Terug naar overzicht

Het belang van Pinterest voor bedrijven

Pinterest wordt nog vaak over het hoofd gezien in de social media strategie. Zonde!

Spring snel naar:

  Is jouw bedrijf al actief op Pinterest? Pinterest biedt veel kansen voor bedrijven. Het is dé ideale plek om jouw bedrijf te promoten. Maar is Pinterest ook interessant voor jouw bedrijf? En hoe ga je aan de slag? Dat ontdek je in dit artikel.

  Een online prikbord voor bedrijven 

  Wat is Pinterest precies? Vaak wordt er gedacht dat Pinterest puur ter inspiratiebron dient. Je kan foto’s en video’s ‘pinnen’ die je interessant vindt. Ondanks dat Pinterest voor een groot gedeelte als inspiratiebron dient, biedt het platform nog veel meer mogelijkheden. Naast content plaatsen kun je ook op zoek gaan naar specifieke content. Pinterest is dus niet alleen een visueel sociaal netwerk, maar ook een online zoekmachine. Dit maakt Pinterest zeer interessant voor bedrijven!

  Naast het dienen als inspiratiebron kunnen bedrijven met Pinterest nog veel meer doen: 

  • Jouw bedrijf promoten. 
  • Moodboard en collages maken voor jouw producten. 
  • Kennis delen met je doelgroep.  
  • Visuals en informatie opslaan en deze categoriseren.  
  • Producten en diensten presenteren aan je doelgroep.  

  Pinterest kan dus van groot belang zijn voor bedrijven. Maar hoe kom je erachter of het interessant is om Pinterest in te zetten voor jouw bedrijf?   

  Pinterest voor bedrijven

  Is Pinterest interessant voor jouw bedrijf? 

  Je bent nu op de hoogte van de mogelijkheden van Pinterest. Nu is het belangrijk om te achterhalen of Pinterest interessant is voor jouw bedrijf. Hiervoor moet je beginnen bij de basis: de doelen en doelgroep van jouw bedrijf. 

  Ga hierbij na of de fases waarin Pinterest een rol speelt, aansluiten bij de doelen van jouw bedrijf. Het social media kanaal wil zich meer gaan focussen op de directe verkoop van producten en diensten, toch zal het voorlopig de rol blijven spelen als inspiratiebron en vergelijkingsplatform. 

  Momenteel is Pinterest voornamelijk een handige tool voor B2C bedrijven. Is jouw bedrijf actief in de B2B? Dan raden we je ook aan om Pinterest in te zetten voor jouw bedrijf. Het werkt namelijk ontzettend goed voor je SEO. 

  Pinterest als zoekmachine voor afbeeldingen 

  Pinterest wordt door veel bedrijven enkel gezien als social media kanaal. Toch speelt dit kanaal steeds meer de rol als zoekmachine voor afbeeldingen. Dit komt door een aantal slimme aanpassingen van het platform. Denk bijvoorbeeld aan de zoekcategorieën en de ‘similar inmages’ zoekfunctie.  

  Hoe optimaliseer je de afbeeldingen van bedrijven op Pinterest zodat deze beter gevonden worden? Hiervoor hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet: 

  • Gebruik de juiste keywords in bijvoorbeeld de omschrijving 
  • Kies een sterke landingspagina URL 
  • Jouw afbeeldingbeschrijvingen, title tags en bestandnamen moeten correct zijn 

  Pinterest is ook interessant voor bedrijven die in willen zetten op linkbuilding. Het is niet meer mogelijk om eenvoudig do-follow links te verzamelen, maar iedere ‘repin’ levert wel een link op naar de originele bron, dus bijvoorbeeld naar jouw website. Omdat 80% van de afbeeldingen op Pinterest repins zijn profiteert jouw website van verwijzend verkeer.  

  Twijfel je nog steeds om Pinterest in te zetten voor bedrijven? Dan hebben we nog een laatste reden waarom Pinterest goed is voor de SEO van jouw bedrijf. Google indexeert namelijk jouw Pinterest. Dit draagt bij aan jouw online zichtbaarheid. Hierbij is het wel belangrijk dat je de knop ‘hide your Pinterest from search engines’ op Off zet! 

  Hoe vind je jouw doelgroep op Pinterest? 

  Voordat je aan de slag gaat met het delen van content is het verstandig om op zoek te gaan naar jouw doelgroep op Pinterest. “Maar Pinterest is toch alleen voor huisvrouwen?” of “er zitten toch alleen maar jonge mensen op Pinterest?” zijn dingen die wij vaak horen over het belang van Pinterest voor bedrijven. Onzin! 

  De gebruikers van Pinterest variëren enorm qua leeftijd. Van jongvolwassenen tot ouderen. Het social media kanaal is het populairste onder de 40+’ers. Het is wel goed om te weten dat 70% van de gebruikers van Pinterest vrouw is en 80% van de gebruikers Pinterest gebruikt op hun smartphone in plaats van op hun desktop.  

  3,4 miljoen Nederlandse gebruikers zijn actief op het social media kanaal. Dagelijks zijn dit zo’n 717.000 gebruikers. De kans is dus enorm groot dat jouw doelgroep zich al op het platform bevindt. Hoe vind je jouw doelgroep op Pinterest? Hiervoor heeft Pinterest de ‘guided search’ geïmplementeerd. Dit maakt het makkelijk om via zoekwoorden en categorieën content te vinden. De kans is dan ook groot dat de doelgroep van jouw bedrijf al op Pinterest zit. 

  vrouw kijkt naar Pinterest

  Hoe ga je aan de slag met Pinterest voor bedrijven? 

  Nu je op de hoogte bent van het belang van Pinterest voor bedrijven, is het tijd om aan de slag te gaan. Wil jij eenvoudig en effectief starten met het inzetten van Pinterest voor bedrijven? Dan hebben wij voor jou een ideaal stappenplan gemaakt: 

  Stap 1: Een zakelijk Pinterest account aanmaken 

  Maak jouw profiel compleet en verifieer je website.  

  Stap 2: Makkelijk vindbare borden creëren 

  Dit doe je door categorieën te maken van je borden. Niet iedere productgroep hoeft een eigen bord te hebben maar denk in concepten: bijvoorbeeld ‘koken & eten’ en ‘wonen & interieur’. Je kunt er ook voor kiezen om dit weer te geven in thema’s: ‘do-it-yourself’. 

  Stap 3: Relevante en unieke afbeeldingen 

  Zorg ervoor dat je unieke en relevante pins, oftewewel afbeeldingen, op je borden plaatst. Heb jij een bord zonder relevante pins? Dan zullen gebruikers snel afhaken. Heb jij afbeeldingen die eigenlijk nergens bijpassen? Laat ze dan gewoon weg.  

  Stap 4: Maak de afbeeldingen op jouw website pinable 

  Zorg dat jouw afbeeldingen zijn voorzien van de juiste omschrijving waarin de belangrijkste keywords verwerkt zijn. Op die manier kunnen websitebezoekers producten gemakkelijk opslaan op hun bord.  

  Stap 5: Pinalytics voor interessante statistieken 

  Zet Pinalytics op en koppel Google Analytics. Pinalytics geeft namelijk interessante statistieken op het platform zelf weer. Door Google Analytics te koppelen krijg je inzichten over de websitebezoekers die vanuit Pinterest komen. Pinterest geeft dus veel interessante inzichten en statistieken voor bedrijven.  

  Hoe krijg je volgers op Pinterest? 

  Om Pinterest succesvol in te zetten zijn volgers en interactie essentieel. Om een actief profiel te hebben moet er wel de nodige moeite in gestoken worden. Om te beginnen moet je een aantal interessante boards online zetten met jouw top-afbeeldingen. Vervolgens ga je op zoek naar pinners. Hiervoor kun je de source functie en Pinalytics gebruiken.  

  Ga vervolgens in zee met jouw grootste volgers. Repin hun content, mits dit aansluit op jouw aanbod natuurlijk. Je kunt er ook voor kiezen om jouw content direct naar hen door te sturen, zodat zij er iets mee kunnen doen. Je kunt ook een shared group board aanmaken. Hierbij kunnen volgers zelf passende afbeeldingen pinnen op het board. Je kunt bijvoorbeeld een winactie bedenken voor de beste Pin.  

  Aan de slag met Pinterest voor bedrijven? Impact Media Concepts 

  Het inzetten van Pinterest is voor de meeste bedrijven enorm interessant, ook voor MKB-bedrijven. Echter neemt het starten met Pinterest en het vervolgens op de juiste manier inzetten ervan de nodige tijd in beslag. Daarnaast heb je er de juiste kennis voor nodig. Tijd en kennis die jij als ondernemer wellicht niet of onvoldoende hebt. Hierbij kan Impact Media Concepts jou helpen. 

  Onze specialisten hebben alle kennis en ervaring in huis om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten op Pinterest. Heb jij nog vragen over het belang van Pinterest voor bedrijven? Kan je wel wat hulp gebruiken? Of wil je gewoon kennismaken met een van onze specialisten? Neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs voor een kopje koffie!