Hoe leg je als beginner de link met linkbuilding?

Hoe leg je als beginner de link met linkbuilding?

150 150 Sander Kuipers

Iedereen wil hoog staan in Google, natuurlijk! Linkbuilding is een manier om dit voor elkaar te krijgen. Simpel gezegd is linkbuilding het verkrijgen van links van andere websites naar die van jou. Dit soort links zorgen ervoor dat de linkwaarde van jouw website verhoogd wordt. Maar heeft het ook waarde voor jouw nieuwe website? We zullen het je uitleggen.

Link jij mij? Dan link ik jou!

Linkbuilding bestaat al enige tijd en er is een langdurige discussie gaande, moet je er nou wel of niet aan beginnen? Wanneer we alle meningen van de professionals uit het raam gooien en je focust op de feiten kan je maar tot één conclusie komen. Zodra jij en je concurrent willen scoren op hetzelfde zoekwoord en je concurrent heeft meer inkomende backlinks dan jij, zal je de strijd niet gaan winnen.

Vroeger ging het bij linkbuilding over kwantiteit, niet over kwaliteit. Maar dit is verleden tijd. Het is geen kwestie meer om met zoveel mogelijk pagina’s te linken, het gaat er meer en meer om dat de pagina waarmee je linkt, van een bepaalde kwaliteit is.

Een backlink verhoogd de waarde van je website

Wanneer er naar jouw website of blog wordt gelinkt wordt er dus een bepaald positief waardeoordeel gegeven aan jouw website. Hierdoor scoor je uiteindelijk hoger in Google.

Er zijn drie soorten links:

  • Natuurlijke links, dit zijn links die door iemand anders worden gerealiseerd zonder dat jij het in de gaten hebt, dit gaat in veel gevallen om ‘earned media’. Het gaat dus om een kwalitatieve link naar inhoudelijke content op jouw website.
  • Zelf geïnitieerde links deze worden bewust op basis van linkbuilding activiteiten gerealiseerd.
  • Zelf gerealiseerde links, links die je zelf hebt toegevoegd op een forum of wanneer je een comment plaatst met een link naar je website.

Waar begin ik?

Er zijn vaak veel mogelijke startpunten, maar het is belangrijk dat je altijd eerst een doel vaststelt. Dat doe je met een zoekwoordenonderzoek. Op basis van dit onderzoek ga je kijken bij welke zoekwoorden nog terrein valt te winnen. Bedenk dat wat je nog meer over dit zoekwoord kan vertellen en of hier al een bestaande pagina aan valt te koppelen of dat je een nieuwe pagina moet gaan aanmaken.

Stel je voor…

Stel je wilt graag beter vindbaar zijn op “incassobureau eindhoven” én je wilt dat de zoekmachine de pagina www.voorbeeld.nl/incassobureau-eindhoven in de zoekresultaten vertoont. Dan is het belangrijk dat niet alleen veel websites naar deze pagina linken, maar dan moeten deze links ook kwalitatief sterk zijn. Deze links moeten dus afkomstig zijn van autoritaire websites. Denk aan Wikipedia, Bol.com of andere grote websites.

Conclusie… let’s go!

Door middel van kwalitatief sterke backlinks kun je een zoekmachine erop attenderen dat jouw website relevant is en toegevoegde waarde heeft wanneer men op een bepaald zoekwoord zoekt. Relevante backlinks hebben daarmee een positieve invloed op je rankings, en slechte backlinks zullen daarentegen een negatieve invloed op je rankings hebben. Linkbuilding helpt je om tot op zekere hoogte de controle te houden over een linkprofiel dat zich het liefst zo natuurlijk mogelijk opbouwt. Dus ik zou zeggen, ga aan de slag!

Door Sander Kuipers