Terug naar overzicht

Waar moet een krachtige SEO tekst aan voldoen?

Met een goede SEO tekst wordt jij online beter vindbaar. Hierdoor ontvang jij meer websitebezoekers en wordt de kans op nieuwe leads steeds groter.

Spring snel naar:

  Wanneer je een goede SEO tekst op jouw website plaatst, zal jouw website online beter vindbaar worden. Jouw website zal hoger in de zoekresultaten van Google eindigen. Een krachtige SEO tekst kan dus voor meer websitebezoekers zorgen waardoor de kans op nieuwe leads vergroot wordt. En dat is wat je als ondernemer natuurlijk wil! Maar waar moet een goede SEO tekst eigenlijk aan voldoen? En hoe schrijf je een SEO tekst waarmee jij écht impact maakt?

  De richtlijnen van Google

  Iedere ondernemer wil bovenaan in de zoekresultaten van Google eindigen. Maar hoe doe je dat? Google heeft verschillende richtlijnen waar jouw SEO tekst aan moet voldoen. Waar je er vroeger nog kwam met het plaatsen van heel veel zoekwoorden in je SEO tekst, moet je er tegenwoordig iets meer voor doen. Google hecht namelijk steeds meer waarde aan het gebruikersgemak van de bezoeker. De beste SEO pagina’s moeten bovenaan in Google eindigen en niet de pagina’s die de beste trucjes inzetten.

  Veel websites proberen de regels van Google te omzeilen waardoor Google haar regels hier weer op gaat aanpassen. Hierdoor blijft Google haar regels altijd optimaliseren en daar moet jij ook rekening mee houden. Jouw SEO tekst moet voldoen aan al deze richtlijnen.  

  Een goede SEO tekst bevat zoekwoorden

  Ten eerste is het belangrijk dat het zoekwoord waarop jij gevonden wil worden met een bepaalde regelmaat terug komt in je SEO tekst. Maar over optimaliseer niet! De trefwoorddichtheid in jouw SEO tekst moet tussen de 2% en 8% liggen. Deze kun jij zo bereken: heb jij een SEO tekst van 1500 woorden geschreven en komt het zoekwoord hier 45 keer in terug? Dan is de trefwoorddichtheid 45/1500 x 100= 3%, oftewel goed!

  Goede titels en subtitels

  Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je nuttige informatie deelt in je SEO tekst, waar de lezer écht iets aan heeft. Unieke content! Voeg titels en subtitels toe zodat de tekst scanbaar is voor de lezer. Er zijn namelijk weinig bezoekers die heel jouw tekst gaan lezen. Zij zijn op zoek naar een antwoord op hun vraag en daarvoor gaan ze jouw SEO tekst scannen.

  Maak jouw SEO tekst klaar voor de richtlijnen van Google

  Stel je hebt een goede tekst geschreven waarin je voldoende zoekwoorden hebt laten terugkomen. Dan ben je nog niet klaar! Om hoger te scoren in Google is het belangrijk om de title tag en de meta description te optimaliseren. Dit zijn de teksten die Google gebruikt om jouw pagina voor te stellen in de zoekresultaten. Deze teksten moeten dus zoekwoorden bevatten en de lezer overtuigen om daadwerkelijk op jouw SEO pagina te gaan klikken.

  Wil jij hoger scoren in Google? Dan is het ook belangrijk om jouw website responsive te maken. Zo wordt jouw SEO pagina ook goed weergegeven op smartphones en tablets. Dat is wel zo fijn voor jouw mobiele bezoekers! Verder is het van belang dat de laadsnelheid van jouw SEO pagina goed is. Laadt jouw SEO tekst trager dan 3 seconden? Dan zullen er bezoekers zijn die jouw pagina al weg klikken voordat deze geladen is!

  Verder zijn linkbuilding en het delen van kwalitatieve content op social media essentieel om jouw SEO tekst hoger te laten scoren in Google. Wil jij hierover meer weten? Lees dan onze eerder geschreven blog: ‘6 tips om hoger te scoren in Google’.  

  Het zoekwoordenonderzoek en de concurrentie analyse

  Voordat je de SEO tekst gaat schrijven is het noodzakelijk om een zoekwoordenonderzoek en een concurrentie analyse te doen.

  Zoekwoordenonderzoek: waar zoekt jouw doelgroep naar?

  Tijdens het zoekwoordenonderzoek achterhalen we welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor de SEO tekst die jij wil gaan schrijven. Waar zoekt jouw doelgroep op in Google?

  Wil jij een SEO tekst schrijven over sporten? Dan is het zoekwoord ‘sporten’ natuurlijk erg breed. Bovendien zal je erachter komen dat er ontzettend veel concurrentie is op dit zoekwoord. Je kan dan dus beter een wat specifieker zoekwoord gebruiken. Wanneer jij in Google intypt: sporten, dan zullen er al een aantal suggesties verschijnen. ‘sporten in warmtecabine’ en ‘sporten zonder spierpijn’. Deze onderwerpen zijn al wat specifieker en dus bruikbaarder voor jouw SEO tekst.

  Verder is het in de meeste gevallen aan te raden om een zoekwoord te combineren met een plaatsnaam. Heb jij een sportschool in Eindhoven? Dan kan je bijvoorbeeld voor het zoekwoord ‘sportschool Eindhoven’ kiezen. Je hebt er toch weinig aan als mensen uit Groningen op jouw SEO tekst terecht komen, want zij gaan toch niet sporten in Eindhoven. De concurrentie op het zoekwoord ‘sportschool Eindhoven’ is ook veel minder dan op het brede zoekwoord ‘sportschool’.

  Concurrentie analyse: hoe blijf jij jouw concurrentie een stapje voor?

  Je hebt jouw zoekwoord bepaald, en nu? Je gaat achterhalen wie jouw concurrenten zijn en wat zij doen. Ten eerste is het prettig om te weten hoeveel concurrentie jij hebt op jouw zoekwoord. Hier is een simpel trucje voor:

  • Typ in Google: Allintitle: ‘zoekwoord’. Vervolgens komt er in het grijs te staan hoeveel websites jouw zoekwoord in hun title tag gebruiken.
  • Typ in Google: Allinurl: ‘zoekwoord’. Hierna krijg jij in het grijs te zien hoeveel websites jouw zoekwoord in hun URL gebruiken.

  Je wil eigenlijk dat de bovenste twee getallen zo laag mogelijk zijn. Dit is lastig want je wil wel een zoekwoord gebruiken waarop ook daadwerkelijk gezocht wordt. En daar zit nou eenmaal concurrentie op!

  Jouw grootste concurrenten zijn de eerste tien pagina’s die verschijnen in de zoekresultaten van Google wanneer je jouw zoekwoord intypt. Je gaat achterhalen hoeveel woorden zij gebruiken in hun SEO tekst en hoe vaak zij het zoekwoord terug laten komen. Hier bereken je het gemiddelde van. Jij gaat hier met jouw SEO tekst minimaal 10% boven zitten. Zorg ervoor dat jouw trefwoorddichtheid tussen de 2% en 8% blijft!

  Concurrentieanalyse op laptop

  Starten met schrijven

  Je weet nu wat je zoekwoord is, hoeveel woorden je moet schrijven en hoe vaak het zoekwoord terug moet komen in de tekst. Dan is het tijd om te starten met schrijven! Het feit dat je jouw zoekwoord al bepaald hebt is super handig. Je kunt dit dan in je achterhoofd houden en dit zoekwoord af en toe terug laten komen in je SEO tekst.

  Zorg ervoor dat jouw tekst minimaal 350 woorden bevat, anders wordt deze niet door Google geïndexeerd. Tijdens het schrijven van de SEO tekst schrijf je alles op wat er in je hoofd zit en vergeet je SEO even. Op die manier bedenk jij de beste en leukste zinnen. Achteraf kun je de overbodige zinnen altijd nog wegstrepen!

  Gebruik jouw copywriting skills

  Copywriting is eigenlijk het verkopen vanuit je toetsenbord. Heb jij alles op papier gezet wat je wilde vertellen? Dan is het tijd om wat copywriting skills toe te passen op je SEO tekst. Het is tijd om te overtuigen en drempels weg te nemen. Schrijf een SEO tekst met overtuigende argumenten. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk:

  • Beschrijf zo goed mogelijk ‘het probleem’ van de klant en leg uit waarmee jij de oplossing op dit probleem biedt.
  • Schrijf vanuit de ogen van de klant. Gebruik dus geen moeilijke woorden in je SEO tekst. Spreek de taal van je websitebezoekers.
  • Schrijf in voordelen
  • Maak gebruik van de juiste unique selling points. Waarin ben jij anders en beter dan je concurrenten?
  • Geef ook eventuele garanties

  Waarom moeten bezoekers in zee gaan met jou? En niet met jouw concurrent? Gebruik ook duidelijke en goede calls to action in je SEO tekst. Op die manier weet de bezoeker precies hoe zij over kunnen gaan tot actie!

  Optimaliseer jouw SEO tekst met de juiste zoekwoorden

  Jouw tekst staat. Nu is het tijd voor de zoekmachine optimalisatie. Hierbij is de titel het aller belangrijkste. Dit is het eerste wat jouw websitebezoekers zien. Je verwerkt het zoekwoord in jouw titel. Het liefst zo ver mogelijk vooraan.

  Title tag en meta description

  Vervolgens is het tijd om de title tag en de meta description te optimaliseren. De meta description is de korte beschrijving die Google toont in de zoekresultaten. Hierin verwerk je het zoekwoord en overtuig je de bezoeker om daadwerkelijk op jouw website te klikken. De meta description mag 156 tekens bevatten, daarna breekt Google hem af. Ook de title tag moet het zoekwoord bevatten. Dit is de blauwe titel boven de meta description.

  voorbeeld title tag en meta description

  De url en de inleiding

  Je moet jouw zoekwoord ook in de URL van je SEO tekst verwerken. Zo maak jij de zoekmachine duidelijk waar jouw SEO tekst over gaat. Verder is het van belang om je zoekwoord terug te laten komen in de eerste 100 woorden, oftewel in je inleiding.

  Tussenkoppen, afbeeldingen en afsluiting

  Met het schrijven van tussenkoppen creëer jij een goede structuur in jouw SEO tekst. Ook in de subtitels moet het zoekwoord terugkomen. Dit is dus in de h2, h3, h4, h5 etc. Zorg ervoor dat ongeveer 75% van jouw subtitels het zoekwoord bevat. Verder vergeten veel mensen om hun afbeeldingen te optimaliseren voor de zoekmachines. Dit doe je enerzijds door ze te comprimeren. Maar ook door de bestandsnaam en de alt tekst van de afbeeldingen in je SEO tekst te optimaliseren. Hier verwerk je dus ook het zoekwoord in. Ook in de laatste alinea van je SEO tekst verwerk je het zoekwoord. Op die manier maar je ook duidelijk aan Google waar jouw tekst over gaat.

  Geen tijd om krachtige SEO teksten te schrijven?

  Het schrijven van een goede SEO tekst kost ontzettend veel tijd. Maar als je het op de juiste manier doet, heb je er jarenlang plezier van. Natuurlijk moet je er een hoop kennis voor op doen. Heb jij nou geen tijd om een krachtige SEO tekst te schrijven? Of wil je er gewoon zeker van zijn dat het goed gebeurt, zodat je geen tijd verspilt? Dan is het verstandig om het schrijven van SEO teksten uit te besteden.

  Hiervoor ben je bij Impact Media Concepts aan het juiste adres. Onze copywriters weten precies hoe zij een krachtige tekst moeten schrijven die overtuigt en ook nog eens online goed vindbaar is. Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!