Terug naar overzicht

Wat is het nieuwe social media platform Clubhouse?

Heb jij al van Clubhouse gehoord? Wij leggen het je haarfijn uit!

Spring snel naar:

  Heb jij al van Clubhouse gehoord? Het is dé nieuwe internationale social media app die zich onderscheidt omdat het volledig voice-based is. Deze app is te vergelijken met een live podcast, maar waarin je zelf ook mee kunt praten. Tot nu toe kun je alleen toegang krijgen wanneer je een invite krijgt, maar binnenkort wordt Clubhouse voor iedereen gepubliceerd. Ben jij benieuwd naar deze nieuwe social media app? En wil je weten hoe jij Clubhouse kunt inzetten voor jouw onderneming? Lees dan snel verder!

  Wat is Clubhouse?

  En hoe werkt het?

  De oprichting van Clubhouse vond plaats in het tweede kwartaal van 2020. De oprichters wilden de app ‘in stilte’ ontwikkelen zodat deze pas op de markt kwam wanneer de kwaliteit hoog genoeg was. Echter werd de app al snel ontdekt. Je kunt de app downloaden en een gebruikersnaam bedenken. Denk goed na over deze gebruikersnaam, want die kun je hierna niet meer aanpassen. Wil je de app echt gaan gebruiken? Dan moet je helaas wachten op een uitnodigen.

  In de app heb je verschillende kamers (rooms). Als je de app opent kom je terecht in de hallway. Hier kun je de verschillende rooms zien. Wanneer je op één van deze rooms klikt kun je deelnemen aan het gesprek. In zo’n kamer praten de aanwezigen namelijk met elkaar. Je kunt deelnemen en weggaan wanneer je dat zelf wilt. Je kunt er voor kiezen om alleen te luisteren naar het gesprek maar je kunt ook spreken. Dit doe je door ‘je hand’ op te steken. Dat kan door op het handje rechts onder in de room te klikken. De moderator (de oprichter van de kamer) bepaalt wanneer jij iets mag zeggen. Het spreken werkt gewoon met een mute en unmute knop. De moderator heeft ook de mogelijkheid om deze knoppen voor jou te bedienen.

  Wanneer jij een interessante room hebt gevonden kun je jouw vrienden hier ook van op de hoogte brengen. Dit kan door in de room rechtsboven op het plusje te klikken. Het op de hoogte brengen van andere leden om naar een room te komen noemen we pingen. Dit ping-bericht wordt als notificatie op de telefoon van de ander weergegeven.

  Hoe krijg je toegang tot Clubhouse?

  Dat is nog niet zo makkelijk…

  Toegang krijgen tot Clubhouse is tot nu toe nog niet zo gemakkelijk. Je hebt hiervoor een code nodig, die je alleen in een uitnodiging van een ander Clubhouse lid kunt ontvangen. Een Clubhouse lid kan maar drie uitnodigingen versturen. Denk er goed over na naar wie je deze uitnodiging verstuurt. Wanneer degene die jij hebt uitgenodigd zich niet gedraagt, wordt niet alleen het account van diegene verwijderd, maar ook die van jou. Op jouw account komt te staan wie jij hebt uitgenodigd, waardoor Clubhouse makkelijk kan onthouden welke account hij dan moet verwijderen.

  Er bestaan al verschillende Facebookgroepen waarin mensen afspreken dat ze in een bepaalde volgorde elkaar allemaal uitnodigingen versturen waardoor ze toegang krijgen tot de app. Goed idee, zul je denken. Maar het is verstandiger om iemand uit te nodigen die je persoonlijk kent en vertrouwd. Anders is de kans natuurlijk aanwezig dat jouw account verwijderd wordt, wanneer die andere persoon zich niet gedraagt.

  Wat kan Clubhouse betekenen voor jouw bedrijf?

  Nieuw social media platform, nieuwe kansen

  Een nieuw social media platform is de ideale kans voor ondernemers om hun kennis te delen. Clubhouse kan veel betekenen voor jouw onderneming. Je kunt bijvoorbeeld je eigen rooms gaan hosten. Hierin kun je spreken over jouw vak. Omdat er nog maar weinig Nederlanders op deze app zitten kun jij de eerste Nederlander zijn die dit in zijn of haar vakgebied doet. Dan ben jij de echte trendzetter! Je kunt ook interactie aangaan met jouw (potentiële) klanten want iedereen kan mee praten. Je kunt ook netwerkborrels organiseren of andere netwerkrooms bezoeken.

  Omdat er nog niet veel Nederlanders gebruik maken van de app kun je alles in het begin misschien beter in het Engels doen. Het is dan ook verstandig om je bio in het Engels te schrijven. Zodra er straks meer Nederlanders gebruik maken van de voice-only app kun je dit alsnog omzetten naar het Nederlands. Kies wel meteen de gebruikersnaam die je wilt behouden, want deze kun je later niet meer aanpassen(!).

  De moderator is degene die de room heeft aangemaakt. Als moderator heb je een aantal taken. Zo kun jij zelf kiezen welke gebruikers je wilt toevoegen en verwijderen. Jij bent degene die het gesprek leidt, dus jij geeft mensen het woord en kapt ze af wanneer ze te lang aan het woord zijn. Je zorgt voor een veilige sfeer in de room; je zet dus niemand aan om te gaan discrimineren of te haten. Doe je dit wel? Dan kan Clubhouse je account verwijderen. Je kunt ook mede-moderatoren maken. Hierdoor worden er dus meerdere mensen verantwoordelijk voor bovenstaande taken.

  Nadelen van Clubhouse

  Niet alleen maar voordelen…

  Clubhouse is zeker een social media app die ondernemers moeten inzetten voor hun bedrijf. Toch heeft Clubhouse ook een aantal nadelen. De gesprekken in Clubhouse zijn live en kun je later niet meer terugluisteren. Wanneer jij veel tijd stopt in het aanmaken van een room en daar gesprekken in te voeren, heeft dit dus geen effecten op je vindbaarheid in Google. De gesprekken zijn live en dat is je content, that’s it! Er zijn al rooms die van te voren hebben gemeld dat er opnames gemaakt zouden worden, dit is echter niet toegestaan volgens de richtlijnen van Clubhouse. Ook in dit geval kan Clubhouse je account verwijderen.

  Een ander nadeel is dat je een room kunt binnenkomen wanneer jij dat wil. Hierdoor kunnen net binnengekomen luisteraars vragen stellen die al gesteld zijn. Dit zorgt voor irritaties bij de aanwezigen. Dit heeft natuurlijk een negatief effect op de ervaring van jouw room. Er wordt verwacht dat Clubhouse hier in de toekomst verandering in gaat brengen. Dan zou je bijvoorbeeld na een bepaald tijdsslot de room niet meer binnen kun komen. Ook is het mogelijk dat wanneer je wel later binnenkomt, je geen vragen meer kunt stellen. Maar dit zijn vooralsnog alleen maar verwachtingen.

  Negen weetjes over Clubhouse

  Wat moét je weten?

  Zo’n nieuw social media platform roept natuurlijk een hoop vragen bij je op. Daarom hebben wij vast enkele weetjes over Clubhouse op een rijtje gezet, waarmee we hopen een groot gedeelte van jouw vragen te beantwoorden.

  • Je kunt ook een club starten binnen Clubhouse. Dit is mogelijk wanneer jij zelf drie opeenvolgende weken drie rooms hebt georganiseerd,. Een club is dus niet hetzelfde als een room. Een club kun je zien als jouw VIP pagina. Je kunt het vergelijken met Facebookgroepen. Gebruikers kunnen jouw club gaan volgen. De beheerder van de club kan jou lid maken. Als lid heb je namelijk meer mogelijkheden dan als een volger. Een lid kan onder andere rooms starten in een club. Om een club te starten moet je wel een officiële aanvraag indienen.
  • Clubhouse zit nog in de bèta fase. Hierdoor is het nog niet mogelijk om te adverteren op de app. De verwachting is dat dit in de toekomst wel mogelijk is.
  • Je mag alleen je eigen identiteit gebruiken. Wanneer je een fake account aanmaakt kan het zijn dat Clubhouse jouw account verwijdert.
  • Je moet ouder zijn dan 17 jaar om toegang te krijgen tot de app.
  • Het is verboden om opnames te maken van gesprekken in de rooms. Je mag ze vervolgens ook niet gebruiken, verspreiden of reproduceren. Dit komt omdat Clubhouse wil dat iedereen zich veilig voelt in een room en alles kan zeggen wat hij of zij wil.
  • Je kunt rooms ook inplannen. Hierdoor kun je jouw volgers laten weten wanneer je een interessante room organiseert.
  • Ontzettend veel beroemdheden zitten op Clubhouse. Dit is dus misschien wel jouw kans om een gesprek te voeren met jouw favoriete idool. Voorbeelden van beroemdheden die al op de app zitten zijn Drake, Oprah en Kevin Hart.
  • Je hebt de mogelijkheid om een hele uitgebreide bio te schrijven. Bij bijvoorbeeld Instagram en TikTok is dit niet het geval. Gebruikers zien in eerste instantie wel alleen de eerste drie zinnen. Zorg er dus voor dat hierin alvast d belangrijkste informatie staat.
  • Het is mogelijk om de Clubhouse app te verlaten en tegelijkertijd toch te blijven luisteren in de room. Je kunt dan bijvoorbeeld tegelijkertijd op je telefoon notities maken of dingen opzoeken op internet.

  Hulp nodig met het inzetten van social media voor jouw bedrijf?

  Veel ondernemers vinden het lastig of hebben te weinig tijd om hun social media effectief in te zetten. Wij, van Impact Media Concepts, kunnen je hierbij helpen. Onze specialisten weten precies hoe ze Facebook, Twitter, LinkedIn, TikTok en zelfs Clubhouse in kunnen zetten om Impact te maken met jouw bedrijf. Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw social media strategie? Laat ons je helpen! Neem contact met ons op en kom een langs voor een kopje koffie!