Terug naar overzicht

Stoppen met SEO door de komst van Bard?

In november werd het succesvolle ChatGPT gelanceerd. ChatGPT werkte zo goed, dat de dienst twee maanden later al 100 miljoen actieve gebruikers had. Nu komt Google met een reactie: Bard. Een eigen chatrobot met artificiële intelligentie. Als Bard binnen no-time antwoord geeft op al jouw vragen, heeft het dan nog wel zin om jezelf te richten op SEO? 

Spring snel naar:

    De komst van chatbot Bard 

    Toen ChatGPT zo’n enorm succes werd, gingen de alarmbellen bij Google direct af. Eind januari bleek zelfs dat zoekmachine Bing ruim 10 miljard euro had geïnvesteerd in ChatGPT. Zij willen de chatbot integreren in hun eigen zoekmachine. Tijd voor Google om in actie te komen dus. En dat doen ze met een nieuwe chatbot die gebaseerd is op LaMDA-technologie: Bard. 

    LaMDA staat voor Language Model for Dialogue Applications. LaMDA werd in 2021 al onthuld tijdens Google I/O, als de technologie om gesprekken te voeren met kunstmatige intelligentie. Deze technologie is nu klaar voor het grote publiek met chatbot Bard. 

    Momenteel is er een kleine groep testers die toegang heeft tot Bard. Dit wordt de komende weken opgeschaald om meer feedback te kunnen verzamelen. Met die feedback wil Google ervoor zorgen dat Bard voldoet aan uitstekende kwaliteit, veiligheid en grondigheid. 

    De invloed van Bard op SEO 

    Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Bard gaat zeker invloed hebben op SEO. Wie scrollt er nog door de SEO-resultaten wanneer Bard direct antwoord geeft en je er eindeloos op door kunt vragen? SEO heeft al de nodige klappen gehad van verschillende ontwikkeling, maar overleeft het Bard ook? 

    Het kan natuurlijk zo zijn dat mensen (na het antwoord van Bard) graag nog zelf op onderzoek uitgaan en naar websites blijven zoeken. Maar zelfs als er een klein groepje via SEO naar je website blijft komen, is het heel realistisch om te verwachten dat deze groep een stuk kleiner is. 

    Toch adviseren we je om gewoon door te blijven gaan met SEO. Want wat met Bard niet mogelijk is, is online aankopen doen. Je moet organisch goed gevonden blijven worden voor bezoekers die een aankoop willen doen. Maar we zeggen niet dat je Bard volledig moet negeren. 

    Je moet je aanpassen aan de huidige omstandigheden. Je zult dus ook andere kanalen moeten aanboren om bezoekers naar je website te krijgen. Zit er misschien potentie is TikTok, Facebook, podcasts of e-mailmarketing? 

    Verander je SEO-strategie 

    ChatGPT (en in de toekomst Bard) kunnen simpele vragen razendsnel beantwoorden. Het heeft dus niet zo veel zin om je content op deze simpele vragen te richten. En hier moet je al rekening mee houden tijdens je zoekwoordenonderzoek. Laten we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld. 

    Stel je wil een tekst schrijven over SEO. Dan heeft het niet zo veel zin om je te richten op zoektermen als ‘wat betekent SEO’. Want hier weet Bard het antwoord ook wel op. Hieronder zie je dat we de vraag aan ChatGPT gesteld hebben. We konden zelfs doorvragen. En dit zal bij Bard niet anders zijn. 

    Je kunt jezelf dus beter richten op zoektermen waar Bard en ChatGPT het antwoord niet direct op weten. Zo stelden we de volgende vraag aan ChatGPT: ‘Wat is het beste SEO-bedrijf van omgeving Eindhoven?’. ChatGPT geeft aan het antwoord op de vraag niet te weten. Wanneer een gebruiker dit antwoord van Bard ontvangt, zal hij overgaan op de organische zoekresultaten om alsnog antwoord te krijgen. Kortom, richt jouw content dus niet op keywords waarover ChatGPT en Bard ook makkelijk vragen kunnen beantwoorden. Richt jezelf op de content waar AI niet direct een antwoord op heeft. Of waarvoor verder onderzoek noodzakelijk is. 

    Productpagina’s blijven optimaliseren 

    Omdat het via Bard niet mogelijk is om aankopen te doen, blijven mensen de zoekmachine gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar producten. Het blijft dus belangrijk om SEO toe te passen op je productpagina’s zodat deze goed gevonden worden. Denk aan een sterke producttitel en productomschrijving waar keywords in verwerkt zijn. 

    En hier kun je AI voor gebruiken. Zo vroegen wij ChatGPT ‘Schrijf een conversiegerichte productomschrijving voor zwarte sportschoenen’. En voilà, een bruikbare productomschrijving wordt zo uitgerold. Uiteraard moet je hier zelf nog wat keywords en belangrijke eigenschappen van het product aan toevoegen. 

    Conclusie 

    Bard gaat zeker invloed hebben op je SEO. Doordat Bard antwoord kan geven op bijna alle vragen, zullen gebruikers minder snel via de organische zoekresultaten op jouw website terechtkomen. Daarom moet je flexibel zijn en meerdere kanalen inzetten om bezoekers naar je website te krijgen. Verkopen via Bard is niet mogelijk, daarom is het nog steeds belangrijk om in te zetten op SEO. En hiervoor kun je Bard en ChatGPT zelfs als hulpmiddel gebruiken. Zo kun je AI gebruiken voor jouw zoekwoordenonderzoek, maar ook om bijvoorbeeld productomschrijvingen te schrijven. 

    Wil je weten op welke manier je ChatGPT (en in de toekomst Bard) nog meer kan inzetten? Lees dan onze blog: ‘Artificial Intelligence en ChatGPT: binnen 12 minuten een nieuwe blog online’.