Terug naar overzicht

Lockdown … Maar niet voor Content Creatie & Online Marketing

Lock down! (Maar niet voor de creatie van content) Door de nieuw ingestelde maatregelen zal er ongetwijfeld (weer) veel gaan veranderen voor jouw onderneming of voor bedrijven in je omgeving. Zo moeten niet essentiële winkels hun deuren sluiten, worden sportscholen stilgezet en kunnen groothandels opeens hun kerstartikelen niet meer kwijt  . De lock down zorgt […]

Spring snel naar:

  Lock down! (Maar niet voor de creatie van content)

  Door de nieuw ingestelde maatregelen zal er ongetwijfeld (weer) veel gaan veranderen voor jouw onderneming of voor bedrijven in je omgeving. Zo moeten niet essentiële winkels hun deuren sluiten, worden sportscholen stilgezet en kunnen groothandels opeens hun kerstartikelen niet meer kwijt  . De lock down zorgt er voor dat veel bedrijven hun geplande reclamecampagnes verplaatsen en in sommige gevallen zelfs stopzetten. Waar veel van jouw concurrenten nu ‘even stil liggen’ is dit jouw moment om juist opvallen! Maar hoe doe je dit nu?

  De belangrijkste vraag die je  jezelf moet stellen is: “Hoe kan ik mijn doelgroep nu bereiken en vooruit helpen?” Want ook voor jouw doelgroep verandert er veel. En ook hebben zij hulp nodig of zijn op zoek naar oplossingen voor hun (nieuwe) problemen. Jouw doelgroep heeft nog steeds behoefte aan relevante content, ook in crisistijd. Speel hier dus op in met de juiste content!

  Doelgroep helpen in jouw branche

  In deze periode is het belangrijk dat je content levert die het verschil maakt en die echt vanuit jezelf komt. Wanneer consumenten tijdens crisistijd merken dat het bedrijf enkel uit is op winst, zal het vertrouwen in het bedrijf verminderen. Wanneer je inspeelt op de behoefte van de consument zal dit zorgen voor een positieve reputatie. Dit is dus het geschikte moment om het vertrouwen van de consument te benutten. Plaats klantgerichte content en richt je niet teveel op het eigen belang!

  Veel bedrijven delen juist content over de crisis. De doelgroep heeft hier zeker behoefte aan maar ze zullen ook toe zijn aan content die even aan de situatie ontsnapt. Heb jij nu even niet de tijd om na te denken over nieuwe, relevante en unieke content dan denken wij graag met je mee!

  Denk bijvoorbeeld aan: deel video’s van oefeningen in je sportschool, laat zien hoe je je nagels onderhoud terwijl je niet naar de salon kan, geef een gratis receptenboek uit dat je doelgroep kan downloaden, geef eens een kijkje in je winkel, en ga zo maar door. De hulpvraag is er, speel daar als expert op in!

  Je doelgroep gebruikt nog steeds Google, dus blijf online vindbaar

  Ook al is nu de vraag naar jouw product of dienst tijdelijk gedaald, dat wil niet zeggen dat je online vindbaarheid irrelevant is geworden. Juist nu, wanneer je iets meer tijd over hebt, is het belangrijk om na te denken over welke onderwerpen jij nu eigenlijk online gevonden wil worden. Deze investering doe je met name voor de lange termijn, dat zodra de behoefte weer aanwakkert, jij als eerste te vinden bent (en dat de doelgroep jou weet te vinden).

  Het is belangrijk dat je je content verspreid op de relevante kanalen. Er zijn ontzettend veel opties om jouw content te verspreiden, maar het is niet de bedoeling om al deze platformen vol te gooien met overbodige content. Maak dus relevante content en gebruik de juiste kanalen waarvan je zeker weet dat de doelgroep erop aanwezig is. Zoek naar waar jouw doelgroep zich bevindt en plaats daar de content.

  Door unieke content te delen via jouw website zul je online vindbaar blijven en zal je doelgroep je nog weten te vinden. Ook hier is klantgerichte content belangrijk. Bijvoorbeeld nu nagelstylistes niet meer mogen werken, komt de klantvraag: hoe zorg ik ervoor dat mijn nagels langer meegaan? Voor Nagelstylistes is het belangrijk om dit soort vragen te beantwoorden en haar klanten hiermee te ondersteunen. Wanneer de doelgroep gericht aan het zoeken is, zorg jij ervoor dat ze bij jou terecht komen. Op deze manier hoef je niet extreem veel content te plaatsen. Want het teveel delen van content kan ergernis opwekken bij de doelgroep.

  Maar wat doe ik met m’n Ads?

  Veel bedrijven vragen zich af of ze nu moeten blijven adverteren. Vele van hen houden zich nu minder bezig met reclame. Ook al zie je de zoekvolumes in bepaalde branches dalen, toch zie je ook de kosten voor online adverteren dalen aangezien er minder partijen zijn waarmee je concurreert. In bepaalde branches kan online adverteren momenteel aantrekkelijk zijn. Daarnaast zal het ten alle tijden relevant zijn om vindbaar te zijn op zoekwoorden met een commerciële intentie.

  Wij adviseren dan ook, mits het budget daar is, om te blijven adverteren. Speel in op de behoefte van je doelgroep & de actualiteit. Doordat veel merken hun campagne wel stil leggen of afschalen, heb jij misschien wel het rijk voor je alleen en zo gaat de aandacht vol naar jou. Dit heeft een positieve invloed op je concurrentiepositie.

  Ga de lange termijn relatie aan

  “Never waste a good crisis” en ook nu is het een goed moment om het vertrouwen van consumenten uit te bouwen en je trouwe doelgroep te belonen. Ook is het juist nu het perfecte moment om te werken aan lange termijn relaties met je klant. Dit komt door unieke situaties die tijdens een crisis ontstaan. Jouw doelgroep is opzoek naar antwoorden op vragen over problemen die spelen tijdens de crisis. Deze antwoorden zoeken zij op de social media van hun favoriete bedrijven. Content is dus een lange termijn investering.

  Vijf stappen om content te blijven creëren

  Maar content maken gaat niet over een dag ijs. Het heeft even tijd nodig, maar je kunt nu goed pionieren en dingen uitproberen. Ga na wat er aanslaat bij je doelgroep (en wat juist niet). Toch is het begin vaak lastig. Daarom hieronder 5 stappen om je verder op weg te helpen.

  Stap 1: Structuur aanbrengen.

  Doordat mensen thuis zitten, brengen ze online meer tijd door. Breng dan ook structuur aan in je posts en plaats ze op de momenten dat je doelgroep online is. Gelukkig kun je dit goed terugvinden bij de statistieken op o.a. Facebook of met Google Analytics.

  Stap 2: Zorg voor balans.

  Je kunt meer volgers krijgen wanneer je in crisistijd actief blijft op social media. Ondanks dat je misschien minder conversies genereerd kun je met jouw unieke content meer vertrouwen winnen bij je bezoekers en zo meer volgers krijgen.

  Stap 3: Blijf werken aan je vindbaarheid

  Goede, sterk overtuigende SEO-teksten zijn belangrijk voor je online vindbaarheid. Een zoekwoordenonderzoek geeft je meer inzicht in de populariteit van bepaalde woorden. Ook kun je zien hoe vaak er gemiddeld per maand op een bepaald zoekwoord wordt gezocht. Een zoekwoordenonderzoek kan je zien als een document waarin je alle relevante zoekwoorden laat komen voor jouw tekst.

  Stap 4: Unieke content die afleidt (en jou een boost geeft)

  Consumenten zijn opzoek naar afleiding. Heel internet staat vol met informatie over de crisis. Mensen zijn wel eens toe aan iets anders: jouw unieke content die aansluit op de behoefte van je doelgroep. Zorg dat jouw doelgroep weer het positieve zetje krijgt, want dat geeft jou ook weer die boost.

  Stap 5: maak van je doelgroep Fans

  Ook al staat de wereld in deze periode een beetje stil, jouw marketing hoeft zeker niet stil te staan. Voor bedrijven zijn er veel uitdagingen bijgekomen door de crisistijd en het vinden van de juiste content strategie hoort daar ook bij. Met relevante content maak je van je doelgroep echte fans. Want jij kunt ze helpen. Geen promotie, maar breng je doelgroep in beweging. Zo weet je dat ze na 19 januari ook weer bij je terugkomen (en wie weet nemen ze hun vrienden mee).