Terug naar overzicht

Wat maakt een goed logo?

Een sterk logo zorgt voor de naamsbekendheid en herkenbaarheid van jouw bedrijf. Maar wat maakt een goed logo?

Spring snel naar:

  Een goed logo bedenken en creëren is geen makkelijke klus. Een goed logo zorgt voor de herkenbaarheid en naamsbekendheid van je bedrijf, organisatie of merk. Een logo is onmisbaar voor jouw bedrijf. Niet ieder logo is zomaar sterk. Een goed logo moet voldoen aan verschillende eisen. Wil jij weten hoe je een goed logo ontwikkelt voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder. We leggen het je haarfijn uit.

  Woordmerk en beeldmerk

  Wanneer je alleen gebruik maakt van een woord of naam in je logo dan noemen we dat een woordmerk. Hierbij gaat het eigenlijk om een serie van letters en/of cijfers. De tekens staan allemaal achter elkaar en de vormgeving is volledig gebaseerd op het typografie. Het gaat dus puur om de naam.

  Ter ondersteuning aan een woordmerk, wordt vaak ook een beeldmerk toegevoegd. Dit zorgt voor extra herkenning dan bij alleen een woordmerk. Een van de meest gebruikte vormen is een combinatie van een beeldmerk en woordmerk. Pas wanneer je echt een sterk merk hebt, worden beeld en woord losgekoppeld. Zo herkennen we allemaal de M van McDonalds of herkennen we direct de kleuren van Google. De appel van Apple staat als beeldmerk op zichzelf.

  Een goed logo is uniek

  Herkenbaarheid is één ding, maar een goed logo ontwerp is uniek . Zodra je een logo gaat ontwerpen zal je merken dat dit een lastige combinatie is. Een timmerbedrijf gebruikt bijvoorbeeld vaak een hamer in het logo. Goed idee zal je denken, iedereen ziet meteen dat het om een timmerbedrijf gaat dus dit geeft herkenning. 

  Toch is het belangrijk om eens na te gaan wat voor logo je concurrenten gebruiken. Een timmerbedrijf zal er al snel achter komen dat veel van de concurrenten al een hamer gebruikt in hun logo. Een hamer gebruiken als beeldmerk maakt je logo dus niet zo uniek (maar wel herkenbaar). Als tip zouden wij meegeven om vooraf onderzoek te doen naar de logo’s van jouw concurrenten en probeer daarbij te bedenken wat jouw logo nou uniek kan maken. Overigens is het nooit een slechte keuze om een herkenbaar logo te ontwikkelen waarbij direct duidelijk is wat je doet. 

  Een goed logo is tijdloos

  Hoe effectief is jouw logo over vijf, tien of misschien wel 50 jaar? Bij iedere aanpassing die je doet aan je logo of branding kan dit zorgen voor een reset in de herkenbaarheid van je merk. Het is daarom van belang dat je je logo door de jaren heen niet drastisch hoeft te veranderen. Een goed logo kan de tand des tijds doorstaan. Zo heeft Coca Cola bijvoorbeeld sinds 1885 geen drastische veranderingen uitgevoerd aan haar logo. Daarentegen heeft Pepsi in dezelfde tijd haar logo maar liefst 11 keer aangepast. Dit maakt Pepsi geen zwakker merk, maar het zorgt er wel voor dat de doelgroep er aanzienlijk langer over doet om herkenbaar te worden met het merk. 

  Coca Cola logo

  Keep it simple

  Zorg ervoor dat je niet gaat voor het bedenken van een onmogelijk logo. Zo sla je de plank volledig mis. Keep it simple! Met een simpel doordacht logo zorg je ervoor dat je doelgroep het logo begrijpt en onthoudt. 

  Een voorbeeld van een simpel en goed logo is het logo van FedEx. Het logo is strak en het bevat de kleuren van de huisstijl. Toch zijn zij erg creatief geweest met het bedenken van hun logo. Tussen de E en de X zie je namelijk een soort pijl gevormd. Deze pijl staat voor snelheid, precisie en vooruitgang. Dit zijn voor een bedrijf in de logistiek de 3 essentiële kernwaarden.

  Jouw logo aansluiten op jouw bedrijf

  Wanneer je googelt op de woorden ‘hoveniersbedrijf’ en ‘logo’ dan zul je geen enkel logo tegenkomen waarbij de kleur groen ontbreekt. Dit is logisch, want door de groene kleur denk je ook al snel aan een tuin of een groene omgeving. Kleurgebruik is dan ook van belang bij het logo. Iedere kleur zal een andere associatie oproepen. Een hoveniersbedrijf met een overwegend roze logo zal andere associaties oproepen dan een groen logo. Al zal je wel opvallen in de markt (en dat kan ook je keuze zijn). Nu is kleur niet het enige aspect dat een rol speelt in herkenbaarheid. Ook de vorm en het lettertype moeten passen bij jouw bedrijf. Een goede logo sluit aan bij het bedrijf en de doelgroep.

  Richt je op de doelgroep

  Het is ontzettend belangrijk dat je een logo bedenkt voor de doelgroep en dus niet voor jezelf. Natuurlijk is jouw mening over de vormgeving van belang, maar verdiep je voornamelijk in de mening van je doelgroep. Klant is koning! En dat moet ook blijken in je logo. Het is de bedoeling dat de klant een goed gevoel krijgt en herkenning vindt in het logo. Zij zijn uiteindelijk degene die jouw product of dienst moeten afnemen.

  Een goed logo is veelzijdig

  Een logo komt niet alleen op je website te staan. Een goed logo is van belang voor al je communicatie-uitingen. Daarmee bedoelen we van briefpapier tot aan billboards en van social media tot aan bedrijfskleding. Een goed logo moet geschikt zijn voor al dit soort toepassingen. Je moet hierbij ook rekening houden of het logo nog goed tot zijn recht komt wanneer het in één kleur wordt afgedrukt. Een goede tip is dan ook om het logo eerst in zwart-wit te maken. Hierbij ligt de belangrijkste focus dan op het concept en de vorm en nog niet zo zeer op het kleurgebruik.

  Kleurgebruik en lettertype

  Ondanks dat je logo ook tot zijn recht moet komen in een zwart-wit afbeelding is kleurgebruik een zeer belangrijk aspect van je logo. Elke kleur brengt een andere uitstraling en sfeer met zich mee. Als je een bedrijf bent dat zich richt op feestjes of kinderen dan is het gebruik van felle kleuren slim. Hiermee trek je natuurlijk meteen de aandacht. Wanneer je een hele andere doelgroep hebt is het misschien verstandiger om voor neutrale kleuren te kiezen.

  Ook het lettertype is van belang voor een goed logo. Wanneer je kiest voor een handgeschreven lettertype trek je bijvoorbeeld meer vrouwen dan wanneer je een grover lettertype kiest. Verdiep je dus in je doelgroep en bedenk: “Wat spreekt mijn doelgroep nou eigenlijk aan?” Je hebt eigenlijk twee soorten lettertypes: schreefletters en schreefloze letters. Een schreeflettertype heeft aan het uiteinde van de letters een soort ‘pootje’ en een schreefloze letters hebben dit niet. Een schreefletter heeft een wat sierlijke uitstraling en een schreefloze letter heeft een relatief strakkere uitstraling.

  Starbucks logo

  Een logo maken kost tijd

  Het is moeilijk om je logo in één dag af te maken. Dit moet je dan ook zeker niet willen. Daarentegen is het wel goed om een hele dag aan een logo te werken en ook meerdere versies van je logo te maken. Na een dagje logo’s ontwerpen zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Laat het daarom even rusten en kijk de volgende dag weer met een frisse blik naar je logo. Ook is het verstandig om andere mensen naar je logo te laten kijken. Dit moeten ze wel doen met een kritische blik en vanuit het oogpunt van de doelgroep. Op deze manier kan je logo alleen maar beter worden.

  Een goed logo staat op zichzelf

  Een logo is een onderdeel van je huisstijl. Alle keuzes die je maakt met betrekking tot je logo moeten dus aansluiten op de rest van je huisstijl. Alles moet bij elkaar passen; de kleuren, sfeer, lay-out en natuurlijk het beeldgebruik.

  Een goed logo met Impact Media Concepts

  Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen kost het maken van een goed logo ontzettend veel tijd. Daarnaast heb je een hoop kennis en creativiteit nodig. Heb jij er nou niet de tijd voor? Of ben je bang dat het maken van een uniek en herkenbaar logo dat voldoet aan alle eisen niet gaat lukken? Wij helpen je hier graag bij. Onze vormgevers hebben alle kennis en ervaring in huis om voor jou het ideale logo te ontwerpen of jouw huidige logo aan te passen. Op deze manier maak je écht impact met je logo!

  Wil jij weten met welke kosten je rekening kunt houden voor het laten maken van een logo? Lees dan onze blog ‘wat kost een logo?‘.