Terug naar overzicht

SEO of SEA: waar kies jij voor?

Als ondernemer heb jij ongetwijfeld deze twee begrippen al eens voorbij zien komen: SEO en SEA. Maar waar kun je nou het beste op inzetten met jouw website? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: door SEO en SEA met elkaar te combineren wordt jouw website écht goed vindbaar. Hoe je dit op een effectieve manier doet en wat precies de verschillen zijn tussen deze twee begrippen, lees je in dit artikel.

Spring snel naar:

    Wat is SEO? 

    SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization. Met SEO bedoelen we het optimaliseren van je website waardoor deze beter vindbaar wordt in de organische (niet betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Om te bepalen welke website bovenaan de zoekresultaten wordt getoond, heeft Google een algoritme ontwikkeld. Aan de hand van meer dan 200 factoren bepaalt Google welke website het meest relevant is voor de gebruiker. 

    We kunnen die 200 Google Ranking-factoren onderverdelen in 3 onderdelen: techniek, content en autoriteit. Het is essentieel om constant aan alle drie de onderdelen te blijven werken om een blijvend resultaat te realiseren. 

    Dit zijn de belangrijkste voordelen van SEO 

    • Wanneer je hoge posities in de zoekresultaten hebt, levert dit je op lange termijn meer websiteverkeer op. En hoe beter je website het doet, hoe beter de posities worden. Dit verkeer blijft dus binnenkomen. 
    • SEO is goedkoper dan SEA. Zeker als je hier zelf tijd en energie insteekt. Je posities zijn niet afhankelijk van hoeveel geld je aan advertenties kunt uitgeven, maar van de kwaliteit van je website. 
    • Heb je een goede positie bereikt in de zoekresultaten? Dan is de kans dat je deze kwijtraakt zeer klein. Bij een advertentie is dit anders, zodra je hier geen geld meer aan uitgeeft, ben je ook niet meer vindbaar. 
       

    En dit zijn de belangrijkste nadelen van SEO 

    • Voer je de SEO-werkzaamheden op de juiste manier uit? Dan zijn de resultaten geweldig. Maar als je fouten maakt, kan het ook verkeerd aflopen. Zo kan je bestraft worden wanneer je zoekwoordengehalte te hoog is of wanneer je linkprofiel onnatuurlijk oogt. Je website wordt dan (tijdelijk) niet meer in de zoekresultaten getoond. 
    • Werken aan SEO kost veel tijd. Nadat je jouw pagina geoptimaliseerd hebt, kun je 6 weken tot 3 maanden moeten wachten totdat je de eerste resultaten ziet. En in het begin heb je zeker nog geen topposities. Dit kost tijd. Maar wanneer je die toppositie bereikt hebt, raak je deze ook niet snel meer kwijt. 

    Wat is SEA? 

    SEA staat voor zoekmachine adverteren. Jouw betaalde advertenties worden bovenaan Google, dus boven de organische zoekresultaten, getoond. In de praktijk hebben we het vrijwel altijd over Google Ads, al biedt Bing ook mogelijkheden om SEA in te zetten. 

    Op basis van een veilingsysteem wordt per zoekopdracht bepaald welke resultaten getoond worden en welke er bovenaan komt te staan. Het is hierbij belangrijk dat jouw advertentie relevant is. Door de zoekwoorden, advertentieteksten en landingspagina zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de zoekopdracht, is de kans groter dat jouw advertentie getoond wordt en de gebruiker er ook daadwerkelijk op klikt. 

    Bij SEA betaal je per klik. Wordt jouw advertentie tien keer weergegeven, maar klikt niemand erop? Dan kost het je dus ook niets. Dat betekent dat je advertentie minder relevant blijkt te zijn, hierdoor wordt hij minder vaak getoond. 

    Dit zijn de belangrijkste voordelen van SEA 

    • Waar je bij SEO lang moet wachten tot de eerste resultaten zichtbaar zijn, begint een advertentiecampagne direct. Vanaf het moment dat jij op de publiceerknop drukt, worden je advertenties getoond en kunnen gebruikers hierop klikken. Het succes van de campagne hangt uiteraard wel af van hoe je deze hebt ingericht. 
    • Met SEA kun jij je richten op een zeer specifieke doelgroep. Zo kun je alle demografische gegevens instellen. Het is zelfs mogelijk om je advertentie te richten op mensen die al eens interesse in je product hebben getoond, maar het nog niet aangeschaft hebben. Grote kans dat hier conversie uitkomt dus. 
    • Doordat het resultaat direct zichtbaar is, kun je jouw campagne daarop aanpassen. Er zijn diverse tools waarmee je de voortgang analyseert en veranderingen kunt aanbrengen terwijl je campagne loopt.  

    En dit zijn de belangrijkste nadelen van SEA 

    • Is het budget voor jouw advertentiecampagne op? Dan worden je advertenties niet meer getoond en verdwijnt je product of dienst uit de advertentieplaatsen. Hierdoor kan SEA zijn effectiviteit van het ene op het andere moment verliezen. 
    • Voornamelijk in het begin is SEA vrij duur. Dit komt omdat je nog aan het experimenteren bent en autoriteit aan het opbouwen bent. Je moet hoger bieden om een advertentieplek te krijgen. 
    • De resultaten van SEA zijn alleen aantrekkelijk op de korte termijn. Nadat je hebt uitgezocht met welke instellingen je het beste kunt adverteren, ga je winst maken. Echter zal een advertentie die al lang getoond wordt steeds minder aantrekkelijk worden. Dit wil zeggen dat je constant nieuw materiaal aan moet leveren, nieuwe foto’s moet maken en je bestaande advertenties moet opfrissen. Alleen op die manier heb je er op de lange termijn profijt van. 

    Dit zijn de verschillen tussen SEO en SEA 

    Er zitten behoorlijk wat verschillen tussen SEO en SEA. Wij geven je hieronder nog even een overzicht van de belangrijkste verschillen. 

    Inzetten op SEO of SEA? 

    Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn er veel verschillen tussen SEO en SEA. En dat is precies de reden dat ze elkaar ook versterken. Gebruik bijvoorbeeld succesvolle zoekwoorden uit je SEA campagne om je website organisch beter te laten scoren. Ook kun je pagina’s optimaliseren voor SEO die binnen je SEA campagne minder goed presteren, om het resultaat te verbeteren. 

    Zie je SEO als de basis van het verkeer dat naar je website komt. Maak dit eerst helemaal in orde, zodat je hoger in de zoekresultaten scoort en een stroom van verkeer naar je website stuurt. Mits je jouw SEO onderhoudt, kun je op dit verkeer blijven rekenen, omdat je de hoge posities in de zoekresultaten weet vast te houden. Zodra jij budget hebt om ook in te zetten op SEA, kun je het aantal websitebezoekers gaan verhogen. Omdat jouw SEO al helemaal op orde is en je landingspagina’s relevant zijn, weet je zeker dat je campagnes met de juiste instellingen ook goed zullen lopen. 

    Ondanks dat de combinatie tussen SEO en SEA de beste resultaten oplevert, is het per situatie wel verschillend waar je beter op in kunt zetten. Wil jij een tijdelijke actie promoten? Dan moet dit op de korte termijn en op een krachtige manier. In dit geval is SEA ideaal. Wil jij producten of diensten promoten die blijvend zijn? Dan wil je hier op de lange termijn van profiteren. In dit geval is inzetten op SEO relevanter. Door een combinatie van SEO en SEA toe te passen kun je zowel je blijvende producten, als tijdelijke acties promoten. 

    Doe de Google check 

    Wil jij weten of jouw website goed scoort op SEO? Doe dan de gratis Google-Check! Onze software beoordeelt jouw website op betrouwbaarheid, snelheid, keywords en nog veel meer! Op die manier weet jij waar de verbeterpunten van jouw website liggen om hoger te scoren in de zoekresultaten van Google.