Terug naar overzicht

Wat betekent duplicate content voor de vindbaarheid van mijn website?

Wat is duplicate content precies? En welke invloed heeft het op de vindbaarheid van jouw website? Wij vertellen je er alles over.

Spring snel naar:

    Duplicate content. Het blijft een onderwerp waar we in de wereld van SEO flink over kunnen discussiëren. Want wat valt er nou eigenlijk onder duplicate content en wat niet? Wat is het probleem met duplicate content? En hoe kun je dit oplossen? Wij vertellen je er in dit artikel alles over. 

    Wat is duplicate content? 

    Wanneer een website duplicate content bevat, zijn er verschillende webpagina’s waarop dezelfde inhoud te vinden is. Dit kan gaan over webspagina’s van twee verschillende websites of twee webpagina’s op dezelfde website. SEO-specialisten zijn het onderling nog niet met elkaar eens over wat duplicate content precies inhoudt. Google zegt zelf dat het om ‘substantiële blokken inhoud’ en ‘grotendeels dezelfde inhoud’ gaat. Of het nu om dezelfde inhoud gaat, of om de inhoud die voor een bepaald percentage overeenkomt, is nog altijd een groot discussiepunt in de SEO-wereld. 

    Interne duplicate content 

    Je veroorzaakt interne duplicate content voor een groot gedeelte zelf. We zien dit voornamelijk terugkomen bij webshops die hetzelfde product onder verschillende categorieën plaatst. Hierdoor zijn er meerdere URL’s voor één productpagina. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld: 

    • https://website.nl/zwemkleding/brunotti-cacktus-men-short 
    • https://website.nl/strandkleding/brunotti-cacktus-men-short 

    Aan het laatste deel van de URL zie je dat het om dezelfde zwembroek gaat. De verwijzing loopt alleen via een andere weg in de webshop. Hierdoor wordt er duplicate content gecreëerd.  

    Interne duplicate content kan ook zijn wanneer twee pagina’s gewoon sterk op elkaar lijken. Stel je hebt op je website een dienstenpagina over ‘vormgeving’ en een blog over ‘wat is vormgeving?’ en de inhoud op deze pagina’s komt sterk overeen met elkaar. Dan is er ook sprake van duplicate content. 

    Externe duplicate content 

    Op externe duplicate content heb je niet altijd zelf invloed. Je creëert het zelf wanneer je content van een andere website letterlijk overneemt en publiceert op je eigen website. Dit zien we vaak bij webshops die aangeleverde productinformatie letterlijk overnemen. Wanneer anderen dit ook doen, hebben jullie precies dezelfde content op de website staan.  

    Wat betekent dit voor de vindbaarheid van mijn website? 

    Sommige mensen beweren dat pagina’s met duplicate content niet in de zoekresultaten van Google verschijnen. Echter is dit helemaal niet waar! Wel kan het zo zijn dat jouw webpagina met duplicate content minder goed rankt. Dit leggen we graag aan je uit.  

    Verlaagde page ranking 

    Is er sprake van twee of meerdere webpagina’s met exact dezelfde inhoud? Dan zal de zoekmachine een keuze moeten maken over welke pagina er als eerste in de zoekresultaten wordt getoond. Dit komt omdat jij als gebruiker niet zit te wachten op twee pagina’s met exact dezelfde inhoud vlak onder elkaar in de zoekresultaten. Dit gaat namelijk ten koste van de relevantie van de zoekresultaten.  

    Verlaagde link equity 

    Ook verlaagt duplicate content de link equity vanaf jouw website. Dit gaat over de autoriteit die pagina’s aan elkaar doorgeven. Deze autoriteit wordt doorgegeven met follow links van jouw website naar een andere website en 301 redirects. 301 redirects zijn omleidingen naar de juiste pagina’s.  

    Wanneer andere websites naar jouw website willen linken, weten ze niet waar ze naartoe moeten linken. Dit komt omdat er op meerdere locaties dezelfde content te vinden is. De link equity wordt hierdoor over verschillende pagina’s verdeeld.  

    Duplicate content heeft dus een negatieve invloed op mijn SEO? 

    Nee, niet altijd. Zoals we net hebben uitgelegd maakt Google een keuze over welke pagina met duplicate content als eerste in de zoekresultaten vertoond wordt. Het is dus niet zo dat de pagina niet vertoond wordt wanneer deze duplicate content bevat. Het is enkel de keuze van Google welke dubbele pagina als eerste naar voren komt.  

    Duplicate content heeft geen negatieve invloed op de SEO van de website die het hoogst in de zoekmachine komt. Het is alleen de minder goed presterende pagina die last heeft van de duplicate content. Deze wordt namelijk een stuk lager in de zoekresultaten vertoond, omdat de zoekmachine prioriteit geeft aan de andere pagina.  

    Wanneer je duplicate content op je website hebt heeft dit dus niet altijd een negatieve invloed op je SEO. Het is écht afhankelijk van de keuze van Google. Echter wil je het risico om lager te scoren in de zoekresultaten natuurlijk niet lopen. Het is daarom altijd beter om iedere pagina van jouw website te voorzien van unieke content. Daarom geven wij jou hieronder enkele tips om duplicate content op jouw website op te lossen.  

    Dit is de oplossing voor duplicate content 

    Het liefst wil je geen duplicate content op jouw website hebben. Gelukkig valt duplicate content in veel gevallen makkelijk te voorkomen of op te lossen.  

    Unieke content plaatsen op je website 

    Probeer duplicate content zoveel mogelijk te voorkomen. De meest voor de hand liggende oplossing is dan ook om zelf unieke content te creëren voor je website. Neem dus nooit zomaar teksten over van andere websites. Ook wanneer je een webshop hebt en je teksten krijgt aangeleverd van de leverancier is het belangrijk om deze aan te passen of zelf informatie aan toe te voegen. Dit is natuurlijk arbeidsintensief, maar je onderscheidt jezelf hierdoor wel van de concurrent. 

    Gebruik de rel=”canonical” tag 

    Is er al een andere pagina met dezelfde inhoud? Verwijs de pagina die de dubbele content realiseert dan door naar de originele pagina met de rel=”canonical” tag. Dit zorgt ervoor dat de SEO-waarde van de dubbele pagina wordt overgedragen aan het origineel. Herplaats jij bepaalde content? Dan zal dit niet hoog in de zoekresultaten verschijnen. Echter geldt dit andersom ook: als een door jou geschreven artikel wordt herplaatst met een rel=”canonical” tag, profiteer jij daarvan. De nieuwe pagina draagt namelijk waarde van inkomende links over aan jouw pagina. 

    Je websitebouwer kan jou helpen bij het gebruiken van deze rel=”canonical” tag. Heb je een WordPress website? En gebruik je hierbij de Yoast SEO WordPress plugin? Dan kan je via Yoast een rel=”canonical” toevoegen aan je pagina. 

    Gebruik één consistente URL 

    Het op de juiste manier instellen van jouw interne links is ontzettend belangrijk om duplicate content te voorkomen. Link bijvoorbeeld niet naar ‘http://www.website.nl/merken’ en ‘http://www.website.nl/merken/’ en ‘https://www.website.nl/merken/index.htm’. Gebruik één consistente URL om duplicate content te voorkomen.  

    Aangeleverde productinformatie aanpassen 

    Heb jij een webshop en leveren jouw leveranciers een standaard tekst aan die je bij de productinformatie in kan vullen? Pas deze teksten dan altijd een beetje aan. Wanneer het om grote hoeveelheden producten gaat is het natuurlijk sneller en goedkoper om de aangeleverde tekst over te nemen. Probeer echter liever enkele aanpassingen te doen waardoor jouw tekst uniek wordt. Jij bent namelijk niet de enige die deze aangeleverde teksten op de website heeft staan. Je kunt natuurlijk ook zelf een uniek stuk aan de aangeleverde tekst toevoegen.  

    Online beter vindbaar worden met Impact Media Concepts 

    Je weet nu wat duplicate content is, welke invloed dit heeft op jouw website en hoe je het op kan lossen. Wil jij weten hoe jouw website ervoor staat? Of kun je hulp gebruiken bij het optimaliseren van je content zodat jij online beter vindbaar wordt? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie.