Terug naar overzicht

TikTok voor bedrijven: 7 tips om organisch te groeien

Is jouw bedrijf actief op TikTok, maar wordt de content nauwelijks bekeken? Dan is het tijd om in actie te komen. Goed dat je al een start hebt gemaakt, wij vertellen je hoe je meer views, likes en reacties gaat krijgen. In deze blog geven we je 7 tips om organisch beter te scoren op TikTok.

Spring snel naar:

  Wil jij liever direct producten verkopen via TikTok? Dan verwijzen we je graag door naar onze blog die gaat over adverteren op TikTok

  Tip 1: Voeg persoonlijkheid toe en maak je TikToks herkenbaar 

  Wil jij herkenbaar worden op TikTok? Dan is het essentieel om persoonlijkheid aan je TIkToks toe te voegen. Op die manier herkennen mensen je sneller op hun tijdlijn. Bovendien worden gebruikers sneller fan van een persoon dan van een bedrijf of een team van mensen. Daarom zie je dat succesvolle bedrijven op TikTok vaak één persoon het gezicht van hun TikTok account laten zijn. Dit zorgt voor herkenbaarheid. 

  Het wil overigens niet zeggen dat dit de enige persoon moet zijn die op de TikToks te zien is. Zorg er gewoon voor dat deze persoon regelmatig op de TikToks te zien is. Denk samen na over een goed verhaal waarmee je mensen informeert, inspireert en vermaakt. En vooral dat laatste is op TikTok erg belangrijk. Niet iedere TikTok hoeft inhoudelijk heel sterk te zijn. Maak zo nu en dan een grappig en luchtig filmpje, waarmee je bijvoorbeeld meer laat zien over de sfeer op de werkvloer. Het werkt ook heel goed om in te spelen op trends en challenges. Daarover vertellen we je in de volgende tip meer. 

  Tip 2: Laat de contentkalender los en wees flexibel 

  Laat de contentkalender los? Dat hoor je marketeers niet vaak zeggen. Een contentkalender is ontzettend effectief voor bijvoorbeeld Instagram, Facebook en LinkedIn. Je kan hiermee namelijk goed vooruitplannen wat je de komende tijd allemaal gaat plaatsen. Dit bespaart je een hoop tijd. Bij TikTok kun je die contentkalender beter een beetje loslaten. Het vraagt namelijk om meer flexibiliteit. 

  Elke week ontstaan er nieuwe trends op TikTok. De ene keer is het een audio, dan een bepaald dansje en daarna weer een gekke filter. Je wil relevant blijven en niet te laat op een trend inhaken. Het is dus de kunst om snel nieuwe trends te ontdekken en hier direct op in te spelen. Daarom is een contentkalender bij TikTok ook lastiger. Je weet namelijk nog niet wat de trends van volgende week zijn, laat staan voor volgende maand. 

  We zeggen overigens niet dat je de contentkalender helemaal niet kunt inzetten voor TikTok. Niet al je TikToks hoeven trends en challenges te zijn. Je zou op de contentkalender wel ideeën kunnen zetten die je sowieso gaat plaatsen. Denk aan het onder de aandacht brengen van een bepaalde blog, het promoten van een vacature of bijvoorbeeld een leuke kerstgroet in december. Dit soort content is niet afhankelijk van trends, waardoor je het makkelijker vooruit kunt plannen. 

  Tip 3: Maak gebruik van de juiste hashtags 

  Maak jij op Instagram of LinkedIn al gebruik van hashtags? Dan weet je al wat het belang hiervan is. Ook op TikTok is het goed om hier gebruik van te maken. Onder andere door hashtags wordt jouw TikTok zichtbaar op de For You-page van gebruikers. Daarom is het van belang dat je een hashtag-onderzoek uitvoert om te kijken waar jouw doelgroep zit, welke hashtags zij gebruiken en welke hashtags populair zijn binnen jouw branche. 

  Net zoals bij de andere social mediaplatformen is het verstandig om hashtags te gebruiken die in jouw niche zitten. Heb jij een grappig filmpje opgenomen en wil je een goede hashtag bij de post gebruiken? Dan wil je een hashtag gebruiken die wel veel gebruikt wordt, maar ook weer niet zoveel dat je niet in het algoritme wordt opgenomen. Zo is #humor al onder 1468,9 miljard TikToks gebruikt. De kans is hierdoor kleiner dat jij in dat algoritme wordt meegenomen. Ga dan bijvoorbeeld liever voor #marketinghumor. Dit is een veel specifiekere hashtag voor jouw niche. Daarnaast wordt het minder vaak gebruikt (tot nu toe 11,3 miljoen keer), waardoor jij meer kans maakt om getoond te worden. 

  Maar hoeveel hashtags moet je onder je TikTok plaatsen? Houd een vuistregel van 4 tot 6 hashtags per video aan. Wil jij een groot publiek bereiken via de ‘for you’ feed? Dan moeten hashtags als #fyp, #foryoupage of #voorjou absoluut onder de TikTok komen te staan. Vul deze hashtags nog verder aan met 2 tot 4 hashtags die goed aansluiten bij de content die je gemaakt hebt of bij de trend waarop je inspeelt. Doe je dit op de juiste manier? Dan zullen meer mensen je TikTok zien waardoor je ook meer likes, reacties en volgers krijgt. 

  Tip 4: Dit zijn de beste tijden om een TikTok te plaatsen 

  Wil jij jouw bereik maximaliseren? Dan is het belangrijk om op de juiste momenten te posten. Hierdoor tref jij gebruikers op het moment dat zij het meest actief zijn. De kans dat zij jouw TikTok zien, liken en delen is op deze momenten maximaal. En veel likes en reacties zorgen ervoor dat jouw TikTok bij nog meer mensen op de For You-page wordt getoond. Maar wat is dan het perfecte moment om jouw TikTok te posten? 

  Het is lastig om hét perfecte moment te bepalen om jouw TikTok te plaatsen. Dit verschilt namelijk enorm per doelgroep. Duik daarom in je TikTok Analytics en bepaal wat voor jou het ideale moment is om te posten. Er zijn wel een aantal momenten bekend waarop veel gebruikers actief zijn. Probeer deze momenten dus zeker wanneer je nog niet weet wanneer jouw specifieke doelgroep veel actief is. 

  Over het algemeen is het grootste gedeelte van de gebruikers actief in de ochtend tussen 06:00 en 10:00 en in de avond tussen 19:00 en 23:00. De beste dagen om te posten zijn dinsdag, donderdag en vrijdag waarbij 09:00, 12:00 en 17:00 de absolute piekmomenten zijn wat betreft betrokkenheid. 

  Tip 5: Probeer dagelijks een TikTok te plaatsen 

  Voor het algoritme is het goed om dagelijks iets op TikTok te posten. Overigens is dit niet noodzakelijk. Content maken kost tijd. Ook het editen neemt veel tijd in beslag. Door goed te plannen en slim te filmen bespaar je een hoop tijd waardoor je ook meer TikToks kunt plaatsen. 

  Zo kan het bijvoorbeeld helpen om één keer per maand een shootdag in te plannen en in één keer veel content te schieten. Uit de opnames van één goede shootdag kun je meerdere TikToks halen. Overigens kun je veel content ook gebruiken voor andere platformen zoals Instagram of YouTube. 

  Tip 6: Ga de interactie aan 

  Hoe meer reuring je onder je video weet te krijgen in een korte periode na het posten, des te meer views je op jouw video krijgt. Daarom is het belangrijk om structureel te reageren op de comments onder jouw video. Zelfs wanneer er wordt gereageerd op oudere TikToks kan dit het algoritme weer aanwakkeren om views binnen te halen. 

  Wil je nieuwe profielbezoekers en volgers krijgen? Dan is het reageren op en het liken van video’s van andere accounts een goede strategie. Andere gebruikers krijgen hier een melding van en zo nu en dan zal iemand jouw profiel bezoeken. Als er dan leuke content op jouw pagina staat, is de kans groot dat ze jou gaan volgen. Dus voordat jij hiermee begint is het van belang om je profiel eerst te vullen met leuke TikToks. 

  Tip 7: Promoot jezelf op de andere social mediakanalen 

  Ben jij momenteel actief op andere social mediakanalen? Dan kun je hier jouw TikTok account op promoten. Leg hierbij voornamelijk de focus op Instagram. Instagram zelf zal het je niet in dank afnemen dat je hier jouw TikTok account op promoot, maar dit is wel de plek waar je relevant publiek aanspreekt. Dat komt omdat van alle social mediakanalen Instagram het meest op TikTok lijkt. 

  Overigens werkt Instagram Reels volgens hetzelfde concept als TikTok. Dit is dus de perfecte plek om je opgeslagen TikTok video’s nog eens te plaatsen. Zet er een tekst bij zoals ‘volg jij ons al op TikTok?’ en zet het linkje naar je TikTok account in de bio. Een linkje in je Story zetten kan natuurlijk ook. Door jouw TikTok account regelmatig onder de aandacht te brengen op je andere social mediakanalen, krijg jij aanzienlijk meer paginabezoekers én volgers. 

  En dit moet je absoluut niet doen 

  We hebben je 7 tips gegeven om jouw bedrijf organisch te laten groeien op TikTok. Echter zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je succesvol wilt zijn. Sommige ideeën lijken misschien goed, maar werken juiste averechts. We nemen graag een aantal dingen met je door die je beter niet kunt doen. 

  Neppe TikTok volgers kopen 

  Organisch groeien kan lang duren. En we begrijpen dat dat voor niemand leuk is. Daarom overwegen veel bedrijven om TikTok volgers te kopen. Die neppe volgers zijn bots die jouw content niet écht gaan zien. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die volgers kopen op Instagram. Zij worden gestraft omdat ze weinig likes en interacties krijgen in verhouding met het aantal volgers dat zij hebben. Er staat dan wel op je profiel dat je 3000 volgers hebt, maar als je vervolgens maar 3 likes en geen reacties krijgt, levert dit nog niets op. Koop dus geen neppe volgers op TikTok. Je houdt jezelf dan alleen maar voor de gek en het levert je niets op. 

  Overduidelijke reclame maken voor je bedrijf terwijl je hier niet voor betaalt 

  Op TikTok draait het voornamelijk om vermaak. Gebruikers willen content zien die hen vermaakt. Dus geen saaie reclame. Overduidelijke reclame maken op je TikTok is dus een absolute no go! Commerciële video’s die duidelijk gericht zijn op promotie scoren minder goed dan grappige en vermakelijke content. Een product of dienst promoten kan wel, maar doe dit op een subtiele en leuke manier. Bedrijven die dit op een leuke manier doen zijn bijvoorbeeld Hema en Bol.com

  Wil jij jouw producten of diensten direct bij een grote groep onder de aandacht brengen? Overweeg dan om te adverteren op TikTok. Hierbij is het mogelijk om op jouw potentiële klanten te targeten. En dat biedt uiteraard veel kansen voor jouw bedrijf. Wil jij meer weten over het plaatsen van advertenties op TikTok? Lees dan onze blog: ‘Adverteren op TikTok: hoe ga je aan de slag?’ 

  Meer views op TikTok? Laat ons je helpen! 

  Of je nu organisch of met behulp met advertenties wilt groeien op TikTok, wij kunnen je helpen! Ben jij op zoek naar de juiste strategie? Of heb je hulp nodig bij het bedenken van content? Neem gerust contact met ons op! Dan kunnen we samen sparren over de mogelijkheden.