Terug naar overzicht

De kracht van social media voor bedrijven

Meer websitebezoekers, meer verkopen of de relatie met jouw klanten verbeteren? Wij vertellen je alles over de kracht van social media voor bedrijven!

Spring snel naar:

  Gebruik jij al social media voor jouw bedrijf? En wat is hier de reden van? Wil jij meer websitebezoekers, meer producten en diensten verkopen of wil jij de relatie met jouw klanten verbeteren? Er zijn ontelbare redenen om social media voor bedrijven in te zetten. Sterker nog, het is een gemiste kans wanneer je dit niet doet! Wij vertellen je alles wat je moet weten over het inzetten van social media voor bedrijven!

  Waarom social media inzetten voor bedrijven?

  Het is een gemiste kans wanneer bedrijven geen social media inzetten. Maar waarom? Wij krijgen regelmatig te maken met bedrijven die graag social media in willen zetten maar niet precies weten hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Daar kunnen wij bij helpen! We zullen je eerst uitleggen waarom het zo belangrijk is om social media in te zetten voor bedrijven.

  Als bedrijf kun je natuurlijk verschillende doelen hebben. Sommige van deze doelen kun je al bereiken door social media voor bedrijven in te zetten. Denk maar aan het vergroten van de naamsbekendheid. Je vergroot eigenlijk de online aanwezigheid van jouw bedrijf. Door het bereik van jouw bedrijf te vergroten, zullen mensen jouw bedrijf eerder herkennen.

  Daarnaast heeft social media voor bedrijven invloed op de zoekmachine-ranking. Veel social media platforms gebruiken no-follow tags. Dit wil zeggen dat de zoekmachines deze niet volgen. Des al niet te min scoren social media kanalen regelmatig erg hoog in de zoekmachines. Uit onderzoek blijkt zelfs dat platforms met een social gedeelte in het linkprofiel (dus met no-follow linkjes) beter ranken dan de platforms zonder no-follow linkjes. Als mensen het over jouw website hebben (en linken via social media) is dit eigenlijk een natuurlijk proces. De zoekmachines hechten dus veel waarde aan platforms met zo’n natuurlijk linkprofiel.

  Door het gebruik van social media voor bedrijven is de nichemarketing nog makkelijker geworden. Als bedrijf kun je via social media platformen gericht zoeken op onder andere demografische kenmerken en interesses. Ook is social media voor bedrijven ontzettend handig voor locatie gebonden diensten. Dit is nuttig voor bedrijven die hun (potentiële) klanten willen informeren over de specifieke mogelijkheden op de locatie waar die (potentiële) klant zich op dat moment bevindt.

  Door de monitoring van de verschillende social media kanalen krijg je ook meer inzicht in de wensen van de klant. Deze input is natuurlijk van belang voor het innoveren van jouw product of dienst. Bij veel social media platforms kun je gratis een account aanmaken. Toch vergt het veel tijd om social media voor bedrijven succesvol in te zetten. Een succesvolle strategie bedenken om de doelgroep te formuleren, te achterhalen waar zij zich bevinden en feedback te analyseren is nou eenmaal geen makkelijke klus. Wij kunnen bedrijven helpen met een succesvolle inzet van hun social media!  

  social media post voorbeelden

  Welke social media platforms zijn relevant voor bedrijven?

  Welke social media platforms relevant zijn voor jouw bedrijf, is afhankelijk van verschillende factoren. Ieder social media platform biedt andere kansen. We zullen de social media platformen die relevant kunnen zijn voor bedrijven met je doornemen.

  Facebook

  Facebook heeft meer dan 2 miljard gebruikers. Gebruikers kunnen updates, foto’s en video’s delen op hun profiel. Hun vrienden en volgers kunnen deze berichten vervolgens zien in hun persoonlijke nieuwsoverzicht. Ze kunnen het bericht vervolgens ‘liken’, delen of een reactie plaatsen. Maar Facebook is een social media platform die ook interessant is voor bedrijven. Zo is het een ideaal platform voor B2C-marketing. Bedrijven kunnen er namelijk voor kiezen om hun aanwezigheid uit te bouwen met een Facebook bedrijfspagina. Waarom is dit social media platform interessant voor bedrijven?

  Wanneer jij een Facebook bedrijfspagina hebt, kun je een aantal dingen doen:

  • Verslagen delen zoals events of tipjes
  • Aankondigingen doen van nieuwe producten of diensten
  • Promoties, updates en specials delen
  • Het eigen bedrijf promoten en brand awareness creëren
  • De betrokkenheid van je klanten analyseren
  • Communiceren met klanten (interactie)
  • Evenementen organiseren

  Met een Facebook bedrijfspagina kun je verkeer naar je website leiden, je bedrijf beter zichtbaar maken en communiceren met (potentiële) klanten. Daarnaast verzamelt Facebook enorm veel gegevens van gebruikers. Dit varieert van leeftijd en geslacht tot interesses en locaties. Hierdoor kun je weer gericht adverteren op demografische factoren. Zo kun je dus tegen relatief weinig geld jouw doelgroep bereiken!

  Instagram

  Instagram is een social media platform waar de nadruk voornamelijk op visueel aspect ligt. Gebruikers (zowel personen als bedrijven) kunnen elkaar volgen om vervolgens elkaars foto’s en video’s in hun nieuwsoverzicht te zien. Die foto’s kun je liken, delen of erop reageren. Dit social media platform is geschikt voor bedrijven die visueel een verhaal willen vertellen. Ook bedrijven die een jong publiek willen bereiken, vinden hun doelgroep op het social media platform Instagram.

  Instagram zorgt voor de meeste engagement van alle social  media platforms. Je kunt heel gericht adverteren omdat Instagram een eigendom is van Facebook. Het is een snelgroeiend platform die ook nog eens ideaal werkt op mobiel. Het nadeel is alleen dat je beperkt bent in de mogelijkheden om te linken naar je website.

  LinkedIn

  LinkedIn telt maar liefst 500 miljoen gebruikers. Dit maakt LinkedIn het grootste professionele netwerk ter wereld. LinkedIn heeft een zakelijk karakter waardoor het een ideaal social media platform is voor bedrijven. Het platform is erg geschikt voor B2B-sectoren. Gebruikers verwachten in de meeste gevallen professionele en informatieve content. Daarnaast kun je LinkedIn advertenties inzetten om specifiek zakelijke doelgroepen, sectoren en profielen te bereiken. Met een goede inzet van jouw LinkedIn account kun je meer verkeer naar je website leiden, je merkbekendheid vergroten, vacatures promoten, zakelijke leads genereren en je professionele netwerk versterken.

  Twitter

  Twitter is een social media platform die ook interessant kan zijn voor bedrijven. Je kunt een korte update of ‘tweet’ plaatsen die jouw volgers vervolgens in het nieuwsoverzicht kunnen vinden. Zij kunnen deze dan liken, delen of erop reageren. In die tweet kan je linken naar jouw website. Wanneer jouw volgers een bericht delen, oftewel ‘retweeten’, bereik je nog meer mensen.

  Met Twitter kun  je jezelf op een directe manier meer zichtbaar maken en de interactie aangaan met je (potentiële) klanten. Helaas zitten er aan Twitter ook een aantal nadelen. Je moet jouw bericht in 280 tekens delen, waardoor dit jouw communicatie kan hinderen. Daarnaast wordt Twitter steeds minder populair. Hierdoor heb je een minder groot bereik dan op bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn.

  Overige social media platforms

  Natuurlijk bestaan er nog veel meer verschillende social media kanalen die ook interessant kunnen zijn voor bedrijven. Denk maar aan Pinterest, Whatsapp, Snapchat, TikTok, Clubhouse en YouTube. Wil jij weten of één van deze social media kanalen nuttig is voor jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op!

  social media apps op telefoon

  Do’s en dont’s van social media voor bedrijven

  Social media voor bedrijven inzetten is niet makkelijk. Achter iedere post zit een reden. Je hebt een uitgedachte social media strategie nodig om écht Impact te kunnen maken met de social media voor bedrijven. Hier kunnen wij jou bij helpen! Om te beginnen hebben wij vast een aantal do’s en dont’s  op een rijtje gezet voor het inzetten van social media voor bedrijven.

  Wat moet je wel doen?

  Zorg allereerst voor een compleet profiel. Op jouw profiel creëren mensen hun eerste indruk van het bedrijf. Zorg ervoor dat er een linkje naar jouw website op je profiel staat. Zo kunnen mensen direct doorklikken naar jouw website. Zorg ervoor dat jouw profiel er aantrekkelijk uitziet en meteen uitstraalt hoe jij dat met jouw bedrijf wil. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig iets van je bedrijf te delen, maar tegelijkertijd wil je jouw volgers ook niet overspoelen met informatie. Zorg voor een goede balans door een gepaste content kalender bij te houden. Hierop zet je precies wat je wanneer wil delen via welk kanaal.

  Richt je content op jouw doelgroep. Is jouw doelgroep jong? Ga dan niet teveel in marketingtaal praten. Dit werkt averechts wanneer jouw doelgroep deze taal niet spreekt. Gebruik worden die jouw doelgroep bereikt. Met social media voor bedrijven kun je een relatie opbouwen met jouw klanten. Hierbij is het belangrijk om goede en nuttige informatie te delen en te reageren op klanten. Het is van belang dat je niet alleen reageert op leuke complimentjes maar ook op de minder leuke berichten zoals klachten. Probeer een passende oplossing te vinden. Je wordt namelijk veel meer gewaardeerd als je ook de minder leuke berichten serieus behandelt.

  En wat moet je zeker niet doen?

  Blijf uit de buurt van zaken die niets met jouw product of dienst te maken hebben. Hiermee bedoelen we voornamelijk politieke onderwerpen. Start geen discussie en blijf dicht bij jouw bedrijf. Ook het terug volgens van al jouw volgers is niet nodig. Bekijk goed wie wel relevant is om terug te volgen en wie niet.

  Daarnaast is het niet nodig om zoveel mogelijk social media kanalen voor bedrijven in te zetten. Voordat je het weet ben je heel de dag bezig met social media. Dit is niet nodig. Niet alle social media kanalen zijn interessant voor jouw bedrijf. Kies er drie of vier om zo veel effectiever te werk te gaan met jouw social media.

  Ten slotte is het niet noodzakelijk om je eigen content te liken. Alle medewerkers van jouw bedrijf kunnen het bericht natuurlijk wel liken, maar like het bericht nooit met je bedrijfsprofiel. Tuurlijk, je vindt jouw eigen bericht leuk, maar dit hoef je niet te benadrukken door je eigen post te liken. Dit komt geforceerd over. Je kunt er dan beter voor kiezen om aan jouw vrienden en bekenden te vragen of zij het bericht willen liken en delen!

  Hulp nodig met het inzetten van social media voor jouw bedrijf?

  Social media inzetten voor bedrijven. Daar komt een hoop bij kijken. Wij van Impact Media Concepts hebben dé specialisten in huis die precies weten hoe zij met de social media van jouw bedrijf écht Impact kunnen maken. Wil jij weten hoe je social media voor bedrijven effectief kunt gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op en kom eens langs voor een kopje koffie!