Terug naar overzicht

Een LinkedIn artikel delen: is dat wel goed voor je SEO?

LinkedIn artikelen. Je komt ze ongetwijfeld regelmatig tegen op je tijdlijn. Google indexeert deze LinkedIn artikelen en daardoor zitten er veel marketeers met vragen. Is het schrijven van LinkedIn artikelen wel goed voor je SEO? En kun je dezelfde tekst op LinkedIn én op je website delen, of is dit dan duplicate content? Wij geven je in deze blog antwoord op de belangrijkste vragen. Ook vertellen we je hoe je het schrijven van LinkedIn artikelen het beste aanpakt.

Spring snel naar:

    Hoe zit het nou met een LinkedIn artikel en Google? 

    Google indexeert LinkedIn artikelen. Dit wil zeggen dat jouw LinkedIn artikel ook in de zoekresultaten van Google kan eindigen. En dat neemt natuurlijk de nodige vragen met zich mee. Want is het wel zo verstandig om een LinkedIn artikel te plaatsen? Aangezien je liever wil dat jouw website hoog in de zoekresultaten scoort, en niet jouw LinkedIn artikel. 

    Heb jij een blog geschreven voor op jouw website? En wil je deze ook delen als LinkedIn artikel? Dan raden we je aan om het artikel eerst op je website te plaatsen en een aantal dagen later pas op LinkedIn. Op die manier kun jij jouw content toch onder de aandacht brengen op LinkedIn, maar indexeert Google jouw website eerst. Dit wil zeggen dat de blog op jouw website hoger zal scoren in de zoekresultaten dan het LinkedIn artikel. 

    Je kunt natuurlijk ook een deel van je artikel plaatsen op LinkedIn en dan doorlinken naar je website. Later in dit artikel bespreken we verschillende effectieve manieren om jouw blog zowel op LinkedIn als op je website te delen. 

    En wat nou als ik geen eigen website heb? 

    Als jij geen eigen website hebt is het natuurlijk ontzettend interessant om met een LinkedIn artikel alsnog in de zoekresultaten van Google getoond te worden. Hierbij is het belangrijk om de juiste keywords in je tekst te gebruiken. LinkedIn heeft tegenwoordig zelfs als optie om een SEO-titel en een SEO-omschrijving in te stellen voor zoekmachines zoals Google. Deze worden dan zichtbaar als title tag en meta description in Google. 

    Dit zijn de belangrijkste voordelen van LinkedIn artikelen 

    Het plaatsen van een LinkedIn artikel biedt veel voordelen voor jouw bedrijf. Of je nu een eigen website hebt of niet. Hieronder nemen we de belangrijkste voordelen van het delen van een LinkedIn artikel met je door. 

    • Door actief te bloggen op LinkedIn kun je autoriteit opbouwen op je social media/ LinkedIn. 
    • LinkedIn is een groot platform. Hierdoor kun je meer lezers bereiken. 
    • Je bereikt mensen op een platform waar ze al actief op zijn. Ze zien jouw LinkedIn artikel voorbijkomen en hoeven niet van het platform af om de inhoud te lezen. 
    • Wanneer je geen eigen website hebt, krijg je alsnog de mogelijkheid om te scoren in de zoekresultaten van Google. 

    En dit zijn de nadelen van LinkedIn artikelen 

    Het plaatsen van LinkedIn artikelen is eigenlijk altijd een goed idee. Toch neemt het ook enkele nadelen met zich mee. Dat lichten we hieronder toe. 

    • Het plaatsen van een LinkedIn artikel biedt geen SEO-voordeel voor je eigen website. Overigens kun je wel extra verkeer naar je website krijgen, wanneer je in je LinkedIn artikel doorverwijst naar het artikel op je website. 
    • Je hebt minder opmaakmogelijkheden dan je wellicht op je website hebt. 
    • Het levert je minder conversie op. Op je website heb je namelijk meer opties om CTA-buttons in te voegen, producten uit te lichten en lezers door te verwijzen naar de contactpagina. 

    Een artikel zowel op LinkedIn als je website plaatsen: is dat duplicate content? 

    Je wil de inhoud van een artikel zowel op LinkedIn als op je website plaatsen. Is dit duplicate content? Ja. Alleen wil dit niet zeggen dat dit een probleem is. Wanneer je zoekt op een bepaald onderwerp in Google, krijg je de zoekresultaten te zien en klik je op het eerste resultaat. Vind je daar niet wat je zoekt? Dan ga je naar het tweede resultaat etc. Wanneer je op de tweede website exact dezelfde content ziet, heeft dit niet zo veel nut. Daarom plaatst Google nooit twee pagina’s met dezelfde inhoud vlak onder elkaar in de zoekresultaten. 

    Zoekmachines weten wie het artikel als eerst heeft geplaatst. Deze website zal hoger scoren in de zoekresultaten en de ander misschien wel helemaal niet. Uiteraard moet het artikel op je website dan al wel geïndexeerd zijn door Google. Dit kan een paar uur duren. Wanneer je website nog niet zo groot is, dan kan het zijn dat het LinkedIn artikel alsnog hoger in de zoekresultaten van Google scoort. Dit omdat het meelift op de kracht van LinkedIn. 

    Zo deel je een artikel zowel op LinkedIn als op je website 

    Je wil de inhoud van jouw artikel zowel op LinkedIn als op je website delen. Echter wil je wel dat de versie op je website hoger scoort in Google, omdat hier de kans op conversie gewoonweg groter is. Hieronder geven we je een aantal tips om je artikel op beide platformen te publiceren, maar waardoor het artikel op je website hoger wordt getoond in de zoekresultaten van Google. 

    • Publiceer jouw artikel eerst op je eigen website. Wacht een aantal dagen zodat je zeker weet dat Google dit artikel geïndexeerd heeft. 
    • Vervolgens kun je het artikel op LinkedIn plaatsen. Het is altijd verstandig om een link naar het artikel op je eigen website te plaatsen. 

    Wanneer je de inhoud van de artikelen op je website en LinkedIn iets van elkaar laat verschillen, levert dit je nog meer voordelen op. Je voorkomt hiermee namelijk duplicate content, waardoor je zowel met het artikel op LinkedIn als op je website hoog kunt scoren in de zoekresultaten. 

    • Herschrijf het artikel en plaats het vervolgens op LinkedIn. Op die manier voorkom je duplicate content. 
    • Schrijf unieke content voor zowel je LinkedIn artikel als je website. De inhoud gaat over hetzelfde onderwerp, maar het artikel steekt net wat anders in elkaar. Zo kun je unieke artikelen schrijven voor beide platformen en doelgroepen. 
    • Plaats een deel van jouw artikel op LinkedIn (eventueel herschreven) en verwijs naar je website voor de gehele blog. Zo verhoog je ook nog eens het aantal websitebezoekers. 
    • Je zou op basis van het artikel op je website een nieuw artikel voor LinkedIn kunnen schrijven vanuit een ander perspectief. Je kunt dan naar de blog op de website verwijzen om het vanuit een ander perspectief te bekijken. Denk aan ‘De 3 beste manieren om jouw product te promoten’ en ‘de 3 slechtste manieren om jouw product te promoten’. 

    Zo plaats je een LinkedIn artikel 

    Je weet nu dat het plaatsen van LinkedIn artikelen bijdraagt aan jouw online vindbaarheid. Heb jij een mooi artikel geschreven? Dan is het tijd om deze als LinkedIn artikel te gaan delen. Hoe doe je dit? Op de plek waar jij altijd een bijdrage deelt heb je naast ‘foto’, ‘video’ en ‘vacature’ ook de optie ‘artikel schrijven’. Hier kun je je artikel een titel geven en de inhoud toevoegen. Kies een afbeelding die bij je artikel geplaatst wordt en selecteer eventueel een aantal afbeeldingen die tussen de tekst door kunnen worden geplaatst. Vervolgens kun je jouw subkoppen een h2, h3, h4 etc. geven. Dit zodat de structuur in jouw LinkedIn artikel duidelijk is. 

    Nadat je jouw artikel in het format hebt gezet, kun je het gaan plaatsen. Dit doe je door op ‘publiceren’ rechts boven het artikel te klikken. Hier kun je nog een tekst toevoegen die bij het artikel geplaatst wordt. In deze tekst moet jij gebruikers gaan overtuigen om ook daadwerkelijk op jouw artikel te klikken. 

    Tips om jouw LinkedIn artikel tot een succes te maken 

    • Zorg voor een goede afbeelding bij je LinkedIn artikel. Heb je deze niet? Kijk dan op websites als pexels.com voor een goede rechtenvrije foto. Neem de tijd om een goede foto bij je artikel te vinden. 
    • Gebruik zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden in jouw LinkedIn artikel. Jouw LinkedIn artikel wordt namelijk geïndexeerd door Google. 
    • Bedenk een pakkende titel die mensen nieuwsgierig maakt en direct duidelijk maakt waar de blog over gaat. 
    • Breng structuur aan in jouw blog. Voeg duidelijke kopjes toe en plaats eventueel quotes tussendoor. 
    • Eindig jouw LinkedIn artikel altijd met een call to action. Wil je dat de lezers naar jouw website gaan of dat ze een connectieverzoek sturen? Vermeld dat dan! 
    • Worden er reacties geplaatst onder jouw LinkedIn artikel? Reageer hier dan op. Interactie is enorm belangrijk. 

    Kom eens langs voor een kopje koffie

    Aan de hand van deze blog kun jij starten met het plaatsen van LinkedIn artikelen. Ben jij zelf niet zo’n ster in het schrijven van (SEO geoptimaliseerde) teksten? Of heb je hier gewoonweg geen tijd voor? Dan kan Impact Media Concepts jou helpen! Neem gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie. 

    Heb jij nog vragen die niet ter sprake zijn gekomen in dit artikel? Dan horen wij dit uiteraard graag.