Terug naar overzicht

Zo doe je een zoekwoordenonderzoek

Hoe ga je aan de slag met een zoekwoordenonderzoek? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij vertellen je meer!

Spring snel naar:

    Je stopt enorm veel tijd in het creëren van unieke content en vervolgens wordt het door niemand gelezen. Zonde! Om dit te voorkomen is het noodzakelijk om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Op die manier kom je erachter waar jouw doelgroep precies naar zoekt in de zoekmachines. Hoe ga je aan de slag met een zoekwoordenonderzoek? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij vertellen je er graag meer over.  

    Waarom is een zoekwoordenonderzoek zo belangrijk? 

    Aan de hand van een zoekwoordenonderzoek kom je erachter waar mensen naar zoeken in de zoekmachines. Dit is belangrijk om de juiste informatie te verschaffen op jouw website. Bovendien heeft het helemaal geen nut om content te maken waar niemand naar zoekt. Met een zoekwoordenonderzoek weet je precies hoe jij jouw website in moet richten voor SEO en Google Ads campagnes.  

    SEO  

    Wat heb je eraan om content te creëren wanneer dit vervolgens niet gelezen wordt? Precies, niets. Daarom is het belangrijk om erachter te komen waar jouw doelgroep precies naar zoekt. Op die manier kan jij hierop inspelen met jouw content. Voeg maandelijks nieuwe content toe voor laag-, midden- en hoog competitieve zoekwoorden. Jouw website wordt hierdoor vindbaar op vrijwel alle zoektermen die veel gebruikt worden binnen jouw branche.  

    Natuurlijk bepalen nog veel meer factoren het succes van jouw content in de zoekmachine. Jouw positie in de zoekresultaten is namelijk ook afhankelijk van technische SEO en linkbuilding. Echter begint de basis wel bij een sterk zoekwoordenonderzoek. Wil jij weten hoe jij hoger scoort in de zoekresultaten? Lees dan onze blog: ‘6 tips om hoger te scoren in Google’. 

    SEA 

    Ook op het gebied van SEA biedt het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek een groot voordeel. Iedere zoekopdracht kan namelijk ingedeeld worden in één van de vier fases van de customer journey: See, Think, Do en Care. Weet jij welke zoektermen aan het einde van de funnel zitten? Dan kun je deze zoekwoorden inzetten in je Google Ads campagnes. Hoe verder de zoekopdracht zich in het funnel bevindt, hoe hoger de conversieratio op die term zal zijn. 

    Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek? 

    Je weet nu waarom het belangrijk is om een zoekwoordenonderzoek te doen voor jouw bedrijf. De volgende stap is om ermee aan de slag te gaan. Hoe vind je relevante zoektermen die jouw doelgroep gebruikt? Daar zijn diverse strategieën voor. Wij leggen je hieronder de belangrijkste strategieën uit voor het uitvoeren van een sterk zoekwoordenonderzoek. 

    Brainstormsessie 

    We starten het zoekwoordenonderzoek even zonder ingewikkelde tools. Het is eerst tijd om te gaan brainstormen. Stel je hebt een sportschool. Naar welke onderwerpen zal jouw doelgroep dan zoeken? Er zullen al snel onderwerpen in hoofd opkomen als: sportschool, sporten, fitness, personal training, afvallen en spiermassa creëren. 

    Deze onderwerpen zijn nog geen zoektermen! Dit is de basis om het zoekwoordenonderzoek verder uit te werken. In de volgende strategieën breiden we de lijst met mogelijke zoektermen en onderwerpen uit. 

    Kijk bij concurrenten 

    De volgende stap is om te kijken naar je concurrentie. Hiervoor gebruik je Google. Je zoekt op de belangrijkste onderwerpen. Laten we beginnen met ‘sportschool’. Vaak zie je in de zoekresultaten al direct een aantal zoekwoorden. Je ziet nu ook dat er in dit geval veel gebruik wordt gemaakt van de zoekterm in combinatie met een plaatsnaam.  

    Wanneer je doorklikt naar een website kun je op een aantal vaste plekken op zoek gaan naar interessante zoektermen. De menubalk bevat vaak al zoektermen. Kijk maar eens:

    Ook kun je kijken naar de footer van een website. Hier staan vaak interessante zoektermen die zij niet kwijt konden in de menubalk.  

    Wanneer je gebruik maakt van tools zoals SEMrush (betaald) kun je heel eenvoudig checken op welke zoekwoorden de concurrent scoort. Je typt de domeinnaam in en alle zoekwoorden waar de concurrentie op scoort worden in een overzicht weergegeven.  

    Google Suggest en gerelateerde zoekopdrachten 

    Om weer op andere zoektermen te komen kun je kijken naar Google Suggest. Vul in Google een onderwerp in. Wanneer je begint met typen geeft Google jou automatisch een aantal suggesties. Doe dit het liefst in Incognito modus zodat Google het minst rekening houdt met eerdere zoekopdrachten. 

    Daarnaast kun je de zoekwoordensuggesties gebruiken voor je zoekwoordenonderzoek. Hiermee bedoelen we de zoektermen die je onderaan op de SERP ziet. Wanneer je een interessant zoekterm ziet kun je erop klikken. Op die manier krijg je weer nieuwe termen te zien die te maken hebben met die specifieke zoekterm. 

    Zoekwoordenplanner 

    De eerste echte tool die je kunt gebruiken voor jouw zoekwoordenonderzoek is de zoekwoordenplanner. Deze tool is eigenlijk bedoeld voor SEA-campagnes, maar je kunt het ook prima inzetten voor SEO. Open je Google Ads account en ga onder ‘Planning’ naar het kopje ‘zoekwoordenplanner’. Kies vervolgens voor de optie ‘Nieuwe zoekwoorden vinden’.  

    Vul ongeveer 5 woorden of zinsdelen in waar jij op gevonden wil worden. Vervolgens krijg je een overzicht te zien van gerelateerde zoekwoorden. Je krijgt dan ook meteen te zien wat het zoekvolume per maand is en hoeveel concurrentie er op het zoekwoord zit.  

    Google Search Console 

    Focus je niet alleen op nieuwe zoekwoordideeën. Kijk ook naar de zoekwoorden waarop je op dit moment al scoort. Gebruik hier Google Search Console voor. Selecteer de juiste property en check het rapport Prestaties. Hier vind je een overzicht van de termen waar jouw website momenteel al vindbaar op is. Zoek naar zoektermen die goed presteren op basis van het aantal klikken. Op die manier weet je welke termen momenteel de meeste websitebezoekers opleveren.  

    Sorteer vervolgens op ‘vertoningen’. Nu krijg je zoekwoorden te zien waar je veel op vertoond wordt, maar nog niet zo veel klikken opleveren. Google vindt jouw website dus relevant voor deze zoekterm, maar je beschikt nog niet over de juiste content om in de top 3 te eindigen. Optimaliseer deze pagina’s om hoger te scoren in de zoekresultaten.  

    Long-tail en short-tail zoekwoorden 

    We kennen over het algemeen twee soorten zoekwoorden: long-tail en short-tail. In de meeste gevallen wordt er minder vaak gezocht op long-tail zoekwoorden, echter wil dit niet zeggen dat ze minder belangrijk zijn. Deze hebben in de meeste gevallen namelijk een hogere conversie intentie. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld dat gaat over schoenen.  

    Het short-tail zoekwoord is ‘schoenen’. Hier wordt op gezocht door mensen die zich nog aan het oriënteren zijn: welke schoenen vind ik mooi? De koopintentie is dus nog niet zo groot. Zoekt iemand naar ‘blauwe schoenen’? Dan is de koopintentie al iets groter, maar er is nog geen definitieve keuze gemaakt. Wanneer iemand zoekt op het long-tail zoekwoord ‘blauwe sportieve schoenen maat 46’, dan is de koopintentie zeer groot. De persoon weet namelijk al wat voor schoenen hij wil kopen en in welke maat. 

    De koopintentie is bij long-tail zoekwoorden groter en de concurrentie is lager. Het is hierbij makkelijker om hoger te scoren op SEO, waardoor je hoog in de zoekresultaten van Google terecht komt. Zet je jouw zoekwoordenonderzoek in voor SEA? Dan zijn long-tail zoekwoorden ook nog eens goedkoper, omdat ze in de meeste gevallen minder concurrentie hebben. 

    Werk je zoekwoordenonderzoek uit en kies de juiste zoektermen 

    Nu je short-tail en long-tail zoekwoorden verzameld hebt is het tijd om je zoekwoordenonderzoek verder uit te gaan werken. Zorg dat je dit georganiseerd doet. Wij doen dit meestal in een Excel bestand. Maak diverse tabbladen aan met clusters. Denk bijvoorbeeld aan de eerder benoemde onderwerpen ‘afvallen’, ‘personal training’, ‘sportschool’ etc. Je plaatst al jouw zoekwoordideeën onder het bijpassende cluster. 

    Achter ieder zoekwoord noteer je het zoekvolume per maand en de keyword difficulty. De keyword difficulty vertelt je meer over het aantal concurrenten op dit zoekwoord. Oftewel, hoe moeilijk is het om op dit zoekwoord te scoren? Wanneer je jouw zoekwoordenonderzoek inzet voor SEA noteer je ook het verwachte CTR. 

    Welke zoektermen kies je uiteindelijk? 

    Je hebt nu een flinke lijst aan zoekwoorden ingedeeld in diverse clusters. Welke zoekwoorden zijn het meest relevant?  

    • Creëer content voor zowel short-tail als long-tail zoekwoorden en focus je niet te veel op slechts één van deze varianten. 
    • Kies voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een lage keyword difficulty.  
    • Zeker wanneer je nog een lagere autoriteit hebt (omdat jouw website bijvoorbeeld nieuw is) is het verstandig om je voornamelijk op zoekwoorden met een lage keyword difficulty te focussen.  

    Noteer de eerste 10 zoekwoorden waar jij mee aan de slag gaat. Controleer iedere maand hoe jouw website ervoor staat op het gebied van deze zoekwoorden. In het geval van SEO is het noodzakelijk om jouw content regelmatig te optimaliseren. Op deze manier weet jij jouw positie in de zoekresultaten vast te houden of nóg hoger te scoren.  

    Aan de slag met jouw zoekwoordenonderzoek 

    Na het lezen van dit artikel weet jij waarom en op welke manier je aan de slag moet gaan met een zoekwoordenonderzoek. Voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek heb je natuurlijk de nodige tijd en kennis nodig.  

    Kan jij hulp gebruiken bij jouw zoekwoordenonderzoek? Of wil jij weten hoe jouw website er momenteel voorstaat op het gebied van SEO? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs voor een kop koffie!