dan wil dat zeggen dat je onder de tweede categorie websitebezoekers valt: de bezoeker die meer details opzoekt!

  gebruiksvriendelijke website

  Tip 2: Navigeren zonder erover na te hoeven denken

  Consumenten worden steeds meer verwend als het gaat over websites. Door zoekmachines zoals Google zijn mensen gewend om binnen no-time de informatie te vinden waarnaar zij op zoek zijn. Dit is eigenlijk een nadeel voor jouw website, mensen worden namelijk steeds ongeduldiger. Ziet de bezoeker de gewenste informatie niet snel genoeg, dan klikt hij de website weg en gaat naar de concurrent. Je geeft je potentiële lead dus eigenlijk gewoon weg!

  Een goede navigatiestructuur is de basis voor een gebruiksvriendelijke website. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Om te beginnen is het noodzakelijk om systematisch en consistent te zijn. Plaats jouw hoofdmenu op een vaste plek, waardoor bezoekers direct de belangrijkste informatie kunnen vinden. De menu-items moeten duidelijk en scanbaar zijn voor de bezoeker. Vage items kunnen nietszeggend of verwarrend zijn. Denk maar aan het woord ‘informatie’. Waarover gaat die informatie? Verder heeft niemand er zin in om een ellenlang hoofdmenu door te spitten. Zorg voor duidelijke en korte categorieën en beperkte de menu-items.

  Bezoekers zijn dol op een duidelijke navigatiestructuur, maar zoekmachines zoals Google houden hier ook wel van. Het draagt dus bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je website en je scoort hoger in Google!

  Tip 3: Een gebruiksvriendelijke website laadt snel

  Ben jij ooit op een website terecht gekomen die ontzettend traag laadt? Dan is de kans groot dat je de website snel weg hebt geklikt. Uit onderzoek blijkt dat als een website langer laadt dan 3 seconden, 40% van de bezoekers al afhaakt. Een snelle laadtijd draagt bij aan een gebruiksvriendelijke website.

  Er zijn een aantal zaken die ervoor zorgen dat jouw website sneller zal laden. Om te beginnen raden wij aan om voor een goede webhost te kiezen. Verder is het verstandig om gebruik te maken van cache plugins, slechte plugins te verwijderen en afbeeldingen te optimaliseren.

  Tip 4: Denk aan de call-to-action knoppen

  Wat is het doel van jouw website? Nieuwe leads natuurlijk! Zorg dat de stappen die de bezoeker moet nemen duidelijk zijn. Dit zorgt voor een gebruiksvriendelijke website. Knoppen die belangrijk zijn om jouw doel te bereiken kunnen zijn ‘neem contact op’ of ‘vraag direct een offerte aan’. Je kunt deze call-to-action buttons ook extra onder de aandacht brengen door ze bijvoorbeeld een flitsende kleur te geven.

  Tip 5: Een gebruiksvriendelijke website heeft logische url’s

  Wil jij een gebruiksvriendelijke website? Zorg er dan voor dat jouw URL’s logisch zijn. De bezoeker moet namelijk ‘de weg niet kwijt raken’. Met een goede en logische URL structuur wordt de kans om hoger te scoren in Google ook aanzienlijk hoger. Bovendien ontvangt de bezoeker op deze manier duidelijke informatie. Zij weten namelijk precies waar zij zich op de website bevinden. Dit werkt ontzettend gebruiksvriendelijk.

  Tip 6: Een gebruiksvriendelijke website is responsive

  Tegenwoordig komt een steeds groter percentage van jouw bezoekers via hun mobiele device. Je moet dus ook op de telefoon een gebruiksvriendelijke website hebben. Ga jij een webdesign maken? Dan moet je er rekening mee houden dat jouw website alle resoluties aan kan. Dus van grote beeldschermen tot aan mobiele apparaten. Een responsive website is in deze tijd een absolute must voor een gebruiksvriendelijke website.

  responsive website maken

  Tip 7: Maak gebruik van titels en afbeeldingen op jouw gebruiksvriendelijke website

  De content op jouw website moet goed leesbaar zijn. Dit doe je onder andere door gebruik te maken van sterke titels. De bezoeker kan jouw teksten dan beter scannen. Dit draagt weer bij aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Daarnaast zal Google jou belonen door je hoger te laten scoren in de ranking. Hiervoor moet je gebruik maken van sterke H1, H2, H3 etc. waarin je ook het zoekwoord steeds terug laat komen.

  Wil jij jouw website helemaal afmaken? Zorg dan voor mooie visuals en afbeeldingen op jouw gebruiksvriendelijke website. Het kan ontzettend duur zijn om mooie foto’s te maken. Daarom bestaan er ook websites waar je eenvoudig gratis stockfoto’s kunt downloaden!

  Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website?

  Wil jij een onderzoek doen naar de gebruiksvriendelijkheid van jouw website? Of wil jij advies of hulp om jouw website nog gebruiksvriendelijker te maken? Dan kan Impact Media Concepts jou helpen. Onze specialisten weten precies hoe je een gebruiksvriendelijke website maakt die ook nog eens goed vindbaar is in Google! Ben jij nieuwsgierig geworden over wat wij voor jouw website kunnen betekenen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wie weet kunnen wij jou verder helpen!